Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Który z tych dwóch ras jest lepszym wyborem dla starszej pani. Moja babcia jest osoba aktywną i mającą duże doświadczenie w chowaniu psów. Psiak mieszkałby na dworzu i miał za zadanie stróżowanie :) Chcemy żeby babcia czuła się przy nim beziecznie, by był to pies nie agresywny, spokojny i nie dominujący. W domu mieszka suczka rasy shar pei. Chcemy by był to dobry i przemy slany wybór dlatego na forum zadaje tak duzo pytań :wink:

Posted

[quote name='Hallauren']Moja babcia jest osoba aktywną i mającą duże doświadczenie w chowaniu psów.[/quote]
Sznaucer olbrzymi by pasował, jednak nie wiem ile miałby miejsca do wychasania sie,on jest typem psa sportowca potrzebowalby duzo miejsca do wybiegania sie.

[quote name='Hallauren']Psiak mieszkałby na dworzu i miał za zadanie stróżowanie :) Chcemy żeby babcia czuła się przy nim beziecznie[/quote]
I znów pasowałby Sznaucer olbrzymi gdyż jest niezawodnym stróżem, jest świetnym obrońcą budzącym respekt. Bez specjalnego szkolenia pełni funkcję wspaniałego stóża.

[quote name='Hallauren']by był to pies nie agresywny, spokojny i nie dominujący.[/quote]
Sznaucer olbrzymi jest pelny temperamentu zawadiaką ale mimo to spokojnym, rozważnym, nieustraszonym psem o łagodnym charakterze, ma miękkie serce i potrzebuje dużo wyrozumiałości, konsekwencji bez zbędniej surowości, cierpliwości i zrozumienia.Jest przyjacielski dla dzieci.

[quote name='Hallauren']W domu mieszka suczka rasy shar pei[/quote]
To cudowne psiaki :D mają łagodny charakter więc powinny sie ze sobą zgodzić (razem z sznaucerem olbrzymim), oczywiście od początku trzeba je do siebie przyzwyczajać wtedy nie powinno być kłopotu

Posted

Romas nie wiem czemu tak mi odpisałeś :roll: Moja babcia, jest jak na babcię osobą bardzo młodą, charyzmatyczną i energiczną, która kocha zwierzęta. Nie jest siwiejącą starszą panią chodząco o lasce :-? Tak chodziło mi o sznaucery olbrzymie i CTR'y :D z tego roztargnienia zapomniałam dodać :) a czy czasem sznaucer olbrzym nie jest bardziej dominujący??
I ma pytanie dotyczące pielęgnacji, jak często trzeba go trymować w roku?

Posted

[quote name='Hallauren']Psiak mieszkałby na dworzu i miał za zadanie stróżowanie :) Chcemy żeby babcia czuła się przy nim beziecznie[/quote]
[quote name='marzena&pako']I znów pasowałby Sznaucer olbrzymi gdyż jest niezawodnym stróżem, jest świetnym obrońcą budzącym respekt. Bez specjalnego szkolenia pełni funkcję wspaniałego stóża.[/quote]
A ja sie nie zgodze, sznaucery sa rasa bardzo przywiazujaca sie do swojego lwasciciela i najbardziej kochaja przebywac wlasnie razem z nim, a nie mieszkac na dworzu. Poza tym nie wszystkie olbrzymy "od urodzenia" sa dobrymi strozami, niektore trzeba tego po prostu nauczyc.

[quote name='Hallauren']by był to pies nie agresywny, spokojny i nie dominujący.[/quote]
[quote name='marzena&pako']Sznaucer olbrzymi jest pelny temperamentu zawadiaką ale mimo to spokojnym, rozważnym, nieustraszonym psem o łagodnym charakterze, ma miękkie serce i potrzebuje dużo wyrozumiałości, konsekwencji bez zbędniej surowości, cierpliwości i zrozumienia.Jest przyjacielski dla dzieci.[/quote]
Olbrzymy bardzo czesto maja charakter dominanta.

[quote name='Hallauren']W domu mieszka suczka rasy shar pei[/quote]
[quote name='marzena&pako']To cudowne psiaki :D mają łagodny charakter więc powinny sie ze sobą zgodzić (razem z sznaucerem olbrzymim), oczywiście od początku trzeba je do siebie przyzwyczajać wtedy nie powinno być kłopotu[/quote]
Pewnie, ze cudowne, ale nie mozna ich idealizowac, bo rozne egzemplarze sie zdazaja, sznaucer jest psem (pzrynajmniej powinien byc) o mocnej psychice, odwaznym itd, ale nie zawsze tak jest i czasem trzeba nad tym psem troche popracowac, w dzisiejszych czasach niestety wiele osob zapomnialo o uzytku tego psa, wazny jest tylko eksterier i mamy takie rezultaty jakie mamy :evilbat: .

Aaaaaaaaaaaa i prawidlowa pisownia to SZNAUCER OLBRZYM nie OLBRZYMI :wink: .

