Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Agnes']tak samo jak przesada jest zakup 4 cm na 14 kg czy 6 cm na sznaucera min (nie wiem ile waza:evil_lol:)
..[/QUOTE]
takich psow rowniez nie widzialam w tych szerkosciach , najmiejszym psem jakiego widzialam w 4cm to byl 14 kg buldozek i bylo mu nawet ladnie

Posted

[quote name='Migori']Ile ? Jakby rozejrzeć się po tym wątku to nikt ;) Jakby rozejrzeć sie wśród psów spacerujących po mojej okolicy to... też nikt ;)

Na topie są PitMany i el perro. Nikt sie nie rozdrabnia na badziewne Dingo, które bywają w rozmiarze 30mm, czy 40mm ale za to długość takiej obroży zaczyna się od 60 czy 70cm... Da sie taką założyć 10kg pieskowi?[/QUOTE]
moja mam 55cm minimalny obwod 38cm , 4cm szerokosci , da sie :)

Posted

[quote name='Agnes']
Mi szerokie obroze na malych psach kojarza sie z takim obrazkiem [B][URL]http://papilot1.mykmyk.pl/img/660/0/18902307.jpg[/URL][/B] (link bo zdjecie ciut za duze) Tylkoczy ta osoba ma swobode ruchu? Czy taki pies rowniez ja ma? Ale oczywiscie, Wam jest wygodniej, [B]psu takze, skad ta pewnosc[/B]? Bo nie charczy? Pewnie, ze nie charczy, skoro ma szeroki pasek na szyi i to chyba jedyny plus z uzytkowania ;) Jak dla mnie za malo...[/QUOTE]

miałam zadać to samo pytanie :evil_lol:

Po czym stwierdzacie że psu jest wygodniej w szerszej obroży? (pomijając sam fakt charczenia bo chyba nie wszyscy w tym wątku mają charczące psy? a jak tak to radzę nauczyć chodzić na smyczy :diabloti:)
Ja mam obroże od 1 do 2 cm i jakoś nie widzę różnicy w tym która pies ma obroże na sobie, teraz pewnie polecą zdania "bo masz małego psa", ale od lat widzę/wyprowadzam psy na węższych obrożach i nie widzę ubolewania ze strony psa, więc się pytam po czym rozpoznajecie że psu wygodniej?

Posted

[quote name='Onomato-Peja']A ja dalej myślę, że to indywidualna sprawa każdego. ;)
Ja pierwszą szeroką obrożę (5cm) kupiłam u Marty pod pretekstem IPO, o którym wtedy intensywnie myślałam. Było to dosyc dawno, jeszcze przed 'modą' i podpasowało mi ;) Potem był rogz, taks, pitman i nie uważam, że poszłam za modą.[/QUOTE]

a co ma IPO do szerokiej obroży :razz:?

Posted

[quote name='joanna83']Chyba Ci się coś pomyliło!
Mój duży pies ma tylko szerokie obroże i takie mi się właśnie podobają.[/QUOTE]

A była kiedyś taka dyskusja i napisałaś, że zarówno Twój Border jak i sznaucer noszą 20mm rogza. ;)
Więc się zdziwiłam. ;) Zwłaszcza, że sprzedawałaś krowy z Wozy - 3cm i jakiegoś Hamiltona też 3cm.

Posted

[quote name='Onomato-Peja']A była kiedyś taka dyskusja i napisałaś, że zarówno Twój Border jak i sznaucer noszą 20mm rogza. ;)
Więc się zdziwiłam. ;) Zwłaszcza, że sprzedawałaś krowy z Wozy - 3cm i jakiegoś Hamiltona też 3cm.[/QUOTE]

hah, to bylam ja;) sprzedawalam- to nie byly moje obroze;) moja woza miala 2,5cm i tez sie jej pozbylam;)

Posted

a moje dwa 50cm w klebie i ok 17kg sztuka chodza w 2cm. czemu? glownie temu, ze maja obroze zawsze na sobie, zapieta ciasno i widze, ze w niektorych pozycjach psich wygibasow w trakcie spania ta klamerka niemilo im sie wbija w szyje i tak.
2,5cm tez maja, ale efekt jeszcze wiekszy, logiczne. z tego tez powodu, a takze z kilku innych- nie wyobrazam sobie wlozenia moim psom [U]szerokiej i sztywnej[/U] /zrobionej z wielu zszytych tasm/ obrozy.

