Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[B]szymoon -[/B] przepraszam, faktycznie bardzo niechlujnie napisałam.
Chodziło mi o to że:szwajcarska produkcja+szwajc.składniki+szwajc.normy+techologia produkcji+pewność bezpieczeństwa procesu prod.+systemy zarządzania jakością dają mi jakiś obraz tego,co dostaje pies do michy.I jeżeli napiszą,że to się robi z kawałków mięsa a nie z mączki tzn.że tak jest.
Wg.norm UE do jedzenia może być dodane 500 substancji chemicznych + te,które są wykorzystywane w procesie produkcji.Szwajcaria nie jest taka "chemiczna" i dlatego zagłosowałam tu za Biomillem.(Co nie zmienia faktu,że wolę psom dać polską krowę mimo,że gotowanie nie jest moim ulubionym zajęciem)

a to dla ciekawych:
[URL="http://www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?p=6439&sid=685e1f1e274296db91ea846ae7030ce1"]http://www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?p=6439&sid=685e1f1e274296db91ea846ae7030ce1[/URL]

• Replies 155
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

:) spoko spoko, nie ma za co przepraszać.
Mam podobne, dobre zdanie o biomillu, który jest poza tym jedną z 3 karm, które jedza (smakują im) moje koty.
Miałem też okazję porozmawiać dużo z ludźmi z biomilla podczas jednej z kocich wystaw nudnych jak flaki z olejem i nabrałem zaufania że tak powiem do marki.
Jeśli kogoś stać, to polecam.

sz.

Posted

Ja też uważam ,że Biomill jest super karma. Jedyny problem w tym ,że w normalnym sklepie jej nie dostane, a drugi jest droższa od Royala :( ehh... te pieniądze...

Posted

[quote name='alqua']Ja też uważam ,że Biomill jest super karma. Jedyny problem w tym ,że w normalnym sklepie jej nie dostane, a drugi jest droższa od Royala :( ehh... te pieniądze...[/QUOTE]
Podejrzewam,że w chwili gdy namnoży sie fabryk i będziesz mogła ją kupić w każdym sklepie,to już nie będzie taka super.(podobnie jak Royal).
A cena? Podobno jest bardzo "wydajna"(treściwa + przyswajalna) i po pewnym czasie psy zjadają jej niewiele.Nie wynika to z moich doświadczeń,bo u mnie chrupki tylko jako wyjście awaryjne.

Posted

Jakbym traktowała chrupki jako wyjście awaryjne to tez by mi cena tak nie przeszkadzała, ale kiedy moja je głównie suche, a wołowine lub cielęcine ,kiedy mam więcej kasy.... a ostatnio z tym kiepsko bo wciąż choruje i tylko na leki wydaje... jak na kieszeń studentki to stanowczo za wiele . :(

Posted

Mnie wychodzi drożej prawdziwe żarełko bo mam tylko 2 średnie burki i niewielka lodówkę.Dlatego nie mogę kupić pół krowy na zapas albo sie podpiąć pod jakąś ubojnię.Muszę w detalu mięso i warzywka.Znajomy,który mieszka w okolicy źródełka mięsnego, ma trzy duże psy i wydaje na ich utrzymanie połowe tych pieniędzy co ja:bigcry: :bigcry:
Ale rozumiem co to znaczy leczenie,jak mi sie przyszło zadłużyć to dłuuuugo spłacałam.Powodzenia

• 4 months later...
Posted

Odświeżam wątek, kupiłam psiakowi Biomill Sensible i generalnie to jestem wku:angryy:na na maksa. Nie na samą karmę, bo wydaje się, że jest ok., ale raczej na dystrybutora.
Jak można w tak niedbały sposób przetłumaczyć skład karmy?

Oto skład podany na stronie dystrybutora - i oczywiście widniejący w opisie karmy także w innych sklepach sprzedających tę karmę:

Jagnięcina, ryż, proteiny ziemniaczane , tłuszcz roślinny oraz zwierzęcy, proteiny pochodzenia roślinnego, ryba oraz olej rybi ,pulpa buraczana, oligosacharydy, drożdże, DL-metionina, minerały, witaminy, pierwiastki śladowe.

A oto dokładne tłumaczenie z języka angielskiego z opakowania karmy:
ryż (34%), mączka z produktów jagnięcych (27%), tłuszcz drobiowy (kurczak i indyk), pulpa buraczana, proteiny ziemniaczane (9%), mączka rybna, sproszkowane całe jaja, drożdże browarnicze, zhydrolizowana wątroba drobiowa, tran, włókno z akacji, DL-metionina, minerały, elementy śladowe i witaminy.

Rączki opadają.

