matrioszka2 Posted November 22, 2010 Posted November 22, 2010 [B]Wracając do postu as_ko ...[/B] Poprosiłam ją o zrobienie allegro dla rudej Nelki.Zrobiła.Pojawiła się zainteresowana, zadała pytania.Wiadomo, że w schronisku nikt nie sprawdzi psa na kota, psa na dziecko. As_ko napisała, że przed adopcją będzie wysterylizowana - ta formuła to standart, bo nie wydajemy psów nie wykastrowanych i suk nie wysterylizowanych; padła tu odpowiedź, że nie ma warunków na takie zabiegi w schronisku.Wiadomo, ale załatwić sprawę trzeba.Poza. A takich zainteresowanych jest na lekarstwo i łapie się ich w locie, a nie zostawia na lodzie, bez odpowiedzi, bez chęci wsparcia, pomocy w adopcji psa. I w rezultacie nie ma nikogo chętnego do skontaktowania się z panią , która odpowiedziała na allegro Nelki. Wygląda na to, że można byłoby zrobić jedno zbiorcze i napisać :"Psów nie kastrujemy.Suk nie sterylizujemy.Wszytkie , tutaj pokazane ,są w schronisku w OM , które mieści się przy ulicy ... . Proszę przyjść i zabrać upatrzonego pieska". W allegro znalazł się kontakt na Elżbietę.Kim jest Elżbieta ? Dlaczego nie odpowie tej pani ? Kłóćcie się dalej. Quote
eve-w Posted November 22, 2010 Posted November 22, 2010 ja poprosze namiary na tą panią na PW. Zajmę się sprawą, bo osoby, które w statucie maja wpisane pomaganie psom z OM - no comment. as_ko daj mi babkę na PW. Rozumiem że jesteście podczepione pod Vivę. Nie wiem czy Viva chce byc postrzegana jako niesolidny partner. proponuję odłączyć się od nich bo psujecie Vivie renomę (nie wiem czy mam pisac w l. mnogiej bo odnoszę wrażenie, że jedynym reprezentantem jest tu Fela) Quote
ludwa Posted November 22, 2010 Posted November 22, 2010 Fela, sama poruszasz kwestię Stowarzyszenia, zaczepiając/wpisując link do ich strony i przerzucając pytanie skierowane do Ciebie przez osoby nie wtajemniczone w podziały itp na Stowarzyszenie nie udzielające sie w tej dyskusji i nie mające z nią już nic wspólnego. Niestety Twoje urażone ambicje (to, że zostałaś odrzucona jako pani prezes) wziąż biora górę i nie możesz się oprzeć złośliwości. Zupełnie niepotrzebnej. Nikomu, szczególnie psom. Efekt widać. Pomojając chociażby dyskusję z eve-w jest ogłoszenie z Twoim telefonem i przez głupie przepychanki i Twoje złośliwości pies traci szansę na dom i czyjaś pomoc (=włożona w ogłoszenia praca) idzie na marne. Jak nie dosrywasz idusiek i mi, to przy każdej okazji chociaż tyle: "Niestety, nie wiem, co teraz porabia stowarzyszenie. Zapewne prężnie działa i zbiera pieniądze na cele statuowe. " To też pomaga? Komu? Poprawia Ci nastrój? Myślałam, ze skoro macie tyle psów na głowie, to i roboty tyle, że nie masz czasu i chęci na złośliwości (co zresztą sama w wielu postach powtarzasz). Tylko jakoś oprzeć się temu nie możesz. I nie wiem skąd masz informację, ze z Idą zakładamy fundację. Niestety nie damy rady. Nie mamy na to ani czasu ani tak dużej i prężnie działającej grupy wsparcia jak Ty:). Więc my sobie spokojniutko, na malutką skalkę działamy spokojnie. I Tobie życzę powodzenia i odpuść sobie złośliwosci, bo jak widać, starasz się zniechęcić zupełnie postronne osoby, które chcialy pomocy i zwykłej odpowiedzi na maila dotyczącego szans na dom dla psa. Quote
