Jump to content
Dogomania

Staruszeczki z powodzi w schronisku: Lavinka ma domek, Bacuś już za TM[*] :(

Recommended Posts

• Replies 335
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ewaal1982 napisał(a):
Im to jest cudownie u Ciebie :D Takie sie psie szczęsliwe te mordki zrobily :D Meggi jest też pięknym psem to Twoja prywatna ?

Tak, Megi jest naszym jedynym kupionym zwierzakiem.
Wymarzona, wyczekana - jako potencjalny champion - miała iść w ślady Abruni
  • , ale los zdecydował inaczej... ;) Już 7 roczek jej stuka.

A staruszki miały artykuł ze zdjęciem w Przełomie, a potem jeszcze ogłoszenia, też ze zdjęciem - i nikt nawet nie zadzwonił :(

• Posted

Ech...wiecie co ..zróbcie akcję , kupcie mi dom z ogrodem to przygarnę Gwiazdka, Dziewczynkę i parę innych biedaków:)
    Kurczę ,czemu nikt ich nie chce, o wiek chodzi ?

Posted

Cześć w sumie niewiedziałam na jakim wątku napisać więc pisze na tym najbardziej aktualnym. Otóż organizowałam w lutym razem z KTOZem wystawę zdjęc kociaków z krakowskiego schronu mojego autorstwa aby wypromować i zareklamować te najbardziej potrzebujące. Gdyby ktoś podchwycił mój pomysł aby powtórzyć w miare możliwości tą akcje z psiakami prosze o kontakt. Sama jestem wolontariuszką lecz Rybną odwiedzam rzedko ze względnu na to ze dosyc daleko mieszkam. Jestem chętna do współpracy i pomocy przedewszystkim tym najstarszym i najbardziej potrzebującym psiakom. Mój mail [email protected]
    Kilka zdjęc z kociej wystawy i dwa psie: http://img121.imageshack.us/gal.php?g=img0620c.jpg

Jeśli również ktoś chciałby pare ładnych zdjęć na allegro lub inne fora czy portale to pisać! Może nie jestem zawodowym fotografem ale mam w miare dobry sprzęt i pasję wiec min dlatego ze jestem wolontariuszką chce pomóc jak tylko można.

Posted

Lavinka lansowała się podczas Dni Chrzanowa i pomagała kwestować :)
    Mieliśmy nadzieję, że może ktoś się nią zainteresuje... Była przyjazna dzielna i kochana, cały czas śmiała się i prosiła o uwagę, głaskanie... Niestety, jej siwa mordeczka przekreśla szansę na zainteresowanie :( Szczeniaczek - Świnka, miała kilku chętnych, o Lavinkę nawet nikt nie spytał...

To smutne. Ona jest takim kochanym pieskiem, dałaby każemu mnóstwo radości... Szkoda, że nikt nie chce dać jej szansy :(
    W sobotę była z nami nad wodą i okazało się, że bardzo lubi wodę :)
    Gwiazdek gorzej się czuje w upałach, ciężko mu oddychać i poruszać się, ale szuka chłodnych miejsc i jakoś sobie radzi.

Staruszeczki mają przed sobą wielką szansę, ponieważ wystąpią w programie Uwaga TVN o ewakuacji schroniska i może ktoś się w nich zakocha... Dla Gwiazdka nawet nie marzę, że znajdzie się odpowiedni dom z warunkami do niego dostosowanymi... Ale może chociaż Lavinka. Dla naprawdę fajnych ludzi, którzy docenią jaka jest kochana i zadbają o nią najlepiej na świecie.

Dziękuję Zuannie za karmę i witaminki oraz ponownie p. Ewie, za flawitolki :)
    Aniołki pomagają Aniołkom :loveu:

Posted

Ulaa napisał(a):
    W tym tyg mają kręcić, ale nie wiem ile trwa montaż itd.
    Ja nawet telewizora nie mam ;)

Trzeba zobaczyć na stronę Uwagi, może jest możliwośc oglądnięcia w internecie odcinków

Posted

Upalne pozdrowienia dla naszych psiaków!

Biedny Bacuś z grubym futrem rzeczywiście musi się bardzo męczyć przy takich temperaturach... a to dopiero początek lata... A jak jego łapki? Czy można mu jakoś pomóc?

Sunia jest taka cudna, a siwa mordka tylko dodaje jej uroku :)

Ja wierzę, że niedługo się znajdzie ktoś kto je pokocha, zobaczycie!

cieszę się, że Flawitole dotarły i dawajcie proszę znać co jest potrzebne,

calusy w nosy!
    Ewa

Posted

Effq, Bacek całkiem nieźle sobie radzi - jedzie na wspomagaczach ;) i efekty są wyraźne. Nadal kuleje przy chodzeniu na przednie łapki (zapewne ma już jakieś zwyrodnienia związane z wiekiem), ale zakres ruchów znacznie większy: wskakuje na wersalkę i swobodnie z niej schodzi, sprawnie kładzie się i podnosi po leżeniu, sporo spaceruje po ogródku (a nawet próbuje samodzielnych wycieczek ;) bo na razie na spacerki jeszcze nie chodzi - zazdrości innym psiakom) - dosłownie : ucieka. Oczywiście nie udaje mu się to, ale próbuje przeciskać się koło nóg w bramce, raz wyszedł i "biegł" sobie na spacer. Marcin i mama go zaraz "dogonili" i złapali.

