Paulina_mickey Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 [quote name='evl'] Po trzecie: http://i46.tinypic.com/2vll6j9.jpg dla mnie to ona wygląda trochę jak moskiewski stróżujący, co myślicie? Sama nie wiem co to jest. Ale jak na moskala ma za krótką kufę i to takie jakby wcięcie pomiędzy oczami a kufą, to nie jest typowe ani dla moskala ani dla kaukaza nawet... Sama nie wiem pod co ją podciągnąć, w każdym razie jest piękna! Gryzeldziu wielkie, wielkie dzięki za allegro. Co do wieku to nie wiem dokładnie, wydaje mi się że to szczyl jeszcze koło 1, 5 roku. Co do sterylki to na pewno będzie zrobiona. Między innymi na to też zbieram pieniądze. Quote
LadyS Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Oczywiście cytowanie selektywne nie działa... A więc: 1. Fundacja albo stowarzyszenie - moim zdaniem nie ma zupełnie sensu. Dlaczego? Fundacja odpada zupełnie, bo to jedna osoba z zapleczem finansowym. Stowarzyszenie nie ma sensu choćby dlatego, że duża część nas na tym wątku to studentki - skończymy studia i się rozjedziemy. To drugie, jeśli chcecie allegro cegiełkowe - dogadajcie się ze stowarzyszeniem jakimkolwiek, żeby założyli subkonto, na które będziemy my wystawiać cegiełki i już - bardzo często tak to właśnie jest organizowane. Po trzecie - przepraszam ja Was bardzo - ale do stowarzyszenia to raczej tutaj nie ma odpowiedniej organizacji :roll: Widać to na wątkach - psy są wyciągane, a nikt na wątkach poza ich założeniem w zasadzie nic nie robi. Dla mnie działanie powinno być takie, żeby zrobić kilka bazarków, założyć nawet subkonto w mBanku z darmowym prowadzeniem, tak wrzucać kasę i trzymać, a w razie potrzeby dać na psiaki, żeby zawsze była rezerwa. Nie ma dla mnie żadnego sensu działanie takie, jak dotychczas - moim zdaniem każda z nas powinna wybrać jednego psa, którego sprawę prowadzi, szuka dt, zbiera fundusze, szuka ds i potem gdy go wyda, bierze następnego - w miedzy czasie nie zaszkodzi oczywiście ogłaszać innych psów, ale jak będziemy zajmować się wszystkim na raz, to nic nie zrobimy. 2. Promocja schronu - nie bardzo wiem, po co Wam stowarzyszenie, skoro nawet promocja schronu leży... Od naszego spotkania praktycznie gotowe są wizytówki i ulotki - zrobiłam je przy pomocy kilku dziewczyn w pewnych kwestiach, ale nikt jakoś nie mówi, żeby je drukować, żeby je rozprowadzać, ciągle tylko "musimy się w tej sprawie spotkać". 3. Wizyty w schronie - wydaje mi się, że dobrze byłoby podczas wizyt wypatrywać "perełek" i nimi się głównie interesować. No i nie wiem, jak reszta to odbiera, ale mnie po prostu słabo się robi, jak czytam wypowiedzi komety, która pisze, że "zmusiła kierownika" - mam przed oczami wizję kierownika, który mówi - spieprzajcie stąd, bo mnie Was nie potrzeba - a zrobi tak, jak się wkurzy rządzeniem się w JEGO schronie, bo pamiętajcie, że to nie jest MIEJSKI, tylko PRYWATNY schron, a kierownik jest naprawdę fajnym człowiekiem, skoro nas wpuszcza na swój teren i jeszcze jego pracownicy nam pomagają - to się rzadko zdarza w schronach i pora to docenić, zamiast robić zamieszanie. Poza tym, zapraszam do odwiedzania wątków szczyli i zakładania wątków psów, które wpadły Wam w oko i serce - tak właśnie dom znalazł Bezik. Przypominam, że tymczas dla szczeniaków u PIRANHII jest płatny - ja zobowiazałam się opłacić jednego szczeniora, tak się z nią umówiłam - na drugiego są robione bazarki, więc jak ktoś się chce dołożyć, zapraszam. Quote
gryzeldzia Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 [quote name='golf']Krówka Możecie mi podać nowy kontakt do osoby która opiekuje się krówką-ZUZĄ. Muszę go dodać do aukcji,inaczej będzie poplątanie z pomieszaniem. Quote
