Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

:diabloti::diabloti::diabloti::diabloti:

W dniu wczorajszym zepsuł się dokumentnie nasz domowy komputer....buuu....:shake:

Szykujemy się do świąt głównie prezentowo ( większość podarków udalo mi się wyszukać na bazarkach) i mentalnie....bez sprzątania, bo mam lenia w sobie - umyłam tylko okna.
(No i tańczymy w wolnych chwilach :eviltong:)

Zamiast choinki - girlanda świerkowa czy jakaś tam sosnowa na meblach - nie dowierzam Miśce w tym względzie.:p

Pachnie mi już makówkowo i piernikowo......
Mailuję sobie z Edytą od Jaszki i wymieniamy się opisami potraw świątecznych.
U nas zawsze karp, barszcz z grzankami i zupa z głów, kapusta z grzybami, makówki, kompot z suszonych owoców i moczka.
I opłatek, który ogonki uwielbiają i czekają aż dostaną po równym kawałeczku.

Posted

[quote name='Jasza']
U nas zawsze karp, barszcz z grzankami i zupa z głów, kapusta z grzybami, makówki, kompot z suszonych owoców i moczka.
I opłatek, który ogonki uwielbiają i czekają aż dostaną po równym kawałeczku.[/QUOTE]

A u nas chyba podobnie, ale ciut inaczej. Barszczyk z uszkami , pierogi z kapustą i grzybami, karp- smażony i w galarecie, kapusta z grzybami i grochem, kompot z suszonych owoców, sztrucla z makiem. Makówek nie ma, a szkoda, bo lubię. Moczki natomiast nigdy nie jadłam. Czasami bywają gołąbki z grzybami , śledzie, ciasto z miodem i orzechami. A Koks bał się kiedyś choinki. To będą jego trzecie Święta z nami.

Posted

Reksio choinki się nie bał, był tylko zdziwiony kiedy ją stawialiśmy i stroiliśmy.
Ale Miśka jest wariatka i nie wiem co byśmy zastali przychodząc z pracy...
Jakiś czas w kącie pokoju stał renifer pluszowo-druciany.
Stał i stał, czasami jak się Misia nakręcila i szalała to rozglądała się po pokoju, dostrzegała go, biegła w te pędy i porywala biedaka na wersalkę tarmosząc po drodze.
Zabierałam, mówiłam "nie wolno" i odstawiałam.
Ostatnio w miejscu renifera ( dość sporego, czterdziestocentymetrowego) postawiłam wazon Babci.
Wielkości reniferka mniej więcej. Piękny, malowany, z uszkami, jak grecka waza.
I oczywiście podczas niedawnych wygłupów, kulka podbiegła do wazonu i spodziewając się reniferka, chwycila zębami za uszko i probowala przetransportować na wersalkę....
Zareagowalam w ostatniej chwili, choć przyznaję, że i Misia była lekko zdziwiona...;-)
Tak więc wizja choinki w kawałkach i łóżka usłanego zielonym sztucznym igliwiem...przeraziła mnie na tyle, by choinki nie stawiać ;-)

Ogonki pozjadały już dokumentnie wszystkie gwiazdkowe prezenty ( wczoraj dwa ostatnie kawałki tchawicy).
Za to ja dostałam na urodziny dwie nowe flexi ;-) więc to tak jakby nasz wspólny prezent.
Moja mama im na pewno przygotowała paczki ogromniaste, poza tym dla nich największym prezentem jest opłatek i karp :)

Posted

Cieszę się, że Nelka nie ma zapędów niszczycielskich odnośnie choinki i dzięki temu choinka stoi już od niedzieli - jeszcze nieubrana, ale już pięknie pachnie ;)
Ale jak miałam kota, to jedyne na co mogłam sobie pozwolić to nieduży stroik, który i tak był przez niego masakrowany...
Tęsknię za cholernikiem...

