Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nic nie chcę mówić,ale pojawił się juz 4 dni temu taki wpis na Facebooku:oops::oops::oops:

"Jednej rzeczy nie rozumiem... Czy Barta nie można po prostu przewieźć do najbliższego schroniska? Zeszłej zimy mój mąż znalazł na ulicy błąkającego się psa, straszliwie wychudzonego. Wystarczył jeden telefon pod 112 i pół godziny później zjawił się pracownik schroniska, który zabrał psa. Nie znam się za dobrze na prawie, ale wydaje mi się, że psa NIE WOLNO tak po prostu wyrzucić na ulicę a opieka na bezdomnymi psami jest obowiązkiem miasta czy gminy. Może mi to ktoś wyjaśnić?"

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Beatkaa napisał(a):
Nic nie chcę mówić,ale pojawił się juz 4 dni temu taki wpis na Facebooku:oops::oops::oops:

"Jednej rzeczy nie rozumiem... Czy Barta nie można po prostu przewieźć do najbliższego schroniska? Zeszłej zimy mój mąż znalazł na ulicy błąkającego się psa, straszliwie wychudzonego. Wystarczył jeden telefon pod 112 i pół godziny później zjawił się pracownik schroniska, który zabrał psa. Nie znam się za dobrze na prawie, ale wydaje mi się, że psa NIE WOLNO tak po prostu wyrzucić na ulicę a opieka na bezdomnymi psami jest obowiązkiem miasta czy gminy. Może mi to ktoś wyjaśnić?"

Prosze odpisz tej osobie :
Kochanie... Gdyby tak było w każdym mieście to nie było by takiego problemu. Zapraszam Cie uprzejmie do Nowego Mista nad Pilicą gdzie bezdomnych psów biega jak mrówek. Tu nie ma schroniska... a najbliższe oddalone o jakies 50 czy 60 km nie przyjmuje albo nie ten rejon, albo przepełnienie. Jeśli nie wierzysz, zadzwoń do Gminy :) Usłyszysz że sie zajmą na pewno itd. I tyle... Jeśli będziesz namolna i zgłosisz to pisemnie, to przyjedzie urzędnik z myśliwym i psa odstrzelą ! Tak sie tu załatwia sprawy :( Czy tego chcemy ??

Posted

Owieczka napisał(a):
Prosze odpisz tej osobie :
Kochanie... Gdyby tak było w każdym mieście to nie było by takiego problemu. Zapraszam Cie uprzejmie do Nowego Mista nad Pilicą gdzie bezdomnych psów biega jak mrówek. Tu nie ma schroniska... a najbliższe oddalone o jakies 50 czy 60 km nie przyjmuje albo nie ten rejon, albo przepełnienie. Jeśli nie wierzysz, zadzwoń do Gminy :) Usłyszysz że sie zajmą na pewno itd. I tyle... Jeśli będziesz namolna i zgłosisz to pisemnie, to przyjedzie urzędnik z myśliwym i psa odstrzelą ! Tak sie tu załatwia sprawy :( Czy tego chcemy ??

Ok,przekopiowałam Twój post..

Posted

Chciałam tylko nadmienić, że absolutnie nie życzę sobie takich tekstów pod moim adresem, że jakieś zamieszanie wprowadzam!!!!!!!!!! ( też z wykrzyknikami, bo bez nich podobno nikt postów nie czyta). Karmę dostałam nie "dopiero co" tylko dość dawno, Aza to duży psiak i je nie mało, zdawało Ci się kochana, że ten jeden worek starczy na pół roku???????????!!!!!!!!!!!!!! Nie pisałam wcześniej , że Azie karma się kończy, bo wiem że jest gigant dług za hotel i na wątku dużo się działo z bazarkiem taczkowym, więc spokojnie przeczekałam i napisałam, że przydałaby się karma. Jak ktoś jest przemęczony i "nie ogarnia" i najwyraźniej nad emocjami nie panuje, to może lepiej niech się najpierw wyśpi i dopiero coś pisze na wątku, a nie wypisuje głupoty.