Paulina_mickey Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Lady ma rację, pomysł z "przejęciem" psa na siebie jest bardzo dobry. Z tym, że jeśli dana osoba ma psa na siebie to pozostałe nie powinny jej zostawiać. Chodzi mi np o sytuację szczeniaków czy Oliwki, na którą zbieram kasę. Właściwie sama, lady też sama zbiera na utrzymanie szczeniaków. Są bazarki, jest nas tyle trzeba chociaż podnosić, bo one tam strasznie szybko spadają... Ja wiem, że każda z nas ma swoje ulubione wzorce, że tak to ujmę, ale jedna osoba nic nie zdziała, a lepiej wyciągać sukcesywnie i co najważniejsze skutecznie(czyli do domu stałego) psy w mniejszej ilości niż wyciągnąć masę a potem się martwić jak się je opłaci. I nie kieruję tego do kogokolwiek tylko piszę ogólnie. :) I nie mówię tez o chorych psach, bo to całkiem co innego. Poza tym co do wyjazdów tam i wyprowadzania psów...Nie możemy tego tak robić jak tym razem. Nie możemy wyprowadzać 4 psów z całego stada, bo potem to się tragicznie kończy, dla tego wprowadzanego z powrotem, i ja wolę jechać tam zrobić zdjęcia zza krat, gorsze, niż lepsze a kosztem psa... Quote
malagos Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 [quote name='sacred PIRANHA']a ja nadal prosze o podrzucanie wątku szczyli które do mnie trafiły i podrzucanie bazarku na ich utrzymanie... Ja też załozę wątek suni (Krówka, czy jak ją tam zwiecie...) i poprosze o podrzucanie oraz pomoc - u mnie dt tez jest płatny, zaledwie 150 zł na miesiac, a warunki dobre z opieką lekarza weterynarii TŻ. I konieczna będzie sterylizacja i pieniadze na nią. Kontakt do allegro i innych ogloszeń: dom tymczasowy, w okolicach Warszawy (juz bliżej do Makowa Maz. niż Ciechanowa!!) [email protected] 692 781 745 Jak tylko założe wątek z nowymi zdjeciami, podam tu linka. I poprosze zaprzyjażnione osoby o zrobienie ogłoszeń. Czy sunia ma szczepienie przeciwko wściekliźnie? Przypominam, ze to jedyne wymagane prawem szczepieni psa w schronisku! Quote
sacred PIRANHA Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 mnie to trochę dziwi...tyle osób na wątku...kierownik nie robi nie wiadomo jakich problemów...naprawdę w wiekszosci schronisk trzeba kombinowac żeby zrobic fote, wykłocać się jak cię wyganiają i to z miejskiego schronu! mnie nie stać w tej chwili na branie darmowych tymczasów jak robiłam to dłuższy czas...w związku z tym, ze mam mozliwości mieszkaniowe i czasowe zdecydowałam się na płatny tymczas dla szczyli...jednego zobowiązała się opłacić ladySwallow, na drugiego wystawiła bazarek- z moimi rzeczami! dałam swoje rzeczy które sprzedaje za bezcen w porównianu z tym ile za nie dawałam tylko po to żeby opłacić szczyla ...a od Was nie moge się doprosić wejścia na wątek i podrzucania co w przypadku bazarku jest akurat bardzo ważne... Quote
LadyS Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Malagos - do mnie kierownik powiedział, jak zabierałam szczyle, że one za małe na wściekliznę i ich nie szczepił, jak szczepił inne - więc podejrzewam, że wściekliznę ma zaszczepioną. Co do wyjazdów - zgadzam się z Pauliną. Quote
sacred PIRANHA Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 malagos nie mam pojęcia osobiście czy sunia ma szczepienie przeciwko wściekliźnie...ale skoro szczyle które dostałam był zaszczepione od wirusówek co wiadomo nie jest obowiązkowe myślę, że obowiązkową wściekliznę ma...ale to się musza wypowiedziec osoby, które ją zabrały Quote
malagos Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Pytam o tę wściekliznę, bo nie dostałam razem s sunią świdectwa - co jest urzędowym potwierdzeniem szczepienia. Jak będziecie w schronisku, proszę o to świadectwo (i wysłanie mi pocztą). Quote
