Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeeeny i te psy tak patrza spokojnie jak innego się tnie na stole... Ja raz wzięłam do siebie ocego psa obciąc to się nie dało tego zrobić, skoki, szczeki... Trzebaby zamknąć.

Doginka jakie to nożyczki i jak się nimi pracuje? Nie wiesz czy długo wytrzymują?

[QUOTE]nauczenie psa, że czesanie to przyjemność jest bardzo czasochłonne - nie każdy ma aż tak dużo czasu[/QUOTE]Taka osoba powinna wczesniej pomyśleć czy ma czas na nauczenie psa. No ale od groma leniuchów, już sie z tym nic nie zrobi.

[QUOTE]Przycięcie brody to nic złego;-) szczególnie gdy niecięta broda jest po prostu za duża do psa, niepropocjonalna.[/QUOTE]Przyznam, że nigdy nie widziałam sznaucera do którego nie pasowałaby jego broda. Raczej są zbyt krótkie. Mój pies ma imponującą brodę ale wygląda z nią świetnie. No chyba że faktycznie strzyżemy psa na łyso i tylko broda ma sie zostać, ale to już inna bajka.

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='Doginka']Ja wolę jak właściciel pieska zostawia i wróci po robocie. [/QUOTE]
Ja też bym tak wolała, ale od czasu jak mi franca psa zbiła, nigdy psa w salonie nie zostawię.

Posted

[quote name='zerduszko']Ja też bym tak wolała, ale od czasu jak mi franca psa zbiła, nigdy psa w salonie nie zostawię.[/QUOTE]

zerduszko ale podchodzac w ten sposób do każdego groomera to też jest nie fajne bo automatycznie zakładasz ze on tez będzie bił a nie można tak robić choć rozumiem ze się boisz.

Posted

my cielismy od 10 lat u tej samej fryzjerki , a osatnio nawet chodzimy tam z dwoma psami
pani fryzjerka naprawde fajna i z podejsciem do psow
moze nie strzyze jakos perfekcyjnie bo nie raz widzialam dluzsza siersc miejscami ale mamy do niej zaufanie i nowej obcej osobie sie zwyzajnie boje psa zostawic ;)

teraz na dniach kupuje maszynke taka do 400zl i bede probowala sama psa strzyc , zobaczymy jak mi wyjdzie , jak wyjdzie to sie pochwale :lol: jak nie wyjdzie to tez pwiecie co jest zle

Posted

[quote name='LeCoyotte']no właśnie:lol: Samba też kiedyś musiała zostać sama u fryzjera, bo inaczej by się nie uspokoiła;) Już nie zostaje, bo sam ją robię, tzn uczę się;)
Kiedyś ktoś powiedział, że wyprasza właścicieli, bo nie chce zdradzać jak się strzyże psa... to jego tajemnica i nie chce za darmo dzielić się swoją wiedzą... (że niby konkurencja wyrośnie:evil_lol:)

[B]Doginko[/B] nie poznajesz? :cool3: specjalnie wybrałem Twojego sznupka;)[/QUOTE]
Oczywiście ,że tak jest (moze nie konkurencja)ale ludzie przychodzą pare razy zadają dużo pytań,kupują podstawowy sprzęt i zaczynają robić sami(swoje p[sy), mam takie przypadki, ale pocieszające jest to, że zazwyczaj wracają bo sobie nie radzą:)

Posted

[quote name='Ilka21']zerduszko ale podchodzac w ten sposób do każdego groomera to też jest nie fajne bo automatycznie zakładasz ze on tez będzie bił a nie można tak robić choć rozumiem ze się boisz.[/QUOTE]
Może nie bił. Ja ciężkie miesiące poświeciłam na odkręcenie tego, jaką miłością moja suka zapałała do zabiegów pielęgnacyjnych, ludzi, a już do obcych z nożyczkami czy grzebieniem nie wspomnę :diabloti: I nie pozwolę, żeby ta praca poszła na marne. Znam swojego psa najlepiej, groomer jest od wyfryzowania mi psa, a nie od wychowywania go, dlatego czuwam. Zostawiałam psa do trymowania, a odbierałam psa orżniętego maszyną. To jest fajne? Lepiej, szybciej i taniej?

Teraz chodzę w takie miejsce, gdzie moja suka uwielbia chodzić, ale obawa jest. To są obcy ludzie, często jets to dla nich tylko praca, nie maja kompletnie podejścia do psów - wolę stosować zasadę ograniczonego zaufania.

Posted

[quote name='leepa']
Przyznam, że nigdy nie widziałam sznaucera do którego nie pasowałaby jego broda. Raczej są zbyt krótkie. Mój pies ma imponującą brodę ale wygląda z nią świetnie. No chyba że faktycznie strzyżemy psa na łyso i tylko broda ma sie zostać, ale to już inna bajka.[/QUOTE]

mi sie taka nie podoba , jest nieproporcjonalna do calego psa. Ale to nie moj pies i ok. [IMG]http://www.sznaucer.olsz.pl/m6.jpg[/IMG][IMG]http://www.sznaucer.olsz.pl/m6.htm[/IMG]

Posted

Doginka tak się napracowała przy sznaucerkach i trzeba bardzo pochwalić.
Trymery Marsa ,tylko po co ta szczotka druciak.
Do brody warto mieć takiego Marsa.

