author Posted May 16, 2010 Posted May 16, 2010 planuje adoptować setera irlandzkiego szukam pomocy naukowych które mogły by mnie chodz troche przygotować do tak trudnej roli jaka jest właściciel psa. ktoś mógłby coś polecic? Quote
Christiane Posted May 16, 2010 Posted May 16, 2010 Jeśli chodzi o naukę przywołania, która jest połową sukcesu, polecam ksiązkę Aria do mnie. Autor tłumaczy w niej także, co oznaczają poszczególne znaki, które daje nam pies, oraz wiele innych, przydatnych rzeczy. Możesz także kupic książkę poświęconą konkretnie tej rasie, jaką - niestety dokłądnego tytułu nie podam... Quote
Erica Posted May 19, 2010 Posted May 19, 2010 Potwierdzam - "Aria do mnie" Jacka Gałuszki jest na prawdę dobrą książką o nauce przywoływania ( chyba też najobszerniejszą na ten temat). Po za tym polecam: * książki o szkoleniu " Posłuszeństwo na co dzień" Inki Sjosten " Pozytywne Szkolenie Psów" Barbary Waldoch " Najpierw wytresuj kurczaka" - Karen Pryor I jeszcze "101 Psich Sztuczek" Kyry Sundance * książki dotyczące komunikacji psio-ludzkiej i psio-psiej - wszystkie książki Stanley'a Coren'a i "Drugi Konie smyczy"Patricii McConnell Powodzenia! Quote
Inez Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 Na początek- książki Zofii Mrzewińskiej, to są podstawy które powinien znać każdy właściciel psa. Polecam tez Stanelya Corena, wg mnie jest najlepszym autorem książek o psiej psychice. Po za tym, Inki Sjosten i McConnell. Wszystko co Fishera i Fennell podaruj sobie ;) Quote
longue Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 Gorąco polecam: - Co twój pies próbuje Ci powiedzieć? Poznaj tajemnice psiej psychologii. Arden Moore - Zapomniany język psów. Jak zrozumieć najlepszego przyjaciela człowieka. Jan Fennell - Poradnik opiekuna psa. Graham Meadows, Elsa Flint - Przewodnik dla właścicieli psa. Sabine Winkler - Szczęśliwy Pies. Dorota Sumińska - Tajemnice Psiego Umysłu. Coren Stanley Quote
Martens Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 [quote name='longue'] - Zapomniany język psów. Jak zrozumieć najlepszego przyjaciela człowieka. Jan Fennell [/QUOTE] Chyba nie można wybrać nic GORSZEGO przy psie po przejściach, z adopcji... :roll: Quote
Sybel Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 [QUOTE]- Zapomniany język psów. Jak zrozumieć najlepszego przyjaciela człowieka. Jan Fennell[/QUOTE] Czytałam. Nie polecam, po pierwsze dziwacznie napisana, może wina tłumacza, a po drugie wystarczy troszke popracować z psami, żeby zauważyć, że ta pani bzdury gada. Quote
longue Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 Każdy ma swoje zdanie. Ja uważam że to nie jest zła książka. Quote
Sybel Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 No tak, super książka jako fikcja literacka, ale NIE jako poradnik. Zresztą, babka potem się sama z tych teorii wycofała. Quote
szmaja Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 Na początek przeczytałabym coś o komunikacji: [B]Patricia McConnell - Drugi koniec smyczy i Sygnały uspokajające - Turid Rugaas.[/B] O szkoleniu wybrałabym [B]"Pozytywne szkolenie psów" (seria dla żółtodziobów[/B], ale niech Was nie zwiedzie nazwa!) - [B]Pamela Dennison[/B]. Na później - Pat Miller, Jean Donaldson itp. Quote
Szyna13222 Posted June 28, 2011 Posted June 28, 2011 [quote name='longue']Ja uważam że to nie jest zła książka.[/QUOTE] Ja również uważam że to bardzo fajna książka, autorka zyskała wiele fanów jej metody oraz sposobu postrzegania zachowań psów a także dużo dzięki tej książce osiągnęła. [quote name='Sybel'] Zresztą, babka potem się sama z tych teorii wycofała.[/QUOTE] Skąd wiesz że się z nich wycofała? bo bardzo mnie to zdziwiło Quote