karolina_g_k Posted November 22, 2010 Posted November 22, 2010 [quote name='Fela']Pieniadze zbieramy na psy, które były, są oraz będą pod naszą opieką, pochodzące m.in. ze schroniska w OM. W tej chwili mamy pod opieką 40 psów, w tym 10 nieadopcyjnych, dwa (co najmniej) na dożywociu u nas, dwa niechodzące, w tym jeden ze złamanym kręgosłupem.[/QUOTE] A ja mam pytanie ile z tych psiaków jest w bezpłatnych domach tymczaowych, a ile w hotelach? Nie sądzisz Fela, że można byłoby pomóc i w sterylizacji Koki i w leczeniu, sterylizowaniu itp wielu innych psów gdyby szukać im bezpłatnych domów, a nie ładować kasę w kieszenie właścicieli hotelików?. Ja wiem, że nie każdy psiak znajdzie taki dt ale zawsze warto poszukać. W przypadku Koki i tej rudej suni miałaś możliwośc rozpocząc współpracę z przynajmniej dwoma takimi domami. Pomogłabyś psiakom, które do nich trafia i po ich adopcjii najprawdopodoniej miałabys dodatkowe dwa miejsca dla kolejnych. Jeśli taki dom miałby zapewnione podstawy dla swojego tymczasowicza, nie czułby się pozostawiony sam sobie, to na pewno wybrałby do współpracy własnie Was. Mówię to na własnym przykładzie. Jesli brałam do siebie psiaki od esperanzy zawsze mialam pomoc z ich strony w postaci karmy, opieki weterynaryjnej, ogłoszeń. Dlatego nadal na różnych płaszczyznach działamy razem. Widzę, że reprezentujesz inna politykę. Wg mnie niszcząca dla samej Ciebie. [quote name='Fela'] Jak myślisz, ile będzie kosztowało jego leczenie? Pomożesz nam pokryć koszty, jeśli zabraknie pieniędzy, bo Ty i jeszcze kilkanaście osób Tobie podobnych zażąda kasy , bo winszuje sobie pomóc upatrzonemu pieskowi?[/QUOTE] Ale Ty robisz dokładnie to samo. Pomagasz tylko tym psiakom, które sobie upatrzysz. Czemu więc zarzucasz to innym? Pieniędzy szybciej zabraknie jeśli większa ich część będzie szła bezsensownie do hotelików... [quote name='Fela'] Eve, daruj sobie jątrzenie. Załóż organizację, przyłącz się do jakiejś, zorganizuj sobie coś - to nie takie trudne, naprawdę. Jak się chce pomóc własnymi, a nie cudzymi rękami, to można - uwierz mi.[/QUOTE] [B]eve-w[/B] wzięłabyś sie w końcu do roboty, uwierz Feli, że można :lol: Fela a Kokę z Ostrowi to czyimi rękami eve wyniosła? Czyje ręce obcinały suni sfilcowaną sierść z odchodami? Myślisz, że kierownik az tak nas polubił, że dał kasę i jeszcze psa do porządku doprowadził? Nie rozumiem Twojego zachowania. Po lekturze różnych wątków, które zakładałaś byłam przekonana, że zależy Ci na psach. Nie tylko na tych wybranych ale na wszystkich. A przy okazji, że zalezy Ci jeszcze na dobrej współpracy z ludźmi, bo tylko tak mozna na prawde pomagać. Zmieniłam zdanie. Quote
beka Posted November 23, 2010 Posted November 23, 2010 Dziewczyny, psy są zawsze bardziej lub mniej uptrzone. Przecież żadna z osób (np ja) nie powiedział Idzie czy Feli, czy jeszcze wcześniej jak niczyje były nie podzielone przywieźcie mi jakiegos psa. Zawsze jakiegos wskazywałam. Zawsze jest jakies kryterium wyboru; biedny, bnie da rady, ładny szybko znajdzie dom itp. Działamy w trudnych warunkach, nerwy mamy zszarpane jak postronki :(. Proszę sprójmy się jakos porozumiec dla dobra psiaków. Quote
