Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Łoj, może być i moskiewski.Ja to się znam jak świnia na gwiazdach.

Co allegro; to można takie pozwolenie uzyskać ? Od kogo? Jak ?

A co do "Po czwarte", to wszystko okej, tylko, kto miałby "podrzucić" do schronu te umowy ? I co powiedzieć "te, co pan tu ma są do doopy , a te nasze, to takie fajne" ? Ja wiem, że Ty masz rację, że umowa adopcyjna, to poważny dokument, że musi tam różne klauzule zawierać, ale ... Jak przekonać pana kierownika, żeby używał naszych , a nie tych swoich.Ja bym mu w papiery nie wchodziła.Chyba, że miałaś na myśli wyadoptowywanie psów z naszej pozycji, z hoteli, z domów tymczasowych.To wtedy ja Cię sorry.

• Replies 8.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wejdź na allegro w nagłówku pomoc-usługi specjalne-aukcje charytatywne.Trochę czytania jest.
Wpłaty muszą chyba być na konto fundacji z dopiskiem(dla kogo).Nie może to być raczej na osobę prywatną.

Posted

[quote name='matrioszka2']A co do "Po czwarte", to wszystko okej, tylko, kto miałby "podrzucić" do schronu te umowy ? I co powiedzieć "te, co pan tu ma są do doopy , a te nasze, to takie fajne" ? Ja wiem, że Ty masz rację, że umowa adopcyjna, to poważny dokument, że musi tam różne klauzule zawierać, ale ... Jak przekonać pana kierownika, żeby używał naszych , a nie tych swoich.Ja bym mu w papiery nie wchodziła.Chyba, że miałaś na myśli wyadoptowywanie psów z naszej pozycji, z hoteli, z domów tymczasowych.To wtedy ja Cię sorry.

Tak, miałam na myśli psy przechodzące przez nasze ręce do nowych domów ;)

Posted

Nie wiem.Może w nocy ? Może jutro ? Dzisiaj pati-c ma wieźć sznaucerkę do Strzegowa do mantis.Może i do Ciebie zaleci ?
Wszystko wie tylko golf, kometa i Jo 37.Szrajbnij do nich.Golf przetrzymuje sznaucerkę i staruszeczkę z ostatniej foty.

evl, no to ja Cię sorry jeszcze raz.:lol:

Posted

[quote name='malagos']Ze schroniska wyciągnięta została też mała suczka, Krówka, która ma do mnie trafić na dt. Kto wie, kiedy do mnie przyjedzie?

Czy o tą chodzi?Jeśli tak to potrzebny będzie nowy kontakt,żeby podać na allegro.

Posted

Gdzie jest Strzegowo? koło Ciechanowa czy Ciechanowca?

Gryzeldzia, nie wiem, o jaką suczkę chodzi - dostałam zapytanie od dziewczyn, które były w schronisku, czy mam wolne miejsce w domu tymczasowym. Mam, tylko dla małej suczki. Wybrały jakąs małą, łaciatą - chyba to ta ze zdjęcia.

Posted

Moze któras z nich, kometa albo golf tu zajrzą, albo zadzwoni do mnie pati-c, czy i kiedy przywiezie mi sunię. Czy uda się połączyć wyjazd do Mantis i do mnie.

Posted

malagos napisał(a):
Mam nr do pati, była u mnie 3 tygodnie temu, przywiozła do mnie Gajanę z Warszawy.

Juz jesteśmy umówione z pati, zobaczymy się w nocy.

Czyli , że dobrze kombinowałam ;)
Odezwij się za kilka dni, jak już okrzepniesz, i Ty, i mała.Wiesz, to jest Stefcia.Tak ją nazwałam, bo taka swojska milusia.

Posted

sunia którą wyciągnęłam gdy była zywcem rozszarpywana na kawałki-obudziła sie i czuje sie dobrze, zmusiłam kierownika by jutro trafiła do lecznicy w lublinie na ok.tydzien. CZY KTOS MOŻE JĄ ODWIEDZAĆ?

Staruszka która była w stanie wstrzasu i prawie agonii-po lekach, kroplówkach itp ładnie sie podniosła, ale w schrtonisku nie pozyłaby nawet dnia wiec zabrałam ja do siebie.

