kajk@ Posted January 31, 2012 Posted January 31, 2012 Monika55 ale co sądzisz o pomyśle ? Szafra no to myślę ze można wypytać pracowników schroniska kto co wie o psiaku i same to napiszemy ;) Tak sobie myślę że to uświadomiło by ludzi adoptujących psiaki. Bo niby pewne rzeczy są oczywiste, ale historie tych psów są tak wzruszające że myślę że zmusza do kolejnej refleksji. A załączniki przedstawią problemy z jakimi trzeba będzie się zmierzyć. Bo jeśli ktoś wie czego powinien się spodziewa nie będzie poczucia zaskoczenia i myślę że to powinno zadziałać. Chociaż i tak pewnie nie na wszystkich :shake: Quote
alina71 Posted January 31, 2012 Posted January 31, 2012 Pomysł świetny. Ja kiedyś czytałam taki poradnik dla adoptującego psa ze schroniska. Chyba jeden wydrukowałam nawet dla schroniska. Uważam także, że edukacje należy zaczynać od przedszkoli. Szkoda, że tak mało placówek robi wyjazdy. Ja wiem, ze to dla schroniska kłopot ale tylko naocznie można uwrażliwić dzieciaki. A one rodziców. Później lekcja poglądowa w przedszkolu. Widziałam jak robi takie akcje VIVA. Przyprowadzili do przedszkola psa i kota. Pokazywali dzieciom jak należy właściwie głaskać zwierzęta, jak rozpoznawać ich nastroje, jak się chronić przed atakiem. Mój młody jest wożony przeze mnei, pouczany i uwrażliwiany na maxa. Jego pani też ma psa z naszego schroniska. Muszę z nią kiedyś pogadać na temat takiego wyjazdu. Nawet bym im załatwiła przejazd. Oczywiście nie teraz ale wiosną. Może. Howk. Quote
shanti Posted February 1, 2012 Author Posted February 1, 2012 Szkoły i przedszkola są u nas bardzo często. Nie tylko w październiku. Naprawdę jest wielu nauczycieli organizujących takie akcje w szkołach i cyklicznie już przyjeżdżających z dziećmi do nas. Jak to się mówi, czym skorupka za młodu nasiąknie....;) Ciotki, róbcie wszystko co mogłoby pomóc w adopcjach i uświadamianiu. Na razie, odpukać żaden psiak nie zamarzł, ale szczerze to codziennie jadę do pracy z duszą na ramieniu.:shake: W biurze rano mam około 3 stopnie, rozgrzewa się w ciągu dnia do około 7-8 stopni. Na węglu woda nie zamarza tylko za drzwiami, tam gdzie szczeniaki. Quote
DT Iwa Posted February 1, 2012 Posted February 1, 2012 No to nie ciekawie się robi, ma być jeszcze zimniej. :-( Quote
alina71 Posted February 1, 2012 Posted February 1, 2012 [quote name='shanti']Szkoły i przedszkola są u nas bardzo często. Nie tylko w październiku. Naprawdę jest wielu nauczycieli organizujących takie akcje w szkołach i cyklicznie już przyjeżdżających z dziećmi do nas. Jak to się mówi, czym skorupka za młodu nasiąknie....;) Ciotki, róbcie wszystko co mogłoby pomóc w adopcjach i uświadamianiu. .[/QUOTE] Tak ale przedszkole mojego młodego nie. To poprzednie z Szerokiej tak, nawet karme zbierali. No nic podziałam coś wiosną. Quote
kajk@ Posted February 1, 2012 Posted February 1, 2012 shanti :shake: jest coś co można zrobić by żaden z psów nie zamarzł ?? tak na cito. Ja kurcze nie byłam przy kojcach ogólnych ostatnio i nie wiem jak to wygląda :/ i nic mi teraz nie przychodzi do głowy :/ Quote