Posted

a mnie sie wydaje ze Sznaucer jesr wlasnie psem za bardzo przywiazukjacym siedo wlasciciela i gdzies chyba nawet czytałam ze nie nadaje sie do trzymania na dworze, owszem moze strózowac i pilnowac hasajac w dzien po ogrodie, ale uwazam ze czesc dnia i noc powinien spedzac z włascicielka w domku.... takie jest moje zdanie ale olbrzyma nie mam wiec moze siem nie znam;/

Posted

hi ,hi ja bardzo przepraszam ,ze tak odpisalam ,bo nie przeczytalam dokladnie.Myslalam ,ze do mieszkania :-)
Ale naprawde gdybym miala podpowiadac psa osobie starszej ,nawet nie koniecznie mocno starszej babulence ,to bym stawiala na rasy male .Szukaja kontaktu z czlowiekiem ,sa przymilne i zabawne i nie potrzebuja przewodnika o duzej sile fizycznej ( tu mam na mysli tylko utrzymanie psa na smyczy czy podniesienie u lekarza na stol).
A jesli chodzi o trzymanie ps ana dworzu do strozowania to faktycznie moze byc pies wiekszy.
Ale tu znow sa problemy ,bo obie rasy CTR i Sznaucer potrzebuja scislego kontaktu z czlowiekiem.Kiedy nie mieszkaja z nim sila rzeczy ta wiez jest slaba.Bo ile godzin dziennie mozna spacerowac czy cwiczyc z psem.
W koncu przychodzi taki moment ,ze zamyka sie go do kojca .I izolacja .Czego psy jako zwierzeta stadne nie rozumieja i zle toleruja ( ja tak uwazam i nie przekonuja mnie argumenty pt a pies moje znajomej juz 10 lat zyje w kojcu i ma sie dobrze).
Ale oczywiscie sa rasy malo predysponowane do wspolzycia z czlowiekiem i te lepiej czylyby sie na dworzu ale za to trudniej je opanowac .
A wracaja do sedna, to mi sie wydaje ,ze pomijajac inne kwestie sznaucer olbrzym ma za slaba siersc do tego zeby mieszkac na dworzu i wogole sznaucery bardzo zwiazane z wlascicielem sa.Moze lepiej CTR bo on ma bogatsza szate czy Bouvie.Ale jak u tych ras z potrzeba konaktu to nie wiem.To oczywiscie moja subiektywna opinia.
I jeszcze raz sorry za podsuwanie miniatury do strozowania :-),choc prawde mowiac niejedna miniatura lepiej pilnuje niz duzy pies ,tylko mieszkac na dworzu nie moze :-)

Posted

Po pierwsze ja nie idalizuje psa, tylko oceniam obiektywnie, a to ze pisałam że shar pei'e to cudowne psy to z własnego doświadczenia.

Nie pisałam też że cały czas ma być na dworzu sznaucer olbrzym (dzięki za poprawe;) ) wiadomo z każdy pies potrzebuje kontaktu z człowiekiem i nie pisałam że do kojca cały czas pies zresztą ja nie jestem zwoleniczka trzymania psów w kojcu ani na łańcuchu tylko cały czas latają luzem. Mi sie wydaję zę jak sa ciepłe noce to sznaucerowi nie przeszkadza spanie na dworze, ale w zime lepiej nie. Jeżeli chodzi o CTR-y to nie polecałam bo to są psy dla ludzi z doświadczemiem bo to sa trudne psy, potrzebują scisłego kontaktu z ludźmi i konsekwencji.

Sznaucera opisałam na podstawie obserwacji suczki moich znajomych i z książek, ale wiadomoże każdy pies jest jedyny w swoim rodziaju i może jakiś ewenement sie trafić.

• 4 weeks later...
Posted

[quote name='marzena&pako']Sznaucera opisałam na podstawie obserwacji suczki moich znajomych i z książek, ale wiadomoże każdy pies jest jedyny w swoim rodziaju i może jakiś ewenement sie trafić.[/quote]

To się dało zauważyc :wink:

Hallauren, jeśli pies ma mieszkac na dworzu to z dwóch ras które wymieniłaś zdecydowanie lepszy będzie CTR. Sznaucery naprawde niezbyt dobrze znoszą kojcowe życie (i zdrowotnie i psychicznie)

A co do cytatu z książki który zaserwowała Marzenka (ten o miękkim sercu) jasne, tyle że całkowicie "bezstresowo" wychowany sznaucer (tak zresztą jak i CTR), pozostawiony samemu sobie zmieni sie w "potwora" którego wyżej wspomniana babcia będzie chciała sie pozbyc (dominacja o której wspominała ka_vanga)

Posted

Ani jeden ani drugi nie nadaje się wg mnie do stróżowania i przebywania ciągle na dworze. Miałem przez 12,5 roku sznaucera olbrzyma i nigdy nawet przez myśl mi nie przeszło, abym tego psa trzymał na dworze. Teraz mam CTR- 14 mies i tak samo myślę. Do stróżowania ciągłego są przystosowane inne rasy psów niż te wymienione powyżej.
pozdr Robert