Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 127
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Posted

Szczerze mowiac zapomnialam o konsultacji, byla nawal roboty.

Sunia wyglada swietnie, napewno nie jak schorowana staruszka, to inny piesek :)
a ta psinka na zdjeciu z posta 97 ma zabojczy usmiech :D

Posted

:lol:no Sarunia ma się naprawdę dobrze. Lek okazał się trafiony bo dziąsła i język nareszcie się zaróżowiły a wcześniej cały czas były trupioblade. W najbliższym czasie znów zrobimy morfologię i myślę, że tym razem wyniki będą dużo lepsze. Tylko co do imienia nie możemy się zdecydować, mój znajomy mówi, że to Perełka a rodzice ostatnio nazwali ją Jula. Ta druga sunia to Kajusia z fundacji Azyl z Łodzi, też starsza psinka i bardzo słodka, pokorna i nie wdaje się w żadne konflikty.

• 3 months later...
Posted

Sarunia dziękuje wszystkim, którzy ją uratowali :), ciagle żyje i ma się dobrze chociaż prawie codzień musi dostawać kroplówki. Wybieramy się nawet razem nad morze i w okresie od 8 do 18 sierpnia będziemy w Jarosławcu w ośrodku Bałtyk, gdzie można urlopować z pieskami. Porobimy trochę zdjęć i może je tu wstawimy. Pozdrawiamy Panią Justynkę i wszystkich, którym los Saruni nie był obojętny.

Posted

Basia Z. napisał(a):
Sarunia dziękuje wszystkim, którzy ją uratowali :), ciagle żyje i ma się dobrze chociaż prawie codzień musi dostawać kroplówki. Wybieramy się nawet razem nad morze i w okresie od 8 do 18 sierpnia będziemy w Jarosławcu w ośrodku Bałtyk, gdzie można urlopować z pieskami. Porobimy trochę zdjęć i może je tu wstawimy. Pozdrawiamy Panią Justynkę i wszystkich, którym los Saruni nie był obojętny.

A ja byłam przekonana,że sunia już nie żyje, coś pokręciłam...

Fajnie przeczytać,że wszystko ok :)

Posted

Przeczytałam całą historię. Miód na serce jak się czyta takie rzeczy :loveu:
Też mam sunię z Dogo, ba! nawet z Rudy Śląskiej... co prawda ja nie szukałam, ale ona mnie znalazła :lol:
Przyszła na tymczas i już została. Takiego cudeńka z rąk się nie da wypuścić ;)

pozdrawiamy i życzymy udanego wypoczynku :)

Posted

Oj Pani Justynko ... . Jak ostatnio dzwoniłam, to z Sarunią było źle i trochę byłam podłamana. Nasza pani wet postanowiła wtedy, że kroplówki z Furosemidem trzeba dawać nie 2 razy na tydzień ale codziennie no i jest poprawa na tych kroplówach. Przestrzegamy też diety niskobiałkowej. Sarunia nie chce niestety Renala - jedynie suchego troche nieraz pochrupie więc jej wciąż podtykam. Jada chętnie makaron z gotowanym kurczakiem polane troszkę wywarem, bułeczke posmarowaną cienko pysznym pasztecikiem drobiowym, kaszankę (i do tego dodajemy proszek IPAKITINE), biszkopty moczone w mleku rozcieńczonym wodą, babke piaskową i kaszkę mannę na mleczku z Biedronki. No a poza tym Sarunia żyje miłością i codziennymi piesczotami :)

Posted

Basia Z. napisał(a):
Oj Pani Justynko ... . Jak ostatnio dzwoniłam, to z Sarunią było źle i trochę byłam podłamana. Nasza pani wet postanowiła wtedy, że kroplówki z Furosemidem trzeba dawać nie 2 razy na tydzień ale codziennie no i jest poprawa na tych kroplówach. Przestrzegamy też diety niskobiałkowej. Sarunia nie chce niestety Renala - jedynie suchego troche nieraz pochrupie więc jej wciąż podtykam. Jada chętnie makaron z gotowanym kurczakiem polane troszkę wywarem, bułeczke posmarowaną cienko pysznym pasztecikiem drobiowym, kaszankę (i do tego dodajemy proszek IPAKITINE), biszkopty moczone w mleku rozcieńczonym wodą, babke piaskową i kaszkę mannę na mleczku z Biedronki. No a poza tym Sarunia żyje miłością i codziennymi piesczotami :)

dzwoniłaś do Justyny ze Schroniska...już wiem,skąd myślałam,że już po niej :) Mówiła,że z nią jest bardzo źle.

Ciesze sie bardzo,że ma się tak dobrze.

