Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='PapryczkaChili']Bianko, ja to nawet nie wiem, skąd on się u Ciebie wziął ;) czy się zgubił czy wyrzucony... biedny psiak, że tęskni... ale u Ciebie ma przecież bardzo dobrze! takie rarytasy mu gotujesz ;)
On jest ze schroniska . Błakał sie po mieście .
Ma bardzo delikatną psychikę i był bity . To juz Lucynka zauważyła . Trzeba się z nim obchodzić bardzo delikatnie . Boi sie moich psów . Czyje się ostatni po pająkach w domu . Ale potrafi znienacka nawarczeć na mnie i kłapnac zębami , jak cos nie po jego mysli .

Potrafi przejść po leżącym kocię , albo pod Rokim obijając sie o jego nogi . Gdy dałam mu miskę i pierwszy dopadł ja kot , to czekał aż kot wywącha co tam ma . Potrafi stać godzinami na dworze ze zwieszonym ogonkiem , trzęsąc się i patrząc w górę , a zabierany warczy i piszczy na podwórko .

Taki jestem sliczny :loveu:

PapryczkoChili czwarty czips jest u mojej córki . Też ze schroniska , był u mnie na tymczasie . . Jrst na zdjęciach z niedzieli .

• Replies 135
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ojoj :-(
ale może z czasem się uspokoi.... piękny jest, śliczna ma mordkę i taką białą :loveu:
niepoukładane ma w głowie - kto wie, co go spotkało... ja mam bardzo uległą suczkę szczeniaczka, bardzo wesoła, ale też taka ostrożna i z brzuszkiem jakby co to na wierzchu. i pamiętam jak na początku dawała sobie wyjadać z miski mojej starszej harpii, a teraz potrafi zawalczyć o swoje i uczy się od starszej takiej pewności siebie, z tym, że ją nic złego nie spotkało - poprostu taka jest maskotka przytulanka. więc może z czasem Mopsik też podniesie wysoko ogonek i nie będzie się bał. zastanawia mnie cały czas to jego przekręcanie główki... no i że tak stoi na dworze - może tak wcześniej robił - musiał robić ... biedactwo :( masz jakieś przypuszczenia jeszcze co do tego jego zachowania?

Posted

Na Mopsia wołamy Kajtuś . Wiem , że imie głupie , ale on na nie jako tako reaguje . Ma bardzo słaba psychikę . W stadzie jest zagupiony , nie potrafi sie odnalesć w nowej sytuacji . Nawet siłą położony na łózko czy posłanko , zachowuje się jak przestępca . Wynalazł sobie do leżenia miejsce pomiędzu wiadrami w korytarzu , i tam sie układał . Pościeliłam mu , ale i tak zmarzł :-(
Jak go gdzieś położę , to albo po chwili zeskakuje , albo stoi jak kołek .
Jak wychodzi to kręci sie przez chwilę w kółko , często uderzając o coś , a nastepnie idzie , znowu kilka obrotów , chwile postoi zdezorientowany , obiera kierunek i już normalnie gdzies sobie idzie . Pochodzi po podwórku , nagle staje i stoi . Może tak przestać nawet kilka godzin słaniając się na łapkach . Zawołany nagle się ocknie i podchodzi , ale łapany ucieka truchcikiem , a złapany z nienacka warczy i kłapie . Przed podniesieniem trzeba go pogłaskać , bo inaczej reaguje lękiem i obroną . Są na niego chętni , ale to normalni ludzie , którzy chca normalnego psa . A ja nie moge z czystym sumieniem powiedzieć , że on jest normalny , cokolwiek to znaczy :shake:
Zachowuje się dziwnie . Miałam już w swoim życju wiele psów , i ten z cała pewnością jest " inny ".

Ma apetyt . Ładnie je tego swojego kuraka z marchewką i makaronem , chyba troszkę przytył .
Nie brudzi w domu jeśli wypyści się go po jedzeniu , albo jesli zobaczę , że robi kółka pod drzwiami . Nie prosi dzwiękowo , to jak przeocze , to zrobi sioopod drzwiami .Ale w nocy trzyma i juz tak nie łazi .

