Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Chefrenek']Dostałam dziś acanę l&r. Buldożer wciągnął ją nosem. Jeszcze żadnej karmy tak szybko nie pochłonął. :multi::multi::multi: Zobaczymy jak kupki będę się prezentować?

[SIZE=1][B]ps. talarki faktycznie duże[/B].[/SIZE][/quote]
Hahaha, to zależy od punktu widzenia. Jak karmiłam burki Acaną l&r, to jedynym w sumie minusem były ZA MAŁE chrupki :lol: ;)

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

moja fryta straszliwie sie drapała, wiec zamowilam tą karme, karmilismy fryte ta karmą hmm z 6 dni i przestała się drapać :D Qpy były cały czas ok ;)

Posted

[quote name='Ewelina22']Jesli kupe w ogole mozna nazwac czyms super;)[/quote]

Ale są kupy lepsze i gorsze.

[SIZE=1]ps. mam jedno zastrzeżenie do acany - pies za często się załatwia.[/SIZE]

Posted

Chodzi ci o to ile razy pies je, czy o to, ile robi kupek :evil_lol:
Ja nie jestem pewna, czy te proporcje są odpowiednie, czy nie. Moim zdaniem tak. Dla przykładu powiem, że mój pies będąc małym szczeniakiem, na Royalu, jadł 4 razy dziennie, kupy robił w porywach nawet 7 razy. To dopiero były dysproporcje. Na szczęście długo to nie trwało, a i nie codziennie były takie niespodzianki.

Posted

Myślę, że przy 4-krotnym karmieniu taka ilość kupek jest normalna. Zwłaszcza u młodego psa, u którego praca jelit nie jest jeszcze całkowicie unormowana.

Posted

Witam. Po raz pierwszy wypowiadam się na tym forum ale chciałabym się podzielić swoimi doświadzceniami z karmą Acana. Otóż nie zgadzam się z opinią , że Acana jest karmą z tej samej półki co np. Royal Canin, czyli z tzw. wyższej półki. Miałam okazję wypróbować ją na swoim psie i moja opinia o niej nie jest najlepsza. Zaznaczam,że mam zwykłego mieszańca,przygarniętego z ulicy,który zanim został wyrzucony był z całą pewnością trzymany na łańcuchu i żywiony byle czym(świadczyły o tym : obtarcie na całej długości szyi do żywego ciała,duże wychudzenie,brzydka sierść,łupież i silny świąd całego ciaŁa) . W każdym razie nie był to pies o wydelikaconym przewodzie pokarmowym. Początkowo żywiłam go tradycyjnie(makaron, ryż , kurczak). Trawienie było ok (2 małe kupki dziennie) ale ataki świądu i łupież nadal zdarzały się często. Jakieś 9 m-cy temu postanowiłam przejść na suchą karmę (między innymi ze względu na brak czasu). Wypróbowałam kilka karm z tzw. średniej półki (Arion, Bosh itp.) i było jeszcze gorzej: złe przyswajanie (po 5 wielkich kup dziennie,czasami zbyt luźnych, świąd i łupież jeszcze gorszy) . W końcu przeszłam na Acanę. bo słyszałam, że ma dobrą opinię. Niestety, po Acanie mój pies zaczął wydalać jeszcze więcej(5,6 ogromnych kup a niektóre naprawdę dziwne w wyglądzie), do tego jeszcze częstsze ataki świądu, wypryski na skórze i łupież. Świadczyło to o bardzo złym przyswajaniu tej karmy oraz o jej alergizujących właściwościach a zaznaczam ,że była to Acana Lamb&Rice. Po skończeniu 15 kg worka tej karmy postanowiłam kupić jednak Royal Canin dla średnich ras jako karmę o uznanej marce na całym świecie. Trawienie poprawiło się już po kilku dniach i obecnie ilość wydalanych odchodów jest taka sama jak przy żywieniu tradycyjnym. Po upływie miesiąca zaczął znikać łupież , świąd i wypryski, co świadczyło nie tylko o bardzo wysokiej strawności ale i doskonałym zbilansowaniu. Obecnie mój pies wygląda znakomicie, ma zdrową skórę,piękną sierść i optymalną masę ciała. Mogę powiedzieć, że na pewno nigdy nie wrócę już do Acany a pozostanę przy Royalu a jeśli nie będzie mnie stać to będę szukać innej karmy lub wrócę do żywienia tradcyjnego, które na pewno jest lepsze niż karma marnej jakości. Obecnie są częste promocje na Royala, więc jeszvze nie wychodzi tak drogo(około 10 zł za kg) . To by było na tyle.

