Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[I][B]Agnezia [/B] - 04.2012 wpłata 30 zł (jednorazowa?? czy deklaracje za jakiś czas?)[/I]

mam deklaracje 5 zł miesięcznie to było od stycznia do czerwca (zapisane w tytule przelewu).

Gratuluję dłubaniny ;)

Posted

[quote name='Agnezia'][I][B]Agnezia [/B] - 04.2012 wpłata 30 zł (jednorazowa?? czy deklaracje za jakiś czas?)[/I]

mam deklaracje 5 zł miesięcznie to było od stycznia do czerwca (zapisane w tytule przelewu).

Gratuluję dłubaniny ;)[/QUOTE]

dzięki a info :)
już sobie poprawiam w zestawieniu a w domu poprawię "w kajeciku"

zerduszko - dokładnie :)

Posted

Małgosiu po rozmowie z Agnieszką , wpływy z ogłoszeń jakie my otrzymalismy przeznaczamy na sterylki, ale wedle naszych rozszerzonych zasad. Doliczymy do tych "naszych " 4000 zł , my dajemy i na sunie domne, ale z tragicznych warunków rodzące co rusz, byleby to było z polecenia osoby czy tu z dogo czy znanej naszej czy innej fundacji/stowaryzszeniu itp. . Czy w takiej sytuacji jak Ty zglosiłaś. Do wyczerpania srodków chyba ,że pozyskamy kolejne. Mamy taką fundację ( kolejną ) z Szwajcarii hopla mają na punkcie sterylek , nie zajmują sie adopcjami. Są też wpływy z bazarku/ków [B]ale na AS [/B]a to już insza inszość. Ewa

Posted

[quote name='ostatniaszansa']Małgosiu po rozmowie z Agnieszką , wpływy z ogłoszeń jakie my otrzymalismy przeznaczamy na sterylki, ale wedle naszych rozszerzonych zasad. Doliczymy do tych "naszych " 4000 zł , my dajemy i na sunie domne, ale z tragicznych warunków rodzące co rusz, byleby to było z polecenia osoby czy tu z dogo czy znanej naszej czy innej fundacji/stowaryzszeniu itp. . Czy w takiej sytuacji jak Ty zglosiłaś. Do wyczerpania srodków chyba ,że pozyskamy kolejne. Mamy taką fundację ( kolejną ) z Szwajcarii hopla mają na punkcie sterylek , nie zajmują sie adopcjami. Są też wpływy z bazarku/ków [B]ale na AS [/B]a to już insza inszość. Ewa[/QUOTE]

to rozlicznenei zostawiam tak jak jest (tylko poodejmuję co trzeba ;)) i "waszych" pieniązków sterylkowych się nie czepiam
myślę, ze to że sa na jednym koncie im nie przeszkadza :)
a ja będe prowadzić dalej tylko rozliczenie z AS
bazarki na AS taki jak agnieszki Co. są doliczone, tak jak pisałam - pod czerwcem i teraz ten agnieszki został doliczony

a ja powoli biore się za wydatki AS bo zestawienie mam od miesiaca a jeszcze nawet go nie otworzyłam :oops:

Posted (edited)

[COLOR="#FF0000"][B]zwroty maj 2012 [/B][/COLOR]

kiedy -[B] za co -[/b] ile - komu zwrot
2012.05.22 -[B] f-ra 1/120512 - sterylizacja Balbiny -[/b] 200,00 zł - Kamila K. Szydłowiec
2012.05.22 -[B] f-ra 34/01/2012 sterylizacja Zyci -[/b] 230,00 zł - Gab. Wet. Mamut Tarnobrzeg
2012.05.22 -[B] f-ra 32/01/2012 sterylizacja Nory -[/b] 240,00 zł - Magdalena J. Kielce
2012.05.17 -[B] f-ra 09/04/2012 sterylizacja -[/b] 200,00 zł - Przychodnia Wet. Mastiff Nowy Dwór Mazowiecki
2012.05.17 -[B] f-ra 2/2012 sterylizacja -[/b] 210,00 zł - Katarzyna P. Kobiernice
2012.05.14 -[B] f-ra 372/01/2012 sterylizacja Ylva -[/b] 299,00 zł - Ewelina N. Nieborowice
2012.05.09 -[B] f-ra 12/12 sterylizacja Diuny -[/b] 260,00 zł - Joanna G. Grudziądz
2012.05.09 -[B] f-ra 23/01/2012 sterylizacja Foksi -[/b] 350,00 zł - Ewa J. Kielce
2012.05.09 -[B] f-ra 99/12 sterylizacja Pusi -[/b] 150,00 zł - Karina G. Sandomierz
2012.05.09 -[B] f-ra 21/01/2012 sterylizacja Yeti -[/b] 500,00 zł - Lecznica Wet. S. Siegel Koszalin
[B] SUMA zwrotów MAJ 2012: [B][COLOR="#FF0000"] - 2 639,00 zł[/COLOR][/B] [/b]

