Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Muszę jakoś ogarnąć koszty związane z leczeniem, więc wrzucam rachunki, na których są tabletki zakupione dla Jarej (bo zastrzyku nie podam tej choleryczce). Porcja na pierwszy dzień została pokryta z wpłaty Evelin (wpłaciła na walkę z zarazą 100 zł i z tego 75 zł przekazuję na szczepionki, a 25 zł na leczenie zarażonych psiaków), a resztę wpisuję w koszty. Dziś będzie siódmy dzień antybiotyku, ale Jara jeszcze smarka, więc pewnie trzeba będzie przedłużyć leczenie :(

Na razie koszty tabletek wynoszą 32 zł:
Tutaj 8 zł:
http://images45.fotosik.pl/1530/ab48101233c09bfd.jpg
A tutaj 8 zł i 16 zł:
http://images45.fotosik.pl/1527/165a8a73978efb7bgen.jpg

• Replies 766
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Na szczęście nie trzeba było dokupywać kolejnych tabletek antybiotyku: Jara przestała kaszleć :)

Natomiast dzisiaj podawaliśmy wszystkim psiakom Fiprex; koszt dla Jarej to 10 zł.

• 2 weeks later...
Posted

Przez dłuższy czas nie kąpaliśmy Jarej, bo nie widziałam takiej potrzeby; Jara coś tam się drapała, ale żadnych zmian nie było widać. Trzeba będzie chyba mimo wszystko kąpać ją profilaktycznie co jakiś czas. Najwyraźniej ma okresowe nasilenia, bo od jakiegoś czasu drapie się intensywniej. I już w pachwinie ma zaczerwienioną skórę :( Tak więc wracamy do intensywnych kąpieli dopóki stan skóry się nie poprawi.

Posted

[quote name='Reno2001']Przyszła jesień.
U mojej suki niestety też zaczął się nieciekawy okres. Łapy znów wylizane, pachy wydrapane :( A już była tak pięknie wygojona :placz:.[/QUOTE]

A jak sobie radzisz?
U Jarej na szczęście wszelkie zmiany szybko znikają, ale brzuch ma trochę przerzedzony w sierści... :(

• 2 weeks later...
Posted

Murka napisał(a):
A jak sobie radzisz?
U Jarej na szczęście wszelkie zmiany szybko znikają, ale brzuch ma trochę przerzedzony w sierści... :(

U nas najgorzej wyglądają wylizane tylne łapy i wydrapane pachy. Niestety w okresach dużego świądu wkraczamy z małą dawką encortonu :(.

Posted

Nam dermatolog z Lublina też zalecał Encorton w razie rozdrapywania skóry do krwi. Na razie na szczęście obywamy się bez. Na szczęście Jara nie ma konkretnych miejsc, w które się drapie czy wygryza - rozkłada się to niemal na całe ciało, więc jak widzę, że gdzieś jest zaczerwienienie to traktuję maścią Triderm i następnego dnia śladu nie ma (ale to pewnie dlatego, że Jara się już tam nie drapie tylko w innym miejscu). No i teraz kąpiemy Jarkę jak za starych dobrych czasów co 2-3 dni, tylko dzięki eloise ma lepsze warunki schnięcia przez noc, bo w kontenerze, który od niej dostaliśmy, Jarka ma trochę więcej miejsca :)

W przypadku Lizy (ona ma jakieś nieokreślone problemy skórne, jak nie bierze witamin na skórę to robi się jej czarna skóra w pachwinach i pod pachami - swędzi ją to i potem robi się taka skorupka. Nie jest to alergia ani zmiany hormonalne...) świetnie sprawdza się maść przeciwświądowa ELOSONE (jest też w postaci kremu - wygodne kiedy chodzi o większe powierzchnie). Polecam ją naprawdę, wypróbowaliśmy już chyba na trzech psach. Zawsze się szybko goiło, bo psy się nie drapały.

Posted

Nie wiem co się stało, ale w ciągu paru dni Jara się bardzo rozdrapała... Dużo ubytków w sierści na całym ciele, w wielu miejscach są potworne zaczerwienienia, gdzieniegdzie są strupki... Musimy wkroczyć z częstym kąpaniem i po raz pierwszy zdecydowałam się w porozumieniu z dr z Lublina na podanie Encortonu (dzięki Reno mam go spory zapas na szczęście :) ). Nigdy wcześniej Jara nie miała takich zmian :(

• 2 weeks later...
Posted

Noi jak tam Jarcia, zeszło cos po Encortonie?mam nadzieję, że jest lepiej...

Zapraszam na nowy bazar od razu
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/234675-Legowiska-zabawki-różności-20-11?p=19902809#post19902809[/URL]

Posted

Sytuacja opanowana, zaczerwienienia zniknęły, skóra się goi, ale zanim odrośnie sierść to trochę minie.
Intensywnie myślimy nad ulokowaniem Jarci w domu, ale musimy się odpsić, bo teraz nie da rady :(

Posted

Z bazarku Jeleny uzbierało się 100 zł i przekazuję to na konto Jarci - dziękuję bardzo :D
Dziękuję też kaskadaffik za wpłatę z bazarku 20 zł - też dla Jarci :D

Ech, czy ta Jarka znajdzie kiedyś dom? :(