Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Najważniejsze informacje - wczoraj dostałam telefon od właścicielki , że chce oddać suczkę . Dzisiaj był sms , czy mogłabym ją zabrać natychmiast . Sunia ma ok. 5, 6 miesięcy , jest nauczona czystości , kocha dzieci , akceptuje koty (nawet nieprzychylnie nastawione ) , w samochodzie super .

Tak było :
Wczoraj znalazłam sunię ok. 5 - cio miesięczną . Sunia próbowała dostać się do budynku przedszkola , gdzie odprowadzam córeczkę . Dozorca wyganiał ją za ogrodzenie , a ona wciąż przeciskała się pomiędzy nogami wchodzących rodziców i dzieci . Najbardziej " łasiła " się do dzieciaków . Miała zapadnięty z głodu brzuszek . Pogłaskałam ją , była taka przestraszona . Cóż było robić , otworzyłam jej drzwi samochodu i wgramoliła się do środka .

Pojechałyśmy do weta i okazało się , że sunia ma czipa. Nie udało się jednak wczoraj ustalić danych właściciela . Pojechałam z nią do schroniska , aby pokazać , że znalazłam takiego psiaka, w razie jakby ktoś jej tam szukał.
Sunia przenocowała u mnie.

Dzisiaj miałam telefon od właścicielki . Zapytała czy może podejść po sunię , ale jak się dowiedziała gdzie mieszkam ( jakieś 40 km ), to była w szoku , że tak daleko , jakby to był koniec świata . Zawiozłam jej małą . I niestety , gdybym przeprowadzała tam wizytę przedadopcyjną , choć mam bardzo małe doświadczenie w tym temacie , to wiem na pewno , że nigdy jej by tam żaden dogomaniak nie zostawił:-(.
Kobieta z dwójką dzieci ( jedno 2 latka , drugie 8 ) . Konflikt rodzinny o czym pani szczerze wspomniała . Sunia ogromnie boi się mężczyzn , więc zapytałam o to i dostałam odpowiedź , że dzieci uciekają po kątach jak jest rodzinna kłótnia z ojczymem . Być może też ojczym odgrywa się na psie - takie słowa padły od właścicielki . Sunia zgubiła się , ponieważ została spuszczona ze smyczy i pobiegła za psem , więc pani z dziećmi na obcasach ( tak powiedziała !) nie mogła jej dogonić . Na moje pytanie dlaczego była bez obroży , czy w ten sposób z nią wychodzi , odpowiedziała , że ściąga jej obrożę , bo suczka się w niej drapie . Ja również to zauważyłam u siebie w domu , odpowiedziałam więc , że może sunia ma po prostu pchły . Pani zaniepokoiła się i powiedziała , że w takim razie musi ją wykąpać. Gdy odparłam , że to nic nie pomoże , żeby użyć " kropelki " na skórę było wielkie zdziwienie , że to taki wynalazek .Sunia jest wychowywana smyczą ,o czym pani chętnie opowiadała , jak instruuje córeczkę , żeby sunia nie ciągnęła . Na moje pytanie , czy ona na pewno chce tego psa , odpowiedziała , że marzy o wyjeździe za granicę jak się uda może za parę miesięcy lub lat i dobrze wiedzieć , że ktoś by wtedy wziął.

Na marginesie dodam , że mieszkanie jest w bloku tzw. socjalnym , gdzie trafiają ludzie z eksmisji .
Sądzę , że oni zmarnują tą suczkę . Jak dostanie cieczkę , to pewnie jej nie upilnują :-(

No i najważniejsze na koniec - sunia jest adoptowana ze schroniska przez tą panią 12 .01 . Jaka ona była przerażona jak byłam z nią w schronie . Pewnie pamięta :-( i myślała , że znów tam wróciła :-( Sunia zgubiła się tej pani w sobotę , ja znalazłam ją w poniedziałek . Do tego czasu była bezdomna . Przyszła do przedszkola za dziećmi , ponieważ dzieci jej nigdy nie skrzywdziły , więc szukała u nich pomocy . Właścicielka czekała , aż sunia sama wróci do domu .:roll:

Nie czuję się z tym dobrze , że ją tam odwiozłam . Nie mogę jej dać domu . Gdyby jednak był ktoś chętny , jestem gotowa negocjować , aby oddali mi tą sunię i pomóc w dowiezieniu jej do normalnego domu .
Sunia akceptuje koty - schodzi im z drogi .

