Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Akcja Nasza Choinka jest prowadzona nie dla stowarzyszenia, ale dla psów ze schroniska w Ostrowi Mazowieckiej. Ja tym psom teraz pomagam jako wolontariusz Fundacji Viva.

• Replies 17k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• idusiek

1729

• Fela

1234

• esperanza

1002

• Lara

922

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Fela']Akcja Nasza Choinka jest prowadzona nie dla stowarzyszenia, ale dla psów ze schroniska w Ostrowi Mazowieckiej. Ja tym psom teraz pomagam jako wolontariusz Fundacji Viva.[/QUOTE]

Tak dla ścisłości, to dla tych w hotelach, nie w schronisku i chyba nie tylko "JA";)

Posted

Roumiem wiec, ze te pieniadze idą TYLKO na utrzymanie psów w hotelach (Otrębusy i inne), a nie starcza na opiekę nad tymi ostrowskimi. Nowych się nie wyciaga na dt? Nawet darmowe dt nie wchodza w grę? (patrz: karolina_g_k, która chciała da tymczas małej suni). Bo jeśli "akcja choinka prowadzona jest dla psów w Ostrowi Mazowieckie", to w jaki sposób te pieniadze pomagaja psom? Karmy chyba nie kupujecie? Szczepionek też? Sterylizacje?
W głowę zachodzę, dlaczego kiedyś to wszystko się udawało, były aktalne zdjecia ze schroniska, miałam dwie sunie z Ostrowi na darmowych tymczasach, za sterylkę jednej zapłaciło stowarzyszenie, a teraz mimo duzej ilości pieniedzy na koncie nic sie nie udaje?.................Czy wolontariusze nie sa wspuszczani do schroniska? a jeżeli są, to kto? Bo chyba nie wszyscy......

Posted

Ale Malagos, przecież schronisko nie należy do Feli... Więc co mają do tego chęci "stowarzyszenia" (rozumiem, że chodziło o Psy Niczyje)? A transport, tak, jak napisała Ludwa, można przecież załatwić i bez pomocy Feli...

Rozumiem, że Idusiek i Ludwa mają swoje zatargi z Felą... Ale całej reszty, która chyba idzie za ciosem... Tego zrozumieć nie potrafię :roll:

Posted

[quote name='koosiek']A
Rozumiem, że Idusiek i Ludwa mają swoje zatargi z Felą... Ale całej reszty, która chyba idzie za ciosem... Tego zrozumieć nie potrafię :roll:[/QUOTE]

Mam wrażenie, że nie rozumiesz bo nie wiesz wszystkiego. Być może dlatego, że Twój staż na dogo jest krótszy niż historia pomocy schronisku w Ostrowi na tymże forum.

Stowarzyszenie na Rzecz Bezpańskich Zwierząt Niczyje powstało w 2006 roku.
Jednym (ale nie jedynym) jego członkiem założycielem była Fela. Pomagaliśmy głównie psom z Ostrowi.
Dwa lata temu powstał, hmmm, pewnego rodzaju rozłam w stowarzyszeniu.

Fela a także wolontariusze działający pod Jej przewodnictwem i pomagający psom z Ostrowi dwa lata temu przyjęli nazwę Pokochaj Psy Niczyje. Nie są stowarzyszeniem - działają jako grupa wolontariuszy w Viva!

Taka (zapewne celowa) zbieżność nazwy powoduje, że często są postrzegani jako Stowarzyszenie na Rzecz Bezpańskich Zwierząt NICZYJE. Często nasi sympatycy a także jak mniemam sympatycy Grupy mylą nas nawzajem. Nawet na dogo. I nie ma w tym nic dziwnego ponieważ obie "grupy", wciąż aktywnie działają na rzecz psów. Z tą różnicą, że ja działam pod szyldem legalnie zarejestrowanej organizacji i pod tej organizacji nazwą, zaś Fela jako wolontariusz Vivy.

Zostało też ustalone dwa lata temu ( na wyraźną prośbę Feli), że Fela z grupą wolonariuszy nadal będzie pomagała psom z Ostrowi a Stowarzyszenie na Rzecz Bezpańskich Zwierząt NICZYJE zajmie się pomocą innym zwierzakom w potrzebie. Co też robimy - działając głównie w Kruszewie.