Beka dostała 2 szczeniorki i onke.
Do Gajowej trafił szczenior w typie leona

Posted

Sznupka melduje, że już u Mantis :)

A Mantis dziękuję wszystkim, którzy pomogli jej do mnie dotrzeć. :loveu:

Jutro założę jej własny wątek i będziemy informować na bieżąco.

Posted

[quote name='kometa']Prawie wszystkie suki sa ciezarne!!!
Pomocy!!

Co my mamy zrobić? :-( Miała być salka, miały być sterylki... I co? :-(

Jak dla mnie z tego regulaminu allegro wynika, że albo się musimy podessać do jakiejś fundacji/stowarzyszenia albo same takie założyć. Z tym, że stowarzyszenie ma chyba prostszą procedurę itd.

Beka dostała ONkę (którą?), foksię? I którego szczyla jeszcze?

Do której lecznicy trafiła ta rozszarpywana suka?

Które szczenię pojechało do Gajowej?

Czy każdy, kto dostał/wziął sobie od nas prezencik (:evil_lol:) może się tu odezwać, napisać parę słów i wkleić zdjęcie, żebyśmy skumały o które egzemplarze chodzi?

Stowarzyszenie ma osobowość prawną,
jest w nim lepsza kontrola działalności stowarzyszenia przez członków (walne
zebranie członków, poza tym zarząd i organ kontroli wewnętrznej), może
prowadzić działalność gospodarczą.

Fundacja musi posiadać fundatora - czyli osobę, która ją powoła, nada statut
i wyposaży na początku w majątek. W fundacji jest zarząd, nie ma kontroli
przez "członków", bo członków nie ma. W razie nieporozumień i oskarżeń w
stylu "na co poszły te pieniądze" trudniej jest o przejrzystość dla osób nie
będących w zarządzie. Jak fundacja chce prowadzić działalność gospodarczą,
to musi mieć majątek o wartości co najmniej 1000 zł - może nieduże
ograniczenie, ale jednak ograniczenie.

Szukam różnych porad prawnych nt. naszej ewentualnej organizacji. Wiem, że niektórzy mają osobliwą niechęć do stowarzyszeń (np. ja ale nie tylko ;)) ale to cel wyższy, łatwiej nam będzie działać. Tak sądzę.

Trudno jest określić czy lepszym rozwiązaniem jest powołanie fundacji czy też stowarzyszenia. Powołanie fundacji wiąże się z większymi kosztami - ustawa mówi wprawdzie, iż od sporządzenia aktu notarialnego zawierającego oświadczenie woli fundatora o ustanowieniu fundacji nie pobiera się opłaty (art. 8 ust 1 ustawy), ale od czasu likwidacji państwowych biur notarialnych przepis ten przestał być stosowany, chociaż formalnie nadal obowiązuje. W praktyce utworzenie fundacji jest trudniejsze, ponieważ sądy rejestrowe podejrzliwe odnoszą się do składanych przez fundatorów wniosków, dopatrując się próby ukrycia po formą fundacji prowadzenia działalności gospodarczej i osiągania zysków przez fundatora. Powołanie fundacji jest o tyle lepsze, iż fundator może sam określić cel i zasady działanie fundacji. W przypadku stowarzyszenia konieczne zebranie grupy piętnastu osób.

http://administracja.ngo.pl/x/340717 ->
JEŚLI MASZ PRZYJACIÓŁ – ZAŁÓŻ STOWARZYSZENIE. JEŚLI MASZ PIENIĄDZE – ZAŁÓŻ FUNDACJĘ.
:lol:

Posted

Kurcze, nie wiecie czy oni nie separują suk od psów? są trzymane razem? nie wiem czy ich pogięło :angryy:
Sznupka też może być w ciąży :placz: znacie orintacyjny koszt sterylki aborcyjnej? czy ona jest droższa od normalnej?

Posted

Nie separują. Gdyby były trzymane jednopłciowo to by się suki pozagryzały. Jeśli to wczesna ciąża to nie powinna być dużo droższa od normalniej sterylki... Kurde :/

Posted

W tym schronisku jest taka zasada, że jak jest zróżnicowanie w boksie (duże, małe, suki i psy) to nie ma aż tylu pogryzień. W innych kombinacjach się nie sprawdza, bo psy się straszliwie gryzą... A sterylek tam na miejscu jeszcze się nie robi, nad czym bardzo ubolewamy...