[COLOR="#FF0000"][B]zwroty czerwiec 2012 [/B][/COLOR]

2012.06.04 -[B] f-ra 5/05/2012 sterylizacja Wegi -[/b] 250,00 zł - Monika W. Dąbrowa Górnicza
2012.06.04 -[B] f-ra 1/2012 sterylizacja Rudej -[/b] 250,00 zł - Gabinet Wet. Żywiec
2012.06.11 -[B] f-ra 23/04/2012 stsrylizacja Rudzi (missiek) -[/b] 160,00 zł - Gabinet Wet. Focus Vet Kraków
2012.06.11 -[B] f-ra 1974 sterylizacja Sowa -[/b] 125,00 zł - Centrum Vet Włocławek
2012.06.11 -[B] sterylizacja -[/b] 200,00 zł - Przychodnia Wet. Na Skraju Mińsk Mazowiecki
[B] SUMA zwrotów CZERWIEC 2012: [COLOR="#FF0000"]- 985,00 zł[/COLOR] [/b]
[B][COLOR="#FF0000"]
zwroty lipiec 2012[/COLOR][/B]

2012.07.30 -[B] f-ra 02/06/2012 sterylizacja Bajki -[/b] 300,00 zł - Małgorzata R. Kileczow
2012.07.30 -[B] f-ra 59/12 sterylizacja Latki -[/b] 170,00 zł - Przychodnia Eskulap Krasnystaw
2012.07.23 -[B] f-ra 73/01/2012 sterylizacja Kasi -[/b] 199,86 zł - Grażyna N. Leżajsk
2012.07.23 -[B] f-ra 72/01/2012 sterylizacja Kobry -[/b] 175,27 zł - Lecznica dla zwierząt Kwilicz
2012.07.23 -[B] rach. 02/06/2012 sterylizacja Lenki -[/b] 100,00 zł - Agnieszka P. Nowy Tomyśl
2012.07.16 -[B] f-ra 1/22.06.2012 sterylizacja suki od pati851 -[/b] 340,00 zł - Patrycja M. Radom
2012.07.16 -[B] f-ra 19/201 sterylizacja Sabinki (missiek) -[/b] 80,00 zł - Focus Vwt Skawina
2012.07.10 -[B] rach. 02/2012 sterylizacja Pepsi -[/b] 200,00 zł - Katarzyna S. Głodno
2012.07.10 -[B] f-ra 1/07/2012 sterylizacja bezdomniej suczki -[/b] 220,00 zł - Lecznica Zoocentrum Otwock
2012.07.03 -[B] f-ra 6/12 sterylizacja Misi -[/b] 120,00 zł - Gab. Wet. Vita Wet Zamość
2012.07.03 -[B] f-ra 11/01/2012 sterylizacja Sary -[/b] 150,00 zł - Ami Wet Wołomin
2012.07.03 -[B] f-ra 1/7062012 -[/b] 250,00 zł - Grimf Vet Radom
[B] SUMA zwrotów LIPIEC 2012: [COLOR="#FF0000"]- 2 305,13 zł[/COLOR] [/b]

[B][COLOR="#FF0000"]zwroty sierpień 2012 [/COLOR][/B]