ludwa Posted November 23, 2010 Posted November 23, 2010 No to proponuję, zeby Fela ustaliła jakieś ścisłe kryteria, obowiązujące wszystkich pomagających psom w OM (spoza grona Feli) , że np pomoc w zaopatrzeniu w karmę, czy opłata za sterylkę. Bo nie ma się co dziwić, że ktoś się złości, bo jedni pomoc dostają wyciągając ostrowskiego psa a inni nie. Tym bardziej, że pomijając kwestię wpływów z 1%, są jeszcze całkiem spore wpływy z wirtualnych adopcji, które to dotyczą wskazanego (teoretycznie) w przelewie psa. Może powinna byc chociaż pomoc finansowa ze strony Feli (czyt. Fundacji) dla psów, które mają wirtualnych opiekunów? Bo w końcu część tych osób myśli, że pomaga konkretnemu psu Quote
koosiek Posted November 23, 2010 Posted November 23, 2010 [quote name='ludwa']No to proponuję, zeby Fela ustaliła jakieś ścisłe kryteria, obowiązujące wszystkich pomagających psom w OM (spoza grona Feli) , że np pomoc w zaopatrzeniu w karmę, czy opłata za sterylkę.[/QUOTE] I to jest dobry pomysł :) Bo o ile jestem w stanie zrozumieć, że Psy Niczyje nie mają obowiązku finansować każdego psa zabranego z OM, tym bardziej, jeśli nie jest to pies w tragicznym stanie, na cito do wyciągnięcia (a ruda nie wydaje mi się taka w porównaniu z innymi psami, które nadal w Ostrowi tkwią...), to myślę, że n.p. opłacenie szczepień, czy pomoc przy sfinansowaniu sterylizacji (przecież jest skarpeta sterylkowa, więc koszt, który musiałaby wziąć na siebie fundacja, to chyba tylko 25% całej kwoty) jest już chyba możliwe do zrealizowania? Quote
eve-w Posted November 23, 2010 Posted November 23, 2010 Ciemne dzikie + ruda - te dwa na razie mają BDT. (jasna dzika po 1 grudnia prawdopodobnie, jak zwolni się miejsce) Ponieważ biorę dwa psy, czy Fela (nie wiem jakie to stowarzyszenie) dołoży się wg statutu do jakichkolwiek kosztów? Quote
matrioszka2 Posted November 23, 2010 Posted November 23, 2010 Jak rozumiem rude to Nelka.:lol: A ciemne dzikie ?:roll: A jasna dzika ?:placz: Quote
karolina_g_k Posted November 23, 2010 Posted November 23, 2010 [quote name='beka']Dziewczyny, psy są zawsze bardziej lub mniej uptrzone. Przecież żadna z osób (np ja) nie powiedział Idzie czy Feli, czy jeszcze wcześniej jak niczyje były nie podzielone przywieźcie mi jakiegos psa. Zawsze jakiegos wskazywałam. Zawsze jest jakies kryterium wyboru; biedny, bnie da rady, ładny szybko znajdzie dom itp. Działamy w trudnych warunkach, nerwy mamy zszarpane jak postronki :(. Proszę sprójmy się jakos porozumiec dla dobra psiaków.[/QUOTE] Beka to jasne, że prawie zawsze wybieramy sobie psiaki. Ja np moge tymczasowac tylko niewielkie i łagodne do dzieci i kotów. Sytuacja tego ode mnie wymaga. Tylko, że ja czy inne osoby dające bdt nie są organizacją, nie dostają pieniędzy ani z wirtualnych adopcji ani ze zwrotu 1%. Nie piszą i nie prowadzą wątku pt "pomóżcie w adopcjach". Nie wkładają na wątek psiaków pisząc o tym jakie one biedne, a kiedy ktoś chce pomóc i prosi o wsparcie finansowe, nie odpisują "a nam daj spokój". Ja rozumiem ograniczenia finansowe ale jak już napisałam wg mnie wynikają ze złej polityki. Wskazałam możliwość zaoszczędzenia sporej sumy pieniędzy. Fela pewnie z takiego rozwiązania nie skorzysta. Dlaczego? Mam wrażenie, że nie liczy się ze zdaniem innych. Polega tylko na sobie. I tylko sobie daje prawo do decydowania. A decyzje podejmuje jak widzę na podstawie swoich sympatii i antypatii (do ludzi nie do psów) [I]Jesli kogos lubię to zapłace mu za to, że zaopiekuje