LadyS Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Myśmy naklejki z wirusówek dostały, więc to jakieś niedopatrzenie. Quote
*Gajowa* Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Do mnie przyjechał duży leosiowaty szczenior - fotki mam przygotowane ale nie mogę wstawić. piesio ma potworną biegunkę - oddałam kupsko do badania. Quote
LadyS Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Dziewczyny, kiedy resztę zdjęć wstawicie? Quote
malagos Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Założyłam watek Krówce - Zuzi - Stefci http://www.dogomania.pl/threads/174719-MaA-a-mA-oda-urocza-sunia-w-A-aty-Czeka-na-dom?p=13605913#post13605913 dodam zdjęcia, kilka jej zrobilismy w ogrodzie. Cze=ka nas jeszcze przeglad weterynaryjny i odrobaczenie. Quote
LadyS Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Zapraszam do odwiedzania i podnoszenia wątku Sprocketa: http://www.dogomania.pl/threads/174720 Quote
*Gajowa* Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 LadySwallow wysłałam Ci na maila fotki psiulka - dzięki. Czy wiadomo jak długo był w schronie. Jest bardzo chudy - kręgosłup, żebra i kości miednicy można wyczuć pod brudnym, cuchnącym futerkiem. Quote
plastelina Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Link nie działa, przynajmniej mi. pozatym co to wg. Ciebie oznacza "wyszukiwanie perełek"? co do reszty Twojej wypowiedzi to zgadzam się z nią całkowicie. musimy ustalić kto jest odpowiedzialny za danego psa itd. żeby nie powtórzyła się sytuacja taka jak ze Sznupką. no i co do wyjazdów do schronu, to faktycznie trzeba albo zaprzestać spacerów całkowicie i robić tylko zdjęcia , albo wyprowadzić wszystkie. ostatnio w 7 osób wyprowadziliśmy niecałe 3 boksy, plus kilka psów z kwarantanny i szczeniory. zdjęcia boksera , które przesłała mi Paulina: Boksio roboczo nazywa się King ( u poprzednich właścicieli nazywał się King-Kong:|) Quote
LadyS Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Tak sobie pomyślałam i postanowiłam się podzielić przemyśleniami :evil_lol: - proponuję, aby każda z nas wzięła się gruntownie za jakiegoś psiaka - porobiła mu ogłoszenia, założyła wątek, poszukała funduszy i dt, albo ds i proponuje, aby to spisać. - za radą matrioszki - napisać o potrzebach finansowych. Obecnie: * sznupka jest u Mantis w DT opłacanym przez skarpete kudłaczy, płatny transport pati-c opłacony przez matrioszkę za wpływy z bazarków; napisze do leni, czy coś trzeba pomagać. * 2 szczeniaki z tego wątku: http://www.dogomania.pl/threads/174623 na płatnym tymczasie u sacred_PIRANHII - 120 zł/msc za jednego psa + ceny za szczepienia i sterylki/kastracje (jeśli nie odbędą się już w DS). Ja opłacam jednego szczeniaka, drugi do opłacenia. Bazarki na szczeniaki: - http://www.dogomania.pl/threads/174665 - spódnice i spodnie - http://www.dogomania.pl/threads/174513 - bazarek ogłoszeniowy * Krówka vel Stefcia vel Zuzia z tego wątku: http://www.dogomania.pl/threads/174719 na płatnym tymczasie u Malagos - 150 zł/msc + koszty weterynaryjne i sterylizacja. * Oliwka z tego wątku: http://www.dogomania.pl/threads/149289 w hoteliku, z tego co widziałam, w nienajlepszej sytuacji finansowej. Bazarki na Oliwkę: - http://www.dogomania.pl/threads/174612 - http://www.dogomania.pl/threads/174622 - wątki mają jeszcze Milva http://www.dogomania.pl/threads/171989 i Sprocket http://www.dogomania.pl/threads/174720 Plastelino - ja to widzę tak. Moje podejście wiele razy było już przekrzykiwane i gnębione, a ja wyzywana od "rasistek" - uważam