Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='DiDDlina85']a ile wynosi ta róznica?? czy jest znacząca przy 3 kubkach?? bo może faktycznie go przekarmiam..chociaz jak pisałam nie jest otyły...[/QUOTE]

Nie jest otyły, ale duża waga nie wpływa dobrze na stawy ;).

Ja jestem ciekawa czy dostane miarkę z krkavetu, bo napisałam do niech, ale nie odpisali :cool3:.

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wiem że duża waga wpływa niekorzystnie na stawy, dlatego Nero dostaje tez witaminy na stawy a to tego robie mu papkę z kurzych łapek któa rewelacyjnie wpływa na stawy. Generalnie dla wszystkich którzy Nera widzieli, Wet, pani od szkolenia mówią że wygląda idealnie i jest akurat:p...po prostu wyrośnie duży po rodzicach...a rodzice nie mieli kłopoty ze stawami:)

Posted

To, ze rodzice nie mieli problemow ze stawami nie znaczy, ze i on nie bedzie mial (czego oczywiscie mu ie zycze!!). Sprawdzilam na stronie Acana, rzeczywiscie jest takie duze dawkowanie dla szczeniecia w tym wieku.

Posted

[quote name='saJo']To, ze rodzice nie mieli problemow ze stawami nie znaczy, ze i on nie bedzie mial (czego oczywiscie mu ie zycze!!). Sprawdzilam na stronie Acana, rzeczywiscie jest takie duze dawkowanie dla szczeniecia w tym wieku.[/QUOTE]

Dlatego w marcu jedziemy na RTG:)

Posted

wracając do Acany ;)
moje jedzą rybną, na razie mieszaną z Nutrą, na razie ok chyba, ale- wszędzie na allegro czy w sklepach internetowych sprzedawcy podają, że w rybnej jest 25 % białka i 12 % tłuszczu, a na tych opakowaniach które mam (3 kg) jest jak byk 28 białka na 15 tłuszczu! To jak jest??

Posted

było już o tym wspominane kilka stron wcześniej. Od 2007 roku główny producent zmienił skład. W większości sklepików mają stare tabelki i informacje, mimo, że sprzedają karmy z nowym składem %.

Posted

o ups, no to nie doczytałam... no to dobrze, że są bardziej kaloryczne :)
ten sam problem miałam przy pro planie rybnym- co innego w ulotkach co innego na opakowaniu

Posted

Są miarki u dystrybutorów, ale nie kupuję u nich bo wolę krkavet 5% zniżki i czasem zabawkę kupię :lol:. Eh no.. :evil_lol:.

Posted

[quote name='Cimi']Dostałam karmę, ale nie dostałam miarki :placz: :placz:[/quote]
A jaki rodzaj zamowilas? Jesli Sporta albo Premium Adult to moge Ci przemierzyć ilośc karmy i powiedziec ile to jest w przeliczeniu np w szklance typu luminarc albo wg miarki na kubku royala :lol:

Posted

Mi z krakvetu przyslali dwie miarki, chociaz prosilam o jedna (i cale szczescie, bo nie pomyslalam, ze skoro dzielimy sie z kolezanka workiem na pol, to jej tez przydalaby sie miarka). Z tym, ze ja to zaznaczalam juz przy zamowieniu. Dostalam maila, ze zamowienie zostalo przyjete, potem ze oczywiscie dolacza miarke, a potem z linkiem, w ktorym mozna bylo namierzyc paczke. Pierwszy raz robilam zakupy w krakvecie i jestem bardzo zadowolona.

Posted

Probowaliśmy dzisiaj Salmon&Potato (dostalam w zoologu probke). Pies po powąchaniu, ze wstrętem odszedł od miski, nie biorąc do pyska ani jednej kulki.
Zostajemy przy Sporcie :shake:

Posted

A ja się zastanawiam, czy premium adult(105zl za 15kg) będzie dobry dla moich psów?
Mam dwa mamuty, 7 i 6 lat, jeden po kastracji i trudno jest mu utrzymać odpowiednią wagę, drugi już niedługo też będzie po ;) Njachętniej dawałabym im large breed (128/15kg), ale jest 20zł droższy. Teraz kończą ariona, mamy jeszcze dwa czy trzy duże worki brita. No i tak chciałabym im zaserwować coś takiej wysokiej jakości, ale portfel nie bardzo się na to zgadza ;)
Dodam jeszcze, że ważą ok.40-45kg.
Mam jeszcze do wyboru boscha, który jest tańszy (99 za 15kg large), ale nie wiem, jak jakościowo można je porównać...

