Jump to content
Dogomania

nasze sposoby na odreagowanie stresu poszkoleniowego bez wpadania w nalogi

Recommended Posts

Posted

zreszta my sle sluchamy treserka :eviltong: jak ona zdecyduje ze whoo moze na rekawik to bedziemy sie bawic i na rekawie :diabloti: jak nie to nie :cool3:

na razie dopoki na zajeciach jest gryzak czy klin to czemu mialaby whoo nie lazic ? :razz: skoro to suuuper zabawa dla niej i ona to luuubi :loveu: bo u whoo gryzaczek pobije na glowe kazda pilke czy frisbee :multi: bo ona nietypowy borderek troche :oops:

• Replies 12.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Eddiii napisał(a):
:hmmmm: fajny plan ale nie bardzo go kumam

chcialam tylko ci przypomiec :diabloti: bo skoro nie chcesz nas widziec na zajeciach :placz: to moze rekaw sie przyda skoro praca w tym tygodniu na rekawie :p

a dla tych co wchodza :roll:

:new-bday: :BIG: :bday: :tort:

1.jak macie za duzo dni do wyboru to se robicie wagary i niestety wtedy to ja nie moge programu przerobic a ordnung ....no musi byc:diabloti:
2.rekaw od ciebie wezme w srode.nie pali sie.szira i timek pracuja na rekawie w srode i piatek o 20.
:eviltong: :evil_lol:

Posted

co do borderka......no coz ja nei bede pisala kto wczoraj perfekcyjnie zlapal gryzak,pelnym chwytem po gardziolko i bez mielenia:roll: .....labrador o imeniu Henia[znaczy sie Hekate papierowo:cool1: ]:evil_lol: .....jeszcze was ten labrador zawstydzi panie i panowie:diabloti:.przypominam ze po chwili tancowania rowniez zlapala super twardy rekaw[wszystko pierwszy raz] i zatargala go do agi bez mielenia ...takze...ekhem....;)

Posted

ayshe napisał(a):
co do borderka......no coz ja nei bede pisala kto wczoraj perfekcyjnie zlapal gryzak,pelnym chwytem po gardziolko i bez mielenia:roll: .....labrador o imeniu Henia[znaczy sie Hekate papierowo:cool1: ]:evil_lol: .....jeszcze was ten labrador zawstydzi panie i panowie:diabloti:.przypominam ze po chwili tancowania rowniez zlapala super twardy rekaw[wszystko pierwszy raz] i zatargala go do agi bez mielenia ...takze...ekhem....;)

No to wiadomo kto powinien robić IPO:razz:

Posted

ayshe napisał(a):
kurs korespondencyjny?hehehe.na cc:cool1: .

My nie być w kręgu wtajemniczonych:placz: ,a bysmy kciały jesli jest tam coś co moze byc traktowane jako kurs korespondencyjny.:razz: ;)

Szirka wszystkiego najlepszego!Duzo wszystkiego dobrego do jedzonka i zabawy i w ogóle.:loveu: Szkol sie ładnie;)

Czy psy z dysplazja moga ternować IPo?:roll: CHyba nie bardzo,nie?Ale pracowac na gryzaczku możemy?:razz: Mi sie to podoba,bardziej niz aport,który i tak ogranioczam do minimum,bo booraczak leci jak nienormalny za aportem i sie boje ze sie uszkodzi:shake: .Chociaż aportuje zawsze na spacerze,bo bardzo to kofa i chyba jej sie krzywda nie stanie jak pobiegnie dosłownie kika razy po aport?Na gryzaku ćwiczymy posłuszeństwo,przeciagamy sie,chociaz dureń skacze i chwyta gryzak jak próbuje ja troche wyciszyc ,bo sie nie skupia na tym co do niej mówie.:mad:

A dzis w parku na lince biegała jak koń na lonży.Zrobiła kilkanascie kólek kłusem i galopkiem i w druga strone.Ludzie sie dziwnie patrzyli.:lol:

Posted

14ruda
Tak naprawde nie chodzi o samo bieganie za patykiem/pilka tylko o te ostre chamowania i zwroty czeste przy tego typu zabawach. Mysle, ze juz leprze bylyby umiarkowane treningi IPO.

