kora78 Posted September 19, 2010 Posted September 19, 2010 ak. zgadzam sie kizi ten tytul jest do d... ;P on nie pol dnia, a pol doby, czyli 12godz, a to za duzo jest. pol dnia to niby 6godz, to iesek moze wytrzymac. na to sie ludzie nie zlecą napisz- Mopsiu po latach w schronie wyadoptowany do ciemnej komórki! pomocy! i 1 post uaktualnij. zaraz zerkne, jak on w ogole wyglada ja mam info od Basi Z. ktora jes groomerem. pisala mi, jak nalezy mopika ostrzyc, by byl piekny i adopcyjny :) ale wtedy nie moze zyc w komorce, bo zamarznie tarczyce leczy sie tak: na podstawie badania krwi jakis tam wspolczynnik sie okresla i stad mamy wyniki. piesek je po 1-2 tabletki dzienie lekow z hormonami. to kosztuje niewiele, bo jakies 20zl na miesiac. tyle kosztowalo u mojej bokserki z dt, ktora btala po 1 tabl 2 razy dziennie. koo 20zl miesiecznie wychodzilo. i to trzeba dozywtnio. na poczaku wiecej, pozniej sie dawke zmniejsza czyli tarczyca to pikus u mopa Quote
kora78 Posted September 19, 2010 Posted September 19, 2010 dziekujemy za piekne gumtree :) ale jaki to region, bo nie spojrzalam? i moze dodac, ze mieszka 12godz w komorce? ze lubi dzieci Quote
Onaa Posted September 19, 2010 Posted September 19, 2010 Dzięki Kora, to już wiemy jak to jest z tą tarczycą. Czyli jak pies nieleczony to może to być problem dla niego, może i stąd to nielubienie do innych psiaków. Ale wystarczy naprawdę niewiele, tabletki żeby zażywał, koszt nieduży i po kłopocie. Trzeba tylko najpierw zrobić to badanie z krwi jak rozumiem. bo nigdy go nie miał. Można też o tej tarczycy na początku wspomnieć, że jest to podejrzewane ale nigdy nie było badane i dla komfortu psa i przyszłego właściciela dobrze byłoby to zrobić, bo leczenie tarczycy to nie jest żaden problem. A jeśli chodzi o to trzymanie w komórce, to od tego Mopik może być taki wylękniony, on nie rozumie biedak co się dziej, może myśli, że to za karę, a skoro jest teraz taki łagodny i przymilny to szkoda to zmarnować. Quote
Onaa Posted September 19, 2010 Posted September 19, 2010 kora78 napisał(a):dziekujemy za piekne gumtree :) ale jaki to region, bo nie spojrzalam? i moze dodac, ze mieszka 12godz w komorce? ze lubi dzieci Z gumtree to jest ten problem, że podobne ogłoszenie nie za bardzo puszcza po raz drugi. Zrobiłam więc tylko na Wrocław. Drugie chciałam dać ale narazie nie przyszło mi potwierdzenie na maila, więc czekam. Możliwe że tam będzie inny tekst. A w ogłoszeniu lepiej nie pisać, nic o tej komórce. Mopik jest obecnie ok. i w pełni nadaje się do adopcji, a ludzie boją się wystraszonych psów, a jeszcze z komórki, to może zniechęcić. A co do dzieci, to na początku pisałyście, że do małych raczej nie bo może być zazdrosny. A w tym obecnym domu to są dzieci starsze, więc nie wiem czy na codzień może mieszkać z dziećmi małymi. Co innego na chwilę, czy jak np. mieszkałby ze starszym państwem i przyjeżdzały by tam wnuki, a co innego na codzień. A poza tym, nie pisze w ogłoszeniu, że nie może mieszkać z dziećmi, czyli zgłosić się może każdy domek. Jeszcze o jedną rzecz chciałam zapytać, Mopik miał taką dziurę na boku, a jak to teraz wygląda ? I jeszcze jedno, czy wiadomo może jak Mopik na koty reaguje ? Quote
