Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Alicja napisał(a):
czyli cos na kształt sushi ??czy sledzik z groszkiem i majonezem ??

Filety w zalewie z korniszonami, papryką i cebulką - palce lizać :)

Edit:
Filety (smażone w cieście) w zalewie, z korniszonami, papryką i cebulką - palce lizać

Posted

YxNinaxY napisał(a):
Filety w zalewie z korniszonami, papryką i cebulką - palce lizać :)

Edit:
Filety (smażone w cieście) w zalewie, z korniszonami, papryką i cebulką - palce lizać

a to jeszcze nie jadłam ...aczkolwiek rybka w ciescie mi nie obca ;)

Posted

Pudło!
Nie mam juz rodzinki, oprócz siostry, z która nie utrzymuje kontaktu. Tak więc nie mam dla kogo gotować, piec, szykowac świąt...
Będę sama w Wigilię i w pozostałe świąeczne dni, tzn. będę z psiakami i kotami.
Na pewno coś dobrego ugotuję i jakies dobre ciasto tez będzie.

Posted

Asiaczek napisał(a):
Pudło!
Nie mam juz rodzinki, oprócz siostry, z która nie utrzymuje kontaktu. Tak więc nie mam dla kogo gotować, piec, szykowac świąt...
Będę sama w Wigilię i w pozostałe świąeczne dni, tzn. będę z psiakami i kotami.
Na pewno coś dobrego ugotuję i jakies dobre ciasto tez będzie.

nie będziesz sama ;) ...wirtualnie będziemy MY ;)

Posted

[quote name='Alicja']no sama ...sama ... myślisz że moja rodzinka chciala by w święta jeść sernik z cukierni ???never ...musi być nasz ulubiony i to jeszcze z serka od naszej gospodyni :p do której rodzice jeżdżą raz w tygodniu po jajeczka , mleko i twarożek .....tak z 2o km ; szyneczkę mamy zamówioną u wytwórcy ;) swojską więc można powiedzieć że prawie jak domowej roboty ...ale pierożki i uszka do barszczu beda z takiej małej firmy garmażeryjnej z Jastrzębia ...pyszotka jak domowe ... ale po prostu nie mam czasu i ochoty na klejenie pierożków ;); rybkę piekę po swojemu ;) ...kapustkę też wg własnej receptury ...tylko grzybki mam własnoręcznie zebrane przez mamę Tengusi :p

aha .....a ciasteczka drobne już są upieczone ,u mamy jak bylismy ostatnio to szalałyśmy w kuchni

[FONT=Comic Sans MS]Nie wiem, czy to dobry pomysł z tym opisem, bo jeszcze Ci się zwali na święta pół dogomanii :evil_lol:[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]Aż się głodna zrobiłam :lol:[/FONT]

Posted

Ło matyju ale zgłodniałam przez Was dziołchy:lol:

Całe szczęście święta w mojej rodzinie spędzam i nic nie muszę piec, bo wszystko zrobi ciocia i babcia:roflt: Ale za to wszystko bedzie pyszotka, ze paluchi lizać:loveu:

U nas mały mrozek, tylko -6*C:multi: A ja właśnie wyskubałam Rapera - prawie na łyso;-)

Posted

qrcze a mi się przypomniał fajny przepis na ciasto dla leniuszków lub mało umiejętnych ;)

potrzebujemy herbatniki, krem karpatka z Delecty, masę krówkową w puszce i mleko :)

otwieramy puszkę z masą krówkową :evil_lol:
gotujemy krem karpatka
wykładamy na blachę herbatniki (uprzednio zamoczone "na sekundkę" w mleku)
na to warstwa gorącego kremu karpatkowego
znowu warstwa herbatników
na to masa krówkowa
i znowu herbatniki
na to znowu krem karpatkowy i warstwa herbatników

można na wierzch polać gotową polewką czekoladową lub ubić śmietanę 36%
można sypnąć wiórkami kokosowymi

i do lodówy :p

ciacho wychodzi super (super słodkie ;)) ... naprawdę polecam ... jeśli nie na święta to np dla gości którzy oznajmili że wdepną na kawkę za 3-4 godzinki ;)

Posted

[quote name='Asiaczek']Wirtualnie to rzeczywiscie nie będe sama...

