anorektyczna.nerka Posted July 4, 2011 Posted July 4, 2011 A po co strzyc bordera? To nie york, kt贸ry ma od groma futra. Quote
Yuveza Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 nie wiem:lol: tak samo po co strzyc nowofundlandy, flaty, itp:... Quote
anorektyczna.nerka Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 Nowofunland jest innym psem ni偶 collie, z daleka mo偶e sier艣膰 wygl膮da podobnie, ale u niufka jest ona g臋stsza i jest jej wi臋cej, zreszt膮 w kanadzie jest ca艂kiem inny klimat ni偶 w Anglii i Szkocji, sk膮d pochodz膮 bordery. Dlatego poronionym pomys艂em jest strzy偶enie bordera. Quote
stroosia83 Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 http://i52.tinypic.com/29pc8wp.jpg Rewelacyjny ten wyskubany 艂ysolek:evil_lol: Quote
immortal Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 Jasne 偶e mo偶na strzyc bordera jak ka偶dego innego psa Quote
Luzia Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 No ale nie powiecie mi, 偶e takie strzy偶enie gdy b臋dzie si臋 powtarza膰 nie zepsuje mu sier艣ci. ;) Quote
Yuveza Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 znaczy ja w艂a艣nie widzia艂am takiego borderka i bardzo mi sie podoba艂 :eviltong: no one nie s膮 szorstkow艂ose wi臋c pewnie w艂os tak jak u west贸w przez golenie si臋 nie zmi臋kczy, bo jest mi臋kki no nie wiem... np ta suczka jest ostrzyzona i mi sie podoba dlatego te偶 si臋 pytam;) http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/267587_212026668840611_100000998393278_582554_3024086_n.jpg zdj臋cie z bloga http://zolczak.blogspot.com/ Quote
Agucha Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 [quote name='HelloKally']A po co strzyc bordera? To nie york, kt贸ry ma od groma futra.[/QUOTE] A od kiedy york ma "ogrom futra"? :lol: Quote
Cockermaniaczka Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 Agucha zdziwila bys sie czasem;p moze to nie taka ilosc jak ma spaniel czy collie ale potrafia byc zarosniete yorki;p Quote
Agucha Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 [quote name='Cockermaniaczka']Agucha zdziwila bys sie czasem;p moze to nie taka ilosc jak ma spaniel czy collie ale potrafia byc zarosniete yorki;p[/QUOTE] No to ju偶 nie s膮 rasowe yorki :lol: Widzia艂am ju偶 wiele dziwade艂 z wat膮 a nie z w艂osem ;) Chyba, 偶e by艂a mowa o takim to zwracam honor. Quote
Cockermaniaczka Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 z wlosem z wlosem...Ostatnio takiego mialam,szkoda ze zdjecia przed nie zrobilam bo psiak wygladal jak chodzacy mopek,nic nie bylo widac tylko kudly;p A waciaki to osobny temat,takich coraz wiecej ;/ Wiekszosc to yorki w typie niestety...Z rodowodem nie znam zadnego na chwile obecna;/ Quote
Agucha Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 [quote name='Cockermaniaczka']z wlosem z wlosem...Ostatnio takiego mialam,szkoda ze zdjecia przed nie zrobilam bo psiak wygladal jak chodzacy mopek,nic nie bylo widac tylko kudly;p A waciaki to osobny temat,takich coraz wiecej ;/ Wiekszosc to yorki w typie niestety...Z rodowodem nie znam zadnego na chwile obecna;/[/QUOTE] A no to co innego... "jorczusi贸w" jest od groma... a co one nosz膮 na sobie to czarna magia. Quote