Ma Bacek charakterek :) Bezceremonialnie kradnie wszystkim z misek, wszystkie mu ustępują... On po prostu nie widzi wydawanych przez inne psy sygnałów. Starsze psy tak mają, już to zauważyłam wcześniej. U nich jakoś zanika obustronna komunikacja... Gwiazdek tylko szczeka, zawsze kiedy chce coś przekazać. Żadnych sygnałów ciałem czy gestami. Pewnie inne psy by to zdenerwowało, ale u nas ma spokój, ustępują mu. Dostaje jeść za drzwiami, bo inaczej inne by z głodu pomarły przy nim ;)
    On musiał mieć bardzo mocny charakter w przeszłości. Jak sobie coś umyśli to nie ma zmiłuj, plan zrealizuje. To rozczulające, jak mu siły wróciły i motywacja do życia, że może jeszcze o czymś decydować, zrobić coś po swojemu... Od razu ma inną mordkę. Taką słodziutką, jak młody goldenek i już kilka osób nabrało się, że to szczeniak - właśnie po tej mordce :)

Z upałami radzi sobie tak, że po prostu śpi cały dzień w chłodnym psim pokoju.
    Ogoliłabym mu brzuch na te upały, ale niestety nie mam czym. Za to jutro postaram się w końcu go porządnie wykąpać, bo czesania niezbyt lubi, jedynie po wierzchu.

Reporterów nie było niestety.
    Pędziłam z zoo na łeb na szyję, ale wyszło na to że i tak sama dzwoniłam z pytaniem czy nadal mam czekać... bo oni mieli jakieś zebranie. I może jutro będą.
    Troszkę mi to nie pasuje, bo miałam plany wizyt przed i poadopcyjnych ale dziadziów szansa na domek najważniejsza.

Posted

Ulaa napisał(a):
    Mroowa, dziękujemy za pamięć :loveu: ale staruszeczki nie są fundacyjne...
    a co to za różnica??? dla mnie żadna:) metek nie maja:)

Posted

Ada-jeje, Baculek dostaje Gelacan Fast, jeszcze po mojej Abruni kochanej
    [*] zostało pół puszeczki... i właśnie kończy się.
    Zrobimy przerwę, będzie dostawał Arthrofos i Flawitol Arthro, gdy się skończą, zamówię mu Gelacan. Raczej nie wcześniej niż za miesiąc.

Mroowa dziękuję :)
    Na razie nie mamy żadnych potrzeb, poza obrożą dla Lavinki. Ma jakąś dziwną szyjkę, nic na nią nie pasuje z tego co mam (może ktoś ma do oddania używaną?).

Posted

A jaka musiałaby być ta obróżka?

Mam jeszcze troszkę bazarkowych obróżek - Taksowych

Większość oddałam w czasie ewakuacji do schroniska, ale jeszcze trochę zostało

Sa regulowane i półzaciskowe

Posted

Najlepiej zwykła, bylejaka;), półzacisk niebardzo... Naprawiłam dla Lavinki starą smycz automatyczną, bo jej nie można puścić ze smyczy (zahipnotyzowana tropieniem nie reaguje na nic ;) ), więc łańcuszki, zaciski, półzaciski odpadają...
    Szyja zrobiła jej się umięśniona, tak jak i cała Lavinka. Dlatego obróżka przestała pasować (zresztą od początku była "na styk" i po prostu wrzynała się w skórę i tłuszcz).
    Gdyby ktoś miał na zbyciu to fajnie, rozmiar coś jak na dalmata albo dobka.
    Jeśli nie, to kupię jakąś niedrogą z pieniążków z ich puli, jeśli można.

Posted

Staruszki okazały się mało interesujące także dla reporterów :(
    To takie smutne, że cały świat uznał je za bezwartościowe...

Dobrze, że nie rozumieją tego i cieszą się każdym dniem, tak jak to tylko psiak potrafi...
    Moje kochane.

Posted

Ulaa napisał(a):

Dobrze, że nie rozumieją tego i cieszą się każdym dniem, tak jak to tylko psiak potrafi...
    Moje kochane.

Czyli TVN zrezygnował ze zrobienia reportażu o staruszkach ?? :( Przykre... Na szczęście nie są tego świadome, dla nich najważniejsze, że Ty jesteś blisko, że mają kogoś, kto się nimi zajął...

Posted

Ulaa napisał(a):

Moje kochane.

TVN niech żałuje, bo stracili piękny kawałek pięknych wartości do nagrania i przekazania.