Pzdr.

czasem bliżej kogoś jest się wirtualnie aniżeli w realu ....

[quote name='Tengusia']no i zaslinilam sobie klawiature :sabber:

:grins:

[quote name='Ania!'][FONT=Comic Sans MS]Nie wiem, czy to dobry pomysł z tym opisem, bo jeszcze Ci się zwali na święta pół dogomanii :evil_lol:[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]Aż się głodna zrobiłam :lol:[/FONT]

nie znają adresu ;)

[quote name='Doginka']Ło matyju ale zgłodniałam przez Was dziołchy:lol:

Całe szczęście święta w mojej rodzinie spędzam i nic nie muszę piec, bo wszystko zrobi ciocia i babcia:roflt: Ale za to wszystko bedzie pyszotka, ze paluchi lizać:loveu:

U nas mały mrozek, tylko -6*C:multi: A ja właśnie wyskubałam Rapera - prawie na łyso;-)

ja tam lubię w domku posiedzieć ;)...w Wigilię będą moi Rodzice , w sobote jedziemy do Nich bo Siostra przyjedzie , w niedziele chciałabym w domku pobyć

oj ty niedobra ...Raperek zmarznie :shock:

[quote name='fioneczka']qrcze a mi się przypomniał fajny przepis na ciasto dla leniuszków lub mało umiejętnych ;)

potrzebujemy herbatniki, krem karpatka z Delecty, masę krówkową w puszce i mleko :)

otwieramy puszkę z masą krówkową :evil_lol:
gotujemy krem karpatka
wykładamy na blachę herbatniki (uprzednio zamoczone "na sekundkę" w mleku)
na to warstwa gorącego kremu karpatkowego
znowu warstwa herbatników
na to masa krówkowa
i znowu herbatniki
na to znowu krem karpatkowy i warstwa herbatników

można na wierzch polać gotową polewką czekoladową lub ubić śmietanę 36%
można sypnąć wiórkami kokosowymi

i do lodówy :p

ciacho wychodzi super (super słodkie ;)) ... naprawdę polecam ... jeśli nie na święta to np dla gości którzy oznajmili że wdepną na kawkę za 3-4 godzinki ;)

wyglada ciekawie ale kurde ..ja już raz zepsułam krem karpatkowy :lol: ...za to robie błyskawiczne Tiramisu jak nie mam Mascarpone z gotowego kremu z Biedronku :lol:...chwila roboty do 2 godzinek jest słodycz na stole

[quote name='Asiaczek']Czyta się samkowicie:)

Pzdr.

ssanie mam ;)

[quote name='agnieszka32']Ale ten krem karpatkowy ma być gorący, to znaczy że nie łączymy go z margaryną?

dobre pytanie

Posted

[quote name='Alicja']wyglada ciekawie ale kurde ..ja już raz zepsułam krem karpatkowy :lol: ...za to robie błyskawiczne Tiramisu jak nie mam Mascarpone z gotowego kremu z Biedronku :lol:...chwila roboty do 2 godzinek jest słodycz na stole

jak zepsułaś ?
ja zeby się kluchi ;) nie robiły podczas gotowania to mikserem mieszam aż do zgęstnienia i zagotowania ... nic nie mozna zepsuć ;)

pisz jak to Tiramisu mam zrobić ... co kupić itd
a najlepiej wpadnij do mnie i zrób ... bo człek jak patrzy to się najlepiej uczy :p

Posted

Gioco napisał(a):
Zamiast kremu karpatkowego może być zwykły budyń, tylko zamiast mleka trzeba dać słodką śmietankę - nawet 12 % ;-)

ale kremik karpatkowy jest inny w smaku i ma inną konsystencję ... muszę kiedyś z budyniem spróbować zrobić ... ciekawe co na to mój Młodszy, który masę potrafi łyżką, całą wciągnąć a budyniu nie ruszy ;)