Oddzielnie też zbieramy fundusze na naszą działalność. Wg informacji zamieszczonych na tym wątku - Grupa Pokochaj Psy Niczyje ma obecnie na koncie ... dziesiąt tysięcy złotych. Felu - czy tak jest [B]?[/B] Każdy na dogo zdaje sobie sprawę jaki to kapitał i jakie daje możliwości. Pomocy, polepszenia bytu nie tylko tym szczęśliwcom już "wyjętym" ze schroniska ale i tym będącym nadal W SCHRONISKU.

Nasza Choinka jest inicjatywą Grupy Pokochaj Psy Niczyje i wg informacji zawartej w wątku zostanie przeznaczona na pomoc psom z Ostrowi.
Jestem pewna, że po zakończeniu całej akcji Fela poinformuje nas wszystkich ( "zapalaczy" i dogomaniaków) w jaki sposób zostały spożytkowane uzyskane fundusze. Na pomoc psom przebywającym w schronisku w Ostrowi Mazowieckiej.

Posted

[QUOTE]
Jestem pewna, że po zakończeniu całej akcji Fela poinformuje nas wszystkich ( "zapalaczy" i dogomaniaków) w jaki sposób zostały spożytkowane uzyskane fundusze. Na pomoc psom przebywającym w schronisku w Ostrowi Mazowieckiej.[/QUOTE]
[/QUOTE]
jesteś pewna? Już kilka osób prosiło wcześniej i cóż... O rozliczenia, zdjęcia, różne inne odpowiedzi. To, że ignorowanie dotyczy mnie i Idy, ok, niech będzie. Pojmuję, miałyśmy czelność mieć inne zdanie w jakiejś kwestii. Wypad z grupy, bo to brużdżenie:) Ale tu już sporo osób o coś prosiło. Są inne wątki, na których padają prośby o informację.Taki prosty i obrazowy przykład:
[URL]http://www.dogomania.pl/threads/193467-Szczeniak-z-uciętymi-paluszkami-już-w-hotelu!-Pomocy-w-ogłoszeniach!/page3[/URL]

Wątek bez zatargów
Fela wrzuca zdjęcia, prosi o pomoc w ogłaszaniu. Ktoś wątek zakłada, chce pomóc psu. Pies znajduje dom. Krótka informacja, że znalazł. osoby z wątku chcą się czegoś wiecej dowiedzieć. I co? Figa z makiem. Wiedzieć nie muszą ale pomagać powinny. To jest traktowanie fair? Chyba należałoby pomoc docenić i uszanować. Tylko po co? Fela na dogo bywa ale w swej łasce odpowiedzi nie udzieli.
Koosiek, to nie jest tak, że idą za ciosem, tylko w jakiś sposób z Felą współpracowały i takich właśnie zachowań nie lubią. Odpowiedzi padają bardzo wybiórczo.. Wystarczy przeczytać choćby ostatnie 2-3 strony. Na ile pytań udzielono odpowiedzi?
Z mojego punktu widzenia, skoro ktoś mi w jakiś sposób pomaga, to przez zwykły szacunek, wdzięczność za tę pomoc udzielę chociaż odpowiedzi.

[INDENT][QUOTE] [INDENT]Malogos w hotelach sa własnie psy z Ostrowii. Ich utrzymanie kosztuje... [/INDENT][/QUOTE]

Sądzisz, że więcej niż te 7-8 tys, które spływa[B] co miesiąc[/B] z adopcji wirtualnych? Bo na koncie, pomimo opłat za hotele, kwota wpływu z 1% praktycznie od tych kilku miesięcy pozostaje nienaruszona. Myslę, że Fela to potwierdzi. A rehabilitacja Luckyego nie wyniesie chyba 40 tysięcy?
[/INDENT]

Posted

Nie chciałam się wtrącać, bo nie pomagam pieskom z Ostrowi w sensie fizycznym. Co roku robię odpis 1% od podatku na schron w Ostrowi, więc chciałabym zapytać: na co idą pieniądze? Bo bardzo chciałabym wierzyć, że służą tym biedakom ze schronu - budy, karma, szczepienia, leczenie, sterylki, itp., itd. Tylko proszę nie odbierać tego jako atak, a zwykłe pytanie. Czy może być tak, że to opłaty za hotele?