Karmę dla Azy zaproponowała EStrojek, ma kupić i wysłać w nadchodzącym tygodniu - dziękuję bardzo:)

Posted

Fiera napisał(a):
Chciałam tylko nadmienić, że absolutnie nie życzę sobie takich tekstów pod moim adresem, że jakieś zamieszanie wprowadzam!!!!!!!!!! ( też z wykrzyknikami, bo bez nich podobno nikt postów nie czyta). Karmę dostałam nie "dopiero co" tylko dość dawno, Aza to duży psiak i je nie mało, zdawało Ci się kochana, że ten jeden worek starczy na pół roku???????????!!!!!!!!!!!!!! Nie pisałam wcześniej , że Azie karma się kończy, bo wiem że jest gigant dług za hotel i na wątku dużo się działo z bazarkiem taczkowym, więc spokojnie przeczekałam i napisałam, że przydałaby się karma. Jak ktoś jest przemęczony i "nie ogarnia" i najwyraźniej nad emocjami nie panuje, to może lepiej niech się najpierw wyśpi i dopiero coś pisze na wątku, a nie wypisuje głupoty.

Karmę dla Azy zaproponowała EStrojek, ma kupić i wysłać w nadchodzącym tygodniu - dziękuję bardzo:)

Wybacz Fiera ale ja wróżką nie jestem a jedynie chcę żebyś łaskawie napisała ze karma się kończy, czy to tak dużo ? Nikogo nie obraziłam i nie miałam zamiaru nawet, więc jeśli Cię chociażby uraziłam to bardzo przepraszam.( wszystkich innych też ) Dziwi mnie to, bo masz do mnie nr tel ( jest jak wół w podpisie)i potrafiłaś wczesniej zadzwonić a teraz nawet smsa nie mogłaś wysłać czy napisać pw... Przykro... Pomagam sporej liczbie psiaków nie tylko na dogo, do tego pracuje jak każdy normalny człowiek i szkoda mi Barta bo na prawde trafi na ulicę jeśli czegoś nie zrobimy :( Aza jest u Ciebie bezpieczna i jak widac dostajesz karmę ( pewnie z fb też przyślą wór do Ciebie) Jeśli możesz się wyspać to tylko się ciesz, ja nie mam takiej możliwości a nawet Ci zazdroszczę. I mimo zmęczenia czytam wszystkie posty w przeciwieństwie do Ciebie. Szkoda, bo może jak byś je przeczytała to byś inaczej zinterpretowała mój wpis i sama zapanowała nad emocjami...

Posted

dziewczyny...spokojnie:( wszędzie jest ciężko...my mamy ponad 40 psów w hotelach i nie mamy na nie złotówki, nie mówiac o długach za hotelowanie za poprzednie miesiace, tylko patrzeć jak każą nam zabierać psy - tylko gdzie...moze to was pocieszy:(

bazarek taczkowy jakoś idzie pomału do przodu - liczył juz ktoś ile tego długu zostanie?

Posted

andzia69 napisał(a):

bazarek taczkowy jakoś idzie pomału do przodu - liczył juz ktoś ile tego długu zostanie?

cioteczko na bieżąco w poście nr 2 w bazarku wpisuję ile taczek ubyło i ile długu zostało - na chwilę obecną jest to: 260 wywiezionych taczek, zostało 100, a dług psiaków po wpłaceniu wszystkich pieniążków (choć już znaczna większość jest na moim koncie) za zakupione taczki wyniesie 500zł :)

Posted

andzia69 napisał(a):
dziewczyny...spokojnie:( wszędzie jest ciężko...my mamy ponad 40 psów w hotelach i nie mamy na nie złotówki, nie mówiac o długach za hotelowanie za poprzednie miesiace, tylko patrzeć jak każą nam zabierać psy - tylko gdzie...moze to was pocieszy:(

Jednak mimo wszystko jesteście bardzo zorganizowana i współpracująca grupą... Tu raczej jest tylko kilka osób które się czymkolwiek przejmują...

jagpie napisał(a):
Owieczko poszło 55 pln dla Barta z bazarka (po Mice)

bardzo ale to bardzo dziękuję jagpie !! zamówię mu worek karmy jeśli nikt nie ma nic przeciwko...
Wiecie może gdzie są jakies promocje ??

