joanna83 Posted November 1, 2011 Posted November 1, 2011 [quote name='joanna83'] Dziewczęta mam dobrą wiadomość. Luka (teraz Nuka) zamieszkała w nowym domku. Państwo są bardzo fajni. Mieszkają w domu z ogrodem. Sunia ma do towarzystwa 9 letniego asta oraz 4 letniego chłopca. Bardzo podoba mi się racjonalny i rozważny stosunek państwa do adopcji oraz wychowania psa. Obydwa pieski zabierane są na 3 spacery dziennie, chociaż trochę terenu do biegania mają. Jestem bardzo zadowolona z tej adopcji :) Jak dostanę zdjęcia, to oczywiście wstawię. Piechciu napisz mi jeszcze tylko jak zmienić dane w safe-animals? Czy możemy zrobić to my, czy tylko Ty? Quote
piechcia15 Posted November 1, 2011 Posted November 1, 2011 dane może zmienić tylko schronisko (bo oni są administratorem), ale zastanawiam się czy jest sens. Bo ja pewnie będę ze schroniskiem związana całe życie i jak np pies gdzieś zaginie i ktoś go znajdzie to ja sie o tym dowiem, a czasem ludzie wywalą psa, albo oddadzą dalej do adopcji bez naszej zgody, lub zmieniają telefony i adresy i ślad po nich ginie. A tak to do mnie zadzwonią. No i od jakiegoś czasu biorę czipy na siebie i teraz też się zastanawiam. ?? jeśli chcielibyście zmienić to musiałabym dostać pełne dane i podam w schronisku ale nie wiem czy jest sens. ważne że jest zaczipowany i żeby wiedzieli że nie na nich tylko na mnie, w razie gdyby wet ich gdzieś kiedyś sprawdził. Quote
Evelynkaa Posted November 1, 2011 Posted November 1, 2011 Piechcia wszystko jest ok jeśli się jest w kraju ale jak Państwo będą chcieli z psiakiem jechać za granicę to będą musieli mieć przepisaną na siebie. Ale też jestem tego zdania żeby przez jakiś czas pozostała na koncie schroniska, ja też tak mam jedną sunię na siebie :) a za dużo psiaków Piechcia też nie bierz bo jak któryś zrobi psikusa to będzie to Twoja wina :P Quote
joanna83 Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 piechcia15 napisał(a):dane może zmienić tylko schronisko (bo oni są administratorem), ale zastanawiam się czy jest sens. Bo ja pewnie będę ze schroniskiem związana całe życie i jak np pies gdzieś zaginie i ktoś go znajdzie to ja sie o tym dowiem, a czasem ludzie wywalą psa, albo oddadzą dalej do adopcji bez naszej zgody, lub zmieniają telefony i adresy i ślad po nich ginie. A tak to do mnie zadzwonią. No i od jakiegoś czasu biorę czipy na siebie i teraz też się zastanawiam. ?? jeśli chcielibyście zmienić to musiałabym dostać pełne dane i podam w schronisku ale nie wiem czy jest sens. ważne że jest zaczipowany i żeby wiedzieli że nie na nich tylko na mnie, w razie gdyby wet ich gdzieś kiedyś sprawdził. Nie bardzo rozumiem jaki to ma mieć cel? Jeśli pies się zgubi, znalazca ma dzwonić do Ciebie, a Ty dopiero do właścicieli? Po co ta zbędna kombinacja? Quote
Evelynkaa Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 Joanna dlatego ja jestem za przepisaniem na nowego właściciela psa ale dopiero po paru miesiącach po wizycie poadopcyjnej!!! Bo wiesz jak czasem bywa...dom okazuje się nieudany a dane zostają... Quote