sie psem, opłace psu karmę, opieke weterynarza itp. Jesli nie lubie to niech spada i radzi sobie sam[/I]. Może warto w takim razie zmienić tytuł wątku? Bo ten wprowadza w błąd. Fela nie prosi o pomoc w adopcji. Tytuł powinien brzmiec raczej jakoś "zabierajcie psy z Ostrowi, wysterylizujcie, wykarmcie i wyleczcie na swój koszt, a później szukajcie im domu. Jeśli będziecie miec choć odrobine szczęscia i spodobacie mi się Wy albo upatrzony przez Was pies to może pomogę finansowo" Co do priorytetów w zabieraniu psów... Koka zabrana została przez nas w katastrofalnym stanie fizycznym i psychicznym. W najblizszych dniach sunia bedzie miała sterylizacje aborcyjną, której jak wiemy w schronisku sie nie praktykuje. Gdyby tam jeszcze posiedziała to nie wiem jak skończyłaby się jej historia. A sprawa, o której pisze Matrioszka? Ta z allegro wystawionym przez as_ko (mam nadzieję, że nie pomyliłam nicka ;) ) Ludzie starają się pomagać na różne sposoby ale widze, że to zupełnie bez sensu. Rozumiem, że jesli ktos chce ogłosić psa też musi dawac sobie radę sam? Najlepiej samemu jechać do schroniska, poznać psiaka, a później nadzorować jego adopcję? Wybaczcie ale to na prawdę brak szacunku dla ludzkiej pracy i zangażowania. To tylko zniechęca, niestety. Quote
esperanza Posted November 23, 2010 Author Posted November 23, 2010 Karolina_g_k nie kuś, bo naprawdę wstawię taki tytuł :-) Jako założycielka wątku nadal mam takie prawo :diabloti: A tak przy okazji. Jakie to smutne, że tyle pieniędzy idzie tak na prawdę w błoto. Ile psów można wysterylizować za pieniądze wydane na hotele. Sama wiem o tym doskonale, bo uczymy się na błędach. Zamiast zabierać kolejne psy ze schroniska w Kruszewie dokładamy się do sterylizacji i staramy się poprawić warunki tym, które w schronisku przebywają. Już około 200 zwierzaków jest po zabiegu i zaledwie kilka potrzebowało dłuższego niż standardowe 7 dni pobytu w pomieszczeniu tymczasowo przeznaczonym do rekonwalescencji. W Ostrowi takie zabiegi także są możliwe, ale potrzebne są chęci i myślenie perspektywiczne. Niesterylizowane suki są wydawane do adopcji, a potem rodzą na wsiach, a ich szczeniaki trafiają do schroniska i tak koło się zamyka. Jeszcze bardziej mi smutno, gdy patrze na statystyki. Ostrowskie schronisko jest na czarnej liście schronisk ze względu na liczbę utraconych zwierząt. Tylko w 2009 roku padło lub zostało uśmierconych aż 39% zwierząt, czyli ponad 270 psów! Oznacza to, że prawie każdego dnia umierał jeden pies w tym schronisku... Informacje ze strony BOZ-u: [URL]http://www.boz.org.pl/sch/mz.htm[/URL] Quote
karolina_g_k Posted November 23, 2010 Posted November 23, 2010 [quote name='matrioszka2']Jak rozumiem rude to Nelka.:lol: A ciemne dzikie ?:roll: A jasna dzika ?:placz:[/QUOTE] Ciemne dzikie i jasna dzika [IMG]http://img148.imageshack.us/img148/3886/p1080438.jpg[/IMG] Ruda [IMG]http://psyniczyje.jalbum.net/W_schronisku_13-11-10/slides/20101113-IMG_1301_psy_niczyje.jpg[/IMG] Quote
karolina_g_k Posted November 23, 2010 Posted November 23, 2010 [quote name='esperanza']Karolina_g_k nie kuś, bo naprawdę wstawię taki tytuł :-) Jako założycielka wątku nadal mam takie prawo :diabloti:[/QUOTE] eee nie zmienisz....:diabloti: Quote