Agnieszka_K napisał(a):
cioteczko na bieżąco w poście nr 2 w bazarku wpisuję ile taczek ubyło i ile długu zostało - na chwilę obecną jest to: 260 wywiezionych taczek, zostało 100, a dług psiaków po wpłaceniu wszystkich pieniążków (choć już znaczna większość jest na moim koncie) za zakupione taczki wyniesie 500zł :)

Z tego długu co był zostanie tylko 500 zł ?? Cudownie :D ale niestety ciagle rośnie... :( :( :( i co tu robić... ?
Agnieszko nie wiem jak mam dziękować...

Posted

Fiera napisał(a):
Ponawiam prośbę o umowę na tymczasową opiekę nad pieskiem, adres na pw mogę przesłać.

Fiera a masz może jakiś wzór takiej umowy ? Może to i byłby dobry pomysł bo by się ścignęło właściciela Azy i Barta i musięli by wziąść za nich odpowiedzialność chociaż częściową. Jak narazie to mają głęboko gdzieś :( Jedynie trochę się nimi interesowała synowa właściciela ale to było juz baaaardzo dawno temu...

Posted

Owieczka napisał(a):
Fiera a masz może jakiś wzór takiej umowy ? Może to i byłby dobry pomysł bo by się ścignęło właściciela Azy i Barta i musięli by wziąść za nich odpowiedzialność chociaż częściową. Jak narazie to mają głęboko gdzieś :( Jedynie trochę się nimi interesowała synowa właściciela ale to było juz baaaardzo dawno temu...

Miałam na myśli umowę między mną i Tobą lub Izą, że wzięłam Azę na BDT. Standartowy tekst:dane obu stron i dwa zdania, że w zamian za karmę zobowiązuję się do czasowej bezpłatnej opieki nad zwierzęciem - mam takie umowy dla wszystkich "moich" psiaków.

A tak poza tym, to Aza ma chore oczko, jest zaczerwienione, łzawi. Jak przetarłam delikatnie wacikiem z wodą utlenioną, to wylazły zielone "śpiochy". Posmarowałam jej też to oczko sztucznymi łzami w maści, żeby się lepiej oczyściło, i chyba jest trochę lepiej. Może tylko się stuknęła albo zabrudziła czymś, mam nadzieję, że jutro będzie lepiej.

Posted

Fiera napisał(a):
Miałam na myśli umowę między mną i Tobą lub Izą, że wzięłam Azę na BDT. Standartowy tekst:dane obu stron i dwa zdania, że w zamian za karmę zobowiązuję się do czasowej bezpłatnej opieki nad zwierzęciem - mam takie umowy dla wszystkich "moich" psiaków.

A tak poza tym, to Aza ma chore oczko, jest zaczerwienione, łzawi. Jak przetarłam delikatnie wacikiem z wodą utlenioną, to wylazły zielone "śpiochy". Posmarowałam jej też to oczko sztucznymi łzami w maści, żeby się lepiej oczyściło, i chyba jest trochę lepiej. Może tylko się stuknęła albo zabrudziła czymś, mam nadzieję, że jutro będzie lepiej.

Nie bardzo rozumiem dlaczego ze mną albo Izą...? Z tego co pamiętam to Wszystko zostało załatwione po za moimi plecami bo dowiedziałam się własnie od Izy że zabrałaś Azę chociaż niezmiernie ciesze się z tego faktu bo Aza ma zupełnie inne życie. Ja nie mam ciągłego dostepu do netu o czym pisałam już wielokrotnie a wszystko szybko jakoś się potoczyło własnie na wątku. Jestem tu tylko i wyłącznie w zastępstwie za Agnieszkę która teraz nie ma dostępu do netu w ogóle( dlatego zbieram pieniądze na swoje konto bo nikt nie chciał udostępnić ) Iza tez była DT tyle że płatnym i nie jest w zaden sposób odpowiedzialna za psa który przebywa teraz u Ciebie. Z nią też nikt nie podpisywał umowy tym bardziej ze Aza i Bart mają właściciela który tak na prawdę nie zrzekł się psa. To chyba z nim trzeba by było takową umowę podpisać. Nie wiem, być może się mylę...