Posted

Ludwa & co, jakim prawem wypowiadasz się na temat tego, na co i w jaki sposób zostaną wykorzystane pieniądze pozyskane w ramach prywatnej akcji charytatywnej zorganizowanej przez firmę Szwejkowski? Skąd Ty to kobito wiesz?????
Decyzja należy do organizatora, a nie do Ciebie ani do mnie. Nie zabieraj głosu w temacie, o którym nie masz pojęcia.

Uważam, że bezsensowne jest odpowiadanie na Wasze zarzuty. Cokolwiek odpowiem, będzie źle, bo ja jestem zła, bo jakoś to ciągnę, bo się jakoś udaje, bo kolejne psy udaje się ratować, bo się udaje pieniądze zbierać. A nieudaczników i pożal się boże zarząd stowarzyszenia od siedmiu boleści krew zalewa z zazdrości.

Próbójcie dalej. Róbcie dalej na mnie nagonkę, starajcie się ze wszytskich sił, bo to przecież fajniejsze, niż zakasać rękawy i wziąć się do prawdziwej roboty. Zamiast jeździć do schroniska, jeździć do lecznic, kombinować pieniądze na utrzymanie 30 psów (w tym 3 ze złamanym kręgosłupem) lepiej trzepać w klawisze. Jasne, zróbicie wrogów z tych, którzy coś robią. Tak u nas w kraju wygląda właśnie wspólne działanie na rzecz zwierząt.
I wiecie co? Jak będę miała dość, jak zmądrzeję wreszcie i pizdnę to w cholerę, będziecie sobie mogły pogratulować. W ten sposób przyczynicie się z całą pewnością do poprawienia losu pięciuset psów w schronisku w Ostrowi Mazowieckiej.

Przypominam, że wątek dotyczy psów, a nie rozliczeń z Felą.

Posted

Mała Czarna, pieniądze z 1% idą na cele statutowe fundacji Viva, te przekazane na Psy Niczyje idą na pomoc psom, głównie ze schroniska w Ostrowi. Pomoc to m.in. opłacanie hoteli dla tych psów, które ze schroniska zostały zabrane. To także koszty leczenia, sterylizacji.

Posted

[quote name='Fela']Ludwa & co, jakim prawem wypowiadasz się na temat tego, na co i w jaki sposób zostaną wykorzystane pieniądze pozyskane w ramach prywatnej akcji charytatywnej zorganizowanej przez firmę Szwejkowski? Skąd Ty to kobito wiesz?????
Decyzja należy do organizatora, a nie do Ciebie ani do mnie. Nie zabieraj głosu w temacie, o którym nie masz pojęcia.
[COLOR="purple"][B] Bardzo przepraszam, ale zapraszając do akcji dogomaniaków wyraźnie określiłaś cel tej zbiórki. Wszystko jedno kto i jaką decyzję podejmie, ale chyba mamy prawo wiedzieć w jaki sposób zaangażowanie tylu uczestników poprawi byt psów w schronisku.[/B][/COLOR]
Uważam, że bezsensowne jest odpowiadanie na Wasze zarzuty. Cokolwiek odpowiem, będzie źle, bo ja jestem zła, bo jakoś to ciągnę, bo się jakoś udaje, bo kolejne psy udaje się ratować, bo się udaje pieniądze zbierać. A nieudaczników i pożal się boże zarząd stowarzyszenia od siedmiu boleści krew zalewa z zazdrości.

[COLOR="purple"][B]W żaden sposób nie oceniam Ciebie ani Twojej pracy i w związku z tym proszę żebyś nie oceniała mojej i stowarzyszenia. Oraz publicznie obrażała.[/B][/COLOR]

Próbójcie dalej. Róbcie dalej na mnie nagonkę, starajcie się ze wszytskich sił, bo to przecież fajniejsze, niż zakasać rękawy i wziąć się do prawdziwej roboty. Zamiast jeździć do schroniska, jeździć do lecznic, kombinować pieniądze na utrzymanie 30 psów (w tym 3 ze złamanym kręgosłupem) lepiej trzepać w klawisze. Jasne, zróbicie wrogów z tych, którzy coś robią. Tak u nas w kraju wygląda właśnie wspólne działanie na rzecz zwierząt.
I wiecie co? Jak będę miała dość, jak zmądrzeję wreszcie i pizdnę to w cholerę, będziecie sobie mogły pogratulować. W ten sposób przyczynicie się z całą pewnością do poprawienia losu pięciuset psów w schronisku w Ostrowi Mazowieckiej.

