Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='lolka75']moja ciotka kazala ze bez jajka:shake:...ale jak Ala ze Slunska mowi ze moze z jajkiem byc to se zrobie jutro na sprobe:multi:
Tylko Alutko skarbnico i moje kulinarne guru opowiedz jak to sie robi:modla:

Loluś , ugotowane ziemniaczki przepuszczasz przez praskę albo maszynkę i studzisz , następnie wybierasz 1/4 zawartości ziemniorów i to miejsce dopełniasz mąką ziemniaczaną (oczywiście ziemniory wybrane są nadal w misce ;))
wbijasz 1 jajo całe , ewentualnie możesz jeszcze żółteczko dołożyć , delikatnie solisz i wyrabiasz ciasto . Potem to już tylko kulanko kluskow .;)

Posted

[quote name='Alicja']Loluś , ugotowane ziemniaczki przepuszczasz przez praskę albo maszynkę i studzisz , następnie wybierasz 1/4 zawartości ziemniorów i to miejsce dopełniasz mąką ziemniaczaną (oczywiście ziemniory wybrane są nadal w misce ;))
wbijasz 1 jajo całe , ewentualnie możesz jeszcze żółteczko dołożyć , delikatnie solisz i wyrabiasz ciasto . Potem to już tylko kulanko kluskow .;)

że co ? :evil_lol:

Posted

To teraz już nie wiem, co wczoraj robiłem. Gotowane ziemniaki ok.1kg przepuściłem przez maszynkę razem z 0.4kg białego sera, dodałem jajko, jakieś cztery łyżki skrobi i troszkę soli. Potem to zbełtałem razem, rozwałkowałem na plaster ok. 1,5cm, pokroiłem na kawałki i ugotowałem.
A u Ali widzę też są krasnale :lol: i ciemno :loveu:

Posted

dziekuje Alenka.... jeszcze w sezonie zglosze sie do Cia po przepis na kiszenie ogorkow:oops:.... nigdy tego nie robilam, a czasem za ogorkowa sie teskni na obczyznie

Posted

[quote name='rwpb']To teraz już nie wiem, co wczoraj robiłem. Gotowane ziemniaki ok.1kg przepuściłem przez maszynkę razem z 0.4kg białego sera, dodałem jajko, jakieś cztery łyżki skrobi i troszkę soli. Potem to zbełtałem razem, rozwałkowałem na plaster ok. 1,5cm, pokroiłem na kawałki i ugotowałem.

kluchy serowe robiłes hihihihihihihihihi
a u mnie jasno ;-)

Posted

[quote name='Vectra']że co ? :evil_lol:

[FONT=Arial]że kluski :grins:[/FONT]

[quote name='zuzolandia']http://images8.fotosik.pl/171/23455cbc12893a53.jpg

sie chłopok wkoncu mogł porzundnie umyc hihihihihi;-)

u mnie kluski to Adaś robi ale dzisiaj sie mu nie chciało bo po robocie jest a ja nie cierpie wiec idziemy na wyzerke jutro do mamy h
ihihihhihihi

[FONT=Arial]u nas Cezarek robi najlepsze ;)[/FONT]

[quote name='rwpb']To teraz już nie wiem, co wczoraj robiłem. Gotowane ziemniaki ok.1kg przepuściłem przez maszynkę razem z 0.4kg białego sera, dodałem jajko, jakieś cztery łyżki skrobi i troszkę soli. Potem to zbełtałem razem, rozwałkowałem na plaster ok. 1,5cm, pokroiłem na kawałki i ugotowałem.

[FONT=Arial]jakiesik kluchy z serem ... ale to nie typowe śląskie ;)

Krasnali ci u nas dostatek :evil_lol:
[/FONT]

[quote name='lolka75']dziekuje Alenka.... jeszcze w sezonie zglosze sie do Cia po przepis na kiszenie ogorkow:oops:.... nigdy tego nie robilam, a czasem za ogorkowa sie teskni na obczyznie
[FONT=Arial]
oki doki ... tylko jak wyjdą zależy głównie od ogórasów
[/FONT]

[quote name='anetta']Mmmmm, kulinarnie sie zrobiło mmmmmmmm.
Te babeczki tak smakowicie wyglądają

:nerwy: i po dziecku :errrr::errrr:
http://global.images8.fotosik.pl/171/51606b3192336bf4.jpg

[FONT=Arial]:evil_lol: jednego szkodnika mniej [/FONT]

Posted

Dobry wieczór Alutka :) Przyszłam Ci powiedzieć, że prawdopodobnie będziemy w Katowicach 26 marca :) Wpadniesz przywitać się z białaskami?

Posted

jbk napisał(a):
Dobry wieczór Alutka :) Przyszłam Ci powiedzieć, że prawdopodobnie będziemy w Katowicach 26 marca :) Wpadniesz przywitać się z białaskami?

ja wpadnem napewno jesli tylko nie zmienialas numeru phona to cie namierze

Posted

[quote name='agaga21']http://images8.fotosik.pl/171/23455cbc12893a53.jpg
kąpiel zimowa

http://images8.fotosik.pl/171/7454528f757be1d3.jpg
buźka!

http://images8.fotosik.pl/171/060fa7d4d6df6626.jpg
już lecem!

wariat no nie ;)

[quote name='jbk']Dobry wieczór Alutka :) Przyszłam Ci powiedzieć, że prawdopodobnie będziemy w Katowicach 26 marca :) Wpadniesz przywitać się z białaskami?

buuuuu , to znowu piatek ..... pokombinuję , może uda mi się urlopik załatwić co
jest sprawą bardzo wątpliwą

Posted

To ja tyle razy robiłem te kluchy i jadłem nie wiadomo co :diabloti:
Jest jeszcze wersja z tartych i odciśniętych surowych ziemniaków, przepis podobny.
Tych babeczek to ile wychodzi? Mam tylko 12 foremek.

Posted

[quote name='Tengusia']niom pod domkiem prawie ... musze tylko pamietac zeby wolne sobie zalatwic :grins:

cffaniara ;)

[quote name='rwpb']To ja tyle razy robiłem te kluchy i jadłem nie wiadomo co :diabloti:
Jest jeszcze wersja z tartych i odciśniętych surowych ziemniaków, przepis podobny.

:hmmmm: ... jak ciasta nadbedzie to zrobisz na 2 razy pieczenie ;)

Posted

[quote name='Asiaczek']Wybieram "albo"...

Pzdr.
Ja też, ja też :grin::grin::grin:

[quote name='Alicja']dlaczemu bez jajka :hmmmm: my dajemy jajco
Właśnie ... dlaczemu bez jajka ???

[quote name='Alicja']Loluś , ugotowane ziemniaczki przepuszczasz przez praskę albo maszynkę i studzisz , następnie wybierasz 1/4 zawartości ziemniorów i to miejsce dopełniasz mąką ziemniaczaną (oczywiście ziemniory wybrane są nadal w misce ;))

Bez dziurek (dołków) ? Ja TYLKO z dziurkami ! :grin:

[quote name='rwpb']To ja tyle razy robiłem te kluchy i jadłem nie wiadomo co :diabloti:
O tak, tarte uwielbiam !