Rewelacja Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 piechcia15 napisał(a):dane może zmienić tylko schronisko (bo oni są administratorem), ale zastanawiam się czy jest sens. Bo ja pewnie będę ze schroniskiem związana całe życie i jak np pies gdzieś zaginie i ktoś go znajdzie to ja sie o tym dowiem, a czasem ludzie wywalą psa, albo oddadzą dalej do adopcji bez naszej zgody, lub zmieniają telefony i adresy i ślad po nich ginie. A tak to do mnie zadzwonią. No i od jakiegoś czasu biorę czipy na siebie i teraz też się zastanawiam. ?? jeśli chcielibyście zmienić to musiałabym dostać pełne dane i podam w schronisku ale nie wiem czy jest sens. ważne że jest zaczipowany i żeby wiedzieli że nie na nich tylko na mnie, w razie gdyby wet ich gdzieś kiedyś sprawdził. Uważąj tylko jak zaczną egzekwować podatki. Na pewno zaczną to robić na podstawie zaczipowanych psów a wtedy współczuje rachunku :))) Z reszta, ja jako właściciel bym się na coś takiego nie zgodziła.... Quote
piechcia15 Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 co do podatków to na umowie schroniskowej zawsze piszę sobie dt, a wtedy chyba się nie płaci??nie wiem z resztą. Jak chcecie zmienić dane to ok nie upieram się. Wyślij mi na pw takie dane: Imię, nazwisko, pełen adres z kodem pocztowym, nr dowodu os. + przez kogo wydany, pesel, telefon a najlepiej 2 i imię psa, no i jej nr schroniskowy to będzie łatwiej im znaleźc w bazie a o co mi chodzi, a o przypadki, które się zdarzają...np wydałam psa do łodzi, ludzie spoko, sprawdzeni itp. Pies pojechał, za miesiąc patrzę...jest na stronie schroniska a telefon zmienili więc nie można się było do nich dodzwonić. Dobrze że ja miałam kilka ich telefonów więc skontaktowałam się z nimi. I takich przypadków było kilka. Bo ludzie często zmieniają telefony i zapominają że są tym związani z psem, że trzeba wtedy nowy nr podać w bazie. Ale o tym muszą pamiętać, że dożywotnio ich danymi w bazie safe-animal może operować tylko schronisko, więc do nich muszą wysłać maila z prośba o taką zmianę. Ale akurat w tym przypadku ja to zrobię bo będę w schronie to dam im te dane. Czasem ludzi np. nie chcą już psa, zostawiają w schronisku, porzucają itp i wtedy jeśli ktoś sprawdzi czipa to skontaktuje się ze mną i będę wiedziała, że temu psu dzieje się krzywda i wtedy decyduję czy dam rade mu pomóc czy zrzekam się go. Nie wiem czy jasno wytłumaczyłam:) wyślij mi te dane to zmienię. Quote
Rewelacja Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 piechcia, nie patrzy czy to DT czy DS . Dla nich liczy sie $$. Jak przepisujesz psiaka podawaj telefon i wlascieli i swoj. Quote
piechcia15 Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 nie głupi pomysł:) no a z tym podatkiem to faktycznie my wszyscy wolontariusze kiedyś obudzimy się z ręką w nocniku:) ja już mam tyle psów na siebie wyciągniętych że nie wiem czy w 20 się zamknę:) Quote
Madzik77 Posted November 3, 2011 Posted November 3, 2011 nie wiem jaj u was ale w naszym mieście -piechci i moim- za psy zabranie ze schroniska podatków się nie płaci!! Quote
Evelynkaa Posted November 3, 2011 Posted November 3, 2011 Kochani mamy kolejną sunię westiczkę w schronisku w Skierniewicach, nie wiem czy macie jeszcze jakiś domek. Quote
modliszka84 Posted November 3, 2011 Posted November 3, 2011 Madzik77 napisał(a):nie wiem jaj u was ale w naszym mieście -piechci i moim- za psy zabranie ze schroniska podatków się nie płaci!! nie płaci się jedynie przez pierwszy rok, potem już normalnie się płaci - tzn powinno Quote
piechcia15 Posted November 3, 2011 Posted November 3, 2011 nie mamy bo sunia nie miała robionych ogłoszeń, ale Joasia pewnie będzie miała jakieś "pozostałości":) Quote