kizimizi Posted September 19, 2010 Author Posted September 19, 2010 Dogo07 napisał(a): Słuchajcie, na pierwszej stronie , bo wątek długi, trzeba by wypunktować jakie jest obecnie Mopik, bo przecież się zmieniał z czasem. A wiadomo może jak z zachowaniem czystości ? I koniecznie tytuł: on nie oddaje powagi sytuacji. Pies jest w komórce ok. 12 godzin dziennie, po jakimś czasie może przestać być adopcyjny, teraz kiedy jest w domu i jest ok. jest najlepsza szansa dla niego. Trzeba koniecznie mu znaleźć dom, dt nie wiem zbierać na hotelik. tytul zmieniłam, dodalam w 1 poście historie, perypetie Mopika i obecną sytuację. Ttwój tekst z gumtree z drobnymi poprawkami też dodałąm jak i linki do zdjęć . Czy tyt uł moze taki zostac? Co jeszcze należy poprawić? Quote
kora78 Posted September 19, 2010 Posted September 19, 2010 o kotach nie wiemy, bo jak pisalam, nie spotkali tam kotow w tym ds z nim i nie wiadomo dzieci ma w ds starsze, ale do mojego malego tez byl ok mimo,ze go za pysk lapal. mozna ujac, ze moze mieszkac z dziecmi, bez podzialu na wiek przeciez. nie trzeba rysowac granicy w ogloszeniu o wieku dzieci. dziecko to dziecko choc ok, jak zero o dzieciach to moze ktos dzwonic i sie konketnie pytac, czy z takim i takim dzieckiem piesek bedzie zyl w zgodzie tylko, jak napiszesz,ze z dziecmi ok to ladniej wyglada, widac, ze piesek jest milutki. jak to pomijasz to wyglada juz podejrzanie. moze widc jedno zdanie- zgadza sie z dziecmi. i juz. o tarczycy bym nic w ogloszeniach nie pisala, bo to pikus i mozna to mowic dopiero na wizycie. a w ogloszeniu moze od razu zniechecac, odstraszac. ktos nawet nie zadzwoni, bo sobie wyobrazi, ze to bardzo kosztowne i uciazliwe. a to drobiazg przeciez a czy napisanie o omorce nie ujmie bardziej ludzi za serce?ze on taki biedny? moze wiec jasno napisac- malzonka go nie chce i nie pozwala trzymac w domu, wiec przechowuja go w komorce. do dzieci malych on sie juz teraz nadaje wg mnie, kiedys nie, skoro gryzl psy w schronie. ale on sie zmienil przeciez bardzo. juz w schronie, chwile przed wydaniem, pieszczoch sie zrobil. ja go i czesalam i teraz widzialam bez krat i to wg mnie bardzo grzeczny pies dziura w boku sie zarosla. teraz nie widac sladu. a skad to mial to nie wiadomo to wszytsko tylko moje takie gdybanie. zastanawianie sie nie nakazuje nic zmieniac, bo jest tragiczne i sie nie nadaje. nic z tych rzeczy. w sumie nad *******ami sie rozdrabniamy teraz :) kizi, ale wez z tego tytulu to pol dnia usun!! wez daj tytul, jaki ja dalam, ok? Quote
Onaa Posted September 19, 2010 Posted September 19, 2010 Ja bym wspomniała w tytule o tych 12 godzinach w komórce. I coś w stylu, że pomóżmy Mopikowi wreszcie zaznać szczęścia. Quote
kizimizi Posted September 19, 2010 Author Posted September 19, 2010 ok. poprawiam tytul a wy powiedzcie gdzie jeszcze nanieść zmiany. O kotach i tarczycy świadomie nie dodałam w tekscie do ogloszen. Jak uważacie ze trzeba to powiedzcie. Co do czystosci to aj nei wiem. Quote
Onaa Posted September 19, 2010 Posted September 19, 2010 Tak zapytałam o te koty, bo na przygarnę psa był domek, wprawdzie chciał pieska z Krakowa lub okolic, ale to nigdy nie wiadomo, i to było właśnie starsze państwo, do których by małe dzieci wnuki przyjeżdzały, chcieli pieska niewielkiego szorściaka, tylko, że dom z kotami. To jak nie wiadomo, to raczej odpada. Chociaż Mopik ani nie terier, ani nie sznaucer, żaden z psów myśliwskich to powinien tolerować koty, ale nie wiadomo jakie ma osobiste preferencje. Quote
