Agnes Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 [quote name='psiara1996']o to mi chodzi... a jak ją mial niby zerwać??? szedł sobie normalnie i smycz nagle sama pękła??? musiał pociągnąć...[/quote] na to to i ja wpadlam ale baffi2 pisze ze pies nie ciagnie, a jednak pociagnal...czyli jak pociagnac moze to bierzemy smycz dla psa o wiekszej masie i nie ma takiego problemu i zeby byla jasnoc Flexi nie ma smyczy do 15 kg - jest do 12 to o czym tu mowa? pies wazy 12 kg nastepna to rozmiar 2 i jest do 25... Quote
baffi2 Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 pod takim względem nie ma psów które nie ciągną;) w każdej chwili może np. zobaczyć wiewiórkę czy kota i pociągnąć, może się wystraszyć petardy i próbując uciekać szarpnąć smycz.... Quote
Agnes Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 [quote name='baffi2']pod takim względem nie ma psów które nie ciągną;) w każdej chwili może np. zobaczyć wiewiórkę czy kota i pociągnąć, może się wystraszyć petardy i próbując uciekać szarpnąć smycz....[/quote] tak tak wiem... ale dopisalam o wielkosci smyczy - tu byl blad w kupowaniu, nie powinno sie kupowac takiej smyczy na granicy wagowej Quote
baffi2 Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 [quote name='Agnes'] i zeby byla jasnoc Flexi nie ma smyczy do 15 kg - jest do 12 to o czym tu mowa? pies wazy 12 kg nastepna to rozmiar 2 i jest do 25...[/quote] w takim razie to mój błąd: koleżanka mówiła że pies waży 3kg mniej niż maksymalna waga do tej smyczy, stąd pomyślałam że waży 12 a smycz jest na 15. pewnie waży 9... Quote
dolores181 Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 A ja uważam że smycze automatyczne są do kitu, mam smycz fexi compact i nawet jej nie otwieram , a jest to już moja 3 smycz bo ciągle psuje się automat i oddaję bo jest na gwarancji. Tyle że moja suńka choć nieduża to strasznie ciągnie ale smycz powinna wytrzymać bo jest do 20 kg a pada mechanizm za każdym razem Quote
Agnes Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 [quote name='dolores181']A ja uważam że smycze automatyczne są do kitu, mam smycz fexi compact i nawet jej nie otwieram , a jest to już moja 3 smycz bo ciągle psuje się automat i oddaję bo jest na gwarancji. Tyle że moja suńka choć nieduża to strasznie ciągnie ale smycz powinna wytrzymać bo jest do 20 kg a pada mechanizm za każdym razem[/quote] a pies ile wazy? do kitu bo trafiasz na takie egzemplarze poczytaj i zobacz ile jest ludzi zadowolonych, a ja jeszcze dodatkowo znam osobiscie;) Quote
Asia & Ginger Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 [quote name='dolores181']A ja uważam że smycze automatyczne są do kitu, mam smycz fexi compact i nawet jej nie otwieram , a jest to już moja 3 smycz bo ciągle psuje się automat i oddaję bo jest na gwarancji. Tyle że moja suńka choć nieduża to strasznie ciągnie ale smycz powinna wytrzymać bo jest do 20 kg a pada mechanizm za każdym razem[/quote] A ile waży Twoja sunia? Jeśli ciągnie jak lokomotywa, to powinnaś kupić smycz o rozmiar większą, a nie na styk. ;) Może wymień tą smycz na większą, skoro jeszcze jej nie otwierałaś. :cool3: Ja mam Flexi Comfort Compact 2 dla spanielki 15 kg, która na ogół nie ciągnie, ale zdarza się, że pociągnie np. na widok kota. Smycz mamy już 3 lata i spisuje się super. :cool3: :multi: Quote
Nayantara Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 moja sunia waży ko. 30 kg mam smycz Compact2 znalezioną ale jak na razie spisuje się extra... sama sie dziwiłam bo nigdy zbytnio za atomatami nie byłam ale zmieniłam zdanie :0 Quote
Skibka Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 Ja też mam automat i jestem zadowolona. Choć 5m. to troszkę mało dla mojego psa bo nie jest puszczany bez smyczy bo zawsze boję się że ucieknie... :roll: Jaką długość ma najdłuższa smycz automatyczna? Quote
Agnes Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 najdluzsza 8 m ale nie wiem czy maly rozmiar tez taka dlugosc ma - bo rozumiem ze masz yorka;) prawde mowiac wolalabym psa nauczyc komendy powrotu i spuszczac ale;) Quote
puzzle Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 Nie kazdego psa da sie tego nauczyc, ale z drugiej strony bezpdostawny strach tez jest rzesada, teriery sa psami pilnujacymi wlascicieli. Najdluzsza flexi ma 8m (nazaw smycz ''LONG") wystepuje tez w malych rozmiarach. Quote
gops Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 8m jest w malych rozmiarach widzilam na allegro z flexi nawet chcialam kupic...ja mam smycz do 50 kg dla psa 25kg i smycz do 25kg dla psa o wadze 6kg ...narazie dzialaja dobrze ;) ale maja po 5 m a czasami to za malo :roll: Quote
Skibka Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 [quote name='Agnes']najdluzsza 8 m ale nie wiem czy maly rozmiar tez taka dlugosc ma - bo rozumiem ze masz yorka;) prawde mowiac wolalabym psa nauczyc komendy powrotu i spuszczac ale;)[/quote] No tak tylko ja nie wiem jak zacząć taką naukę i gdzie.. nie mam w tym w ogóle wprawy.. chciałabym zeby mój psiak mógł sobie też pobiegać bez smyczy ale nie wie m jak to zapoczątkowac..:cool1: Quote
