YxNinaxY Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 Alicja napisał(a):czyli cos na kształt sushi ??czy sledzik z groszkiem i majonezem ?? Filety w zalewie z korniszonami, papryką i cebulką - palce lizać :) Edit: Filety (smażone w cieście) w zalewie, z korniszonami, papryką i cebulką - palce lizać Quote
Alicja Posted December 17, 2010 Author Posted December 17, 2010 YxNinaxY napisał(a):Filety w zalewie z korniszonami, papryką i cebulką - palce lizać :) Edit: Filety (smażone w cieście) w zalewie, z korniszonami, papryką i cebulką - palce lizać a to jeszcze nie jadłam ...aczkolwiek rybka w ciescie mi nie obca ;) Quote
YxNinaxY Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 To polecam ;) Tymczasem uciekam spać, dobrej nocy :) Quote
Alicja Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 [FONT=Arial]GŁOSUJEMY NA KRAKVECIE http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=12898&start=15 wspólny kandydat userów z Dogo i Miau Kocia Arka Noego z Radomska[/FONT] Quote
Asiaczek Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 Pudło! Nie mam juz rodzinki, oprócz siostry, z która nie utrzymuje kontaktu. Tak więc nie mam dla kogo gotować, piec, szykowac świąt... Będę sama w Wigilię i w pozostałe świąeczne dni, tzn. będę z psiakami i kotami. Na pewno coś dobrego ugotuję i jakies dobre ciasto tez będzie. Quote
Alicja Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 Asiaczek napisał(a):Pudło! Nie mam juz rodzinki, oprócz siostry, z która nie utrzymuje kontaktu. Tak więc nie mam dla kogo gotować, piec, szykowac świąt... Będę sama w Wigilię i w pozostałe świąeczne dni, tzn. będę z psiakami i kotami. Na pewno coś dobrego ugotuję i jakies dobre ciasto tez będzie. nie będziesz sama ;) ...wirtualnie będziemy MY ;) Quote
Asiaczek Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 Wirtualnie to rzeczywiscie nie będe sama... Pzdr. Quote
Tengusia Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 no i zaslinilam sobie klawiature :sabber: Quote
Kosmaty Gałganek Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 [quote name='Alicja']no sama ...sama ... myślisz że moja rodzinka chciala by w święta jeść sernik z cukierni ???never ...musi być nasz ulubiony i to jeszcze z serka od naszej gospodyni :p do której rodzice jeżdżą raz w tygodniu po jajeczka , mleko i twarożek .....tak z 2o km ; szyneczkę mamy zamówioną u wytwórcy ;) swojską więc można powiedzieć że prawie jak domowej roboty ...ale pierożki i uszka do barszczu beda z takiej małej firmy garmażeryjnej z Jastrzębia ...pyszotka jak domowe ... ale po prostu nie mam czasu i ochoty na klejenie pierożków ;); rybkę piekę po swojemu ;) ...kapustkę też wg własnej receptury ...tylko grzybki mam własnoręcznie zebrane przez mamę Tengusi :p aha .....a ciasteczka drobne już są upieczone ,u mamy jak bylismy ostatnio to szalałyśmy w kuchni [FONT=Comic Sans MS]Nie wiem, czy to dobry pomysł z tym opisem, bo jeszcze Ci się zwali na święta pół dogomanii :evil_lol:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]Aż się głodna zrobiłam :lol:[/FONT] Quote
Doginka Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 Ło matyju ale zgłodniałam przez Was dziołchy:lol: Całe szczęście święta w mojej rodzinie spędzam i nic nie muszę piec, bo wszystko zrobi ciocia i babcia:roflt: Ale za to wszystko bedzie pyszotka, ze paluchi lizać:loveu: U nas mały mrozek, tylko -6*C:multi: A ja właśnie wyskubałam Rapera - prawie na łyso;-) Quote
fioneczka Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 qrcze a mi się przypomniał fajny przepis na ciasto dla leniuszków lub mało umiejętnych ;) potrzebujemy herbatniki, krem karpatka z Delecty, masę krówkową w puszce i mleko :) otwieramy puszkę z masą krówkową :evil_lol: gotujemy krem karpatka wykładamy na blachę herbatniki (uprzednio zamoczone "na sekundkę" w mleku) na to warstwa gorącego kremu karpatkowego znowu warstwa herbatników na to masa krówkowa i znowu herbatniki na to znowu krem karpatkowy i warstwa herbatników można na wierzch polać gotową polewką czekoladową lub ubić śmietanę 36% można sypnąć wiórkami kokosowymi i do lodówy :p ciacho wychodzi super (super słodkie ;)) ... naprawdę polecam ... jeśli nie na święta to np dla gości którzy oznajmili że wdepną na kawkę za 3-4 godzinki ;) Quote
