Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam przeglądając forum zaczęłem się zastanawiać i mam nadzieję że ktoś wie. Czy czipowanie psów w Poznaniu jest obowiązkowe? Mnie się wydaje że nie ale nie jstem pewien. Proszę o odp.

• Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[SIZE=4][COLOR=red]Z mocy uchwały zwolnieni z opodatkowania są posiadacze psów, którzy poddali psy [U]sterylizacji,kastracji[/U] lub nabyli w Schronisku dla Zwierząt przy ul. Bukowskiej 266.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=4][COLOR=#ff0000][/COLOR][/SIZE]
[SIZE=4][COLOR=black]Więcej informacji tutaj:[/COLOR][/SIZE]

[URL="http://bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/sprawa.html?co=opis&sp_id=1727"]http://bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/sprawa.html?co=opis&sp_id=1727[/URL]

Posted

[quote name='malku']no tak, fajnie. Ale co z dokumentami? Wpis w ksiazeczce wystarczy w razie kontroli?[/quote]

Dokument, czyli np. wpis w książeczce zdrowia przedstawia się przy rejestracji psa - dostaje się dla niego metalowy trójkącik z numerkiem, ale się za niego nie płaci. W razie kontroli będą raczej patrzeć na to, czy pies ma numerek, bo to oznacza, że został zarejestrowany :-).

• 4 weeks later...
Posted

Chipowanie w Poznaniu nie jest obowiazkowe i nie bedzie dopoki nie pojawi sie ustawa odgorna z rzadu. Poznan nie ma pieniedzy na wprowadzeniu chipow, ani tez nikogo nie bedzie zmuszal do ich aplikowania. Rozmowy urzednikow z organizacjami, ktore sie tym zajmuja na przeprowadzanie akcji np. Podaj Lape spelzly na niczym. Bo jak to przedstawiciel UM przedstawil... cos w tym rodzaju ze organizacje nie przedstawily w swojej ofercie tego czego miasto by oczekiwalo, glownie chodzilo o ogolnopolska baze informacji. Ale dokladnie o co chodzi wiedza tylko te dwie strony, ktore rozmawialy.

• 3 years later...
Posted

No to się trochę zmieniło, w tej chwili z okazji Unii wszystkie psy mają być zaczipowane. Po ogłoszeniu przetargu , perypetiach z nim itd. ustalono , że w Poznaniu czipować za darmo będzie tylko weterynarz działający przy schronisku przy ul. Bukowskiej.
Pierwszym podejściem czy też niewypałem organizacyjnym była majówka z psem, gdzie ludzie stali po 5h aby zaczipować psa, a wet schroniskowy nie miał mocy przerobowej ( szkoda, że nie poprosili nikogo o pomoc widząc zainteresowanie, bo tylko niepotrzebny stres dla psów i ludzi w kolejce ale to juz na innym temat ).
Zaczipować psa można do końca roku właśnie w schrosniku, przedtem dzwonimy do schroniska umawiając sie na konkretny termin co daje nam gwarancję , że zostaniemy przyjęci. Odbywa sie to od pon do piątku w godz. 15 - 20 ( tak, nawet w dzień kiedy schronisko nie jest otwarte dla ludzi.
Przebiega sprawnie i trwa góra 10 minut pod warunkiem , że główna postać dramatu nie odstawia histerii :) ja byłam z suczą dzisiaj i już mamy z głowy.
Zabrać trzeba dowód osobisty , książeczkę psa i zaświadczenie o aktualnym szczepieniu ( dowód po to aby było wiadomo, że jest się z Poznania oraz że wie się co się robi :razz: ).

• 3 weeks later...
Posted

Dodam tylko,że psa można również zaczipować w wybranych lecznicach,ale to już kosztuje ok.40 zł.Za darmo czipują tylko w schronisku.Poznaniacy mają czas do końca roku na zaczipowanie psa,potem można dostać mandat.