Przypominam, że wątek dotyczy psów, a nie rozliczeń z Felą.[/QUOTE]

Z ostatnim zdaniem zgadzam się w zupełności.

Odpowiedz więc, proszę, na pytania dotyczące psów jakie się nagromadziły od jakiegoś czasu

Posted

Fela, nerwowa jakaś jesteś. Od dwana straszysz, ze to rzucisz. Jeszcze będąc p. Prezes Stowarzyszenia straszyłaś a jak w końcu nie wybrano Cię ponownie, to do tej pory przeżyć nie możesz i na każdym kroku z sarkazmem się do nich zwracasz:) I tu nie ma Ludwa & co, bo jest sporo osób, których zupełnie nie znam a też pytają. A Ty rzucasz się nie wiadomo o co zamiast odpowiedzieć ludzim, którzy pomagają ogłoszeniami, wątkami, wpłatami z 1%.
A gdzie ja się wypowiedziałam na temat spożytkowania wpływu z choinki? Ja napisałam, że beam nie doczeka się informacji w jaki sposób pieniądze zostały spożytkowane. A myślę, że skoro nawołujesz tutaj, do wspomagania tejże akcji, to miłoby było, gdybyś takiej informacji udzieliła. Ale pozwoliłam sobie przytoczyć inne sytuacje, w których informacja w jaki sposób zostaly spożytkowane pieniądze byłaby wskazana a które to prośby oczywiście ignorujesz.
Ta działalność nie polega jedynie na tym, żeby nawoływać o wpłacanie pieniędzy ale też pokazać ludziom w jaki sposób są spożytkowane a tego od Ciebie doprosić się nie można.
I nie doszukuj sie teorii spiskowych, bo nie ma żadnego Ludwa & Co:) Większość osób pyta indywidualnie a Ty wszystkich, również, tych wciąż wpomagających w jakiś sposób Twoje działania, traktujesz ich jak mnie i Idę.

Posted

A najlepsze jest to, że ja zawsze twierdziłam, że dla psów robisz Felu od groma, na pewno dużo więcej niż inni i lata świetlne mi w tym temacie do Ciebie, tylko ludzi traktujesz tak, jak widać. Zresztą straszenie, że rzucisz...Dla mnie to robisz? Bo ja myślałam, ze dla psów.
I moje czepianie sie dotyczy tego, że uważam, że skoro uzbieranych jest tyle pieniędzy, to nie powinny leżeć na koncie, tylko pomagać psom. I tego faktycznie się czepiam, bo nie po to są uzbierane, tylko po to, zeby pomóc jak największej ilości psów a w związku z tym, pomóc takim ludziom jak właśnie karolina_g_k, która oferowała konkretną pomoc i bylaby to pewnie pomoc ciągła. Zresztą pewnie w przypadku malagos chyba byłoby podobnie. Gdybyś tylko chciała. I uraczyła również odpowiedziami na zadawane pytania a nie ignorowała. Nikt tutaj nie zarzuca Ci ani żadnych przekrętów ani nic w tym stylu, bo wiem, że prędzej dołożysz z własnych, niż byś miała wziąć pieniądze przeznaczone dla psów. Tylko nie rozumiem tej polityki. I nietrafia do mnie, że psy są w lecznicy rehabilitowane, bo rachunek za nie 40 tys raczej nie wyniesie. A na hotele wystarczy z bieżących wpłat, zresztą, gdyby przyjąc ofertę tych domów tymczasowych, to albo rachunek za hotel byłby niższy albo kilka psów więcej wyciągniętych ze schronu
Tyle mi leży na wątrobie.