kora78 Posted September 19, 2010 Posted September 19, 2010 widzialam ten watek, jakos tam o mopie nawet nie pomyslalam :) w ogole od razu z watku wyszlam, bo nie znamy zadnych psow, ktoree toleruja koty.w schronie nie mamy na to mozliwosci. tam tylko iesk iz dt wchodza w gre ten tytul nadal mnie nie satysfakcjonuje... kizi, dlaczego nie podasz tego, co ja napisalam? tej propozycji 1 post fajny, niech zostanie tak, jak jest :) tylko unikaj stwierdzenia pol dnia, bo pol dnia to 6godz, a nie 12. pisalam to wyzej Quote
Onaa Posted September 19, 2010 Posted September 19, 2010 kizimizi napisał(a):ok. poprawiam tytul a wy powiedzcie gdzie jeszcze nanieść zmiany. O kotach i tarczycy świadomie nie dodałam w tekscie do ogloszen. Jak uważacie ze trzeba to powiedzcie. Co do czystosci to aj nei wiem. To znaczy, ja miałam na myśli, żeby na pierwszej stronie napisać ogólnie informacje o Mopiku, ale nie do ogłoszeń, tylko dla osób, które będą zaglądać na jego wątek, dla dogomaniaków, żeby było wiadomo jaki jest problem, jaka pomoc potrzebna, bo tak jak pisałam wątek długi i różne rzeczy sie działyw wżyciu Mopika, i psiak sam się zmienił. A ktoś może nie mieć czasu czy sił przeglądać cały wątek, więc jakoś to trzeba na początku streścić. I tutaj można to wszystko napisać o piesku. A do ogłoszeń to trzeba troszkę inaczej. Quote
kora78 Posted September 19, 2010 Posted September 19, 2010 1 post teraz mysle,ze ladnie wyjasnia sytuacje mopa a tytul wreszcie ok :) tylko literowki popraw kizi!! ze 3 są ja juz lece dziewczyny, obiad robic Quote
Onaa Posted September 19, 2010 Posted September 19, 2010 Przeczytałam pierwszy post i naprawdę nie chcę się czepiać, ale pisze, że jest nieduży ale sięga w kłębie do kolan. Pies, który sięga w kłębie do kolan to głową musi sięgać tak do uda a to jest raczej już większy psiak. Pisze że nie jest wylewny, ale jest pieszczochem jak rozumiem, przychodzi do człowieka, tuli się, zależy mu na bliskości z człowiekiem, a słowo nie jest wylewny można też zrozumieć, że pies zachowuje dystans, że nie szuka kontaktu z człowiekiem. Można napisać, że pieszczoch ale spokojny. Pisze, że średnio chodzi na smyczy, ale wydawało mi się, że pisało, że umie chodzić na smyczy, i że przychodzi na zawołanie. Nigdzie nie pisze, że jest grzeczny a to ważne. No i wiek, na pewno ma 8 lat ? Ja napisałam w ogłoszeniu, że ma 6 lat. Rumek, ten co poszedł z ogłoszenia wczoraj do domku, miał ok. 6-7 lat tak mniej więcej, ale przecież w przypadku psa schroniskowego nie wiadomo tak naprawdę nigdy w 100% ile pies ma lat. Po co więc robić z niego starego psiego dziadka. Przepraszam Dziewczyny, że tak się czepiam, ale to naprawdę tylko ze względu na to, że chcę jakoś pomóc Mopikowi i jak najlepiej go zaprezentować :). Quote
kora78 Posted September 19, 2010 Posted September 19, 2010 dogo nie czepiasz sie :) ja sie nie gniewam na pewno :) trzeba wiec zmienic: siega czubkiem glowy do kolan, a niew klebie do kolan usunac- nie jest wylewny- wpisac spokony pieszczoch. garnie sie do czlowieka (choc mamy foto, jak na pana wskakuje przednimi lapkami, wiec jest wylewny ) pisac,ze umie chodzic na smyczy pisac, ze grzeczny nie wiemy,czy przychodzi na zawolanie pisac wiek 6-8 lat wiek moze byc podany nie wg weta, a wg sasiadow lub pana, ktorego zabierali do domu opieki/. wiek moze byc bardziej pewny, niz niepewny. kizi mu tez w zeby patrzyla. nie wiem na ile ona sie zna. mial kamien spory, a starcia zebow ja wtedy nie zauwazylam, bo bylam dalej kawalek. Quote
