Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='esperanza']
Uważam, że teraz trzeba się skupić na:
- stworzeniu stowarzyszenia, by mieć prawo do nadzoru nad schroniskiem
[/quote]

A jakie prawo będzie miało stowarzyszenie do nadzoru nad schroniskiem, jeśli jest to schronisko prywatne?

• Replies 17k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• idusiek

1729

• Fela

1234

• esperanza

1002

• Lara

922

Top Posters In This Topic

Posted

Gdgt, Malawaszko. Oczywiście, nawet jeśli się stowarzyszymy, nie będziemy mogli bezpośrednio nadzorować pieniędzy, które gminy dają za przyjęcie psów do schroniska. Ale będziemy mogli zmusić gminę, by to kontrolowała - przecież są to pieniądze publiczne.
Z drugiej strony, jak wiadomo, środków od gminy jest za mało i żadne schronisko z tego nie jest w stanie się utrzymać. A jako stowarzyszenie będziemy mieli pełne prawo organiozwać zbiórki publiczne, łatwiej będzie pozyskać sponsorów, a pieniądze, które z tych żródeł trafią na konto stowarzyszenia będą już pod naszą stałą kontrolą.

Aby założyć takie stowarzyszenie, musi być chętnych 15 osób, które spotkają się przynajmniej raz, by uchwalić statut. W jednym czasie i w jednym miejscu. I z tym może być mały kłopot. Chgyba że się mylę.

I jeszcze jedno - oczywiście możemy dążyć do tego, by schronisko prywatne zostało zlikwidowane. Ale - pomijając los psów, które się tam znajdują obecnie - alternatywą jest tylko całkowity brak schroniska na tym terenie. A teren duży. A teren duży. Tego raczej nie chcemy.

Posted

Ja tylko pytam. No i poddaję pod rozwagę.
Bo może się na przykład zdarzyć, czego nikomu nie życzę, że właściciel schroniska będzie się chciał odciąć od działalności stowarzyszenia, i wtedy status prawny organizacji nie pomoże ani w urzędzie gminy, ani nigdzie. trzeba o tym pamiętać.

Popieram ideę i już nawet publicznie deklarowałam chęć uczestnictwa.

Posted

Dzięki Gdgt, bardzo Cię potrzebujemy!
Zawsze jest niebezpieczeństwo, że własciciele nie będą chcieli współpracować. Ale tym bardziej teraz mogą nam zamknąc drzwi przed nosem.
A stowarzyszenie w takiej sytuacji więcej zdziała i w gminie, i w mediach i u sponsorów, niż my teraz - kilka prywatnych osób.

Posted

Trzymam bardzo mocno za Wasze działania! Mam nadzieje że się wszystko uda!
Naprawde żałuje że mieszkam tak daleko! :(
Ps: Myślałyście by zaangażować tych harcerzy?

Posted

Dziewczyny ( i chłopaki ) konkretnie, kto jest za założeniem stowarzyszenia ( potrzeba 15 osób) i kiedy możemy się spotkać. Ja się chętnie przyłączę. POdejrzewam, że przed Świętami nici ze spotkania, ale może po Świętach?
Trzeba zacząć coś robić w tym kierunku bo rejestracja trwa długo, a jak ktoś już wcześniej napisał stowarzyszenie powinno być poważniej trakktowane i ma większe możliwości.

Posted

Ja tak jak napisalam, jestem chetna, nawet maz bedzie mial od przyszlego tygodnia urlop do nowego roku wiec moglabym spokojnie gdzies podjechac, a nawet na miejsce spotkania zaoferowac swoje mieszkanie jakby byl problem z mejscem spotkania.

Posted

ja też ...mogę przyjechac na spotkanie jak je zorganizujecie :wink:

KTO NASTĘPNY CHĘTNY DO STOWARZYSZENIA NA RZECZ OSTROWII :question: :question: :question:

Posted

czy tydzień po Świętach by Wam odpowiadał? Pytam przede wszystkim dziewczyny zaangażowane od dawna w pomoc schronisku :-) ja będę w tym czasie w Warszawie, mogę się spotkać

Posted

A dlaczego nie?? całkiem miły wieczór by sie zrobił :D
Kochani, gdyby brakowało tej piętnastej osoby, to.........
Do Warszawy mam 100 km, ale często bywam. No i doświadczenie mam, i wiek takoż...... :D . Wiec jesli mojej kandydatury nie odrzucicie, to sie zgłaszam!