Martens Posted June 29, 2011 Posted June 29, 2011 [quote name='Szyna13222']Ja również uważam że to bardzo fajna książka, autorka zyskała wiele fanów jej metody oraz sposobu postrzegania zachowań psów a także dużo dzięki tej książce osiągnęła. Skąd wiesz że się z nich wycofała? bo bardzo mnie to zdziwiło[/QUOTE] Babka nie, tylko facet, który wymyślił takowe postrzeganie psów na długą przed nią :roll: Pan John Fisher opisywał bardzo podobne podejście do psów w książce [I]Okiem psa[/I] na dłuuugo przed [I]zapomnianym językiem psów,[/I] lecz po latach doświadczeń w pracy z psami zmienił zdanie i uznał takie podejście za całkowicie błędne. Opisał to w swojej ostatniej książce, która nie została wydana w Polsce, i w ręce pani Fennel chyba również nie dotarła :p Tak więc cudowna [I]metoda[/I] wcale nie jest autorskim dziełem pani Fennel, tylko zlepkiem teorii innych uczonych, w dodatku przestarzałych, ubrana za to zręcznie w marketingową otoczkę. Taki Cesar Millan na papierze - nie powiedziała nic nowego, ale ludzie, głównie mało znający się na psach z hukiem na to polecieli, a pani Fennel dużo osiągnęła - znacząco wzrósł stan jej konta :diabloti: Quote
dusiek Posted June 29, 2011 Posted June 29, 2011 Zdecydowanie polecam:"Sygnały uspokajające"Turid Rugaas "Drugi koniec smyczy","Z miłości do psa" Patrici McConnell Quote
kavala Posted June 29, 2011 Posted June 29, 2011 [quote name='Martens']Babka nie, tylko facet, który wymyślił takowe postrzeganie psów na długą przed nią :roll: Pan John Fisher opisywał bardzo podobne podejście do psów w książce [I]Okiem psa[/I] na dłuuugo przed [I]zapomnianym językiem psów,[/I] lecz po latach doświadczeń w pracy z psami zmienił zdanie i uznał takie podejście za całkowicie błędne.[/QUOTE] A możecie mi powiedzieć, tak w dwóch zadaniach o jakie tu podejście chodzi? Quote
Martens Posted June 29, 2011 Posted June 29, 2011 Pan alfa, pies poniżej, alfą zostajemy ignorując psa, jedząc ciastko przed nakarmieniem go i nie pozwalając przechodzić przez drzwi. Każdy problem z psem od brudzenia w domu przez lęk separacyjny po agresję wobec innych psów spowodowany jest tym, że nie jesteśmy alfą (podziwiam inwencję w wymyślaniu uzasadnień tego twierdzenia przy różnych problemach :evil_lol:) - to o słynnej "metodzie Jan Fennel". Fisher miał nieco bardziej stonowane poglądy, też uznawał teorię stada i hierarchii i wiele rzeczy na niej opierał - a Fennel wyciągnęła z tego co jej się podobało i rozdmuchała do granic możliwości, twierdząc, że odkryła zapomniany język psów :roll: Moim skromnym zdaniem cała tajemnica sukcesu Jan Fennel polega na tym, że jeśli kompletnie rozwydrzonemu psu ustalimy [I]jakiekolwiek[/I] zasady (czy to fennelowe, czy nasze własne), poprawa będzie duża. Dołóżmy do tego trochę zdolności literackich, stworzenie otoczki rodzina = wilcze stado i odkrywanie "zapomnianego języka", co jara wielu ludzi, dobry marketing, i mamy sukces. Szkoda, że podczas przyjazdu do Polski pani Fennel jakby trochę nie wiedziała, co odpowiedzieć na niektóre pytania Zofii Mrzewińskiej :evil_lol: Dla mnie książka merytorycznie bezwartościowa, nadaje się na lekturę na plaży. Wszystkie konkrety z kilku części jej książki możnaby spokojnie zmieścić na kilku stronach A4... Quote
kavala Posted June 29, 2011 Posted June 29, 2011 [quote name='Martens']Szkoda, że podczas przyjazdu do Polski pani Fennel jakby trochę nie wiedziała, co odpowiedzieć na niektóre pytania Zofii Mrzewińskiej :evil_lol: [/QUOTE] O! A jest z tego jakiś reportaż lub wywiad? Quote
Sybel Posted June 29, 2011 Posted June 29, 2011 Przypomniało mi się, jak z zapomnianym języku psów jedna z opisywanych przez Panią Fennel osób miała wychodzić przez okno z mieszkania, zeby pies się nie stresował, ze pani wychodzi przez drzwi i go zostawia. Jakoś przy tym fragmencie mi już się odechciało. Mogłam coś przekręcic, bo ksiązkę miałam w ręku ponad rok temu. Mama mojego TZ ma masę poradników tego typu, w tym "jak byc idealną żoną swojego męża", więc dla mnie Fennel tym bardziej trafia na odstrzał z marszu. Quote
daderma Posted June 29, 2011 Posted June 29, 2011 Też nie podobała mi się książka Fennel.Pamiętam że opisała, jak miała jakieś problemy wychowawcze ze swoim psem, to go uśpiła. Później ją olśniło i już wiedziała jak sobie z tym poradzić , ale było już za późno..... Też uważam że pozycja do kosza. pozdrawiam Quote
Martens Posted June 30, 2011 Posted June 30, 2011 [quote name='kavala']O! A jest z tego jakiś reportaż lub wywiad?[/QUOTE] Odezwij się do [B]puli[/B], ona powinna wiedzieć więcej. Nie wiem, czy to w ogóle jest w sieci. Quote
Recommended Posts