Onaa Posted September 19, 2010 Posted September 19, 2010 Zrobiłam Mopikowi kilka ogłoszeń, udało mi się zrobić drugie gumtree na kraków. Quote
kizimizi Posted September 19, 2010 Author Posted September 19, 2010 dobra ja dziewczyny poiptawię żebyście sie mnie an odchodne nei czepiały ... ale: Mop nie jets wylewny i wcale z niego pieszczoch taki nie jest. Kora nie koloryzuj, to ze stał koło mnie do zdjęć to nei znaczy, że pieszczoch albo, ze Panu na kolana skoczył. Usunę, ze nei jest wylewny ale to neikoniecznie jest prawdziwe:) Po drugie, on na smyczy chodzi tak średnio i sami właściciele o tym mówili. No a wiek -o ile dobrze pamiętam 8 ale jak chcecie dam na 6-8 lat chociaż to duża rozbieżność. Grzeczny jest to fakt. Wielkość -poprawiam, ze do kolan. Quote
kora78 Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 dogo, jakie ogloszenia porobilas? ja wieczorem zrobie- autogielde, adopcje org, morusek, oddam psa. alegratke tylko,zeby sie nie dubloalo, bo namecze sie, a na koncu mi napisza,ze ten pies juz ma ogloszenie :) mop jest spokojny pieszczoch. bo, czy nie lubi pieszczot? lubi przeciez. teraz on byl zestresowany mocno, ale tez w schronie ostatnio zawsze go mizialam przez kraty, stal zawsze przy kracie, odprowadzal mnie wzdluz kraty do wyjscia. jak go czesalam, jak bylismy na trawce. on lbi glaskanie, stoi spokojnie wtedy. moze podajcie pomysly innego okreslenia, niz pieszczoch i cos wybierzemy. ale rozkminianie kazdego slowka nie ma sensu, szkoda czasu i energii na to. nie pisac- wielki pieszczoch i przytulak- a zamiast tego= lubi pieszczoty i glaskanie. i to bedzie prawda o mopiku p.s. oby krakow znow nam szczescie przyniosl :) Quote
kora78 Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 zrobilam alegratke zrobie adopcje org moge zrobic tanie alegro wiecie co? JA WIEM, ze Mop znajdzie dom. ma teraz tak piekne foty i jest juz grzeczny. on domek w mig znajdzie. mowie Wam! Quote
Onaa Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 Kizimizi , mam nadzieję, że się na mnie nie gniewasz za te uwagi odnośnie Mopika :). A na długo wyjeżdzasz ? Kora biedna sama zostanie na posterunku. No i te Wasze psiaki, z tego co rozumiem to one tylko Was dwie mają, bo raczej tam do schronu nikt nie chodzi. Ja zrobiłam oprócz gumtree, adopcja psa, petsy, e-zwierzak, cafeanimal. Zaraz idę jeszcze zrobić coś. Quote
kora78 Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 allegro.pl/kudlaty-niewielki-mopsiu-szuka-domu-na-zawsze-i1239453328.html allegro Mopa a wczesniej zrobilam ale.gartke i adopcje org, bez moruska, nie wgralo sie Quote
Onaa Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 Dalsze ogłoszenia: pineska, ojej, kupiepsa, animalia. Quote
kora78 Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 Dogo kochana jestes! najkochansza! wiesz o tym, prawda? kochamy Cie bardzo!!! :) kizi watpie,by dodala strony z ogloszeniami do 1 posta, bo jutro leci na Zielona Wyspe i nie wiemy, czy kiedykolwiek wroci... a jak bedzie zapracowana to moze miec malusko czasu na dogo :( Quote
marta0731 Posted September 21, 2010 Posted September 21, 2010 Wskakuj Mopik na pierwszą Ogłoszeń niestety nie potrafie robić...:shake: Quote
Recommended Posts