Straszny smutasek z niego :-(

Z jednej strony w stadzie mu jest trudno , a z drugiej , patrzy co inni robią , i uczy się od nich co ma robić w danej chwili .
Już wie , że jak wołam całe stado , to trzeba podejść ( psy i koty zawsze sa zamykane w domu na czas wjezdu i wyjazdu samochodów ) tylko że łapac go trzeba .
Aaaa..................i jak wczoraj padało , to sam wszedł po tych nieszczęsnych 3 schodkach do domu :cool3: Czyli potrafi , a ja durna go noszę już drugi tydzień :evil_lol:

Posted

Bianka bo to pewnie pozostałości tego miejsca w którym był. Może w stadzie nie jest mu łatwo ale on się dużo rzeczy nauczy od psiakow. Jak mówisz ze on jest dziwny to najlepiej to opisuje sytuacje bo masz porownanie i już niejednego psiaka widzialas. Ale może z czasem się zmieni, małymi kroczkami... Jak myślisz? Tak sobie myśle ze może on był tak przeganiany z kata w kat I sie nauczyl nikomu nie przeszkadzać poprostu stojąc bez celu - bo to przecież bardzo nienaturalne. Ale on się uczy pewnych rzeczy wiec może to nzawac pewnym progresem i bedziesz dobrze?

Posted

Na pewno był sam.
Nie był w stadzie.
Tak myślę, że on miał kochający dom - być może się zgubił po wypadku i trafił gdzieś, gdzie go bito,przeganiano i o niego nie dbano.
Tęskni za kimś dobrym, za kimś kogo znał,kochał i komu ufał...
Uważam że dom bez psów byłby dla niego bardzo dobry - dom gdzie ktoś by na niego cały czas uważał, poświęcił mu całą swoją troskę, miłość i swój czas.
Na pewno ma problemy neurologiczne ale gdyby ktoś go bardzo pokochał i on by był w centrum uwagi na pewno szło by to ku lepszemu..
Pomalutku, stopniowo ale można go z tego wyprowdzić a przynajmniej zmninimalizować skutki.
Dla niego trzeba by kogoś kto bardzo kocha shih- tzu i zna choć trochę temat.

Wiecie dlaczego serce mnie boli?

Posted

[quote name='Osa']Jest super pieskiem i w dodatku klonem mojej suni..
Znajdzie najlepszy domek na świecie.
Malutek kochany...

mnie tylko te jego 'zawieszki' zastanawiają - chociaż może jest na to wytłumaczenie, że tak był nauczony - nie przeszkadzać.

aha, no to jeszcze tutaj te smyczki wkleję :D bo ostatnia została ;)
http://www.dogomania.pl/forum/f99/super-smycze-kolorowy-zawrot-glowy-zostala-ostatnia-do-10-10-09-a-145395/?highlight=smycze

Posted

[quote name='PapryczkaChili']mnie tylko te jego 'zawieszki' zastanawiają - chociaż może jest na to wytłumaczenie, że tak był nauczony - nie przeszkadzać.

aha, no to jeszcze tutaj te smyczki wkleję :D bo ostatnia została ;)
http://www.dogomania.pl/forum/f99/super-smycze-kolorowy-zawrot-glowy-zostala-ostatnia-do-10-10-09-a-145395/?highlight=smycze
On jest zdziebko neurologiczny . Idzie , nagle sie okręca i przywala w cos głową . Idzie dalej i staje , zadziera głowe do góry i tak stoi . Nachyla się do miski , i nagle leci nosem w dół , a jedna tylna nóżka w góre , i tak stoi chilę łapiąc równowagę . Coś z nim nie tak .
Ale cieszy się , biega , robi kółka wokół mnie jak idziemy .
Fajny jest , tylko potrzebny mu domek bez wygórowanych wymagań .

Posted

BIANKA1 napisał(a):
On jest zdziebko neurologiczny . Idzie , nagle sie okręca i przywala w cos głową . Idzie dalej i staje , zadziera głowe do góry i tak stoi . Nachyla się do miski , i nagle leci nosem w dół , a jedna tylna nóżka w góre , i tak stoi chilę łapiąc równowagę . Coś z nim nie tak .
Ale cieszy się , biega , robi kółka wokół mnie jak idziemy .
Fajny jest , tylko potrzebny mu domek bez wygórowanych wymagań .

ale to chyba poprawa skoro się cieszy i biega :D

Posted

U Mopsia -Kajtusia bez zmian . Żyje sobie w spokoju . Nadal nie wchodzi po schodach . Ładnie je , sporo przytył . Czasem ma odpały i zaczyna kręcis się w szczekać na ogon , i nie jest to zabawa .
Kajtuś szuka domu spokojnego , wyciszonego , takiego , gdzie będzie oczkiem w głowie .

Kajtek nie lubi facetów . Chciał uchlac TZa , który chciał go wnieść po schodach.
Panicznie reaguje na przypadkowe uderzenie , nawet jak sam na coś wpadnie , boi sie krzyku i hałasu .

A tak to jest fajny i niekłopotliwy .