Posted

Aaa, prawdziwa choinka!
To akurat wierzę, że Reksio by ją sumiennie podlewał. ;-) Co drzewo to drzewo ;-)

[I]Ech, wiem, że zamieniłabyś każdą choinkę na świecie za święta z Rudolfem ....[/I]

Posted

[quote name='Jasza']Aaa, prawdziwa choinka!
To akurat wierzę, że Reksio by ją sumiennie podlewał. ;-) Co drzewo to drzewo ;-)

[I]Ech, wiem, że zamieniłabyś każdą choinkę na świecie za święta z Rudolfem ....[/I][/QUOTE]

Prawdziwa, prawdziwa :) TZ własnoręcznie ją wykopał, oczywiście legalnie ;) Na wiosnę wyląduje u aikowo w ogrodzie :)

[I][SIZE=1]I każdy z kwiatków, który teraz mam, a które wcześniej były ogołacane z liści i pozbawiane ziemi w doniczkach i każdą durnostojkę, której teraz żadna kocia ruda łapka nie zwala w szaleństwie zabawy...
Biorąc pod uwagę jak Nelka traktuje aikowe kotki - osobistego raczej mieć nie będę ;)[/SIZE][/I]

Posted

Ja nie mogę mieć trzeciego psa, choćby z racji spacerów, więc ostatnio mam "kocie myśli"...tylko i Miśka i Reks nie lubią kotów...;-)

Posted

Bo wiecie co...ja generalnie jestem pedantką i barrrrdzo lubię mieć czyste i pachnące mieszkanie...a w takich naszych małych przestrzeniach z dwoma psami, to jest ciut trudne ;-) ale wolę codzienną walkę z piachem na podłodze i pranie pościeli popieczętowanej łapkami, odkurzanie sierści i sprzątanie łupinek z ukradzionych, rozgryzionych orzechów, niż dom jak pudełko, ale bez psów...:loveu:

Posted

Boję się spytać, Andzike, jak często zmieniasz pościel? ;-)
Bo ja ciągle zbyt rzadko...chyba powinnam dwa razy w tygodniu....:p:PROXY5:
A za każdym razem jak poscielę "na świeżo" to potem wkracza Reksio, wskakuje, patrzy krytycznie i przez dziesięć minut wykopuje sobie legowisko, aż wszystko potarmosi w jeden wielki kopiec, wzdycha zadowolony i zmęczony tym ścieleniem i zasypia w tym stogu ktory sobie sam przygotował ...:p

Jak sobie odpsuję aparat to go nagram.

Posted

No widzisz, moje psy traktują łóżko jak swoje, może się nawet dziwią jak wskakujemy do nich ;-)
Chociaż Miśka z racji grubości jest niezadowolona jak się robi ciasno i po jakimś czasie, w środku nocy ucieka na fotel.

Posted

biedna Miśka -może macie za małe łóżko?

w nocy mój pies śpi u siebie, ale jak zauważy że kot już się wepchał do łóża - to i pies delikatnie i po cichutku wchodzi
ale kładzie się [I]w nogach[/I]
i go zauważam dopiero rano jak wstaję - on wtedy udaje, ze śpi - bo ma nadzieję, że to jeszcze nie czas na wstawanie

Posted

[quote name='Jasza']Boję się spytać, Andzike, jak często zmieniasz pościel? ;-)
Bo ja ciągle zbyt rzadko...chyba powinnam dwa razy w tygodniu....:p:PROXY5:[/QUOTE]

Nie tak często jak bym chciała, bo pomimo zamiłowania do czystości trochę ze mnie leń ;) Ale raz na 2 tyg. trzeba zmienić, bo pościel przybiera dziwny kolor :roll:

Nelka na dodatek nigdy nie spi w nogach, tylko z główką na poduszce jak człowiek, więc tak sobie śpimy - trzy wagoniki ;)

Posted

A ja problem z pościelą rozwiązuję narzutami. Bazyl sobie leży na takowej i pościeli nie brudzi :). A brudzić miałby czym - u nas w grę wchodzą nie tylko pieczątki z łap, ale rozmazane ślinogluty ;).