puzzle Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 kup 100cm smycz i na poczatku puszczaj ja ze smycza, wybierz sie gdzies gdzie nie ma duzego ruchu. Nigdy jej nie puszczalas? W lesie, na podworku? Quote
DuDziaczek Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 a my wazymy tylko niecale 7 kg :razz: A smycz mamy do 20 kg :cool1: nie wyobrazam sobie do mniejszej wagi,bo jakos tak wewnetrzenie czuje ze musze miec jakeis zabezpieczenie na wypadek szarpniecia czy cos. :diabloti: Quote
WŁADCZYNI Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 [quote name='niedzwiadek:)']Nie kazdego psa da sie tego nauczyc, ale z drugiej strony bezpdostawny strach tez jest rzesada, teriery sa psami pilnujacymi wlascicieli. Najdluzsza flexi ma 8m (nazaw smycz ''LONG") wystepuje tez w malych rozmiarach.[/QUOTE] Da się tylko trzeba chcieć, a czasem poprosić o radę szkoleniowca. Teriery pracujące same, często pod ziemią i pilnujące właściciela, to są niezależne, odważne psy które świetnie umieją sobie radzić na własną łapę i kożystają z tego. Nie wiem czy york ma tyle pary w łapkach żeby rozwinąć taką wielką smycz. Na stronie listy dyskusyjnej kliker jest opisane przywołanie bardzo ładnie. [URL="http://www.dogs.gd.pl/kliker/praktyka/przychodzenie.html"]http://www.dogs.gd.pl/kliker/praktyka/przychodzenie.html[/URL] Najpierw uczy się w domu później puszcza, ale nie ze smyczą tylko z linką - smycz ma pętle w którą może wejść łapa/ pies może o coś zaczepić itd Quote
kika22 Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 My mamy Flexi i jesteśmy bardzo zadowoleni:evil_lol: Mamy taką do 50 kg i prawie 8 metrów:evil_lol: (pisze prawie, bo moja suka lubi sobie ja czasami podgryź i musieliśmy ja skarcać, by się nie przerwała na spacerze:roll:) Sunia waży ok 30kg i średnio ciągnie;) Smycz mamy ok 1,5 roku, nosi na sobie ślady codziennego użytkowania:evil_lol: Natomiast mechanizm działa bez zarzutu:lol: Quote
Skibka Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 [quote name='niedzwiadek:)']kup 100cm smycz i na poczatku puszczaj ja ze smycza, wybierz sie gdzies gdzie nie ma duzego ruchu. Nigdy jej nie puszczalas? W lesie, na podworku?[/quote] No wstyd się przyznać ale nie.. Quote
Agnes Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 [quote name='Skibka']No tak tylko ja nie wiem jak zacząć taką naukę i gdzie.. nie mam w tym w ogóle wprawy.. chciałabym zeby mój psiak mógł sobie też pobiegać bez smyczy ale nie wie m jak to zapoczątkowac..:cool1:[/quote] polecam forum - jest bardzo duzo cennych informacji. Ja uczylam suke zdobywajac wiedze tu na dogo + jedna 30 minutowa lekcja z treserem i nie jest zle;) Do tego linka 10 m na poczatku z ktora chodzila dosc dlugo. Ale do tego polecam lekture w necie bo tutaj nie bede pisac wszystkiego co i jak:) Quote
puzzle Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 Kup sobie line tak ok 20m bardzo cienka w sklepie budowlaym do tego dokup maly karabinek (zeby pies praktycznie nie czul smyczy) i puszczaj ja z ta smycza, bedzie miala duzo swobody,a Ty bedziesz mogla kontrolowac jej uciekinierstwo. Quote
Skibka Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 To spróbuję a gdzie kupię karabinek i czy to się tak fachowo nazywa? ;) Quote
Agnes Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 [quote name='Skibka']To spróbuję a gdzie kupię karabinek i czy to się tak fachowo nazywa? ;)[/quote] karabinczyk - w zoologicznym np ale ja bym wolala kupic gotowa linke w zoologiku - i nie cienka bo tylko dlonie mozna popalic i nogi, a zwykla parciana, kupujesz w zaleznosci jaka wielkosc karabinczyka. Do nauki przychodzenia zdecydowanie 10 m starczy, bo biegania...ja do tego nie uzywam linki wiec nie wiem ;) jak juz pies umie komende odpinam linke i tyle Quote
puzzle Posted April 26, 2008 Posted April 26, 2008 Agnes bierz poprawke na to, ze to jest york:evil_lol:, ja bymbradzila kupic jednak cienka linke bo tasme pies bedzie czul, a chodzi o to zeby pies po zupelnym spuszczeniu czul roznice jak najmniej, karabinek/karabinczyk kupisz w zoologicznym lub budowlanym (castorama/leroy merlin/obi), jak potrafisz dobrze wiazac wezly to radze karabinek dobrze "przywiazac" odpowiednim wezlem wtedy bedzie bezpieczniej niz z szyciem... Quote
Onomato-Peja Posted April 27, 2008 Posted April 27, 2008 moj sie uczyl na lince 10 m 3 mies nauki i chodzi jak szwajcarski zegareczek jedno slowo a on kolo mnie siedzi i sie cieszy Quote
baffi2 Posted April 27, 2008 Posted April 27, 2008 a ja mojej suni nie musialam w ogole uczyć przychodzenia... przez 1 tydzień po wzięciu ze schroniska chodziła na automatycznej 3m, 8 dnia ją spuściłam i pilnowała się, abym czasem jej nie uciekła. Quote
Recommended Posts