[URL="http://img710.imageshack.us/i/dscn2147nkpionp.jpg/"][IMG]http://img710.imageshack.us/img710/6940/dscn2147nkpionp.jpg[/IMG][/URL]

Edited by toyota
Posted

[URL=http://img100.imageshack.us/i/dscn2150nkpion.jpg/][IMG]http://img100.imageshack.us/img100/6748/dscn2150nkpion.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://img714.imageshack.us/i/dscn2154nkpion.jpg/][IMG]http://img714.imageshack.us/img714/74/dscn2154nkpion.jpg[/IMG][/URL]

Posted

Kurcze jak czytałam relację z domu suni to mnie ciary przeszły , wielki chłop sie wyżywa na psie :( .Nie da rady zeby suna była u Ciebie do czasu znalezienia jej domku ??? przykro się takie rzeczy czyta a wyobrażam sobie jak Ty się musiałaś czuć oddając ją . Ja bym chyba mimo wszelkich przeciwonści nie zostawiła psa w takim miejscu . Wrzuć fotkę i troszkę porozsyłaj wątek może jakaś pomoc sie znajdzie

Posted

Ogólnie zostałam tam dobrze przyjęta . Właścicielka była miła . Tylko to taki jakby inny świat . Oni nie radzą sobie sami ze sobą . Nieodpowiedzialni ludzie . I po co biorą jeszcze psa do tego :(

Jak weszłam na piętro , pani akurat stała na korytarzu i paliła papierosa oparta o poręcz schodów . Nie wiedziałam , że to ona jest właścicielką . Szukałam nr mieszkania na drzwiach i byłam z jej sunią . Zatrzymałam wzrok na nr na drzwiach i mówię " o ,to pani piesek "....Innymi słowy przyprowadzam kobiecie psiaka , który zgubił się 5 dni temu , a ona ani me ani be do niego . Gdyby to mi ktoś psa przyprowadził , to od razu bym do niego "ruszyła" z radością .
No nie powiem , potem go pogłaskała , bo "zaprosiłam się " do przedpokoju , ponieważ chciałam nawkładać jej do głowy :razz: i wybadać sytuację .
Biedny psiak , od początku nie ma szczęścia . Wiadomo , że był w schronisku i został adoptowany akurat przez takich ludzi .
Ona nie stwarza większych kłopotów . Dogaduje się z kotami , uwielbia dzieci , utrzymuje czystość w domu , samochodem jeździ jakby się w nim urodziła , nie próbowała nic podgryzać w domu , niewybredna w jedzeniu . Trochę upierdliwa , jeśli chodzi o towarzyszenie człowiekowi , chodziła za mną krok w krok podskakując - nieprzyzwyczajona jestem ;) Gdy próbowałam zostawić ją w innym pokoju za drzwiami , to piszczała i drapała. Tylko , że ona była u mnie 1 dobę , wcześniej 3 dni pałętała się , więc to normalne , ze bała się znów zgubić .

Posted

Faktycznie , źle się stało, że Sunia wróciła do takich "opiekunów".
Widać, że im na niej wcale nie zależało, a może nawet sami ją wywieźli tak daleko, a zgłosili się po sunię bo mogli obawiać się konsekwencji braku opieki nad psem - czip.
Czy Ty Toyota jesteś z tymi ludźmi w kontakcie?
Obawiam się, że następnym razem mogą ją wywieźć gdzieś w jakieś odludne miejsce, przywiązać :shake:
Czy nikt z Twoich znajomych lub Ty sama, nie możesz zabrać jej do siebie na tymczas?

Posted

Nie dam rady wstawić fotek , jeśli ktoś potrafi to zrobić , prześlę je na maila .

Oni jej na pewno nie wywieźli , naprawdę im się zgubiła . Właścicielka jest szczera aż do bólu w swojej głupocie . Mam adres tych ludzi i nr telefonu . Zapytałam właścicielkę , czy mogłabym ją odwiedzić ( pod pretekstem , że moja córeczka tęskni za ich pieskiem ;) ) i nie miała nic przeciwko :lol:

Nie mogę wziąć suni do siebie . Nie wyrabiam czasowo . Mam tylko 2 pokoje . Miodek nie akceptuje przedstawicieli swojego gatunku w mieszkaniu , nawet te suczki które zna i lubi , atakuje , gdy chcą wejść do domu . Miałam już kiedyś znalezioną suczkę , która mieszkała u mnie ponad miesiąc i nie dało się opanować jego negatywnego nastawienia . Nie zjadł jej wprawdzie , ale terroryzował do tego stopnia , że przemykała się pod ścianami i chowała po kątach . Nie mogła poruszać się po mieszkaniu , bo wtedy zaraz na nią warczał. Najciekawsze jest to , że sam przyprowadził ją do domu . Przyznaję , że niezbyt szybko zorientowałam się o co chodzi :oops:. Byłam zachwycona , że mój pies tak się zaprzyjaźnił , a ta sunia miała po prostu cieczkę i nie mogła opędzić się od psów . Jak przyszła na moją posesję to żaden amator już się do niej nie zbliżył . Mój pies 55 kg , a ta sunia ok. 8 , więc miała spokój i ochronę . Jak już było po cieczce to przestała mu się podobac i co więcej przestał ją akceptować mimo , że już mieszkała u mnie w domu .