Posted

[quote name='maciaszek'] A brudzić miałby czym - u nas w grę wchodzą nie tylko pieczątki z łap, ale rozmazane ślinogluty ;).[/QUOTE]

Koks w ślinoglutach też jest niezły:cool3:. Pewno do Bazyla mu daleko, ale bardzo sie stara:evil_lol:

Posted

[CENTER][I][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal][B]WILIA[/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Stanisław Młodożeniec[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[SIZE=3][COLOR=teal] [/COLOR][/SIZE]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Białe ściany. Wapnem bielone. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Bije radość z świętych obrazków. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Wzory srebrniuteńkich koronek [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]szron na oknach ślicznie wygłaskał.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Bzy w okiściach. Listki paproci.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]W izbie ciepło. Miło. Przytulnie. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Drwa trzaskają ogniem z komina. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Pies pod ławą z kotem się czuli. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Śnieg na dworze. Luty mróz. Zima.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Wniósł ją ojciec z siana brzemiączkiem.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Zapachniało siano łąkami.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Biały obrus pachnie krochmalem. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Biel opłatków jaśnieje na nim[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]w złotych paskach, w siwych, rumianych.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Cieszą się z nich aniołków buzie.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]W rondlu postny zaskwierczał olej[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]- matka postne racuchy smaży. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Obok huczy garnków półkole, [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]pryska smakiem grzybów i warzyw.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Kłęby pary okap połyka.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Przy choince jazgot dzieciarni. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Starsza siostra wiesza łakocie. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Tu srebełko; tam lichtarz wprawi; [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]ówdzie piernik, strojony w złocień.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Zdobi całą w łańcuch kolorów.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Tak się staje śliczność. Odmiana. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]W głos pulsuje rade powietrze. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Weseleją święci na ścianach. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Ściany białe i coraz bielsze.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Biały obrus. Opłatki białe.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Mroźny zachwyt okna oniemił. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Szron zaklęty w blaszki świetliste [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]różowieje, skrzy się i mieni[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]w bzów okiściach, w paproci listkach.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Na choince potop śliczności.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Ojciec twarz swą w dobroć wygłaskał. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Już opłatki matka rozwija.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Buzie dzieciąt - aniołki w blaskach. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]Pierwsza gwiazda zabłysła. Wilia.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]W imię Ojca i Syna!... Wilia!.. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[I][B][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=teal]____________________________ __[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I]
[B][I][SIZE=3][COLOR=#008080][/COLOR][/SIZE][/I][/B]
[B][I][SIZE=3][COLOR=#008080][/COLOR][/SIZE][/I][/B]
[B][I][SIZE=3][COLOR=green]Wszystkim Wam, którzy [/COLOR][/SIZE][/I][/B]
[B][I][SIZE=3][COLOR=green]odwiedzacie Misiowo-Reksiowy wątek,[/COLOR][/SIZE][/I][/B]
[B][I][SIZE=3][COLOR=green]Wszystkim, którzy kiedyś tam - a wcale nie tak dawno ;)-[/COLOR][/SIZE][/I][/B]
[B][I][SIZE=3][COLOR=green]pomogli mi i sprawili, że Kula jest NASZA - najcieplejsze życzenia[/COLOR][/SIZE][/I][/B]
[B][I][SIZE=3][COLOR=green]spokojnych i dobrych Świąt.[/COLOR][/SIZE][/I][/B]

[B][I][SIZE=3][COLOR=green]Od ogonków i od Nas.[/COLOR][/SIZE][/I][/B][/CENTER]

Posted

[SIZE=4][COLOR=sienna][I][FONT=Arial][B]Z najlepszymi świątecznymi życzeniami dla wszystkich Cioteczek i ich ogonków...

Oby żaden zwierzak, na swój domek czekać już nie musiał...[/B][/FONT][/I][/COLOR][/SIZE]

[IMG]https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/406259_2613266288703_1166406297_32317629_1264662341_n.jpg[/IMG]