2012.08.17 -[B] f-ra 8/2012 sterylizacja Łapki -[/b] 180,00 zł - Gabinet Wet. LessoTarnobrzeg
2012.08.16 -[B] f-ra 32/01/2012 sterylizacja Sary -[/b] 200,00 zł - Gabinet Wet. Grazyna Ewa Wnuk Warka
2012.08.16 -[B] f-ra 9/12 sterylizacja Zuzi -[/b] 120,00 zł - Gab. Wet. Vita Wet Zamość
2012.08.16 -[B] f-ra 6/01/2012 sterylizacja -[/b] 320,00 zł - Alma Wet Józefosłąw
2012.08.16 -[B] rach. 2/270/2012 sterylizacja Nany -[/b] 100,00 zł - Martyna G. Radom
[B] SUMA zwrotów SIERPIEŃ 2012: [COLOR="#FF0000"]- 920,00 zł[/COLOR] [/b]

dodatkowo wyłapałam dziewczynom Akcję Buda:
2012.07.16 f-ra 154/12 akcja buda 510,00 zł Gabinet Wet. S. Szyper Kraków
2012.07.30 f-ra 18/01/2012 akcja buda 400,00 zł Przychodnia Wet. Na Skraju Mińsk Mazowiecki
2012.08.17 f-ra 04/08/2012 akcja buda sterylizacja Miśki 200,00 zł Przychodnia Wet. Dagmara Dobrzyn Suwałki

[COLOR="#0000FF"][B]i właśnie jeszcze pytanie do dziewczyn z OS - czy jeszcze któreś sterylizacje były robione na akcję buda?
z tych co zestawiłam od maja do sierpnia ?[/B][/COLOR]

Edited by 3 x
Posted

deklarowałam co miesięczne wpłaty i w ostatni dzień sierpnia wysłałam pieniążki nie ma mnie na podsumowaniu miesiąca więc może dotarły już we wrześniu chyba przez nie uwagę nie zaznaczyłam że to za sierpień ,teraz będę wpłacać za wrzesień to proszę doliczyć tamte do sierpnia:) trochę pokręciłam ale chyba będzie wiadomo o co chodzi :)

Posted

[quote name='1izabelka1']deklarowałam co miesięczne wpłaty i w ostatni dzień sierpnia wysłałam pieniążki nie ma mnie na podsumowaniu miesiąca więc może dotarły już we wrześniu chyba przez nie uwagę nie zaznaczyłam że to za sierpień ,teraz będę wpłacać za wrzesień to proszę doliczyć tamte do sierpnia:) trochę pokręciłam ale chyba będzie wiadomo o co chodzi :)[/QUOTE]

a jest szansa wpłacać nie ostatniego dnia a np przedostatniego ?
to wtedy na 100% byłyby zaksięgowane danego miesiąca

a poza tym dziękujemy za wsparcie akcji :)

Posted

Witam Ja w sprawie kotecków. Znam kobietę, która przygarnia kociaki, a część jest jej podrzucanych. Pani stara się sterylizować kotki wysterylizowała już ok 10, niestety jeśli jakiż kot znajduje dom to właśnie ten wysterylizowany. W tej chwili nie sterylizuje ponieważ nie ma pieniędzy, jest emerytką i po prostu musiała wybrać czy sterylizować kotki czy odkładać na węgiel na zimę. A cały czas tam są nie wysterylizowane kotki, które w każdej chwili mogą mieć rujki. Pani bardzo się stara ale naprawdę nie stać jej na sterylki, to nie jej koty ona po prostu nie ma sumienia im zamknąć drzwi przed nosem. Układ z weterynarzem do tej pory był taki, że za sterylkę kotki płaciła 90zł , natomiast na jedną kotkę wysterylizowaną i zapłaconą wet robił bezpłatnie kastrację jednego kocura. To najniższa cena jaką udało mi się wynogocjować. W tej chwili tam jest około 28 kotów, część nieadopcyjne bo np stare albo powypadkowe, ale część to młode i gotowe do rozrodu. Te wysterylizowane poprzednio w większości trafiły do nowych domów. Ja pomagam jej np w transporcie do weta i już teraz boję się co tam będzie wiosną. Czy można liczyć na jakąś pomoc przy sterylkach?