[url]http://www.miniupload.pl/data/public/9b3972297392f925f7b67ff38d02f849.jpg[/url]

Posted

[quote name='zerduszko']Może nie bił. Ja ciężkie miesiące poświeciłam na odkręcenie tego, jaką miłością moja suka zapałała do zabiegów pielęgnacyjnych, ludzi, a już do obcych z nożyczkami czy grzebieniem nie wspomnę :diabloti: I nie pozwolę, żeby ta praca poszła na marne. Znam swojego psa najlepiej, groomer jest od wyfryzowania mi psa, a nie od wychowywania go, dlatego czuwam. Zostawiałam psa do trymowania, a odbierałam psa orżniętego maszyną. To jest fajne? Lepiej, szybciej i taniej?

Teraz chodzę w takie miejsce, gdzie moja suka uwielbia chodzić, ale obawa jest. To są obcy ludzie, często jets to dla nich tylko praca, nie maja kompletnie podejścia do psów - wolę stosować zasadę ograniczonego zaufania.[/QUOTE]

No to bardzo dobrze że znasz swojego psa bo większość właścicieli nie zna i nie mają pojęcia o wychowywaniu, nie mówiąc o cs-ach itp. Ja się nie zgodzę z tobą ze groomer jest tylko od "wyfryzowania psa" bo groomer powinien znać język psi, zachowania i wiedzieć jak odczytywać i reagować tj weterynarz choć bardzo rzadko się to niestety zdarza. A te pytania to powinnaś zadać tamtemu groomerowi bo ja takich rzeczy nie robię, to co mówię to pies ma zrobione a nie oszukuję i takie zachowania są dla mnie poniżej krytyki. Ograniczone zaufanie powinno być zawsze ale nie skrajne podejrzenia do każdego że bije, przecież nie każdy kto wchodzi do twojego domu jest złodziejem - tylko o to mi chodziło;)

Posted

haha wygrzebała zdjęcie ! :lol: no to widać rzecz gustu. Moim zdaniem broda to duma sznaucera, a że nie rośnie do ziemi to jednak fajnie jak jest jaknajdłuższa. Bardzo krótkie mi się nie podobają bo nadają terierowy wygląd. Ja wolę jak sznaucer ma klasę, elegancję, choć oczywiście widać ten sznaucerkowy charakterek.

Posted

ja tez nie lubie jak sznaucer ma za dluga brode - psuje to sylwetke psa - wydaje sie taki hmm za ciezki z przodu

ale nie lubie jak broda jest przycieta "od linijki", swoim skracam degazowkami

Posted

aaaaaa! :crazyeye:ja zwariuje! dwie niepochlebne opinie w jeden dzień ! Przez tyle lat wszyscy się zachwycali! Świat się wali. Ja tego nie przeżyję... ja...mdleję... :mdrmed:
Spójrzcie tylko na to cudo!

[IMG]http://www.sznaucer.olsz.pl/w2.jpg[/IMG]
nie, spokojnie, zazdroszczą, zazdroszczą... ććśśś

Ekhm, tak...
No właśnie degażówkami. Tak równo to nienaturalnie wygląda.

Posted

no to teraz powiedzcie mi czy któryś z tych SOZHOU zrobi pieskowi takie kuku jak te grabie marsowe?
[url=http://www.sewing.pl/index.php?id=akcesoria/trymery]Maszynki do strzyżenia zwierząt oraz akcesoria do pielęgnacji firmy Oster, Andis, Heiniger, Moser, Vivog[/url]

[IMG]http://i36.tinypic.com/htcx1y.jpg[/IMG]

są połowę tańsze a ja robię tylko swoje burki wiejskie więc nie muszę mieć marsa :lol:

Posted

[quote name='leepa']aaaaaa! :crazyeye:ja zwariuje! dwie niepochlebne opinie w jeden dzień ! Przez tyle lat wszyscy się zachwycali! Świat się wali. Ja tego nie przeżyję... ja...mdleję... :mdrmed:
Spójrzcie tylko na to cudo!
.[/QUOTE]

Dla mnie to nie jest cudo;) i o ile od przodu mnie nie razi-od boku taka broda psuje psu proporcje. To tak jak z tymi paniami, co hoduja jak najdluzsze warkocze i sa dumne:lol: a wlosy do kolan im uroku raczej nie dodaja :evil_lol:

Posted

[quote name='malawaszka']no to teraz powiedzcie mi czy któryś z tych SOZHOU zrobi pieskowi takie kuku jak te grabie marsowe?
[URL="http://www.sewing.pl/index.php?id=akcesoria/trymery"]Maszynki do strzyżenia zwierząt oraz akcesoria do pielęgnacji firmy Oster, Andis, Heiniger, Moser, Vivog[/URL]

są połowę tańsze a ja robię tylko swoje burki wiejskie więc nie muszę mieć marsa :lol:[/QUOTE]

one sa tu kiepsko opisane - szukaj takiego co ma odleglosc miedzy hakami 1,5 mm

Posted

[quote name='malawaszka']no to teraz powiedzcie mi czy któryś z tych SOZHOU zrobi pieskowi takie kuku jak te grabie marsowe?
[URL="http://www.sewing.pl/index.php?id=akcesoria/trymery"]Maszynki do strzyżenia zwierząt oraz akcesoria do pielęgnacji firmy Oster, Andis, Heiniger, Moser, Vivog[/URL]

są połowę tańsze a ja robię tylko swoje burki wiejskie więc nie muszę mieć marsa :lol:[/QUOTE]

Waszka nie nie ryzykowałabym. Ale moze warto troszke dołozyc i kupic grabki Marsa te z czarna raczka - kosztuja ok. 60 zł. Ale zanim kupisz, to dobrze byłoby, abys spróbowała je na swoim psie, bo nie przy kazdej siersci sie sprawdza.

O taki:
[U][COLOR=#0000ff][URL]http://www.onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,595134,0.html[/URL][/COLOR][/U][URL="http://www.dogomania.pl/forum/f979/moze-tak-galeria-18985/index286.html#post13370282"][/URL]

Posted

[quote name='Grey']Malawaszka na sprzęt nie warto żałować,ja napewno wybrałbym Marsy, kiedyś płaciłem po 200 zł.[/QUOTE]

ja wiem, ze jak się jest groomerem to nie warto, ale ja nie jestem, nie zamierzam i robię tylko swoje psy, które mieszkają na wsi i nie jeżdżą na wystawy :lol:

[quote name='Agnieszka K.']Waszka nie nie ryzykowałabym. Ale moze warto troszke dołozyc i kupic grabki Marsa te z czarna raczka - kosztuja ok. 60 zł. Ale zanim kupisz, to dobrze byłoby, abys spróbowała je na swoim psie, bo nie przy kazdej siersci sie sprawdza.[/QUOTE]

z tym mam problem bo nie mam tu blisko nikogo kto by mógł mi pożyczyć do wypróbowania :placz: pokaż mi "palcem" które to są grabki z czarną rączką? bo 60 zł to nie az tak dużo, ale ponad 100 zł juz nie dam bo mam dużo ważniejsze wydatki

Posted

[quote name='leepa']to faktycznie super [URL="http://img20.imageshack.us/img20/1817/graf141208.jpg"][COLOR=#000000]http://img20.imageshack.us/img20/1817/graf141208.jpg[/COLOR][/URL] tylko za łokciem trochę kłaczków za duzo ale to tam pf malutkie
[/QUOTE]
A mogłabys dokładnie powiedziec/zaznaczyc w którym miejscu??

Posted

Malawaszka mam dwa trymery z trixi bo mówili że dla początkujących lepsze takie tępe, ale następny będzie z marsa. Naprawdę trzeba się nim namęczyć i trochę namachać i czasami jak włos jest krótszy jak 5 cm to nie chce mi chwycić go nawet. Nie umiem osiągnąć takiego efektu jaki był po wizycie u fryzjera. Niewiem jakiego masz psa podejżewam że sznaucera, ale jak dla Westa to ja będę kupowała taki co wyciąga martwy włos a nie podszerstek. Niewiem jak jest z sznaucerami.

Posted

Odnośnie trymerów grabkowych sprawa wygląda tak,rączka powinna być drewniana lub metalowa, bo przy plastykowych mogą elektryzować.
Marsy są najlepsze bo mają dobrą stal.
Ja mam cztery: 1 oryginalny-39.5 mm szer. rozstaw 1.5 mm.
2.oryginalny przerobiony -31.3 mm szer. rozstaw 2.3 mm.
3.przerobiony metalowy -21.7 mm szer. rozstaw 3 mm.
4.przerobiony metalowy-10.9 mm szer. rozstaw 1.3 mm.

Są w sprzedaży 31.3 szer. o rozstawie 0.8 mm. ,ale nie nadają się do pracy,są za bardzo gęste.

Posted

To prawda elektryzuje się :cool3: Masz rację Grey. Mam grabkowy z rozstawem 1,5 i taki w formie grrzebienia drobny ale mam wrażenie że wyciąga sam podszerstek więc leży mi i rzadko go używam. Tak do sprostowania robię tylko moją psiurę :p

Posted

[quote name='evelynka']Malawaszka mam dwa trymery z trixi bo mówili że dla początkujących lepsze takie tępe, ale następny będzie z marsa. Naprawdę trzeba się nim namęczyć i trochę namachać i czasami jak włos jest krótszy jak 5 cm to nie chce mi chwycić go nawet. Nie umiem osiągnąć takiego efektu jaki był po wizycie u fryzjera. Niewiem jakiego masz psa podejżewam że sznaucera, ale jak dla Westa to[B] ja będę kupowała taki co wyciąga martwy włos a nie podszerstek.[/B] Niewiem jak jest z sznaucerami.[/QUOTE]

a u sznaucera trymer ma wlasnie wyciagnac podszerstek a zostawic okrywowke ;) i trixie te starego typu sie swietnie sprawdzaja