clockwork Posted February 1, 2012 Posted February 1, 2012 (edited) gdyby ktoś szukał spaniela to dajcie cynka- znajomy mojego TZta napisał takie coś [B]"UWAGA!!! DNIA 31STYCZNIA 2012 około godziny 20:00 na ul. Morcinka do auta wbiegł nam pies, dokładnie suczka około 1.5 roku jasno brązowa. Podobna do kokiel spaniela. PIES ALBO UCIEKŁ ALBO KTOŚ GO PRZY - 14 STOPNIACH WYRZUCIŁ Z AUTA. Jeśli właściciel się nie znajdzie do miesiąca pies będzie musiał zamieszkać w schronisku dla zwierząt!! Jutro wrzuce jego zdjęcie, Jak by komuś uciekł pies ew. jakiemuś znajomemu to info u mnie"[/B] w razie czego to koleś który ma zakład foto w małej galerii "Dobry Moment" - Przemek a tu ogłasza [URL]http://pl-pl.facebook.com/asztemborski/posts/2794068809740[/URL] Aniu- to Twoje okolice- gdybyś coś wiedziała.... a tak apropos, mieszkałam jakiś czas koło Ciebie- wynajmowaliśmy pokój w domku na Ligonia :P.... albo na Lompy to było ? hmmmmmmmmmmm Edited February 1, 2012 by clockwork Quote
AnnArt Posted February 1, 2012 Posted February 1, 2012 u nas na osiedlu mnóstwo spanieli, mogę ew. wydrukować to ogłoszenie i powiesić w sklepie. mam nadzieję, że jednak się zgubił a nie został wyrzucony. A co do domku to pewnie Lompy, bo na Ligonia są 3 domy i żaden nie ma takiej oferty, hehe ;) Quote
AnnArt Posted February 1, 2012 Posted February 1, 2012 Shanti, odpiszesz na FB na tego posta? : "IzaBellatrix Siwiak Czy tu są aktualne dane? http://bazy.ngo.pl/search/info.asp?id=184023" Bo w sumie z tego co wiem, to Pani Majer nie pomaga schronisku już tak? Cytat z tej oficjalnej strony : "Cele Stowarzyszenia: 1. Ochrona zwierząt, niesienie pomocy zwierzętom, szczególnie jej potrzebującym: - przebywającym w schroniskach dla bezdomnych zwierząt, w szczególności zaś w Schronisku dla Bezdomnych Zwierząt w Jastrzębiu Zdroju" Żeby ludzie nie zaczęli tam przekazywać 1% z myślą, że to na schronisko, a się okaże, że nie. Quote
shanti Posted February 1, 2012 Author Posted February 1, 2012 Aniu, zrobione ;) Dziś adopcje: Szyszka-Sasanka, jamniorek, ten co wrócił niedawno, szczeniorek Bobo. Modły żeby nie wróciły, plisss.:shake: Nie wiem ile zdołam dziś wątków oblecieć przy moim mulącym necie :shake: Quote
szafra Posted February 1, 2012 Posted February 1, 2012 Szyszka nie może już wrócić !!!! Nie może !!!! Trzymam mocno kciuki za wszystkie . Jak dobrze, że w te mrozy ludzie przyjeżdżają do schroniska i adoptują. Trzymają się jakoś psiaki ??? Martwię się trochę o tego boksiowatego na dużych psach - on ma taką krótką sierść ... prawie nic :shake::shake:. Quote
shanti Posted February 1, 2012 Author Posted February 1, 2012 Na węglu i kwarantannie siedzą już po dwa a nawet trzy psy w jednym boksie. Igły nie wetkniesz. Na razie się trzymają, choć codziennie jadę do pracy z duszą na ramieniu. Dostały więcej kocy, zwiększyliśmy ilość jedzenia, dostają więcej kalorii, no i cóż. Więcej na razie zrobić nie możemy. Zbijają się biedaki w grupki i grzeją wzajemnie. Quote
monika55 Posted February 1, 2012 Posted February 1, 2012 Kajk@ w ubiegłą zime chodziłam na spotkania z młodzieżą - jednak trzeba reprezentować jakąś organizację lub oficjalnie schronisko. Nie każdego wpuszcza do szkoły czy przedszkola. A szkoda bo pomysł jest świetny. Trafi mnie- jest stowarzyszenie i co ono robi dla bezdomniaków? NIC. Quote
AnnArt Posted February 1, 2012 Posted February 1, 2012 Jak ja słysze tylko nazwisko tej Pani Weterynarz, to mnie trafia.. Dzięki Shanti, na przyszłość będę wiedziała co odpowiadać, jak będą pytać o ten 1%. Trzymam kciuki za psiaki! Quote