Posted

[quote name='ULKA12']Witam Ja w sprawie kotecków. Znam kobietę, która przygarnia kociaki, a część jest jej podrzucanych. Pani stara się sterylizować kotki wysterylizowała już ok 10, niestety jeśli jakiż kot znajduje dom to właśnie ten wysterylizowany. W tej chwili nie sterylizuje ponieważ nie ma pieniędzy, jest emerytką i po prostu musiała wybrać czy sterylizować kotki czy odkładać na węgiel na zimę. A cały czas tam są nie wysterylizowane kotki, które w każdej chwili mogą mieć rujki. Pani bardzo się stara ale naprawdę nie stać jej na sterylki, to nie jej koty ona po prostu nie ma sumienia im zamknąć drzwi przed nosem. Układ z weterynarzem do tej pory był taki, że za sterylkę kotki płaciła 90zł , natomiast na jedną kotkę wysterylizowaną i zapłaconą wet robił bezpłatnie kastrację jednego kocura. To najniższa cena jaką udało mi się wynogocjować. W tej chwili tam jest około 28 kotów, część nieadopcyjne bo np stare albo powypadkowe, ale część to młode i gotowe do rozrodu. Te wysterylizowane poprzednio w większości trafiły do nowych domów. Ja pomagam jej np w transporcie do weta i już teraz boję się co tam będzie wiosną. Czy można liczyć na jakąś pomoc przy sterylkach?[/QUOTE]

dowiedz się ile jest dokładnie kotek do sterylizacji
żeby wiedzieć o jakiej skali pomocy piszemy

Posted (edited)

trochę spóźniona, bardzo dziękuje za sfinansowanie sterylizacji Kamy

[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images48.fotosik.pl/402/7935ae547b432444.jpg[/IMG][/URL]

[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images41.fotosik.pl/1750/10a51a87f4b6f8a8.jpg[/IMG][/URL]

[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images40.fotosik.pl/1786/c2ff304a27ba7913.jpg[/IMG][/URL]

[URL="http://www.fotosik.pl"][IMG]http://images37.fotosik.pl/1768/c2c43028c126145d.jpg[/IMG][/URL]

Gotowa do adopcji czeka na nowy dom, niestety narazie bez skutku bo wszyscy chcą szczeniaki...

Edited by aga.k
Posted

[quote name='malagos']Po niedzieli muszę wysteryliować sunię, którą dzis wzięliśmy pod opiekę z pola kukurydzy. Czy mogę liczyć na Akcję?.................[/QUOTE]

Teraz mogę zgłosić, bo sterylizacja umówiona na środę 19 września.
sunia Szelka, 7 kg, jest u mnie na bdt od kilku dni

[url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/231936-%C5%9Aladami-pewnego-og%C5%82oszenia-czyli-smutna-historia-male%C5%84kiej-suni-z-pola-kukurydzy[/url]

Koszt 170 zł, Lecznica dla Zwierząt AGA w Ostrołęce, u. Steyera - dr Lech Ślusarz.

Posted

[quote name='3 x']a jest szansa wpłacać nie ostatniego dnia a np przedostatniego ?
to wtedy na 100% byłyby zaksięgowane danego miesiąc [/QUOTE]
tym razem tak się złożyło:) następne wpłaty będą w połowie miesiąca

Posted

[quote name='3 x']dowiedz się ile jest dokładnie kotek do sterylizacji
żeby wiedzieć o jakiej skali pomocy piszemy[/QUOTE]

W tej chwili jest tam 7 kotek gotowych do sterylki, jedna mała koteczka, którą pani podrzucono razem z dwójką rodzeństwa (rodzeństwo znalazło DS ale koteczka została). Pomoc w sterylce nawet jednej kotki to już będzie o tyle mniej kociąt.

Posted

[quote name='ULKA12']W tej chwili jest tam 7 kotek gotowych do sterylki, jedna mała koteczka, którą pani podrzucono razem z dwójką rodzeństwa (rodzeństwo znalazło DS ale koteczka została). Pomoc w sterylce nawet jednej kotki to już będzie o tyle mniej kociąt.[/QUOTE]

to teraz czekamy na dziewczyny z OS
teoretycznie potrzeba 7x90zł = 630 zł
to tyle co sterylizacja 2-3 psów