Posted

[URL=http://img59.imageshack.us/i/dscn2147nkpion.jpg/][IMG]http://img59.imageshack.us/img59/9046/dscn2147nkpion.jpg[/IMG][/URL]
[URL=http://img62.imageshack.us/i/dscn2150nkpion2.jpg/][IMG]http://img62.imageshack.us/img62/8383/dscn2150nkpion2.jpg[/IMG][/URL]
[URL=http://img706.imageshack.us/i/dscn2154nkpion.jpg/][IMG]http://img706.imageshack.us/img706/74/dscn2154nkpion.jpg[/IMG][/URL]

Posted

Sunia ma ok. 5 miesięcy , gubiła już mleczaki . Jest śliczna i kochana. Ma bardzo ciekawe umaszczenie . Nie za bardzo to widać na zdjęciu , trzeba się przyjrzeć . Cała jest w brązowe cętki .

Kupiłam jej obrożę , smycz i adresatkę . Obróżkę z adresatką zostawiłam u właścicielki , smyczy nie dałam, bo pani bije ją smyczą kiedy ciągnie - mają parcianą . Każdy wie , że to nie jest żadna metoda kiedy pies ciągnie . Skutek jest taki , że sunia przypada do ziemi kiedy machnie się ręką , a na smyczy i tak ciągnie . Stwierdziłam , że lepiej jest dostawać smyczą parcianą niż skórzaną :-(i schowałam tą moją do kieszeni .
Obrożę mieli dla niej strasznie zniszczoną ,więc dałam im tą nową . Pani wspomniała , że zastanawiała się nad zakupem kolczatki :-(
W dodatku pani instruuje córeczkę , żeby ją lała smyczą .

Posted

[quote name='toyota']Sunia ma ok. 5 miesięcy , gubiła już mleczaki . Jest śliczna i kochana. Ma bardzo ciekawe umaszczenie . Nie za bardzo to widać na zdjęciu , trzeba się przyjrzeć . Cała jest w brązowe cętki .

Kupiłam jej obrożę , smycz i adresatkę . Obróżkę z adresatką zostawiłam u właścicielki , smyczy nie dałam, bo pani bije ją smyczą kiedy ciągnie - mają parcianą . Każdy wie , że to nie jest żadna metoda kiedy pies ciągnie . Skutek jest taki , że sunia przypada do ziemi kiedy machnie się ręką , a na smyczy i tak ciągnie . Stwierdziłam , że lepiej jest dostawać smyczą parcianą niż skórzaną :-(i schowałam tą moją do kieszeni .
Obrożę mieli dla niej strasznie zniszczoną ,więc dałam im tą nową . Pani wspomniała , że zastanawiała się nad zakupem kolczatki :-(
W dodatku pani instruuje córeczkę , żeby ją lała smyczą .[/QUOTE]

Nie normalnie ja nie mogę :( Sama bym ta Pania chętnie zlała tą smycza a później pociągała na kolczatce . Mała nie moze tam zostać :(

Posted

Kurza noga, wygląda na to, że jak się znajdzie psa, to trzeba czekać aż właściciel się zabierze za szukanie. Bo jeśli komuś zależy, będzie szukał do upadłego i wykorzysta wszelkie możliwości. A jak komuś nie zależy, to nie szuka. Toyota chciała dobrze, właściciela odnalazła i teraz spać po nocach nie może :( Też uważam, że to nie jest dobre miejsce dla Małej. Tylko skąd pewność, że jak ją oddadzą, nie pojadą po następną?...

Posted

[quote name='Nutusia']Kurza noga, wygląda na to, że jak się znajdzie psa, to trzeba czekać aż właściciel się zabierze za szukanie. Bo jeśli komuś zależy, będzie szukał do upadłego i wykorzysta wszelkie możliwości. A jak komuś nie zależy, to nie szuka. Toyota chciała dobrze, właściciela odnalazła i teraz spać po nocach nie może :( Też uważam, że to nie jest dobre miejsce dla Małej. Tylko skąd pewność, że jak ją oddadzą, nie pojadą po następną?...[/QUOTE]

Niestety tej pewności nigdy miec nie będziemy . I to jest straszne .

Posted

A ja myślę, że Pani piesek już się znudził i chyba chetnie by się go pozbyła..Nie sądzę, żeby też chciała od razu nowego..Chyba juz widzi ile z tym zachodu ( chodzi mi o opiekę nad sunią) I też uważam, że najlepiej byłoby ją zabrać z tamtąd...Tyle najgorsze ,że nie bardzo jest dokąd..Sunia śliczna i młoda, może się ktoś z dogo zakocha??? Trzymam kciuki...

Posted

Zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami :
1. sunia zostaje u właścicieli - ma dom, na głowę jej nie kapie , cóż ludzie są jacy są , ale jest wiele psów , które mają gorzej (wegetujace na łańcuchu przy budzie i zero kontaktu z człowiekiem , itp. ) . W takim wypadku spotkam się jeszcze z właścicielką i spróbuje nakłonić ją na sterylizację , za którą oczywiście będę musiała zapłacić i prawdopodobnie zaopiekować się sunią w pierwszych dniach po operacji .
2. próbuję znaleźć jej lepszy dom , bo jest adopcyjna i młodziutka i bardzo bym chciała , aby ktoś ją pokochał