Posted

ja dawalam swojemu ale tak tylko na dosypke bo karmimy sie normalnie po domowemu a dawalam mu Acane premium delux ,ale mysle ze premium dla twoich potforkow bedzie w sam raz,karma ladnie pachnie ,male granulki,warta swojej ceny.

Posted

Ja generalnie nie lubie karm typu "large breed" i mimo, iż mam od zawsze duzy rasy to karmie albo zwyklym adult, albo karmami energetycznymi (w zaleznosci od aktywnosci i wieku psa).
Acana sprawdza się u nas naprawde extra, jesli psy mają przeciętną ilość ruchu to Premium powinna być optymalna. W sumie to ja co jakiś czas "wyprobowuje" jakąs nowa karmę, jednak poki co zawsze wracamy do Acany , bo sprawdzila się najlepiej sposrod wszystkiego czym do tej pory karmilam ;-)

Jeżeli chodzi o porownanie Acany do Boscha (ktorym tez karmilam i niestety bylam niezadowolona), ja osobiście widzę ogromną różnicę. Skład gorszy, słabsze przyswajanie i dawkowanie jakies takie ogromne :shake: Moj pies, ważąc wtedy 30kg musial dziennie zjeść 500g zeby się najeść. Acany zjada 300g.

Posted

Dzięki, teżmi się bosch nie podoba, a acana- bardzo :)
Więc chyba będziemy próbować z tym premium adult. A nóż w końcu trafimy na karmę, po której psy przestaną bączeć?:roll:
I dawkowanie w acanie troche wieksze niz w bricie, a moje burki i tak zawsze ponizej dawki chodzą.

Posted

No właśnie moje na brita już patrzeć nie chcą, a arion ma skład taki, że... no słaby jednym słowem:shake:
Słyszałam, że często psy odmawiają jedzenia, bo nie jest to smakowita karma. Trudno, kupimy 30 czy 45kg, i najwyżej wrócimy na brita. Skarmic się skarmi, nie trzymam w domu niejadków :lol:
A może im posłuży, mam nadzieję. W sumie składowo jest od ariona czy brita lepsza.

Posted

Moj pies jak widzi Acanę to dostaje małpiego rozumu, zjadłby każdą ilość gdyby mu pozwolić jeśc bez ograniczeń :shake: Jestem w niezmiennym szoku że od kilku m-cy w ogole mu sie nie nudzi bo każdą inna karmę jadł tylko i wyłącznie jak byl glodny.

Tyle, ze my jemy wersję dla psów aktywnych. Wersje Premium pies jadl rownie chętnie, tyle że jak na jego ilosc ruchu jest za malo kaloryczna.
Za to wersji Lamb&rice i Salmon&potato pies nawet nie raczył sprobowac, powąchal tylko i odszedl od miski.

Ale jak wiadomo, to czy jakaś karma sprawdzi się u danego psa to kwestia baaaaardzo indywidualna.

Posted

no a moje jak na razie tego "salmona" jedzą ;) i mam nadzieję, że nie zrudzieją jednak
nawet zwarzyłam miarkę od Bento- pełna miarka to 300 g

Posted

Zakla, a próbowałaś do klubu Acany się zapisać? Może wyszłoby taniej. Choć, jak dobrze po ofertach internetowych poszperać, to pewnie jakąś super ofertę też się znajdzie.

Edit: Właśnie z uwagą i zrozumieniem przeczytałam twoje poprzednie wpisy i.... kurcze, gdzie ty taką tanią Acanę kupujesz?

Posted

Zarazah, w klubie hodowców jest chyba drożej, niż w 'naszej' hurtowni :lol: Dlatego raczej nie bardzo mi się opłaca:cool3: Przynajmniej na stronie acany jest podana cena 125zł/15kg, ja mam 105/15.

EDIT: W hurtowni Ara, dzięki wspaniałym osóbkom mającym do niej dostęp:)

Posted

O! To, to, to... O to właśnie mi chodziło.
Bento np też taniej kupisz w hurtowni, albo w sklepie internetowym, niż u dystrybutora (jestem akurat na świeżo po wyszukiwaniu najtańszej oferty; niestety dostępu do hurtowni nie mam)

A propos Acany - karmiłam LB puppy mojego psiaka. Potem dałam mu propozycję: fioletowa, czerwona, albo pomarańczowa. Z nich wszystkich wybrał.... zieloną (Proformance). Zaproponowałam mu także łososiową - "Owszem, owszem", powiedział pies, "zjem chętnie". Tylko, że ja osobiście nie mogłam tego zapachu znieść (a karmię z saszetki w nagrodę za dobre zachowanie, więc karmę miałam prawie cały czas przy sobie).

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...