Posted

[B]malagos[/B] sunię zapisałam :)
[B]Ulka12 [/B]skąd jest ta Pani z taką liczbą kotów ? Dużo ich. Czy ktoś Jej pomaga w adopcjach ? Czy gmina, urząd miasta nie może Jej trochę pomóc ? My możemy pomóc i opłacić sterylizację 3 kotek .Nie możemy skupić się de facto na jednej osobie. Wszystkim nie pomożemy. Na tym wątku skupiamy się głównie nad suniami.
Już prowadzimy Projekt Sterylizacja w Gimnie Rawa Mazowiecka, zainteresowani zgłaszają sie z danymi do urzędu gminy . Znajomi rozwiesili plakaty, a gmina powiadomiła o Projekcie sołtysów. Mają to ogłosic w lokalnej gazecie .Tu nie robimy wyjątków i sunie i kotki oraz płeć męska to wyczerpania środków. Zabiegi będzie robić nasz weterynarz. Na to środki dostaliśmy od Fundacji Niechciane i Zapomniane , spełniliśmy ich warunki. Przygotowania trwały kilka miesięcy. Jest 7 pierwszych osób. Również z tych środków będą kastrowane nasze chopaki Jeszcze ich trochę zostało :evil_lol: Bardzo żałujemy, że nie mamy sprzętu do łapania psów no i chyba umiejętności :-( Dzisiaj w drodze do Boguszyc na moment zatrzymałysmy sie na stacji BP w Radziejowicach a tam o zgrozo biegają 2 maluteńskie czarne sunie ( typowe mikropsy ) Piekielnie nieufne, bojaźliwe. Próbowałyśmy na paróweczki , raz udalo sie chwycić Agnieszce jedną z nich , wyrwała się. Potem -zapomnij , paróweczki owszem ale jak się daleko rzuciło. Poprosiłyśmy specjalistów ze znajomej Fundacji o pomoc, mają jechać jutro, może sie uda ? Tuż obok trasa szybkiego w przebudowie i samochody mkną ...:shake: Wedle pracowników stacji sunie kręcą sie od kilku dni , głównie koło kuchni. Coś tam im rzucą. W samochodzie wiozłyśmy sunię, niespełna roczna - niechcianą. Szkoda słów i wyjaśniania okoliczności.Jest mega przerażona. Ewa

Posted

a my mamy już szczepienia,znalazłam tańszego weta który zgodził się zrobić zabieg po kosztach a Saba moja tymczasowiczka dostała cieczki:( nie mam pojęcia ile teraz będziemy musiały czekać na sterylkę

Posted

Chcialam zglosic sunie
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/221844-zabili-jej-szczeniaki-o-mur-nie-chcą-jej-oddać[/URL]
sterylka aborcyjna
z konta funi,poprosilam ja o to.
Sunia jest w tej chwili w BDT u Sary2011.
Jeszcze nie wiem jaki koszt,jutro bede wiedziala jak Sara pojdzie z nia do weta.

Posted

[quote name='1izabelka1']a my mamy już szczepienia,znalazłam tańszego weta który zgodził się zrobić zabieg po kosztach a Saba moja tymczasowiczka dostała cieczki:( nie mam pojęcia ile teraz będziemy musiały czekać na sterylkę[/QUOTE]

Minimum 2 mies do odczekania teraz :( /Agnieszka

Posted

[quote name='ostatniaszansa']
[B]Ulka12 [/B]skąd jest ta Pani z taką liczbą kotów ? Dużo ich. Czy ktoś Jej pomaga w adopcjach ? Czy gmina, urząd miasta nie może Jej trochę pomóc ? My możemy pomóc i opłacić sterylizację 3 kotek .Nie możemy skupić się de facto na jednej osobie. Wszystkim nie pomożemy. Na tym wątku skupiamy się głównie nad suniami.
Ewa[/QUOTE]
Pani mieszka w Zarkach, gmina nie zrobi nic bo to wieś i są inne sposoby na załatwianie bezdomności, Na całą akcję, pomocy bezdomniakom nasza gmina przeznaczyła 20 tys na rok a do tego dobrze aby jak najwięcej tych pieniędzy jeszcze zaoszczędzić.

Pani nikt nie pomaga, ja jej woziłam koty do weta na sterylki jak miała pieniądze, jak mogę to jakąś karmę podrzucę. Koty są ogłaszane w lokalnej gazecie i na słupach. Teraz jest gorzej bo pani dorabiała na emeryturze ale teraz ta praca się skończyła. Problem w tym, że my żyjemy na wsi, gdzie utopienie małego kociaczka jest jedyną stosowaną metodą zapobiegania rozmnażania zwierząt. jeśli mogła bym liczyć na te 3 kotki to juz będzie bardzo, bardzo dużo bo to prawie połowa. Tylko na kogo ma być faktura i jaka? Na przelew czy za gotówkę?