jednak, że lepiej jest pomóc większej ilości psów, żeby większa ilość psów znalazła domy, niż żeby brać jednego psa chorego czy starego i pozostać z nim na długi czas w hoteliku. Od razu mówię, że nie potępiam czy nie uważam, że złe jest zajmowanie się takimi psiakami - ja jednak chce pomóc jak największej ich ilości. Dla każdego "perełką" będzie inny pies, przed szukanie "perełek" rozumiem: - szukanie psów w typie rasy, robienie zdjęć, wystawianie na allegro i podsyłanie dziewczynom, które zajmują się konkretną rasą - znajdowanie sobie pod pieczę takiego psa, który nas urzekł/uważamy, że ma szanse/chcemy mu pomóc i zajęcie się nim od początku do końca, a nie tylko wyciągnięcie albo jojczenie, jaki biedny - no i oczywiście pomaganie tym w największej potrzebie. Ja ze swojej strony powiem, że dzięki sacred_PIRANHII, za co bardzo jej dziękuje, bo odwala kawał roboty, mam możliwość brania ze schronu szczeniaków i będę to pewnie robić. Mi samej ogromnie do serca przypadają szorstki, stąd takie psy zwykle zdobywają moją uwagę. U Pauliny będą to pewnie benki i inne 'duże misie'. Tak to mniej więcej widzę. Poza tym, wpadłam na pomysł założenia wątku finansowego Nowodworu - gdzie wklejamy rozliczenia, potrzeby, bazarki i piszemy, ile jest kasy, po czym RAZEM przeznaczamy ją na coś. Tutaj też dojdzie pewnie z czasem allegro cegiełkowe - najlepiej dogadać się z jakąś fundacją. Takie pieniądze w spokojniejszych czasach można przeznaczyć równo na każdego psa w hotelu/DT, a w pilniejszej potrzebie częściowo na potrzebującego już psa, czy nawet na transport, jak to było ze sznupką. Cały czas gotowe są projekty ulotek i wizytówek, niech ktoś się zdeklaruje, ile może wydrukować i gdzie rozdać. Strona internetowa się robi (konkretniej, panel administracyjny do łatwego dodawania zdjęć w galerii). Dziś, przy rozmowie z evl wpadłyśmy na pomysł zrobienia kalendarzyka z psem z Nowodworu.. Zrobiłam projekt, poszłam wydrukować i zalaminować 10 sztuk. Wygląda to tak: przód: tył: A to zdjęcia w laminacie, niewyraźne, bo robione telefonem przy nienajlepszym oświetleniu: przód: tył: Zamierzam wystawić część na allegro, część na bazarku, właśnie na skarpetę nowodworską. Jakie proponujecie ceny wyjściowe i jakie kup teraz? Potem zrobię jeszcze inne projekty "przodu". Kalendarzyki są na tyle twarde, że doskonale sprawdzą się też jako np. zakładki do książki. Quote
LadyS Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Zdjęcia leosiowatego szczyla od Gajowej: Gajowa, u Ciebie DT płatny/niepłatny, a jak płatny, to już wiadomo, że ktoś będzie opłacał, czy my mamy zbierać? Quote
gryzeldzia Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Ile kosztuje "produkcja" 1szt,takiego kalendarzyka ? Quote
leni356 Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Świetny pomysł z kalendarzem.. Lady, nie mogę wysłać pw, masz pełną skrzynkę. ja już oczyściłam swoją Jeśli chodzi o sznupkę to proszę pomóżcie z kosztami sterylki Quote
LadyS Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Sama produkcja, to zależy gdzie - ja robiłam dzięki uprzejmości pana w drukarni niedaleko mnie, ale nie pytaj, ile nerwów kosztowało mnie zrobienie tego cholerstwa na komputerze, obrobienie i odpowiednie sformatowanie, aby można było uzyskać pożądane rozmiary ;) Edit: Już oczyściłam, dzięki za znak, leni, bo to nowe dogo nie pokazuje pełnej skrzynki... Quote
gryzeldzia Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 Jeśli chodzi o sprzedaż kalendarzyków na allegro to trzeba uważać.Co by tego nie podciągneli pod sprzedaż ciągłą i zorganizowaną bo i się mogą przyczepić. Quote
Recommended Posts