bobroska. Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 Nowofundland贸w si臋 nie strzy偶e, je si臋 tak jakby "podstrzyga", nadaje kszta艂t, bo inaczej to by by艂a pierzasta kupa nieopanowanego futra. Borderka na zdj臋ciu jest ogolona, ca艂kiem 艂adnie wygl膮da. Nie wiem jak膮 sier艣膰 maj膮 bordery, ale podejrzewam, 偶e tak膮, kt贸ra chroni nie tylko przed zimnem, ale te偶 przed przegrzaniem, wi臋c nie wiadomo czy taki border nie jest bardziej nara偶ony na udar czy co艣... Quote
Aleksandrossa Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 S艂uchajcie, mam pytanie. Co ile 艣rednio trzeba trymowa膰 spaniela? Nerka w艂osy lataj膮 dos艂ownie wsz臋dzie dlatego dosz艂y艣my z mam膮 do wniosku 偶e p贸jdziemy z nim do fryzjera... Przez ile czasu mo偶emy by膰 wolni od w艂os贸w w jedzeniu :p? Quote
cockermanka Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 Zale偶y, jak szybko zarasta - jednego trzeba np. co 6 tygodni a innemu wystarczy co 3 miesi膮ce. Z fryzjerami uwa偶aj, bo ma艂o kt贸ry ma poj臋cie o robieniu spaniela... W艂osy w jedzeniu b臋d膮 zawsze - tyle, 偶e w mniejszej ilo艣ci ;) Quote
Migori Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 [quote name='westie_justa']znaczy ja w艂a艣nie widzia艂am takiego borderka i bardzo mi sie podoba艂 :eviltong: no one nie s膮 szorstkow艂ose wi臋c pewnie w艂os tak jak u west贸w przez golenie si臋 nie zmi臋kczy, bo jest mi臋kki no nie wiem... np ta suczka jest ostrzyzona i mi sie podoba dlatego te偶 si臋 pytam;) http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/267587_212026668840611_100000998393278_582554_3024086_n.jpg zdj臋cie z bloga http://zolczak.blogspot.com/ Od kiedy Westy maj膮 mi臋kki w艂os? Golenie west贸w to jakie艣 nieporozumienie. Te psy nale偶y trymowa膰, tak jak sznaucery. Quote
Grey Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 Spokojnie Migori ,wiele zwierz膮t si臋 trymuje , ale trafi膰 na westa z prawid艂owym w艂osem to ju偶 jest problem , tak jak ze sznaucerem , jest teraz taka mieszanka , 偶e trzeba wiedzie膰 co zastosowa膰 . A jak robi膮 westy, to ju偶 wygl膮da bardzo 艣miesznie. Quote
Luzia Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 [quote name='Migori']Od kiedy Westy maj膮 mi臋kki w艂os? Golenie west贸w to jakie艣 nieporozumienie. Te psy nale偶y trymowa膰, tak jak sznaucery.[/QUOTE] Ale jej chyba w tej wypowiedzi chodzi艂o o to, 偶e west贸w si臋 nie strzy偶e bo wtedy im si臋 w艂os zaczyna psu膰. Przynajmniej ja tak zrozumia艂am ten post ;) A co do border贸w, im te偶 si臋 przez strzy偶enie niszczy w艂os. Moja suka ma tak膮 struktur臋 sier艣ci i jak by艂am j膮 strzyc to p. Gosia od razu powiedzia艂a, 偶e cz臋stym strzy偶eniem zniszcz臋 jej okryw臋 w艂osow膮 bo po kilku razach szybciej odrasta膰 zaczyna podszerstek, a wiadomo jak膮 on ma struktur臋. Quote
Grey Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 Luzia w艂os u ka偶dego psuje si臋 jak nie jest prawid艂owo piel臋gnowany , ( czesanie ,trymowanie ) . Migori chodzi艂o o samym bardzo kr贸tkim strzy偶eniu grzbietu .Tak teraz robi膮 i pozostaje odstaj膮ca falbana . Quote