Posted

[quote name='kendo-lee']Dodam tylko,że psa można również zaczipować w wybranych lecznicach,ale to już kosztuje ok.40 zł.Za darmo czipują tylko w schronisku.[b]Poznaniacy mają czas do końca roku na zaczipowanie psa,potem można dostać mandat.[/b][/QUOTE]

Mogłabym prosić o podstawę prawną?

• 3 weeks later...
Posted

My już za chipowani,weterynarze bardzo mili i profesjonalni (do dziś nie wiem jak udało im się przewrócić mojego psa który bardzo panikował :shake:)
O ile wiem to w ten weekend są na Os.III Jana Sobieskiego.

• 4 weeks later...
Posted

[quote name='Juliusz(ka)']Mogłabym prosić o podstawę prawną?[/quote]
Urząd miasta Poznania znowelizował ustawę o posiadaniu psów.Można sprawdzić na stronie miasta lub u straży miejskiej bo to oni będą wystawiać mandaciki.Informacji udziela też biuro rejestracji psów ul.Fredry7 lub urząd miasta ul.Libelta

Posted

[quote name='kendo-lee']Urząd miasta Poznania znowelizował ustawę o posiadaniu psów.Można sprawdzić na stronie miasta lub u straży miejskiej bo to oni będą wystawiać mandaciki.Informacji udziela też biuro rejestracji psów ul.Fredry7 lub urząd miasta ul.Libelta[/quote]

[QUOTE]Przypominamy również, iż zgodnie z Regulaminem utrzymania czystości i porządku na terenie Miasta Poznania (Uchwała Nr XLIX/646/V/2009 Rady Miasta Poznania z dn. 10 lutego 2009 r.) rejestracja (zaczipowanie) psa jest obowiązkowa, tzn., że brak wszczepionego mikroczipa jest wykroczeniem, za które funkcjonariusz Straży Miejskiej Miasta Poznania od dnia 1 stycznia 2010 roku będzie mógł ukarać posiadacza psa mandatem w wysokości od 20 zł do 500 zł. Do tego czasu strażnicy będą przypominać i pouczać o konieczności dopełnienia obowiązku zaczipowania psa.[/QUOTE]

[url=http://www.poznan.pl/mim/public/wiadmag/news.html?co=print&id=33062&instance=1016&lang=pl&parent=0]W gabinecie weterynaryjnym bezpłatnie zaczipujesz swojego psa :: Wiadomości z Magistratu :: Miejski Informator Multimedialny[/url]

Tyle znalazłam ...
Mnie ciekawi czy mam prawo dostać mandat jeżeli przebywam z psem w Poznaniu, jeżeli ja jestem tam zameldowana czasowo(bursa, stancja) a pies tylko tymczasowo przebywa ze mną. Czasem jeżdżę do znajomych z Kellowatym lub po prostu posocjalizować się z hałasem i wolała bym nie dostać mandatu :roll: Dla mnie to trochę chore.

Posted

Okamia,wiem tylko,że osoby zameldowane w Poznaniu muszą zaczipować swojego pieska.Jak jest z meldunkiem czasowym,nie mam pojęcia.Musisz dowiedzieć się na Fredry w biurze rejestracji.Albo od SM.bo to oni będą wlepiać mandaty.Zresztą jeśli Twój piesek bywa tu czaso to i tak nie zaszkodzi go zaczipować,zawsze to zwiększa szansę odnalezienia właściciela jeśli psiak zaginie.