• 1 month later...
Posted

Sarunia jest prześliczna,to wspaniale że są ludzie o wielkich sercach dzieki którym takie "psie okruszki" zyskuja dom na który zasługują.Mnie tym bardziej cała historia wzruszyła że sama mam dwóch schroniskowych staruszków, a jeden z nich jest sobowtórem Saruni:) identyczny,chociaż troche wiekszy i z Krakowskiego schronu,nie wiem jak wrzucić zdjęcie,a strasznie bym chciała bo ma identyczne z wakacji!!!Dużo zdrowia życze psince i wszelkiej pomyślości ludziom jej (i nie tylko)życzliwym!!!!!

Posted

Małgosiu miło, że jesteś. Nic tu nie wyjaśniałam, bo nie było odzewu i myślałam, że nikt się już Sarą nie interesuje. Tak to była mocznica. Ona od początku jak ją wziełam miała skaczący mocznik i kreatyninę i była na kroplówkach. Podawałam jej w domu, podskórnie 2-3 razy na tydzień i oprócztego dostawała Rubenal i dwa razy dziennie do jedzenia Ipakitine. Jak byłam z nią nad morzem to też miałam ze sobą kroplówki i jej leki i jej podawałam tak samo jak w domu.Nie chciała jeść Renala ani innych karm tego typu chociaż miała kupione i w miarę możliwości jej to "przemycałam". Przestrzegaliśmy diety niskobiałkowej. Przeważnie jadła drobny makaron z małą ilością kurczaka, bułkę posmarowaną cieniutko pasztetem i pokrojoną w kosteczke, biszkopty, kaszkę mannę. Jednak od momentu , w którym pisałam, że kreatynina podskoczyła do 8 i mocznik do ponad 200 jej stan już się nie poprawił pomimo, że dostawała dużo kroplówek i inne leki. Miała pokłute już trzy łapki bo trzeba było zmieniać wenflony, każdy dzień zaczynał się i kończył kroplówką i żadnej poprawy. Od tygodnia już karmiłam ją ze strzykawki (4-5 razy dziennie po troszku) a ona tylko leżała, często z otwartymi oczkami i gasła. Wychudła, spadło jej ciśnienie i pani doktor mówiła, że jej zimno więc cały czas była ubrana i zawinięta w polarowe kocyki, tuliłam ją do siebie albo kładłam przy niej termofor z ciepłą wodą. Tymczasem w ostatni piątek zaczęło się dziać bardzo źle z naszą ponad 16-letnią pudlicą Bajką (ur. 31.maja 1994r.). Bajka przestała jeść, przestała chodzić, na leżąco oddawała krwawe cuchnące stolce i tylko patrzyła albo przysypiała. Nie spaliśmy dwie noce i w niedziele poprosiłam pania doktor, żeby przyjechała Bajusię uśpić. Mój tata chciał, żeby i Sary nie męczyć dłużej ale nie miałyśmy sumienia, to by było jak jakaś zbiorowa egzekucja.Pozatym Sarunia ciągle siusiała i chodziła tyle, że nic nie jadła. Pani doktor kazała przerwać na jeden dzień kroplówki,( bo stwierdziła, że Sara ma już lekki obrzęk płuc) i poczekać jeszcze jeden dzień. Po odstawieniu kroplówek jednak następnego dnia Sarunia dostała konwulsji (zaburzenia neurologiczne), poza tym w ślinie pojawiały sie kropelki krwi a to podobno oznacza, że mocznik jest tak wysoki, że pooduje nadżerki w przewodzie pokarmowym. Nie było sensu tego dalej ciągnąć. Zabiegi eutanazji byłu przeprowadzone chyba najlepiej, najłagodniej jak można. Obie suczki były wcześniej przytulone, dostawały najpierw "głupiego jasia" a potem po jakimś czasie Morbital był podawany po milimetrze w odstępach kilkusekundowych az do samego końca. Usnęły naprawdę bez żadnego wstrząsu czy bólu. Tak naprawdę to mam teraz miejsce w domu na jakiegoś kolejnego pieska ale na razie panuje jakaś depresja i żałoba i nie chce mi się nic. Jak brałam Sarunię to myślałam, że troche dłużej pożyje, ze dwa lata albo chociaż rok a to nie trwało nawet sześć miesiecy, bo wzięłam ją dokładnie 1 marca.

Posted

cioteczko tys jej dala najpiekniejsze radosci psiaczkowe, tys jej dala maluniej , sile na te 6 miesiecy , dziekujemy pieknie w imieniu tych wszystkich , ktore takiego zycia nie maja :iloveyou::iloveyou::painting::candle:Sarciu juz biega za Mostkiem , pelna nadziei na nowe zycie wsrod janioleczkow psiaczkowych , miala cudnie u ciebie ! Sarciu zegnaj malenstwo