Posted

[quote name='Migori']Ile ? Jakby rozejrzeć się po tym wątku to nikt ;) Jakby rozejrzeć sie wśród psów spacerujących po mojej okolicy to... też nikt ;)

Na topie są PitMany i el perro. Nikt sie nie rozdrabnia na badziewne Dingo, które bywają w rozmiarze 30mm, czy 40mm ale za to długość takiej obroży zaczyna się od 60 czy 70cm... Da sie taką założyć 10kg pieskowi?[/QUOTE]

Migori - u mnie w okolicy mają szerokie obroże 3-4 haszczaki i 2 Goldeny ;) Raczej nie z dogo. Dingo ma taśmówki na klips 40mm od 40cm się zaczynają, więc mniejsze psy też w to wejdą, nie mówimy tu o 10kg psinach. ;)

Posted

[quote name='zaba14'][B]Ciekawe jak pomarańczowa obrożą która ma 4cm ma wyglądać groźnie? :)[/B] tu chyba nie o to chodzi.. ;)[/QUOTE]
Pisząc groźnie miałam na myśli wszystkie skórzane obroże ozdobione (choć używam tego słowa z przekorą) różnymi metalowymi ozdobami - ćwiekami, nitami, kolcami, blachami.
Jaki to musi mega groźnie wyglądać.... 15kg sunia w szerokiej obroży z ćwiekami... grrrr strach sie bać.
Myślę, że czasem kompleksy można leczyć w inny sposób.

Posted

[quote name='gops']takich psow rowniez nie widzialam w tych szerkosciach , najmiejszym psem jakiego widzialam w 4cm to byl 14 kg buldozek i bylo mu nawet ladnie[/QUOTE]

hmm pies bez szyi w kołnierzu... super... :diabloti::evil_lol:

Posted

[quote name='Onomato-Peja']Migori - u mnie w okolicy mają szerokie obroże 3-4 haszczaki i 2 Goldeny ;) Raczej nie z dogo. Dingo ma taśmówki na klips 40mm od 40cm się zaczynają, więc mniejsze psy też w to wejdą, nie mówimy tu o[B] 10kg psinach. ;)[/B][/QUOTE]
A dlaczego nie? Takie pieski tutaj na forum, też widziałam ubrane w 4cm skórę.

Posted

[quote name='Migori']Pisząc groźnie miałam na myśli wszystkie skórzane obroże ozdobione (choć używam tego słowa z przekorą) różnymi metalowymi ozdobami - ćwiekami, nitami, kolcami, blachami.
Jaki to musi mega groźnie wyglądać.... 15kg sunia w szerokiej obroży z ćwiekami... grrrr strach sie bać.
Myślę, że czasem kompleksy można leczyć w inny sposób.[/QUOTE]
skoro sie komus podoba 3cm obroza z kolcami to dlaczego ma jej nie nosic? 15kg pies to nie jest maly pies ;)

[quote name='NightQueen']hmm pies bez szyi w kołnierzu... super... :diabloti::evil_lol:[/QUOTE]
faktycznie za duzo szyi to on nie mial :evil_lol:

Posted

jak ja lubię takie żywe dyskusję :cooldevi:

[quote name='Onomato-Peja']Migori - u mnie w okolicy mają szerokie obroże 3-4 haszczaki i 2 Goldeny ;) Raczej nie z dogo. Dingo ma taśmówki na klips 40mm od 40cm się zaczynają, więc mniejsze psy też w to wejdą, nie mówimy tu o 10kg psinach. ;)[/QUOTE]

i co będziemy teraz wyliczać ile psów i w czym chodzi po ulicy?
Weź pod uwagę to że nie wszyscy mieszkają w dużych miastach w "dobrze" zaopatrzone zoologi.