agnieszka32 Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 Ale ten krem karpatkowy ma być gorący, to znaczy że nie łączymy go z margaryną? Quote
Alicja Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 [quote name='Asiaczek']Wirtualnie to rzeczywiscie nie będe sama... Pzdr. czasem bliżej kogoś jest się wirtualnie aniżeli w realu .... [quote name='Tengusia']no i zaslinilam sobie klawiature :sabber: :grins: [quote name='Ania!'][FONT=Comic Sans MS]Nie wiem, czy to dobry pomysł z tym opisem, bo jeszcze Ci się zwali na święta pół dogomanii :evil_lol:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]Aż się głodna zrobiłam :lol:[/FONT] nie znają adresu ;) [quote name='Doginka']Ło matyju ale zgłodniałam przez Was dziołchy:lol: Całe szczęście święta w mojej rodzinie spędzam i nic nie muszę piec, bo wszystko zrobi ciocia i babcia:roflt: Ale za to wszystko bedzie pyszotka, ze paluchi lizać:loveu: U nas mały mrozek, tylko -6*C:multi: A ja właśnie wyskubałam Rapera - prawie na łyso;-) ja tam lubię w domku posiedzieć ;)...w Wigilię będą moi Rodzice , w sobote jedziemy do Nich bo Siostra przyjedzie , w niedziele chciałabym w domku pobyć oj ty niedobra ...Raperek zmarznie :shock: [quote name='fioneczka']qrcze a mi się przypomniał fajny przepis na ciasto dla leniuszków lub mało umiejętnych ;) potrzebujemy herbatniki, krem karpatka z Delecty, masę krówkową w puszce i mleko :) otwieramy puszkę z masą krówkową :evil_lol: gotujemy krem karpatka wykładamy na blachę herbatniki (uprzednio zamoczone "na sekundkę" w mleku) na to warstwa gorącego kremu karpatkowego znowu warstwa herbatników na to masa krówkowa i znowu herbatniki na to znowu krem karpatkowy i warstwa herbatników można na wierzch polać gotową polewką czekoladową lub ubić śmietanę 36% można sypnąć wiórkami kokosowymi i do lodówy :p ciacho wychodzi super (super słodkie ;)) ... naprawdę polecam ... jeśli nie na święta to np dla gości którzy oznajmili że wdepną na kawkę za 3-4 godzinki ;) wyglada ciekawie ale kurde ..ja już raz zepsułam krem karpatkowy :lol: ...za to robie błyskawiczne Tiramisu jak nie mam Mascarpone z gotowego kremu z Biedronku :lol:...chwila roboty do 2 godzinek jest słodycz na stole [quote name='Asiaczek']Czyta się samkowicie:) Pzdr. ssanie mam ;) [quote name='agnieszka32']Ale ten krem karpatkowy ma być gorący, to znaczy że nie łączymy go z margaryną? dobre pytanie Quote
fioneczka Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 [quote name='Alicja']wyglada ciekawie ale kurde ..ja już raz zepsułam krem karpatkowy :lol: ...za to robie błyskawiczne Tiramisu jak nie mam Mascarpone z gotowego kremu z Biedronku :lol:...chwila roboty do 2 godzinek jest słodycz na stole jak zepsułaś ? ja zeby się kluchi ;) nie robiły podczas gotowania to mikserem mieszam aż do zgęstnienia i zagotowania ... nic nie mozna zepsuć ;) pisz jak to Tiramisu mam zrobić ... co kupić itd a najlepiej wpadnij do mnie i zrób ... bo człek jak patrzy to się najlepiej uczy :p Quote
fioneczka Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 Aga gorący na herbatniczki wykładamy i nie dodajemy do niego wcześniej nic a nic ;) Quote
Gioco Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 Zamiast kremu karpatkowego może być zwykły budyń, tylko zamiast mleka trzeba dać słodką śmietankę - nawet 12 % ;-) Quote
fioneczka Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 Gioco napisał(a):Zamiast kremu karpatkowego może być zwykły budyń, tylko zamiast mleka trzeba dać słodką śmietankę - nawet 12 % ;-) ale kremik karpatkowy jest inny w smaku i ma inną konsystencję ... muszę kiedyś z budyniem spróbować zrobić ... ciekawe co na to mój Młodszy, który masę potrafi łyżką, całą wciągnąć a budyniu nie ruszy ;) Quote