Posted

ayshe napisał(a):
labrador o imeniu Henia[znaczy sie Hekate papierowo:cool1: ]:evil_lol: .....jeszcze was ten labrador zawstydzi panie i panowie:diabloti:.przypominam ze po chwili tancowania rowniez zlapala super twardy rekaw[wszystko pierwszy raz] i zatargala go do agi bez mielenia ...takze...ekhem....;)

W Czechach na obozie były 2 labki obydwa szkolone do IPO. Jeden z nich zdawał akurat na obozie IPO2 i bardzo przyjemnie się oglądało jego pracę :loveu:

Posted

własnie dlatego staram sie jej rzucać ,że tak napisze przewidywalnie zeby nie zrywała sie nagle z zakretu.No i tak nie mocno,ze patyczek leci wysoko a nie daleko i ona sama zwalnia,a nie zatrzymuje sie ryjąc w ziemi. chociaz i tak bywa.Ale nasze spacery to głównie duuuuużo chodzenia.wole przejsc dłuższy dystans niz stac w miejscu i rzucac jej aport narażajac np.przez godzine na duze przeciążenia.
Musze sie jeszcze porządnie zabrac za slady,bo narazie to taka prowizorka.Slady chyba są dobrym rozwiazaniem dla takiego psa?No i nie ma zabaw z psami wieksymi i cieższymi.Nie ma mowy i przewalaniu sie z wataha jak na szkoleniu po rowach i trawach.
Zreszta jak w koncu boraczak sie uzależni ode mnie bo mam gryzaka/piłeczkie/jestem atrakcyjna to w ogóle nie bedzie chciała sie bawic z psami.

w ogóle to jest tu ktos kto ma psa z dysplazją?Chciałabym wiedzieć jak to naprawde jest.Nie tak ksiązkowo.

Posted

Ja mam psa z dysplazją. Pyros ma 2 lata i 4 miechy. W wieku 6 miesięcy przestał wstawać samodzielnie, piszczał z bólu- trzeba był podnosic tyłek ręcznie. Jak biegał to nie narzekał, ale on ma adhd i jak już się napędzi to nie ma bata :loveu: nie zatrzyma się w swoim szaleństwie :cool3: Natomiast nie mógł spać w ulubionej pozycji- z jajcami do góry :cool3: Były wyraźne objawy kliniczne, więc podjęliśmy decyzję o przycięciu mięśni. Decyzja była słuszna- oprócz tego że Pyrosowi został króliczy bieg, to nic innego nie widać i nie czuć. Bierze Arthron i jest dobrze, a staramy się trenować IPO :lol: i biega za piłką i z innymi psami i generalnie robi wszystko to co zdrowe psy.

Posted

To super,ze Pyrosek sie dobrze miewa:loveu: :multi: .Pocieszyłaś mnie niezmiernie:razz: :loveu: Sucz nie ma objawów klinicznych,nigdy nawet nie kulała na tylne łapy,śpi na plecach z rozłożonymi nogami.:evil_lol: Nie zajączkuje.Wet powiedziała,że przy odpowiednim prowadzeniu moze nawet nie odczuc dysplazji kilka lat.:roll: Ja byłam zreszta w szoku,ze dupka popsuta.
może troche szybciej sie męczy niz inne psy,ale to żaden problem,nie zmuszam jej do biegania.
waga tyz ok.,bo bodajze 30 kilo.poczekam do czerwca i wtedy pojadem zrobic nowe rtg we wrocku albo poznaniu i obacym czy sie cos pogorszyło i co dalej.Do tej pory bedziem sie oszczedzać.No i sezon pływacki sie zbliza,więc bedziemy duzo pływać.:cool3: :p

Posted

14ruda ..
a czym karmisz swoją suczkę ? dajesz jej jakieś suplementy na stawy?
u mojego Eta tez stwierdzono lekką dyspazję stawu ale nie bylo żadnych zaleceń poza artoflexem :roll:
biegamy normalnie, staramy się bez zrywu - dokładnie tak jak u ciebie patyczek wysoko nie daleko, wtedy nei hamuje gwałtownie ... no i pływamy w sezonie :p

Posted

AM napisał(a):
W Czechach na obozie były 2 labki obydwa szkolone do IPO. Jeden z nich zdawał akurat na obozie IPO2 i bardzo przyjemnie się oglądało jego pracę :loveu:
wlasnie.:evil_lol:
ruda-trening ipo z dysplastykiem?bez zboczen-nie ma problemu.:diabloti: .tak jak napisala saJo lepsze to niz latanie za pilkami i patykami z silnym hamowaniem.to dopiero masakra dla stawow.lepiej juz rewir ulozyc na przedmioty/przedmiot.