Luzia Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 [quote name='Grey']Luzia w艂os u ka偶dego psuje si臋 jak nie jest prawid艂owo piel臋gnowany , ( czesanie ,trymowanie ) .[/QUOTE] A no to na pewno, ale strzy偶enie jeszcze dodatkowo niszy okryw臋 w艂osow膮. Ja swoich ps贸w nie strzyg臋 na og贸艂, teraz z Funi膮 zdarzy艂o si臋 to po raz pierwszy i za pewne ostatni. Tak to czesz臋 si臋 minimalnie raz w tygodniu, ewentualnie cz臋艣ciej w okresie jak liniej膮 i spok贸j :) Quote
Yuveza Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 [quote name='Luzia']Ale jej chyba w tej wypowiedzi chodzi艂o o to, 偶e west贸w si臋 nie strzy偶e bo wtedy im si臋 w艂os zaczyna psu膰. Przynajmniej ja tak zrozumia艂am ten post ;) A co do border贸w, im te偶 si臋 przez strzy偶enie niszczy w艂os. Moja suka ma tak膮 struktur臋 sier艣ci i jak by艂am j膮 strzyc to p. Gosia od razu powiedzia艂a, 偶e cz臋stym strzy偶eniem zniszcz臋 jej okryw臋 w艂osow膮 bo po kilku razach szybciej odrasta膰 zaczyna podszerstek, a wiadomo jak膮 on ma struktur臋. Tak, o to mi chodzi艂o, ja swjego westa goli艂am i zepsu艂am w艂os ale teraz ju偶 go odbudowa艂am jest sztywny i prosty;) No nie wiem zobaczy艂am zdjecie borderki ostrzy偶onej i mi si臋 spodoba艂a, dlatego pytam ale to nie znaczy 偶e ja pragn臋 opitala膰 psy :evil_lol: bo przecie偶 mysl膮c o wystawach niema mowy o goleniu;) Quote
Migori Posted July 7, 2011 Posted July 7, 2011 [quote name='Luzia'][B]Ale jej chyba w tej wypowiedzi chodzi艂o o to, 偶e west贸w si臋 nie strzy偶e bo wtedy im si臋 w艂os zaczyna psu膰. Przynajmniej ja tak zrozumia艂am ten post ;)[/B][/QUOTE] Tak, jestem zdania 偶e westy nale偶y trymowa膰 偶eby ich w艂os by艂 taki jak powinien by膰 bia艂y a nie kremowy, sztywny i szorstki a nie watowaty. Golenie west贸w to wielkie nieporozumienie, w艂os sie psuje, staje si臋 mi臋kki, matowy, 艂apie zapach i brud, jest be偶owy a nie bia艂y. [QUOTE]Migori chodzi艂o o samym bardzo kr贸tkim strzy偶eniu grzbietu .Tak teraz robi膮 i pozostaje odstaj膮ca falbana .[/QUOTE] To swoj膮 drog膮. Jeszcze tak ogolonego westa mo偶na prze偶y膰, ale tak zrobiony shih tzu ? Grey piszesz 偶e nieprawid艂owa piel臋gnacja niszczy w艂os. Wg mnie golenie westa zalicza si臋 do nieprawid艂owej piel臋gnacji. Quote
Yuveza Posted July 7, 2011 Posted July 7, 2011 [quote name='Migori']Tak, jestem zdania 偶e westy nale偶y trymowa膰 偶eby ich w艂os by艂 taki jak powinien by膰 bia艂y a nie kremowy, sztywny i szorstki a nie watowaty. Golenie west贸w to wielkie nieporozumienie, w艂os sie psuje, staje si臋 mi臋kki, matowy, 艂apie zapach i brud, jest be偶owy a nie bia艂y. To swoj膮 drog膮. Jeszcze tak ogolonego westa mo偶na prze偶y膰, ale tak zrobiony shih tzu ? Grey piszesz 偶e nieprawid艂owa piel臋gnacja niszczy w艂os. Wg mnie golenie westa zalicza si臋 do nieprawid艂owej piel臋gnacji.[/QUOTE] No tak, oczywi艣cie 偶e trzeba trymowac tak powiedzia艂am:D Quote
Agucha Posted July 7, 2011 Posted July 7, 2011 S艂uchajcie, a s膮 gdzie艣 tu na w膮tku "szablony" poszczeg贸lnych ras? :) Te偶 warto by by艂o co艣 takiego zrobi膰. Quote
NightQueen Posted July 7, 2011 Posted July 7, 2011 [quote name='Agucha']S艂uchajcie, a s膮 gdzie艣 tu na w膮tku "szablony" poszczeg贸lnych ras? :) Te偶 warto by by艂o co艣 takiego zrobi膰.[/QUOTE] pojawia艂y si臋 szablony sznaucer贸w z tego co pami臋tam Quote
Recommended Posts