szafra Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 Szkoda, że schronisko nie ma tego 1% ... Jak się trzymają psiątka? Cały czas myślę o nich i o tym przenikającym aż do kości mrozie... Quote
urszula1978 Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 Miałam dziś jechać do schroniska, ale auto szlag trafił.Zimno jak szlag.Nie wiem jak pieski wytrzymają na tym mrozie. Quote
szafra Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 [quote name='urszula1978']Miałam dziś jechać do schroniska, ale auto szlag trafił.Zimno jak szlag.Nie wiem jak pieski wytrzymają na tym mrozie.[/QUOTE] Ula biedulo !!! Ja nie wiem sama co z moim samochodem będzie jutro ... psy i koty ....najgorsza noc !!!! Quote
AnnArt Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 Moje auto (kupione za bony żywnościowe :D) też szlag trafił.. Jak zobaczyłam te zdjęcia, to mi się nawet zimno na sercu zrobiło :( [url]http://www.dogomania.pl/threads/222109-Dramat-kilkadziesi%C4%85t-zag%C5%82odzonych-ps%C3%B3w-po-%C5%9Bmierci-opiekuna-pilnie-dt!/page15[/url] masakra.. Mam nadzieję, że nasze psiaki też się jakoś wzajemnie dogrzewają :( Quote
shanti Posted February 3, 2012 Author Posted February 3, 2012 Makabra. Jakoś się trzymamy. Niestety wrócił jamniczek. Gryzie paskuda. To już drugi raz.:shake: Wychodzi na to że to taki domowy terrorysta. Quote
DT Iwa Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 [quote name='shanti']Makabra. Jakoś się trzymamy. Niestety wrócił jamniczek. Gryzie paskuda. To już drugi raz.:shake: Wychodzi na to że to taki domowy terrorysta.[/QUOTE] To może na szkołe do cioci Iwonki tydzień ponad mamy aby gada małaego nauczyć Brosa nie ma moja propozycja nadal aktualna! Quote
urszula1978 Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 Mam dodatkowo cztery kociaki do karmienia. Znalazłam je wczoraj. Żyją w kanale i głodne jak szlag.Muszę tylko załatwic coś do przecinania żelaza, bo jak będą większe to nie przedostaną się przez kraty.Mają takie śliczne mordki. Quote
monika55 Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 Tyle tych bezdomniaczków a takie mrozy. Quote
kajk@ Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 Jak tam po dzisiejszym mrozie ? szczególnie po nocy :( Miałam dziś jechać do schroniska ale mnie w pracy zatrzymało :/ Skopiowałam tekst z bloga, ma 3 strony. Możecie mi podpowiedzieć co można napisać w 2 załączniku ? Co się zieje z psami które wracają z nieudanej adopcji ? No i pozostałe informacje o psach, chyba znajdę coś na blogu, co ? podpowiedzcie mi proszę bom laik w schronisku. :roll: Ale mam spory zapał i potencjał :) Quote
monika55 Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 Czy ktoś mógłby zrobic bazarek? Fanty mam. Leczenie Puszka to ok. 200zł. Skąd wziąć? [URL]http://www.dogomania.pl/threads/200648-Skatowany-uratowany.-Nie-ma-na-hotel-wraca-do-schronu.-To-będzie-wyrok.POMOCY/page34[/URL] Quote
szafra Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 Kajk@, ja gdzieś ostatnio znalazłam na stronkach takie info - poszukam tego, bo było fajnie napisane! Jamniczek terrorysta, paskuda :shake::shake: ... niedobrze. Wpadnę jutro ok. 11.00 do psiaków przed wyjazdem w sina dal ... Jak się trzymają ??? Wszystko dobrze ....żyją, nie zamarzły ??? Quote
Recommended Posts