Moje usilne prośby o jakiekolwiek informacje o wpłatach i wydatkach powtarzałam wielokrotnie na wątku żeby było wiadomo co, gdzie , na co i dla kogo. Wiele osób oobiecało pomoc w utrzymaniu Azy ( mam nadzieje że dotrzymają słowa ) Ja może zaproponuje żeby wszystkie wpłaty na Azę były kierowane bezpośrednio do Ciebie o ile się zgodzisz ( może tak będzie Tobie i mi łatwiej ) I nie będzie miał nikt do nikogo o nic pretensji... Chciałam pomóc, przepraszam jeszcze raz jeśli zrobiłam coś nie tak, po prostu szkoda mi tych psiaków ( a teraz szczególnie Barta... )

Tak jak pisałam w poprzednich postach ( włacznie z rozliczniami wpłat ) są wpłaty bezpośrednio na Azę więc może przeleje Ci te pieniążki żebyś mogła z Azą iść do weta czy zakupić jej karme czy co tam uważasz że jej potrzebne.

Posted

Kochani przepraszam, 2 tyg byłem bez neta na wyjeździe a tutaj tyle się podziało :)
Ale już mówię :D

[quote name='Owieczka']Własnie gadałam z Agnieszką i ustaliłyśmy że postara się zrobić:
- nowe rozliczenie,
- poda wszystkie stałe deklaracje,
- poprosi moda o przeniesienie wątku na mnie ( do kogo mogę napisac w tej sprawie ? bo ja tez chyba musze ;/ )
- przeleje Izie wszystkie dotychczasowe wpłaty za hotelik i poda na wątku kwotę

Aga nie dość że chora to jeszcze zalatana i bez stałego dostepu do sieci :(

Od Lipca wpłaty na Azę i Barta będą dzielone ( no chyba ze ktoś chce wpłacic na oboje to podziele po równo )
Owieczko:loveu:
To bardzo ważny post, mamy zgodę Agnieszki i Twoją na poprowadzenie wątku i finansów Azy i Barta:)
Anetko:loveu: wystarczy, że jedna osoba z wątku napisze do Moda o zrobienie zmian;);)

Ja napiszę zaraz do Moderatorki Maupy4:loveu:
o zmiany:
- przydzielenie 1 postu dla Ciebie
- dodatkowy 2 post na prowadzenie finansów

Dzięki Owieczko, że poprowadzisz wątek i będziesz jego księgową:loveu:

[quote name='Fiera']Ponawiam prośbę o umowę na tymczasową opiekę nad pieskiem, adres na pw mogę przesłać.
Fiero Kochana umowa może być ze mną:)
Wzór umowy, jak pamiętam z wątku naszych cudnych Onek Stelli i Gwiazdki powinna mieć Ilo_n. Poproszę Ilonkę o przesłanie wzoru:)

[quote name='Owieczka']Fiera a masz może jakiś wzór takiej umowy ? Może to i byłby dobry pomysł bo by się ścignęło właściciela Azy i Barta i musięli by wziąść za nich odpowiedzialność chociaż częściową. Jak narazie to mają głęboko gdzieś :( Jedynie trochę się nimi interesowała synowa właściciela ale to było juz baaaardzo dawno temu...
Anetko Kochana to juz prawie 2 lata, jak zajęliśmy się Psiakami- a właściciele przyjechali wtedy i otworzyli bramę, żebyś mogła wejść na posesję i wyłapać Szczeniaki Azy, Aza zniknęła na jakiś czas - szukała szczeniaków, potem jak wróciła, razem z błąkającym się Bartem, trafili do hoteliku do Izy.
Dla mnie ci właściciele nie istnieją i już, Psiaki są Nasze:):)

[quote name='Fiera']Miałam na myśli umowę między mną i Tobą lub Izą, że wzięłam Azę na BDT. Standartowy tekst:dane obu stron i dwa zdania, że w zamian za karmę zobowiązuję się do czasowej bezpłatnej opieki nad zwierzęciem - mam takie umowy dla wszystkich "moich" psiaków.