eve-w Posted November 23, 2010 Posted November 23, 2010 zmieniaj esperanza :) przylazłam tu i czuję się dokłądnie jak napisała karolina. Zabierz, wylecz, wyadoptuj a my wypniemy na Ciebie dupę a na stronie napiszemy sobie: URATOWAŁYŚMY. A tak w ogole to wątek uważam jest do zamkniecia. trzeba stworzyc nowy. Ani strona schropniska nie jest zaktualizowana a ja wlasnie siedze od pol godziny i brnę przez te awantury w poszukiwaniu zdjęć psiaków, które mnie interesują. marnowanie czasu. [img]http://img34.imageshack.us/img34/6317/ostrwmaz2.jpg[/img] bardzo ładne zdjęcie...Karoliny :D:D bo jak dobrze pójdzie to będzie w BDT (czyli takim, na który ani fundacja ani osoby prywatne nie muszą płacić człowiekowi za opieke) z Karolem :) to chyba nazwą ją Karolina ;) aaa. czy ktoś może (karolina np) zalożyć jej wątek z prośbą o wpłaty i wzmianka o tym , że PSY NICZYJE wypieły na Nas tyłek, a żeby ją wyciągnąć potrzebujemy deklaracji na klinike po sterylce albo tymczasu na 10 dni? Dzięki! Quote
karolina_g_k Posted November 23, 2010 Posted November 23, 2010 karolina np może. Tylko błagam nie dziś bo karolina padła na pysk ;) Quote
leni356 Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 Fela, czy pan dzwonił w sprawie tego czarnego jamnikowatego chłopczyka? Quote
LadyBell Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 Fela proszę o informacje o : * Falco *Gabi *Mrówce Czy wszystkie są adopcyjne? W jakim są stanie psychicznym? Czy Falco jest ostrzyżony czy nadal zarośnięty? Quote
malagos Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 Watek nowy, jak najbardziej powinien powstać. howk! Quote
Fela Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 Falco jest pięknie ostrzyżony. Nie mam nowych zdjęć, niestety. Na obych szczeka, warczy, próbuje ugryźć, po jakimś czasie, jak się przekona jest ok, adopcyjny. Mrówka ma tendencje do ucieczek (z nowego domu będzie na początku próbowała uciec i wrócić do hotelu), jak zostaje sama choćby na trochę (nawet w towarzystwie innych zwierząt, ale bez ludzi) wszystko w swoim zasięgu niszczy. Poza tym ok, jak najbardziej adopcyjna. Gabi trochę jeszcze przestraszona (gdy coś spadnie, jakiś hałas etc. kuli się i ucieka), niewykluczone, że zostanie w dt. Quote
idusiek Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 Mrówka, zabrana ze schronu w Ostrowi 2 lata temu- MISS GRUDNIA 2011 :) [INDENT][IMG]http://cachel.com/mr/DSC_3902.jpg[/IMG] [IMG]http://cachel.com/mr/DSC_3900.jpg[/IMG] dla przypomnienia... [URL]http://www.dogomania.pl/threads/124564-Mrówka-malutka-pogryziona-MA-WSPANIAŁY-DOMEK-W-KRAKOWIE[/URL] [/INDENT] Quote
Andzike Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 [quote name='idusiek']Mrówka, zabrana ze schronu w Ostrowi 2 lata temu- MISS GRUDNIA 2011 :)[/QUOTE] Przecudowna dziewczynka!!! Quote
esperanza Posted November 25, 2010 Author Posted November 25, 2010 Fela załóż nowy wątek schroniskowy. Nie wysyłaj mi więcej pw, nie mam zamiaru przekazywać Ci możliwości wprowadzania zmian w tym wątku. Quote
ludwa Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 I najlepiej przekaż prowadzenie wątku osobie, która nie wzbudza tylu kontrowersji. Bo tracą na tym głównie psy Quote
koosiek Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 A ja tak trochę poza tematem - jak tam Linda? Behawiorysta pomógł? Quote
Recommended Posts