[QUOTE]Jaki to musi mega groźnie wyglądać.... 15kg sunia w szerokiej obroży z ćwiekami... grrrr strach sie bać.
Myślę, że czasem kompleksy można leczyć w inny sposób.[/QUOTE]

a 8 kg pies w cienkiej z kolcami może być? :diabloti:
Kompleksów nie leczyłam tymże sposobem aczkolwiek frajdę mi sprawia posiadanie takiego zestawienia tz. mój pies "kanapowy" i obroża z kolcami :cool3:

Posted

[quote name='Agnes']jak dla mnie to kurdupel:diabloti: (bez urazy:eviltong:)[/QUOTE]
moja ma 17kg wiec luz :evil_lol:
dla mnie to sredni pies, a pies powyzej 40kg to krowa bez urazy :diabloti::evil_lol: zart

Posted

Mój pies ma właściwie tylko taksowe obroże, żadnych Rogzów itp. Nie wiem też, czy wygodniej mu w 2 cm, czy w 4, bo mamy tylko 4 cm i nie mam porównania. Natomiast 2,5 cm na moim (ponad 40 kg) psie wygląda śmiesznie, jak sznureczek. Mnie się podobają szerokie obroże dla dużego psa i wcale nie chodzi o to, że mają wyglądać groźnie. Mamy śliczne taksowe kwiatuszki niebiesko-różowe i to jest moja ulubiona obroża (dla chłopaka zresztą). Wiem natomiast, że nigdy mu nie kupię mniej niż 4 cm. Wręcz przeciwnie, uważam, że w 6 cm będzie mu równie wygodnie, a raczej wszystko jedno. Obroże są dla mnie, bo to ja na nie patrzę i kupując sprawiam sobie przyjemność.

Posted

[quote name='NightQueen']jak ja lubię takie żywe dyskusję :cooldevi:[/QUOTE]
Ja też :multi:

Przy okazji dowiedziałam się, że mam kompleksy i leczę je w taki sposób:

[IMG]http://www.beata.boo.pl/dogs/DSC_101.jpg[/IMG]

:mdleje: :diabloti:

Posted

[quote name='BBeta']Ja też :multi:

:mdleje: :diabloti:[/QUOTE]
nie martw sie nie jestes sama :evil_lol:
pieknego masz ttb :diabloti:

Posted

[quote name='Onomato-Peja']A była kiedyś taka dyskusja i napisałaś, że zarówno Twój Border jak i sznaucer noszą 20mm rogza. ;)
Więc się zdziwiłam. ;) Zwłaszcza, że sprzedawałaś krowy z Wozy - 3cm i jakiegoś Hamiltona też 3cm.[/QUOTE]

Onomato-Peja mylisz mnie z kimś.
Ja mam mixa dobka i ratlerkowatą suczkę, a z Wozy jeszcze nigdy nie miałam żadnej obróżki ;)

Posted

[quote name='Migori']A dlaczego nie? Takie pieski tutaj na forum, też widziałam ubrane w 4cm skórę.[/QUOTE]
Chodzi mi o psy które widuję na codzień.

joanna83 - pomyliłam Cię z jo_ann :diabloti:

Cimi - to było takie moje postanowienie, że tak powiem. Na codzień mi szeroka obroża nie była potrzebna (tak uważałam) a w IPO potrzebne sa szelki lub obroża na których pies się może zawieszac i nie udusic. ;)

Posted

[quote name='BBeta']

[/QUOTE]

Ile waży Twój psiak? Ja na swoją 4 kg drobiażdżkę planuję właśnie zakupić jakąś obróżkę z kolcami lub ćwiekami ;)
Uwielbiam takie zestawienia duży i "groźny" w kwiatkach, a mały szczur w ćwiekach :)

Posted

[QUOTE]Uwielbiam takie zestawienia duży i "groźny" w kwiatkach, a mały szczur w ćwiekach :smile:[/QUOTE]
ja też, to są najlepsze zestawienia jakie istnieją :)

co do firmy- mi się osobiście ROGZ np. podoba dużo bardziej niż pitman, tyle że za pitamana dałam 40zł, a za mniej więcej takiej samej wielkości rogza zapłaciłabym 90-100zł. I dlatego wybrałam to drugie xd