Posted

[quote name='kendo-lee']Okamia,wiem tylko,że osoby zameldowane w Poznaniu muszą zaczipować swojego pieska.Jak jest z meldunkiem czasowym,nie mam pojęcia.Musisz dowiedzieć się na Fredry w biurze rejestracji.Albo od SM.bo to oni będą wlepiać mandaty.Zresztą jeśli Twój piesek bywa tu czaso to i tak nie zaszkodzi go zaczipować,zawsze to zwiększa szansę odnalezienia właściciela jeśli psiak zaginie.[/quote]

Tylko że meldunek czasowy jak narazie mam w bursie :roll: z której mam zamiar się przenieść lub dojeżdżać... W dowodzie mam adres domowy więc nie wiem jak to ma być. Znowu legitymację czuby mi wypisali na adres bursowy :roll: a tę częściej mam przy sobie... :evil_lol:
Jak będę to podejdę i się podpytam ;) bo mandatu mi się dostawać nie chcę :evil_lol:
To często to nie jest tak powiedziane... Ogólnie ot od czasu do czasu taka wycieczka krajoznawcza aby haszczak się nie zanudził :evil_lol:

Posted

Czipowanie za darmow tym roku...ale podatek trzeba zapłacic...taki czip to idealna informacja o tym kto ma psa :razz: zeby sciagnąć opłatkę:diabloti:
Ja mieszkam w Swarzedzu ale zapłaciłam podatek w Poznaniu bo tam jestem zameldowana...nikt nie potrafił mi powiedziec czy ktoś w Swarzędzu się moze doczepic..jakos nie mam zamiaru płacić dwóch podatków tylko dlatego, ze ktoś nie do końca wie co i gdzie płacić
Dodatkowa sprawa...za psy każą płacić...każą sprzątać...ale by tak śmietniki poustwaiali albo miejsca z woreczkami...Pamietam jak 10 lat temu byłam w Szwajcarii tam na każdym skwerku pokemniki i woreczki na kupki....wziełam sobie anwet jedena na pamiątkę:evil_lol:

Posted

[quote name='Okamia']Mnie ciekawi czy mam prawo dostać mandat jeżeli przebywam z psem w Poznaniu, jeżeli ja jestem tam zameldowana czasowo(bursa, stancja) a pies tylko tymczasowo przebywa ze mną.[/quote]

Właśnie, też mnie to nurtuje. Co jeśli właściciel psiaka nie jest zameldowany w Poznaniu, a przebywa tam przez czas jakiś (nawet bez zameldowania tymczasowego) ? Bo przecież teraz nie ma obowiązku żadnego meldunku, o ile się dobrze orientuję.

Posted

[quote name='eski']Bo przecież teraz nie ma obowiązku żadnego meldunku, o ile się dobrze orientuję.[/quote]

Jeżeli przebywasz w danym miejscu powyżej 2 tyg obowiązuje Cię meldunek czasowy ;) (głównie chodzi o stancje, bursy itp)

Posted

[quote name='Kateczka']Czipowanie za darmow tym roku...ale podatek trzeba zapłacic...taki czip to idealna informacja o tym kto ma psa :razz: zeby sciagnąć opłatkę:diabloti:
Ja mieszkam w Swarzedzu ale zapłaciłam podatek w Poznaniu bo tam jestem zameldowana...nikt nie potrafił mi powiedziec czy ktoś w Swarzędzu się moze doczepic..jakos nie mam zamiaru płacić dwóch podatków tylko dlatego, ze ktoś nie do końca wie co i gdzie płacić
Dodatkowa sprawa...za psy każą płacić...każą sprzątać...ale by tak śmietniki poustwaiali albo miejsca z woreczkami...Pamietam jak 10 lat temu byłam w Szwajcarii tam na każdym skwerku pokemniki i woreczki na kupki....wziełam sobie anwet jedena na pamiątkę:evil_lol:[/quote]
Masz rację.Urząd Miasta nie ukrywał,że chodzi im przedewszystkim o informację ile psów jest wmieście.Ludzie nie płacili podatku,a teraz dzięki obowiązkowym czipom będą wszysko wiedzieli.Ile jest psów,do kogo należą i czy właściciel za niego zapłacił podatek:razz:A to,że czip pomoże odnaleźć właściciela,gdy ten się zgubi w mieście to produkt uboczny:roll:Normalne miasta,gdy w ustawie pojawił się zapis o sprzątaniu po psie ,zniosły podatek,ale nie Poznań.W dodatku płacimy najwyższy podatek w kraju.:angryy: