Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Grey']LadySwallow dla tego jamnika są nie potrzebne Marsy .[/QUOTE]
:crazyeye: Jakiego jamnika? :hmmmm:

A to nasz znaleziony na ulicy Atos przed:
[IMG]http://img263.imageshack.us/img263/6739/atos5.jpg[/IMG]

I po:
[IMG]http://img155.imageshack.us/img155/5734/dscn24021.jpg[/IMG]

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='Asia & Ginger']Spanielom akurat zjeżdżanie maszynką zdecydowanie nie służy, włos zaczyna się kręcić i zmienia się jego struktura.
.[/QUOTE]

nie zauważyłam żeby mojemu się kręciła sierść po maszynce, ani tez nie była zniszczona

widać jak sierść się świeci

[IMG]http://img809.imageshack.us/img809/9703/0001614.jpg[/IMG]

[IMG]http://img809.imageshack.us/img809/1204/0002977.jpg[/IMG]

to jest przed obcinaniem, włos na grzbiecie prosty (nie ma niestety lepszych zdjęć :roll:)

[IMG]http://img375.imageshack.us/img375/4917/0001580.jpg[/IMG]

Posted

Ha ha i znowu pudło Cockermaniaczka , napisałem tak bo zmylił mnie awatar , a u tego fryzura za krótka.(Oczywiście nie chodzi o spaniela).
Odnośnie spaniela ,przydałby się trymer.

Posted

[quote name='Grey']
Odnośnie spaniela ,przydałby się trymer.[/QUOTE]

Miałam takiego pecha z Lackym że nie trafiłam ani razu na dobrego groomera, z obecną Moli tez miałam takiego pecha, więc teraz robię psy sama :cool3:

btw. w poniedziałek idę ciachać shih tzu, kochaną sunię Layla :loveu: stała klientka ;)

Posted

Grey na wszystkich do wszystkich ras używasz swojego ukochanego trymera i grzebienia?:hmmmm: Współczuję psom, które robisz i ich właścicielom, że trafili na takiego "profesjonalistę" :roflt:

Posted

[url]http://img155.imageshack.us/img155/5734/dscn24021.jpg[/url]
hihihih a w jakim celu zostawiony jest ten smętnie zwisający kłaczek z przodu ? :D

Posted

[quote name='olekg89']A mnie ten kłaczek rozbawił.Pies wygląda jak jakiś Armando z Lusesity czy Lus maryji hehehe[/QUOTE]

Dokładnie z tego powodu kłaczek został zostawiony :lol: Że niby taki lowelas z niego :) A tak serio, pani chciała zostawić mu firankę i kłaczki na łapach, no ale niestety, miał w sierści pełno patyczków i kamieni...

Posted

Doginka nie zasłaniaj się współczuciem widzę ,że interesuje Cię grzebień , już czas zastąpić szczotki i nowocześnie działać .

Posted

[quote name='Justa']:o :mdleje:[/QUOTE]

No niestety, 2 miesiące chodził po krzakach - nikt się nim nie zajął. Najboleśniejsze były kamyczki, które powbijaly się między paliczki i opuszki łap i wokół nich zrobiły się filce... We trzy musiałysmy go trzymać, bo łapy go tak bolały przed ścinaniem, ze ich dotknąć sobie nie dał...

Posted

[quote name='smallpati']nie zauważyłam żeby mojemu się kręciła sierść po maszynce, ani tez nie była zniszczona[/QUOTE]
Small to nie jest mój wymysł, potwierdzają to hodowcy. Golenie to ostateczność.
A ile razy Twój śliczny spanielek był zjeżdżany maszynką?

Posted

[quote name='Asia & Ginger']Small to nie jest mój wymysł, potwierdzają to hodowcy. Golenie to ostateczność.
A ile razy Twój śliczny spanielek był zjeżdżany maszynką?[/QUOTE]

Ja nie twierdzę że to sobie wymyśliłaś, bo wiem jak się robi wystawowe cockery, napisałam tylko że mojemu to nie szkodziło, bo nie każdy pies jest traki sam, jednym służy, drugim szkodzi, i po to właśnie pokazałam zdjęcia.
Do dziś jest golony maszynką (7 lat)

Posted

Smallpati "golenie" to brzmi groźnie ,tak z ciekawości część grzbietową jak robisz i jakie narzędzia stosujesz ?
Zanim weźmie się maszynkę to trzeba odpowiednio przygotować.

Posted

[quote name='Grey']Smallpati "golenie" to brzmi groźnie ,tak z ciekawości część grzbietową jak robisz i jakie narzędzia stosujesz ?
Zanim weźmie się maszynkę to trzeba odpowiednio przygotować.[/QUOTE]
jesli to nie jest przygotowanie na wystawe to
psa kapie ,susze ,czesze i gole:)
jak mozna jescze psa przygotowac?

oczywiscie jestem laikiem

Posted

[quote name='Grey']Smallpati "golenie" to brzmi groźnie ,tak z ciekawości część grzbietową jak robisz i jakie narzędzia stosujesz ?
Zanim weźmie się maszynkę to trzeba odpowiednio przygotować.[/QUOTE]

Groźnie? dla mnie to zwykłe słowo które stosuje bo mi się tak podoba :eviltong: oczywiście wiem jaka jest różnica między goleniem a strzyżeniem, ale w dzisiejszym j. polskim stosuje się oba te wyrazy zamiennie, więc pisanie że się goli psy nie jest błędem.

To zależy od sierści psa którego "robię". Ale chyba chodziło ci o shih tzu którego będę robić w poniedziałek tak? Naturalnie najpierw psa rozczesuje, w zależności od stanu sierści używam różnych przyrządów, jeśli chodzi o Layle to jest ona zadbana więc rozczesuję ją grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami ale nie jest to żaden mars (w innych przypadkach, jak włos skołtuniony zdarza mi się używać filcaków), później jak włos jest rozczesany, jadę maszynką nie jest to skomplikowane więc nie ma czego opisywać

[QUOTE]Asia&Ginger, co Ty się tak dziwisz? Sama moją spanielkę robiłaś maszynką i wiesz dobrze, że sierść jest ładna i prosta. [IMG]http://www.dogomania.pl/images/smilies/cool3.gif[/IMG][/QUOTE]

czyli mój spaniel to nie wyjątek ;)
To normalne że jednym psom coś służy innym nie, a jak się coś nie sprawdza to się szuka innej metody. Generalizowanie w takich przypadkach dla mnie jest nietrafione, metodę się dobiera do konkretnego psa a nie do ogółu

Posted

[quote name='Grey']Smallpati lepiej być precyzyjnym, a shih tzu to strzyżesz z włosem .[/QUOTE]

generalnie ja wszystkie psy na grzbiecie strzygę z włosem bo sądzę tak sierść jest bardziej dopracowana i równa niż jak się to robi po włos, ale nogi, głowę już robie inaczej, wiadoma sprawa

Ciekawi mnie strasznie Twój cel zainteresowania moją osobą i moimi technikami jakie stosuję, zdradzisz mi jaki on jest?

Posted

[quote name='Estera']Asia&Ginger, co Ty się tak dziwisz? Sama moją spanielkę robiłaś maszynką i wiesz dobrze, że sierść jest ładna i prosta. :cool3:[/QUOTE]
Esti zacznijmy od tego, że sierść Diuny po sterylce jest inna niż powinna być u spaniela, zmieniła jej się struktura sierści i na taki włos nic jej już nie zaszkodzi. :eviltong:
Poza tym jedno strzyżenie może nic nie zmienić, a wielokrotne owszem.

[quote name='smallpati']czyli mój spaniel to nie wyjątek ;)
To normalne że jednym psom coś służy innym nie, a jak się coś nie sprawdza to się szuka innej metody. Generalizowanie w takich przypadkach dla mnie jest nietrafione, metodę się dobiera do konkretnego psa a nie do ogółu[/QUOTE]
A skąd wiesz, że dana metoda posłuży konkretnemu psu? Że danemu osobnikowi po strzyżeniu maszynką zacznie się kręcić włos, a innemu nie? Moim zdaniem jest to loteria i prawda wychodzi na jaw dopiero, gdy włos zaczyna odrastać.

Poza tym po co golić spaniela, skoro ma z natury krótki włos na grzbiecie? :roll:

Pomijam Diunę Estery i moją Gingerkę, którym po sterylce kłak zmienił się na gorsze.

Posted

[quote name='smallpati']generalnie ja wszystkie psy na grzbiecie strzygę z włosem bo sądzę tak sierść jest bardziej dopracowana i równa niż jak się to robi po włos, ale nogi, głowę już robie inaczej, wiadoma sprawa

Ciekawi mnie strasznie Twój cel zainteresowania moją osobą i moimi technikami jakie stosuję, zdradzisz mi jaki on jest?[/QUOTE]

Grey widzi w Tobie potencjalnie dobrą jego następczynie :. próbuje Cie podszkolić ;cool3: masz w sobie to coś ;>

Posted

[QUOTE]A skąd wiesz, że dana metoda posłuży konkretnemu psu? Że danemu osobnikowi po strzyżeniu maszynką zacznie się kręcić włos, a innemu nie? Moim zdaniem jest to loteria i prawda wychodzi na jaw dopiero, gdy włos zaczyna odrastać.

Poza tym po co golić spaniela, skoro ma z natury krótki włos na grzbiecie? [IMG]http://www.dogomania.pl/images/smilies/icon_rolleyes.gif[/IMG]

Pomijam Diunę Estery i moją Gingerkę, którym po sterylce kłak zmienił się na gorsze. [/QUOTE]

nie posłuży to metodę się zmienia proste

No nie wszystkie "spaniele" mają krótki włos na grzbiecie, siedzisz na wątku spanieli potrzebie, tam jest masa zarośniętych psów i to nie tylko na łapach czy uszach

[QUOTE]Grey widzi w Tobie potencjalnie dobrą jego następczynie :. próbuje Cie podszkolić ;cool3: masz w sobie to coś ;> [/QUOTE]

Ja raczej myślę że zaraz dostanę naganę za moje techniki :p

Posted

no ale takiego zarośniętego z wierzchu spaniele (zreszą tak samo jak setera) trzeba poprosru dobrze wytrymować a nie jechać maszynką. Uszy i łapy tu już sprawa właściciela jak komuś tak straszliwie przeszkadzają można obciąć( chociaż poza psami starymi i chorymi ja nie widze takiej potrzeby). Ale dla nie to jest jakieś dziwne żeby goliś całego psa na jedą długość. I jeszcze ludzie twierdzą że wtedy sierści na dywanie nie zostawia. Tere fere...