Posted

[quote]A dlaczego nie?? całkiem miły wieczór by sie zrobił [/quote]

No nie wątpię :D ale ja mam z powrotem ..trochę dalej :lol:
To czekamy na Felę - niech zacznie liczyć :megagrin:

Posted

Jeśli sztuki się nie zgodzą to jestem zawsze do dyspozycji, w Warszawie. AśkaKa może mi wydać opinię, sądzę, że pozytywną :wink: ! Mój mąż nawet obiecał, że może z raz nas zatargać do Ostrowii (ale to nie jest pewne, wolałby, żebym sama pojechała, a ja nie mam skłonności samobójczych!). Przepraszam, ale jeszcze jestem zaryczana, bo właśnie odnowiłam sobie cały temat - od pierwszego postu!
Ania

Posted

No to zaczynamy zliczanie (w kolejności alfabetycznej, żeby było sprawiedliwie :wink: )
Aganiok
Ania14p
AśkaK (mam nadzieję, Asiu, że nie masz mi za złe za zaoczne wpisanie :)
Avii
Bazyla
Esperanza plus jedna osoba
Fela
Gdgt
Legion (przyłaczysz się, prawda?)
Maćka
Malagos
Owieczka (też wpisałam Cię zaocznie, nie gniewaj się)
i jeszcze pewien mieszkaniec Ostrowi, który jako pierwszy pomysł stowarzyszenia poddał

Rybon36, Gajowa - zapraszamy bardzo serdecznie!
Zapraszamy serdecznie wszystkich chętnych!

Uwaga, uwaga, lista jest otwarta!

Piętnaście osób to absolutne minimum. Tyle musi sie spotkać i wspólnie uchwalić statut stowarzyszenia, powołać zarząd etc. To są członkowie- założyciele. Potem trzeba statut złożyć w krajowym Rejestrze Sądowym i czekać na wpis. Niestety, normalnie trwa to 3 miesiące, ale może uda się coś przyspieszyć.

Oczywiście członków - założycieli może być więcej, a do stowarzyszenia można będzie potem w każdej chwili przyjmować kolejne osoby.

Myślę, że spotkanie po świętach to dobry pomysł. Jesteśmy wtedy troszkę mniej zajęci. Trzeba tylko do tego czasu zdąrzyć z projektem statutu. Taki projekt roześlemy do wszystkich członków-założycieli jeszcze przed spotkaniem, żeby mogli sie zapoznać i wnieść uwagi. Jest jeszcze kilka kwestii formalnych (np. adres, gdzie takie stowarzyszenie ma być zarejestrowane), coś będziemy kombinować. No i koszty. Dowiem się jutro, jak sie one przedstawiają.

Esperanza, Owieczka - pomożecie mi przy projekcie statutu? (zwracam się do Was, bo jesteście w Ostrów zaangażowane najdłużej).
I jeszcze jedno - pewnie chcecie wiedzieć, jakie obowiązki mają członkowie stowarzyszenia. Otóż takie, jakie na siebie nałożą.

Posted

Ponieważ trzeba się liczyć z tym, że w ostatniej chwili komuś coś może wypaść, brakuje c najmniej 5 osób. Ale im więcej tym lepiej. Ograniczeń nie ma!!!

Posted

[quote name='Fela']AśkaK (mam nadzieję, Asiu, że nie masz mi za złe za zaoczne wpisanie :)[/quote]
Mam za złe, że w ogóle pytasz! :wink: :evil: :lol:

[quote name='Fela']i jeszcze pewien mieszkaniec Ostrowi, który jako pierwszy pomysł stowarzyszenia poddał[/quote]
Ciekawe kto to..? :hmmmm: :D

[quote name='Fela']Rybon36, Gajowa - zapraszamy bardzo serdecznie!
Zapraszamy serdecznie wszystkich chętnych![/quote]

TAK, TAK, BARDZO ZAPRASZAMY !!! :D

[quote name='Fela']Myślę, że spotkanie po świętach to dobry pomysł. [/quote]
Też tak myślę. :wink: Trzeba tylko jeszcze znaleźć miejsce. Super Maćko że zapraszasz naszą gromadę do siebie! :D Tylko...czy wszyscy dadzą radę dojechać do Ursusa..? :hmmmm:

[quote name='Fela']pewnie chcecie wiedzieć, jakie obowiązki mają członkowie stowarzyszenia. Otóż takie, jakie na siebie nałożą.[/quote]

To ja nakładam na siebie obowiązek głaskania wszystkich psiurków! :wink: :lol:

Posted

Proponuję wstępnie miejsce neutralne na Nowym Mieście - sala w zaprzyjaźnionej kawiarni, która będzie tylko dla nas.
Tylko pls.pls. o pomoc w formalnościach, bo do Nowego Roku sama mogę się nie wyrobić (to niemała sprawa, wierzcie mi!), tykm bardziej, że u mnie z urlopu nici... :(
A wracając do obowiązków - Asiu, obowiązki, a nie przyjemności :wink: :D :D

Posted

Ja też chętnie pomogę przy papierach, jesli do pomocy przydadzą się też ci później "wciągnięci" przez Matrix zwany Ostrowią :wink:
(bo dla mnie Ostrów to trochę taki Matrix, z którego chciałoby się wyrwać, obudzić jak ze złego snu :( - ale potem się tam jedzie i znowu jest to samo, to jednak rzeczywistość. :( )

Jestem za Nowym Miastem!