Posted

[quote name='beam6']Nasza Choinka jest inicjatywą Grupy Pokochaj Psy Niczyje i wg informacji zawartej w wątku zostanie przeznaczona na pomoc psom z Ostrowi.
Jestem pewna, że po zakończeniu całej akcji Fela poinformuje nas wszystkich ( "zapalaczy" i dogomaniaków) w jaki sposób zostały spożytkowane uzyskane fundusze. Na pomoc psom przebywającym w schronisku w Ostrowi Mazowieckiej.[/QUOTE]
[B]"Nasza choinka" jest prywatną inicjatywą Pana Szwejkowskiego[/B], bardzo miłego i sympatycznego człowieka, który zapewnia, że po zakończonej akcji wraz z właścicielem schroniska i wolontariuszką Vivy ustalą co prócz Fiprexów i szczepionek jeszcze jest psiakom potrzebne.
Ponieważ Pan Szwejkowski zapewnia, że dopilnuje właściwego spożytkowania akurat tych funduszy, wierzę że tak właśnie się stanie :-)

Posted

Małe sprostowanie: nie Pan Szwejkowski, lecz Agencja Reklamowa Szwejkowski, która jest inicjatorem, organizatorem akcji i ktora pozyskuje na nią sponsorów.
Nic mi nie wiadomo o tym, jakoby Agencja miała coś ustalać z właścicielem schroniska.

Posted

[quote name='Fela']Małe sprostowanie: nie Pan Szwejkowski, lecz Agencja Reklamowa Szwejkowski, która jest inicjatorem, organizatorem akcji i ktora pozyskuje na nią sponsorów.
Nic mi nie wiadomo o tym, jakoby Agencja miała coś ustalać z właścicielem schroniska.[/QUOTE]
Te informacje, które napisałam powzięłam bezpośrednio od Pana Szwejkowskiego. Na stronie "Naszej Choinki" jest numer telefonu do Pana Szwejkowskiego i myślę, że pod tym numerem możesz uzyskać wszystkie informacje o których nic Tobie nie wiadomo.
Pozdrawiam :-)

Posted

Chyba Pan Szwejkowski nie do końca jest świadomy w jakim celu zbierane są pieniądze. On chyba myśli, że bezpośrednio na psy w schronisku a założenie Psów Niczyich jest, że na psy pod ich opieką. Ale moze się mylę...

Posted

[quote name='Gioco']Te informacje, które napisałam powzięłam bezpośrednio od Pana Szwejkowskiego. Na stronie "Naszej Choinki" jest numer telefonu do Pana Szwejkowskiego i myślę, że pod tym numerem możesz uzyskać wszystkie informacje o których nic Tobie nie wiadomo.
Pozdrawiam :-)[/QUOTE]

:roll: Hmmm... Fakt, że na stronie napisane jest SZWEJKOWSKI, nie oznacza, że jest to osoba prywatna. Firma się nazywa Szwejkowski.

Agencja Szwejkowski jest w tysiącu procentach świadoma, na jaki cel przeznaczy pieniądze. Ponieważ to ona jako organizator akcji o tym decyduje. Sorry. Ja wiem, że powtarzam to już tysiąć razy, ale nie każdy czyta, słyszy, rozumie.

Ludwa, przestań siać porutę, zrób coś dobrego: pierogi, zupę, wypuść psy, cokolwiek... Dziś wigilia, nie podnoś ciśnienia, proszę ;-)

-------------------
Akcja się zakończyła. Zabłysło [B]dziesięć tysięcy osiemset siedemnaście lampek[/B]!!
Oto fragment maila organizatora: "Zgodnie z zapowiedzią pragniemy uzbierane środki przeznaczać sukcesywnie na pomoc zwierzętom ze schroniska w Ostrowi".
Na stronie akcji zaś jest informacja: "o szczegółach pomocy będziemy Was informować na naszym profilku na FB".

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy włączyli się w pomoc! Wesołych świąt, Kochani!:tree1:

Posted

Fela, ja Ci bardzo dziękuję za wskazówki Świąteczne:) Dzięki nim wiem co mam robić. Nie musisz mnie tak indywidualnie traktować i się o mnie troszczyć, przekaż swą troskę tym, którzy tego potrzebują. O mnie się nie martw:) Jakoś sobie radzę;) Choć nie powiem, miło, że o mnie myślisz:)

[B][COLOR=green][I]A wszytskim życzę ciepła i radości, spokoju, odechu od trosk i rodzinnego ciepła:)[/I][/COLOR][/B]