Posted

[quote name='fioneczka']jak zepsułaś ?
ja zeby się kluchi ;) nie robiły podczas gotowania to mikserem mieszam aż do zgęstnienia i zagotowania ... nic nie mozna zepsuć ;)

no kluchi .... bo ja merdałam ręcznie :grins:

pisz jak to Tiramisu mam zrobić ... co kupić itd
a najlepiej wpadnij do mnie i zrób ... bo człek jak patrzy to się najlepiej uczy :p

to Tiramisu , to kupuję biszkopty jezorki ;) , układam w foremce , nasaczam delikatnie mocna kawą rozpuszczalną , mocno ocukrowaną i można dać ciutek alko;) ale jak nie mają tego jeść dziecka ...potem wywalam zmiksowany kremik ( połowe )Tiramisu z Gellwe , posypuję czekoladą w proszku potem znów układam biszkopty , znów krem , znów biszkopty i czekolada ...i do lodówy

Posted

ale dostałam przepis na sernik z budyniem ...powiem że nie było to złe

SKŁADNIKI:

• CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • MASA BUDYNIOWA:
  • litr mleka
  • 4 budynie czekoladowe
  • MASA SEROWA:
  • 1/2 kg mielonego tłustego sera
  • 1 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • budyń śmietankowy
  • 15 kropli aromatu cytrynowego

PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,posiekać z margaryną.Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.Wyłożyć na prostokątną blachę,w tym czasie ugotować budyń i przestudzić , wyłożyć na surowe ciasto. Przygotować mase serową .Żołtka utrzec z cukrem . Dodać ser , proszek budyniowy , aromat , zmiksowac. Delikatnie połączyć z pianą z białek.Delikatnie rozsmarować na masie budyniowej . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Piec 50-55 min.

Posted

fioneczka napisał(a):
ale kremik karpatkowy jest inny w smaku i ma inną konsystencję ... muszę kiedyś z budyniem spróbować zrobić ... ciekawe co na to mój Młodszy, który masę potrafi łyżką, całą wciągnąć a budyniu nie ruszy ;)

Śmietanka zmienia smak - przetestowane na podobnym, smerfim organiźmie ;-)

Posted

[quote name='Alicja']to Tiramisu , to kupuję biszkopty jezorki ;) , układam w foremce , nasaczam delikatnie mocna kawą rozpuszczalną , mocno ocukrowaną i można dać ciutek alko;) ale jak nie mają tego jeść dziecka ...potem wywalam zmiksowany kremik ( połowe )Tiramisu z Gellwe , posypuję czekoladą w proszku potem znów układam biszkopty , znów krem , znów biszkopty i czekolada ...i do lodówy

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
rano biegnę do EKo ... bo mam niedaleko ;)
ale sobie pojem hehe

EDIT :

goowno za przeproszeniem a nie ciacho ... :splat: zapomniałam że jutro robię pierogi na święta (z moimi umiejętnościami i Moną przeciskającą się pomiędzy szafkami a mną pewnie mi zejdzie chwila ;))

a do tego budyniowego sernika to ja jeszcze brzoskwinie pocięte w kosteczki dawałam (ktoś mi taki przepis zaserwował)

Posted

[quote name='fioneczka']aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
rano biegnę do EKo ... bo mam niedaleko ;)
ale sobie pojem hehe

u Mnie nawet Klocusiowa zjadła ..a ona kremowych nie za bardzo jada ...ooo i Mała Grosia wcinała :) bo było bez %

EDIT :

goowno za przeproszeniem a nie ciacho ... :splat: zapomniałam że jutro robię pierogi na święta (z moimi umiejętnościami i Moną przeciskającą się pomiędzy szafkami a mną pewnie mi zejdzie chwila ;))

pomaga ci :)

a do tego budyniowego sernika to ja jeszcze brzoskwinie pocięte w kosteczki dawałam (ktoś mi taki przepis zaserwował)

u mnie w serniku brzoskwinie nie mają racji bytu