Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 766
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jara dba, żebyśmy się nie nudzili...dzisiaj patyk utknał jej w gardle... kapała jej krew z pyska wraz z ropą lub żółcią, wymiotowała, próbowała łapą pozbyć się patyczka... Nie wiedzieliśmy co się stało i co jej utknęło. Dopiero u weta Jara wypluła patyk długości palca. Dostała antybiotyk, bo jeden migdał ma powiększony prawdopodobnie patyczek to spowodował, gardło zaczerwienione, poza tym ok. Uff.

Posted

I właśnie z takich powodów nie powinno się dawac psom patyków do zabawy, choc i nam zdarza się rzucac je własnym psom. Nam kiedyś Dotts nadziała się na patyk, biegnąc z nim i trzymając nie w poprzek, a za jeden koniec. Na całe szczęcie nic jej sie nie stało. Od tamtej pory nie pozwalamy na zabawy patykami, choc jest to trudne zwłaszcza w przypadku Maszy, która ma fjoła na pukcie biegania z czymś w pysku. Staramy się miec zawsze piłkę ze sobą na spacerach, ale i tak zdarza jej się porwac jakis super atrakcyjny patol.
Dobrze, że tylko tak się to skończyło.
Jara, nie kombinuj juz z patykami!

Posted

Jara niestety sama sobie wyszukuje patyczki do zabawy, nie sposób wszystkich się pozbyć z ogrodu :( Także pozostaje nam czujność, miejmy nadzieję, że to pierwszy i ostatni taki wypadek.

Posted

Jara dostarcza nam kolejnych zmartwień. Co jakiś czas pojawia się u niej kał w postaci śluzu z krwią. Pierwszy raz zauważyliśmy to podczas przygody z tym nieszczęsnym patykiem, ale pomyśleliśmy wtedy, że ma to związek z zadławieniem, zwłaszcza, że potem się już ten śluz nie pojawił.
W sporej ilości pojawił się znów parę dni temu. Następnego dnia polowałam na Jarą na wybiegu, żeby złapać ten dziwny kał to analizy. Jak na zlość zrobiła całkiem normalną, wzorcową koopę. Ale potem troszkę też poszło tego śluzu.
Analiza nie wykazala tam niczego (po prostu śluz z krwią), a badanie było pod kątem m.in. lambli i pasożytów. Nie było śladu po robalach.
Na razie znów uspokoilo się, ale obserwujemy czy się znów nie pojawi.
Wet profilaktycznie zaproponował nam, aby Jarą solidnie odrobaczyć.

No i jesteśmy właśnie w trakcie tego odrobaczania, cała kuracja trwa 4 dni, a jej koszt to 65 zł :-( badanie kału kosztowało 25 zł.
Do wydatków z pierwszej strony nie doliczyłam jeszcze wizyty związanej z zadławieniem się patykiem i szczepień na wirusówki. Jak znajdę rachunki to umieszczę.

Tutaj rachunki i wyniki:
http://img697.imageshack.us/img697/186/jararachunek.jpg
http://img98.imageshack.us/img98/4236/jararachunek1.jpg
http://img810.imageshack.us/img810/9913/jarawyniki.jpg
http://img63.imageshack.us/img63/6166/jarazalecenie.jpg

Rozliczam tak dokładnie, bo mam nadzieję że choć część kosztów uda mi się pokryć z bazarku, który zamierzam wystawić.
Mam tylko nadzieję, że ten śluz to faktycznie robota robali i żadne kolejne rewelacje nas nie czekają.

Posted

jeden z naszych gagatków też się kiedyś tak załatwił- zrobiliśmy badanie kału, ugs brzucha, przeszedł jakąś długą i drogą kurację niby na żołądek i jelita, ale żadne badania nic nie wykazały- NIC. okaz zdrowia! Jakiś czas później na moich oczach załatwił się... żywą krwią! i znowu nic- wniosek taki, że coś mu zaszkodziło i samo przeszło... a my się zamartwialiśmy :(
Może u Jarej to też nic nie znaczący incydent...

Posted

Mam nadzieję, że to nic strasznego, bo poza tym Jara jest radosna, ma apetyt i żadnych objawów chorobowych. Nawet wet jak ją badał to stwierdził, że na chorą to ona ZDEDYDOWANIE nie wygląda ;) Chciała się koniecznie z nim pobawić ;)

Muszę się w końcu zebrać i ogłaszać panienkę poza allegro i adopcje.org, bo ciiiiisza :-(

Posted

Kasia ja Ci wysyłam 150 zł na Jarą, przecież dałas mi ostatnio rzeczy na bazarek, sprzedały się dwa ubranka, smycze automatyczne na poprzednim :)
A rzeczy na bazarek jeszcze jest dużo i wystawię na czasie :)

Posted

Ojej, dzięki Kasiu! To jak z mojego bazarku będzie więcej pieniędzy to pójdzie na mielczaki :)
Postaram się dzisiaj zaktualizować finanse na pierwszej stronie.

Ulka, wydaje mi się, że Jara jest za mało drastycznym przypadkiem, żeby się taka zbiórka udała. Margo już prędzej.