Alicja Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 [quote name='fioneczka']jak zepsułaś ? ja zeby się kluchi ;) nie robiły podczas gotowania to mikserem mieszam aż do zgęstnienia i zagotowania ... nic nie mozna zepsuć ;) no kluchi .... bo ja merdałam ręcznie :grins: pisz jak to Tiramisu mam zrobić ... co kupić itd a najlepiej wpadnij do mnie i zrób ... bo człek jak patrzy to się najlepiej uczy :p to Tiramisu , to kupuję biszkopty jezorki ;) , układam w foremce , nasaczam delikatnie mocna kawą rozpuszczalną , mocno ocukrowaną i można dać ciutek alko;) ale jak nie mają tego jeść dziecka ...potem wywalam zmiksowany kremik ( połowe )Tiramisu z Gellwe , posypuję czekoladą w proszku potem znów układam biszkopty , znów krem , znów biszkopty i czekolada ...i do lodówy Quote
Alicja Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 ale dostałam przepis na sernik z budyniem ...powiem że nie było to złe SKŁADNIKI: CIASTO: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki miękkiej margaryny 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 żółtko MASA BUDYNIOWA: litr mleka 4 budynie czekoladowe MASA SEROWA: 1/2 kg mielonego tłustego sera 1 szklanki cukru 4 jajka budyń śmietankowy 15 kropli aromatu cytrynowego PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,posiekać z margaryną.Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.Wyłożyć na prostokątną blachę,w tym czasie ugotować budyń i przestudzić , wyłożyć na surowe ciasto. Przygotować mase serową .Żołtka utrzec z cukrem . Dodać ser , proszek budyniowy , aromat , zmiksowac. Delikatnie połączyć z pianą z białek.Delikatnie rozsmarować na masie budyniowej . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Piec 50-55 min. Quote
Gioco Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 fioneczka napisał(a):ale kremik karpatkowy jest inny w smaku i ma inną konsystencję ... muszę kiedyś z budyniem spróbować zrobić ... ciekawe co na to mój Młodszy, który masę potrafi łyżką, całą wciągnąć a budyniu nie ruszy ;) Śmietanka zmienia smak - przetestowane na podobnym, smerfim organiźmie ;-) Quote
fioneczka Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 [quote name='Alicja']to Tiramisu , to kupuję biszkopty jezorki ;) , układam w foremce , nasaczam delikatnie mocna kawą rozpuszczalną , mocno ocukrowaną i można dać ciutek alko;) ale jak nie mają tego jeść dziecka ...potem wywalam zmiksowany kremik ( połowe )Tiramisu z Gellwe , posypuję czekoladą w proszku potem znów układam biszkopty , znów krem , znów biszkopty i czekolada ...i do lodówy aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa rano biegnę do EKo ... bo mam niedaleko ;) ale sobie pojem hehe EDIT : goowno za przeproszeniem a nie ciacho ... :splat: zapomniałam że jutro robię pierogi na święta (z moimi umiejętnościami i Moną przeciskającą się pomiędzy szafkami a mną pewnie mi zejdzie chwila ;)) a do tego budyniowego sernika to ja jeszcze brzoskwinie pocięte w kosteczki dawałam (ktoś mi taki przepis zaserwował) Quote
Alicja Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 [quote name='fioneczka']aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa rano biegnę do EKo ... bo mam niedaleko ;) ale sobie pojem hehe u Mnie nawet Klocusiowa zjadła ..a ona kremowych nie za bardzo jada ...ooo i Mała Grosia wcinała :) bo było bez % EDIT : goowno za przeproszeniem a nie ciacho ... :splat: zapomniałam że jutro robię pierogi na święta (z moimi umiejętnościami i Moną przeciskającą się pomiędzy szafkami a mną pewnie mi zejdzie chwila ;)) pomaga ci :) a do tego budyniowego sernika to ja jeszcze brzoskwinie pocięte w kosteczki dawałam (ktoś mi taki przepis zaserwował) u mnie w serniku brzoskwinie nie mają racji bytu Quote
fioneczka Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 [quote name='Alicja']u mnie w serniku brzoskwinie nie mają racji bytu hehe u mnie miały raz, jak przepis dostałam ;) Quote
Alicja Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 [quote name='fioneczka']hehe u mnie miały raz, jak przepis dostałam ;) czyli robimy bez ;) Quote
Recommended Posts