Posted

Dziękuję wszystkim w imieniu Szirki:loveu: :loveu: :loveu:
I jak Ayshe zmiotłaś dzisiaj wszystkich?:eviltong:

14ruda Szirka ma dysplazje a biega, skacze robi IPO (rękaw to jest to co tygryski lubią najbardziej, nawet wtedy się ożywia:eviltong:) Bierze profilaktycznie arthron no i nie rzucam za często piłeczki aby tych zwrotów nie było:lol: aha ślady tyż robimy wolnoooo:eviltong:

Posted

dodam tylko zanim znikne ze ipo jest tak fajnym,wszechstronnym i BARDZO w Polsce niedocenianym sportem ze moze sie w niego bawic w sumie kazdy pies z podstawowymi popedami na jakim takim poziomie.bardzo bym chciala zeby trafil ten sport"pod strzechy"a nie byl demonizowany.i przekladany od razu na sport.wydaje mi sie ze ludzie albo zdaja ipo do uprawnien i wtedy robia to z musu i po lebkach albo mierza w sport i wtedy....no taka etykietka ipo nie sluzy zainteresowaniu sie tym szkoleniem "kowalskiego".ipo jak wkkw.na wysokim poziomie wymaga doskonalego materialu psio/ludzkiego ale...nie wszyscy startuja w wkkw na czterech gwiazdek w kl.CC na CCI.i nie kazdy powinien sie zniechecac bo pies na MS sie nie nadaje na IPO3.wydaje mi sie ze propagowanie pracy ipowskiej z psami nie moze walic w mur przymusu wysokiego sportu .nie wszystkich to bawi.nie wszyscy maja mozliwosci.ale praca ipowska jest na tyle ciekawa ze daje ogromne mozliwosci programowe.

Posted

Szira/Gosia napisał(a):
Dziękuję wszystkim w imieniu Szirki:loveu: :loveu: :loveu:
I jak Ayshe zmiotłaś dzisiaj wszystkich?:eviltong:

14ruda Szirka ma dysplazje a biega, skacze robi IPO (rękaw to jest to co tygryski lubią najbardziej, nawet wtedy się ożywia:eviltong:) Bierze profilaktycznie arthron no i nie rzucam za często piłeczki aby tych zwrotów nie było:lol: aha ślady tyż robimy wolnoooo:eviltong:

no fakt-rekaw szira robi super:loveu: .
bylam dzisiaj bardzo mila.z naciskiem na bardzo:cool3: .

Posted

gosia rrrany wez cos zrob z tym avatarem...jak nie szira z misiem to szira z ...inteligencja inaczej na twarzy:roll: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

dzieki :) o juz na mnie zaczeto napadac ze border i wogole ;) ale przeciez skoro pies cos kocha to czemu sie w to nie bawic? szczegolnei ze wiele fajnych rzeczy przy okazji mozan robic :)))

Posted

[quote name='ayshe']no fakt-rekaw szira robi super:loveu: .

[SIZE="4"]UWAGA tresser pochwalił mojego psa:eviltong: trzeba zapamiętać bo musi mi to wystarczyć na pare miesięcy:eviltong:

To dobrze że byłas bardzo miła z naciskiem na bardzo:eviltong:

Posted

ayshe napisał(a):
gosia rrrany wez cos zrob z tym avatarem...jak nie szira z misiem to szira z ...inteligencja inaczej na twarzy:roll: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

No nie moja wina że mój pies ma taką "inteligentną" minę:eviltong: musze jej zrobić zdjęcie na rękawie:oops:

Posted

[quote name='Szira/Gosia']UWAGA tresser pochwalił mojego psa:eviltong: trzeba zapamiętać bo musi mi to wystarczyć na pare miesięcy:eviltong:

To dobrze że byłas bardzo miła z naciskiem na bardzo:eviltong:wymsklo mi sie ...urodiznowo sie zmusilam:roll: :diabloti:

zdjecia na rekawie jest trudno zrobic.wlasciwie trzeba narobic z kilkadziesiat zeby jedno bylo naprawde super.