Posted

aaanna dla mnie bardziej wiarygodne jest to co pisze wiekszość tu na forum i to ze moje oba psy bardzo dobrze tolerują Acane jadły wcześniej Royala i nie ma zadnej różnicy!
Być może Twoj pies jest alergikiem i Acana ma jakiś składnik który uczula Twojego psiaka!
Myśle ze na podstawie jednostki nie mozna wnioskować o firmie!
a tak na marginesie pierwszy post i od razu taka ostra krytyka....hmmmm

Posted

aaanna
Ja też mam psa przygarniętego z ulicy i jeśli by sądzić po nim, najlepszą karmą na świecie jest Purina dog chow. Wcina, aż mu się uszy trzęsą. Jedynym minusem tej karmy jest to, że mi się pies za bardzo zaokrąglił jak na mój gust. Drugi pies - nie je Royala, chociaż jadł, ale nie będę się tutaj rozpisywać, dlaczego przestaliśmy go używać. Znam wiele psów, które doskonale czują się na Royalu i równie dużo, którym Royal nie służy. To samo zresztą można powiedzieć o wielu innych karmach, nawet tych z wyyysokiej półki. Hitem sezonu był pies, który drapał się jak wściekły po ProPlanie dla alergików (z jagnięciną, a jakże). Z tego wszystkiego wynika jednak tylko jeden wniosek: nie ma karmy idealnej dla wszystkich psów z prostego powodu: nie ma identycznych psów. Każdy, metodą prób i błędów, w końcu dochodzi do tej, dla własnego psa odpowiedniej. Mając w dodatku psa-alergika, jest to tym trudniejsze. Cieszę się, że w końcu znalazłaś coś, co twojemu psu naprawdę służy. Szkoda tylko, że przedtem musiałaś skarmić tyle innych karm.
Aha - rada na przyszłość (oby nigdy nie była potrzebna) - następnym razem nie skarmiaj całego 15kg worka karmy, której twój pies tak mocno nie toleruje. Oddaj karmę potrzebującym lub sprzedaj (choćby tu, na dogomanii). Twój pies będzie ci wdzięczny.

A wracając do Acany
informacja dla karmiących "łososiem: są problemy w dostawie łososiowej Acany. Radzę się pospieszyć z zakupem, poszperać w sklepach, zaopatrzyć się w worki. My niestety nie załapaliśmy się już na 15kg w naszym sklepie, a nie chce mi się przeszukiwać wszystkich sklepów w kraju.

Pozdrawiam.

Posted

Z tego, co się powydowiadywałam, zabrałko magazynie u polskiego dystrybutora. Widocznie zapotrzebowanie było większe niż sądzono. A nowy transport z Kanady jeszcze nie dotarł (nie wiem dlaczego). Też mam nadzieję, że to problem przejściowy i wkrótce łosoś znowu zagości w naszej misce.

Posted

hmm zasatanawiam się czym tego łososia w razie czego zastąpić- czy szukać innej firmy czy z Acany jakiejś innej karmy... łososie Acany są w 3 kg workach ale to chyba nie za dobry pomysł przy 3 psach jedzących tą karmę (mimo że poza suchym jedzą gotowane)

Orijena też nie ma jeszcze rybnego, łeee

Acana ma zwykłego adulta, adult small i large- na dwa psy duże i jednego malutkiego chyba powinnam kupić po prostu adult? choć pewnie jak kurdupelek pochrupie adult large to też mu się nic nie stanie...

Posted

te dla małych ras są zwykle bardziej kaloryczne zdaje się- najwyżej będzie jadła więcej :) o wielkość chrupek się nie martwię- dla upartego teriera- łakomczucha nic nie jest nie do zjedzenia ;)

Posted

No i zaczelo sie... Chyba mamy uczulenie na kurczaka... Tak wet nam podpowiada. Mala sie drapie coraz bardziej. A jada tylko Acane, wycofalam juz wszystkie smakolyki, zostal tylko kurczak gotowany. Bede szukac innej firmy, ktora ma jagniecine dla szczeniakow...

• 2 weeks later...
Posted

Potwierdzam kłopot z łosiową ,Pani Dystr.powiedziała ,że to kwestia ograniczeń w połowach. Jeszcze można namierzyć tylko małe porcje niestety.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...