joanna83 Posted November 3, 2011 Posted November 3, 2011 piechcia15 napisał(a):nie mamy bo sunia nie miała robionych ogłoszeń, ale Joasia pewnie będzie miała jakieś "pozostałości":) W zasadzie my też nie robiłyśmy Luce ogłoszeń. Jakoś tak udało się malutką pokątnie wyadoptować :) A czy są może jakieś fotki tej westki ze Skierniewic? Czy coś wiadomo o niej więcej? P.S. Luka-Nuka chyba szczęśliwa z nową rodzinką. Są cały czas w kontakcie ze mną i Mileną. Pan, który najdłużej zastanawiał się nad nowym członkiem rodziny, wsiąkł zupełnie. Sunia leżakuje na jego kolanach. Wychodzą z nią nawet w nocy, jeśli Nuka wyrazi takie życzenie :) Quote
Evelynkaa Posted November 3, 2011 Posted November 3, 2011 Wszystko co wiem piszę na wątku Westowym w moim podpisie :) tam są zdjęcia i opis. Quote
Basia Z. Posted November 5, 2011 Posted November 5, 2011 No ale o tych mini, niedużych pieskach z pabianickiego schroniska to nikt tutaj nic nie pisze... Quote
modliszka84 Posted November 6, 2011 Posted November 6, 2011 Basia, jest taka suczka, maluteńka - wzrost ok 30 cm, wiek ok 3-4 lata, w schronisku od miesiąca :( Quote
Basia Z. Posted November 6, 2011 Posted November 6, 2011 :) no właśnie, pokazywać maluszki. Zdjęcia najważniejsze, bo jak ktoś nie zobaczy to jak ma pokochać ? nawet komórką zrobione warto wstawiać Quote
kasia14 Posted November 6, 2011 Author Posted November 6, 2011 3 letnia suczka, ok. 20cm w kłębie Quote
joanna83 Posted November 29, 2011 Posted November 29, 2011 Nuka pozrawiam ze swojego domku :) Generalnie wszystko ok. Pani pisze,że nadal mają problemy z siusianiem w domu. Czasem jest tydzień spokoju i znowu się zdarza. Tutaj z Kacperkiem Quote
piechcia15 Posted November 30, 2011 Posted November 30, 2011 ja cie kręce ale fajowy ten pitek:) ma super męskiego kumpla:) dziewne że do tej pory jeszcze od niego się nie nauczyła czystości.. Wygląda fajowo w tym rudym kontraście:) dobrze że ludzie sie nie zniechęcają. Kurcze a może ona ma coś z pęcherzem?jakąs wadę, nie wiem już sama:( może poszliby do jakiegoś behawiorysty? Quote
joanna83 Posted December 1, 2011 Posted December 1, 2011 Prawda, że super z Kacprem wyglada? KAcper ma już 9 lat,a przy malutkiej Nuce zachowuje się jak szczeniak :) Z tym siusianiem, to mówiłam już wcześniej o badaniach. W sumie nie dostałam teraz informacji, czy zostały zrobione. Quote
modliszka84 Posted December 10, 2011 Posted December 10, 2011 dwie stare sunie w typie yorka, ponad 10-letnie po zmarłym właścicielu - pilnie trzeba je zabrać ze schroniska, bo zimy nie przetrwają! [url]http://www.dogomania.pl/threads/2192...5#post18177425[/url] [IMG]http://img694.imageshack.us/img694/7648/p1330442.jpg[/IMG] [IMG]http://img824.imageshack.us/img824/4816/p1330432.jpg[/IMG] [IMG]http://img525.imageshack.us/img525/5/p1330453.jpg[/IMG] [IMG]http://img197.imageshack.us/img197/6914/p1330447.jpg[/IMG] Quote
modliszka84 Posted December 10, 2011 Posted December 10, 2011 [quote name='modliszka84']Basia, jest taka suczka, maluteńka - wzrost ok 30 cm, wiek ok 3-4 lata, w schronisku od miesiąca :( [IMG]http://www.schronisko-pabianice.eu//images/rsgallery/original/228.JPG[/IMG][/QUOTE] ta sunia nadal w schronisku - błaga o ratunek! kto jej podaruje gwiazdkę ....??? maok 4 lata i jest mikruską... [IMG]http://img7.imageshack.us/img7/3716/p1330395.jpg[/IMG] [IMG]http://img862.imageshack.us/img862/7769/p1330472.jpg[/IMG] Quote
Recommended Posts