Posted

[quote name='ULKA12']Pani mieszka w Zarkach, gmina nie zrobi nic bo to wieś i są inne sposoby na załatwianie bezdomności, Na całą akcję, pomocy bezdomniakom nasza gmina przeznaczyła 20 tys na rok a do tego dobrze aby jak najwięcej tych pieniędzy jeszcze zaoszczędzić.

Pani nikt nie pomaga, ja jej woziłam koty do weta na sterylki jak miała pieniądze, jak mogę to jakąś karmę podrzucę. Koty są ogłaszane w lokalnej gazecie i na słupach. Teraz jest gorzej bo pani dorabiała na emeryturze ale teraz ta praca się skończyła. Problem w tym, że my żyjemy na wsi, gdzie utopienie małego kociaczka jest jedyną stosowaną metodą zapobiegania rozmnażania zwierząt. jeśli mogła bym liczyć na te 3 kotki to juz będzie bardzo, bardzo dużo bo to prawie połowa. Tylko na kogo ma być faktura i jaka? Na przelew czy za gotówkę?[/QUOTE]

Ula fakturę na OS
w pierwszym poście masz na samej górze pliki do pobrania
tam sa dane OS na które ma byc wystawiona faktura
zwrotu są dwie opcje:
1. wet czeka na pieniązki a ty wysyłasz śmigiem migiem fakturę do OS i dziewczyny opłacają fakturę bezpośrednio do weta
2. zakładacie gotówkę i wysyłacie fakturę i wówczas w załaczniku podajesz dane do zwrotu

niezaleznie od wybranej opcji do faktury dołączasz załącznik - ten do pobrania z pierwszego postu
tylko zmodyfikuj go do swoich potrzeb
tzn przekreślasz akcja sterylizacja bo to chyba z puli OS idą pieniążki
wiadomo, ze watku kociaki nie maja to wpisujesz "brak" itd
chodzi o to zeby nie doszła do dziewczyn tylko faktura bez żadnego opisu i musiały się poźniej domyślac co to za faktura, za jakie zwierzaki od kogo itd

[B]OS, zerknijcie czy w zwrotach które podsumowałam nie zaplątała się jakaś sterylizacja z akcji buda?[/B]

Posted

[quote name='ostatniaszansa']Dora1020 na wątku ostatnie posty z lipca , czyli udalo sie sunie odebrac właścicielom ? Ewa[/QUOTE]
Tak Ewciu .Sama w tym maczałam łapy :diabloti:Wczoraj :oops:

Posted

[quote name='funia']Tak Ewciu .Sama w tym maczałam łapy :diabloti:Wczoraj :oops:[/QUOTE]

funia i całe szczęście :multi: A przy okazji nie lufnęłaś w głupie łby ? :diabloti:
PRZYPOMINAM - zdjęcia wysterylizowanych suń. Koteczki po sterylce też. Agnieszka złapała kontakt z Panią ,która prowadzi Fundacje głównie pomagającą kotom, niesamowita kobieta. M.in zorganizowała wyjazd wetów i pojechali sterylizowac sunie i koteczki do schroniska w Rumunii . Wiecie co ? Oglądając zdjęcia, wiele naszych schronisk niczym się nie różni :angryy::placz: Wstyd ! Gosiu jutro dokładnie przejrzę i powiem czy gdzieś sie nie zaplątała sunia z Projektu Buda. Mamy nowa strone , ratunku ile czeka nas pracy, ale nie ma pomiłuj , wszystkie boguszki musza być na stronie . Ewa

Posted

[quote name='ostatniaszansa']Agnieszka złapała kontakt z Panią ,która prowadzi Fundacje głównie pomagającą kotom, niesamowita kobieta. M.in zorganizowała wyjazd wetów i pojechali sterylizowac sunie i koteczki do schroniska w Rumunii . Wiecie co ? Oglądając zdjęcia, wiele naszych schronisk niczym się nie różni :angryy::placz: Wstyd ![/QUOTE]
Ewo, podzielisz się linkiem?