Posted

Ach, żeby było jeszcze bardziej super, oto skład Adult Sensible ze strony biomilla:
Dehydrated lamb meat, rice, potato proteins, fish protein, vegetable and animal fats, fish oil, beet pulp, oligo-sacharrides, yeasts, DL-methionin, minerals, trace-elements, vitamins.
:shake:

Posted

[quote name='eveandAxel']dobra, ja się zastanawiam, ale napiszcie o co chodzi z tym tłumaczeniem bo niemam kompletnie pojęcia.
i jeszcze jedno - podajecie psom suche czy po namoczeniu?[/quote]

Zarówno kolejność składników na liście, jak i postać surowca (mączka, świeże), a także okreslenie źródła pochodzenia danego składnika ma kapitalne znaczenie dla oceny danej karmy. Jeśli co innego czytam na stronie producenta, co innego u dystrybutora, a potem dostaję karmę z jeszcze inną etykietą to dla mnie jest to powód do zdenerwowania, ponieważ karmę dobieram bardzo starannie właśnie analizując składy.

Karmę podaję suchą. Mój pies jest dorosły. Namacza się w zasadzie tylko szczeniakom.

• 1 month later...
Posted

[COLOR=DarkGreen]Odswiezam.

Weimary od kilku tygodni jedza ta karme.
Najpierw dostaly dla pracujacych-mysliwskich i super; byly zachwycone; ja tez, od siersci po kupe. I energii rzeczywiscie mialy wiecej.
Nastepne opakowanie bylo z jagniecina; tutaj pojawily sie zatwardzenia, odstawilismy i wzielismy zwykly dla doroslych.Ok.
Moj problem polega natym, ze nie wiem czy im wystarcza; dostaja zalecane dawki, ostatnio ciut wiecej, cos do przegryzienia w ciagu dnia, najczesciej warzywa albo ciasteczka biomilowskie i.. ciagle glodne.Zwlaszcza Arysek.On terroryzuje mnie zadaniem jedzenia od..4rano! Wieczorem to samo. Ambrowi tez slina cieknie i szaleje, ale Arysek...Przy kazdym smaku tak samo.
Wczesniej dostawaly Hills'a, tez uwielbialy go, ale nie szalaly tak.
Juz nie wiem czy przepadlistosc Aryska wzrosla czy moze im to nie wystarcza.Lekarz podtrymuje wersje przepadlistosci.
Moze przesadzam, ale martwie sie. Amber swoja je kilka minut a Arysek kilkadziesci sekund i potrafi odgonic Ambra od jego.
Prosze podzielcie sie uwagami:modla::modla:
A! W przypadku Aryska wazne jest to, ze ma on chroniczne zapalenie jelita grubego i od przejscia na ta karme ataki bardzo zmalaly.Dlatego ta karma to taki plus dla nas.
Pozdrawiam
[/COLOR]

Posted

A czy to aby na pewno przez karmę? Idzie zima i moje kudły jedzą teraz niesamowite ilości jedzenia. Gotuję na trzy dni a one jedza tyle,ze na drugi dzień nie ma co do miski włożyć. Nabieraja troche sadła,ale im nie ograniczam żarełka, najwyżej zaaplikuje im większa dawkę ruchu. Nie moge patrzeć na głodnego psa - juz wolę sie zabiegać na smierć;)
A własciwie to czemu musisz im ograniczać korytko? Przeciez one mają linię jak alfa romeo.Gdyby im podawac namoczoną to nie mogłyby jeść do woli?

Posted

Grazyna, częsc moich tez tak żre Biomill jakby to miał byc ich ostatni posiłek; włamy do szfki z workami tez juz zaliczyłam, mnie to w sumie nie martwi, bo charciki to niejadki, to jak chcą niech jeda. A dawki daje rozne, ja raczej kieruje sie wagą psów, chuderlakom daje wiecej, tym w normie tyle co trzeb, grubaskom ciut mniej.

Posted

[COLOR=DarkGreen]Kobiety bardzo dziekuje za szybka pomoc:lol:.
My co prawda jeszcze nie zaliczylismy wlamu, ale wlasnie uswiadomilam sobie czemu one w ciagu dnia katuja w magazynku:evil_lol:.
Tez pomyslalam sobie, ze to moze zima.
Sa systematycznie odrobaczane a w przypadku podejrzen czesciej.
Zwieksze im korytko; beda wygladaly jak alfa romeo kombi po ostatnim tankowaniu:evil_lol::evil_lol:;

a na show zglosze je do molosow:evil_lol::evil_lol:

Dziekuje
Pozdrawiam
[/COLOR]

• 6 months later...
Posted

Dostałam próbki karmy...wcina pięknie, ale cena...przesadzają troche (a czytałam, że z Biomilla zamazują daty ważności jak jedzenie jest przeterminowane) :roll:

Posted

moja suka jadła biomilla dla szczeniąt ras dużych, przez ponad miesiąc... powiem szczerze, ze jak dla psa- niejadka, o wrażliwym żołądku i skłonnosci do alergi, suchej skóry i podrażnien karma sprawdzała sie rewelacyjnie... kupy eleganckie-wzorcowe, sierśc piękna, zero drapania i przede wszystkim bardzo chętnie ją jadła.
Pozniej przeszłysmy na Hillsa= tu nastapiła lekka masakra- kupska wielke i cuchnące, no siersc pozostała ładna ... ale to mogłbyc efekt... biomilla... odeszłam od Hill'sa i raczej do niego nie wróce... teraz przeszłysmy na ciut tansza karme-Acane ale juz widze ze duzo lepsza dla mojego psa niz Hill;s, a wcina ją równie chętnie jak Biomilla.