Fiero tak będzie w umowie:loveu:

[quote name='Owieczka']Nie bardzo rozumiem dlaczego ze mną albo Izą...? Z tego co pamiętam to Wszystko zostało załatwione po za moimi plecami bo dowiedziałam się własnie od Izy że zabrałaś Azę chociaż niezmiernie ciesze się z tego faktu bo Aza ma zupełnie inne życie. Ja nie mam ciągłego dostepu do netu o czym pisałam już wielokrotnie a wszystko szybko jakoś się potoczyło własnie na wątku. Jestem tu tylko i wyłącznie w zastępstwie za Agnieszkę która teraz nie ma dostępu do netu w ogóle( dlatego zbieram pieniądze na swoje konto bo nikt nie chciał udostępnić ) Iza tez była DT tyle że płatnym i nie jest w zaden sposób odpowiedzialna za psa który przebywa teraz u Ciebie. Z nią też nikt nie podpisywał umowy tym bardziej ze Aza i Bart mają właściciela który tak na prawdę nie zrzekł się psa. To chyba z nim trzeba by było takową umowę podpisać. Nie wiem, być może się mylę...

Moje usilne prośby o jakiekolwiek informacje o wpłatach i wydatkach powtarzałam wielokrotnie na wątku żeby było wiadomo co, gdzie , na co i dla kogo. Wiele osób oobiecało pomoc w utrzymaniu Azy ( mam nadzieje że dotrzymają słowa ) Ja może zaproponuje żeby wszystkie wpłaty na Azę były kierowane bezpośrednio do Ciebie o ile się zgodzisz ( może tak będzie Tobie i mi łatwiej ) I nie będzie miał nikt do nikogo o nic pretensji... Chciałam pomóc, przepraszam jeszcze raz jeśli zrobiłam coś nie tak, po prostu szkoda mi tych psiaków ( a teraz szczególnie Barta... )

Tak jak pisałam w poprzednich postach ( włacznie z rozliczniami wpłat ) są wpłaty bezpośrednio na Azę więc może przeleje Ci te pieniążki żebyś mogła z Azą iść do weta czy zakupić jej karme czy co tam uważasz że jej potrzebne.
Anetko:loveu:
Historia tych Psiaków trudna była
ale teraz najważniejsze, że są bezpieczne:):)

Poprowadź Anetko całościowo finanse i Azy i Barta - będzie jasność,
i będziesz rozdzielać wg potrzeb;)

Kochani pięknie dziękuję za bazarki, nie zdążyłem jeszcze poodwiedzać i bazarków i innych wątków.
Jesteście Kochani w Tym zespole na wątku:loveu::loveu::loveu:

Posted

Kinia1984 napisał(a):
Fiera możesz pożyczyc od Maliny difadol dla Azy to krople przeciwzapalne. Raz dziennie do oczka jedna kropla przez jakies 4-5 dni

Dzięki, pożyczyłam wczoraj te sztuczne łzy, pomogło - oczko już ok :)

Posted

Tak jak pisałam wyżej, oczko Azy już ok, ale jeśli są jakieś wpłaty konkretnie na Azę, to może faktycznie lepiej przelac je na moje konto? Z karmieniem jakoś sobie radzę, lada chwila powinna też dojechać karma od EStrojek, ale odrobaczenie i odpchlenie fajnie byłoby zrobić. Co Wy na to?