Posted

PRZEPRASZAM ZA OFFA
KRYTYCZNA SYTUACJA SCHRONISKU W KTÓRYM PRZEBYWA MÓJ ZBYREK GROZI LIKWIDACJA. ZBIREK SZUKA DOMU:
http://www.dogomania.pl/forum/f28/ck-zbirek-tyle-juz-wycierpial-ile-jeszcze-ma-znosic-sytuacja-krytyczna-133054/
JEŻELI NIE MOŻESZ DAC DOMU POMÓŻ PODPISUJĄC PETYCJE :
::::::www.petycje.pl::::::Petycja o wyznaczenie nowego terenu dla azylu "Cichy Kąt" hy_ksta.html
BARDZO PROSIMY O PODPISY!!

Posted

gdybym miała samochód, to z przyjemnością przygarnęłabym do naszego babskiego shitzakowego grona Mopsika :( a póki co nie mogę :( własnie mam jechac pociągiem i od tygodnia obmyślam logistykę jak dac radę z dwoma psiakami i bagażem ;) i biletem dla psa, bo przecież można miec tylko jeden :crazyeye:
ale mówię o Mopsiku znajomym ;)

Posted

Papryczka :) są sposoby, aby obejść przepisy ;)
1. Jeden pies w klatce, ewentualnie jak małe to wsadz oba i będą bagażem ;)
2. Prosisz kogoś, żeby wziął Twojego psa na swój bilet.
3. Kupujesz w kasie bilet dla siebie i jednego psa, wsiadasz do "ciapongu" i idziesz do konduktora po bilet dla drugiego psa.

Poczytaj wątek Pies w pociągu, jest dużo wskazówek ;)

Posted

Korenia napisał(a):
Papryczka :) są sposoby, aby obejść przepisy ;)
1. Jeden pies w klatce, ewentualnie jak małe to wsadz oba i będą bagażem ;)
2. Prosisz kogoś, żeby wziął Twojego psa na swój bilet.
3. Kupujesz w kasie bilet dla siebie i jednego psa, wsiadasz do "ciapongu" i idziesz do konduktora po bilet dla drugiego psa.

Poczytaj wątek Pies w pociągu, jest dużo wskazówek ;)

tak wiem wiem ;)
miałam kupić drugi u konduktora albo w innej kasie, ale teraz zaczęłam się zastanawiać - bo będę miała dużą torbę na kilka rzeczy i czy ich tam nie włożyć. to znaczy nie na całą drogę bo to męczenie zwierząt. A w razie jak przyjdzie konduktor a one będą poza torbą to będę trzepotać rzęsami, ze to straszne 6 godzin trzymać psiaka w torbie ;)
a swoją drogą to szukałam jakiejś torby na kółkach, do której mogłabym włożyć dwa psiurki i nic takiego nie ma :(

Posted

PapryczkaChili napisał(a):
a swoją drogą to szukałam jakiejś torby na kółkach, do której mogłabym włożyć dwa psiurki i nic takiego nie ma :(

A nie ma transporterków na kółkach ? Widziałam, że na wystawach ludzie takie mają...
PapryczkaChili, a nie czepia się nikt, że plaskacze nie mają kagańca ? :evil_lol:

Posted

[quote name='eski']A nie ma transporterków na kółkach ? Widziałam, że na wystawach ludzie takie mają...
PapryczkaChili, a nie czepia się nikt, że plaskacze nie mają kagańca ? :evil_lol:

tylko ciągnąc ten plastik po ulicy, który w sumie 12 kg waży (a ja drobinka jestem więc śmiesznie by to wyglądało ;) ) poza tym czytałam, że on bardzo hałasuje i to jest jest przyjemne dla psiaków, no i dla mnie nieporęczne... bo on by musiałbyc z tych większych... także ten pomysł odpadł.

szukałam czegos takiego: TRIXIE TORBA NA KÓŁKACH DLA PSA - cena: 267.00 PLN ZOO-SKLEP.PL Warszawa - pkt.pl ale to na jednego psa jest tylko i cena jest dramatyczna :(

a plaskaczom to się chyba coś jak hannibalowi nakłada - i z tego, co wiem, to nie ma na nie kagańców ;) kiedyś się z SM z tego śmiałam, no bo na co im to nałożyc - nie dośc, ze płaskie to jeszcze uszy wiszące :eviltong: poza tym ja je kamufluję: nakładam kokardki na kucyki i udaję, że to takie milusie maskotki :D

Posted

Jest bardzo konkretna propozycja domu dla Kajtusia.
Powiem wiecej,to naprawdę super dom dla niego.
Obgadamy szczegóły i Kajtuś marsz do siebie...:loveu:

Posted

[quote name='Osa']Jest bardzo konkretna propozycja domu dla Kajtusia.
Powiem wiecej,to naprawdę super dom dla niego.
Obgadamy szczegóły i Kajtuś marsz do siebie...:loveu:

bardzo fajnie :multi: a jakieś zdjęcia uda się jeszcze zobaczyć?