Posted

[quote name='justys95']Dostałam próbki karmy...wcina pięknie, ale cena...przesadzają troche (a czytałam, że z Biomilla zamazują daty ważności jak jedzenie jest przeterminowane) :roll:[/quote]Wiesz, to jeszcze kwestia tego, gdzie kupujesz.Ja należę do Klubu Hodowców Biomill (wczesniej należałam do zwykłego klubu Biomilla) i zawsze mam karmę nie starszą niż miesiac od daty produkcji.Z calą pewnością nie jest też zamazywana data produkcji.Co do ceny to znam sklep internetowy, gdzie są promocje -obecnie bodajze na biomill jest 10% zniżka.
W klubie hodowców biomilla masz naprawdę świetne rabaty, mało tego przy każdym zamówieniu są gratisy -a to duże pojemniki na karmę, a to małe 3 kg pojemniki z rączką,które mi służą na wodę i na karmę na wystawy.Były także takie śmieszne woreczki na smakołyki, czasem do każdej paczki dodawane są ciasteczka 1 kg gratis, t-shirty, czapeczki z daszkiem i w ogóle mnóstwo bajerów:lol: .Przy tym należąc do klubu biomilla- zwykłego -dostajesz karty rabatowe, najpierw chyba 3%, potem 7% , dostawa bezpłatna na drugi dzień po zamówieniu, natomiast w klubie hodowców ja płacę za 15 kg energy bodajże 212 zł -więc się opłaca :lol:

• 3 weeks later...
Posted

[quote name='Chefrenek'][B]Quelthalas[/B] możesz napisać gdzie zamawiasz tą karmę. Może być na pw.;)[/quote]

Ja nie Quelthalas ale powiem :evil_lol:
[URL="http://www.apport.pl"]www.apport.pl[/URL]

Posted

[quote name='Quelthalas']Wiesz, to jeszcze kwestia tego, gdzie kupujesz.Ja należę do Klubu Hodowców Biomill (wczesniej należałam do zwykłego klubu Biomilla) i zawsze mam karmę nie starszą niż miesiac od daty produkcji.Z calą pewnością nie jest też zamazywana data produkcji.Co do ceny to znam sklep internetowy, gdzie są promocje -obecnie bodajze na biomill jest 10% zniżka.
W klubie hodowców biomilla masz naprawdę świetne rabaty, mało tego przy każdym zamówieniu są gratisy -a to duże pojemniki na karmę, a to małe 3 kg pojemniki z rączką,które mi służą na wodę i na karmę na wystawy.Były także takie śmieszne woreczki na smakołyki, czasem do każdej paczki dodawane są ciasteczka 1 kg gratis, t-shirty, czapeczki z daszkiem i w ogóle mnóstwo bajerów:lol: .Przy tym należąc do klubu biomilla- zwykłego -dostajesz karty rabatowe, najpierw chyba 3%, potem 7% , dostawa bezpłatna na drugi dzień po zamówieniu, natomiast w klubie hodowców ja płacę za 15 kg energy bodajże 212 zł -więc się opłaca :lol:[/QUOTE]
No to świetnie! :D Tylko nie wiem czy bym mogła należeć do tego klubu, jeżeli nie jestem hodowcą...no i nie wiem czy będzie mi się opłacało, bo mam jednego małego pieska, którego karmię i gotowanym i kupnym żarciem...:roll: a jak patrzyłam na ulotce to karma z biomilla z tej samej linii jest droższa o 70 zł. ("Biomill [B]adult maxi[/B]" a "Royal canin [B]maxi adult[/B]")

Posted

Mozesz należeć do Klubu Biomilla i dostawać karty rabatowe, najpierw bodajże 3 %.Tylko, że rzeczywiście te 3 % to nie dużo i w sumie można znaleźć już w necie taką różnicę w cenie biomilla -niektóre sklepy mają teraz promocje na biomill :)

Posted

Mam zamiar zamówić (bo mała jadła tą próbkę którą dostała) 1 kg karmy Biomill adult mini...tylko że w sklepie internetowym 1 kg kosztował 24 zł :roll: i myślałam nad 3 kg-owym workiem za 59 zł, ale znów bym wydała kase na coś co i tak nie będzie jeść, więc się waham...

krooffcia: to sie ciesz :evil_lol: :diabloti: [size=1]żartuuuuje...[/size] :lol:

• 4 weeks later...