Posted

[quote name='erka']Wojtuś, dobrze ,że juz jesteś:). Ty to masz dar wprowadzania ładu i porządku oraz miłej atmosfery:).
Dzięki Ewunia :loveu:
Wiem przecież, że Wszyscy staramy się by Tym Psiakom na Dogo pomóc:):)

[quote name='Fiera']Tak jak pisałam wyżej, oczko Azy już ok, ale jeśli są jakieś wpłaty konkretnie na Azę, to może faktycznie lepiej przelac je na moje konto? Z karmieniem jakoś sobie radzę, lada chwila powinna też dojechać karma od EStrojek, ale odrobaczenie i odpchlenie fajnie byłoby zrobić. Co Wy na to?
Fiero Kochana masz rację :loveu:
Podstawowe potrzeby dla Azy i Barta - odrobaczenie, odpchlenie, szczepienia, karma,
potem równie ważne opłaty za hotelik Barta:)

Myślę, że po wprowadzeniu zmian na wątku i uaktualnieniu finansów przez Owieczkę, na wszystko będzie kasa;);)

A... Kochani :loveu: napisałem już do Moda Maupy4:loveu: o zmiany na wątku:)

Pozdrawiam Was pięknie:)

Edit:

:loveu: Dziekuję Kochanej Maupie4 za wprowadzenie zmian na wątku:loveu:

:loveu: Poprowadź Owieczko te dwa Kochane Psiaki.... aż do ....własnych domków:loveu:

Posted

dominiko przykro mi z powodu Twoich psiaków
[*] :(
niech biegają radośnie za TM!
trzymaj się dzielnie...

u mnie z funduszami kiepściutko, ale mogę coś zrobić... zaproponować "na sierpień" psiury w aptece.. ma to charakter ogłoszenia z danymi do kontaktu do adopcji plus zbiera im się troszkę, podkreślam troszkę pieniążków. Apteka jest dopiero rozkręcana, nawet idzie trochę kiepsko :( ale zawsze jakiś grosik potem wpłacam na psiaki. Ludzie chcą wiedzieć z kim mają do czynienia, więc wchodzą w zakładkę O NAS, a tam... psiaki ;)
Jeżeli chcecie zobaczyć jak to wygląda to kliknijcie w banerek i wejdźcie w zakładkę O NAS. W lipcu króluje MARA z dogo.
Jedyne co będę potrzebować to potwierdzenie wpłynięcia kasy na konto psiaków po akcji (może być emailowo).

Posted

dominikabankert napisał(a):
na dogo czarna seria 3 moje pieski wczoraj umarly 3 watki beda skasowane:( trzeba sie wziasc za szukanie dekalracji porozsylam troche zaproszen:( jestem w deperesji:(

Dominiko :loveu:
W naszym życiu są chwile smutne, są chwile radosne... i tych jest najwięcej:)

A Psiaki Nasze Kochane ....
te które odchodzą...
idą tylko biegać szczęśliwie do tęczowych chmurek i z tamtąd na nas popatrują:)

A czy Psia Dusza też tam idzie?
Nie, nie
Dla każdego Psiaka "Bogiem" jest ukochany Pan,
Każda Dusza Psia nie może nigdzie wywędrować -
zostaje przy Panu,
zostaje przy Nas,
zostaje przy Tych, którzy Psiaka kochali-

...i podpowiada...
pomartw sie tylko chwilkę-
jestem tutaj-
razem z Tobą :)

Posted

dominikabankert napisał(a):
na dogo czarna seria 3 moje pieski wczoraj umarly 3 watki beda skasowane:( trzeba sie wziasc za szukanie dekalracji porozsylam troche zaproszen:( jestem w deperesji:(

Trzymaj się dziewczyno... Ja musiałam sie teraz rozstać z moją najukochańszą psiną Belutką... Nie tylko była mamką dla wszystkich tymczasów ale i dawcą kwri, dogoterapełtą, pomagała ratować nie tylko inne zwierzęta ale i ludzi itp... a co dla mnie najistotniejsze to najwspanialszym przyjacielem jakiego miałam w żuciu :( i mimo ze musimy nauczyc się rozstawać to nie umiem się z tym pogodzić i wiem, że już niegdy takiego przyjaciela mieć nie będę... Z nią umarła część mnie... Jakos sie trzymam ale nie ukrywam ze mi strasznie cieżko. Jestem i załamana i przemęczona i trace już siły i chęci na wszystko... Mimo wszystko wiem co czujesz i jestem z Toba całym serduchem.