Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Chefrenek'][URL="http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=10525"]Forum o psach i kotach[/URL]

Myślałam, że chore psy nie powinny mieć potomstwa?:niewiem:[/QUOTE]
Nie ważne że chory , ważne że kryje bez pomocy ludzi :diabloti:

• Replies 107
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie wiem, ile suk kryje w sezonie reproduktor, ale np. "modny" ogier stanowi po kilkaset klaczy... Tylko inseminacja może uratować mu życie :diabloti: Inseminacja jest rozpowszechniona wśród koni z tzw. "wyższej półki", zarówno dla bezpieczeństwa, jak i wygody - i nic mi nie wiadomo, aby ze sztucznego krycia wychodziły osobniki GORSZE, bez popędu itd.

No chyba, że u psów jest inaczej :diabloti:

Posted

[quote name='Vectra']Nie ważne że chory , ważne że kryje bez pomocy ludzi :diabloti:[/QUOTE]

Nieprawda, ważne że napalony:eviltong:

A ja mam bardziej "poważne" pytanie. Nie będę zakładać nowego tematu, bo właściwie chodzi mi o bezpieczne krycie:evil_lol: Co sądzicie o kryciu w osłonie antybiotykowej? Ja sukę będę inseminować, ale właśnie słyszałam, że niektórzy hodowcy dokładają jeszcze antybiotyk, jaki to nie wiem, bo i tak przed kryciem będę się konsultować z wetem no i inseminacja w ośrodku w tym się specjalizującym.

Posted

Z tego co pamietam to wiekszosc mrozonego nasienia ma w zawiesinie miedzy innymi antybiotyk. Jesli bedzie inseminacja swiezym nasieniem to chyba to zalezy od osrodka. ;)

Posted

[quote name='nykea']Z tego co pamietam to wiekszosc mrozonego nasienia ma w zawiesinie miedzy innymi antybiotyk. Jesli bedzie inseminacja swiezym nasieniem to chyba to zalezy od osrodka. ;)[/QUOTE]

tak, wiem - ale chodziło mi o opinie na ten temat. Czy przy inseminacji świeżym nasieniem warto potraktować sukę antybiotykiem - takie "za" i "przeciw".;)

• 1 year later...
Posted

Nie chcę się z nikim kłócić, po prostu zadam pytanie: Czy suczka bez rodowodu W TYPIE sznaucera może uzyskać na wystawie tytuł "suczki hodowlanej" dla jednego pokrycia ? (Wszystkie szczeniaki zachowam dla siebie. nie będę ich sprzedawać.

Posted

[quote name='wikikoniki']Nie chcę się z nikim kłócić, po prostu zadam pytanie: Czy suczka bez rodowodu W TYPIE sznaucera może uzyskać na wystawie tytuł "suczki hodowlanej" dla jednego pokrycia ? (Wszystkie szczeniaki zachowam dla siebie. nie będę ich sprzedawać.[/QUOTE]
Nie nie może gdyż jest psem w typie a wystawy i hodowla są po to aby udoskonalać rasę a nie ją krzywdzić. Skoro masz mozliwości mieć u siebie kilka psów zapraszam do schroniska gdzie możesz dać dom kilku psiakom które go potrzebują.

Posted

wikikoniki:
Ja od strony bardziej formalnej - nie, nie może, ponieważ nie ma rodowodu. A tylko rodowód (świadectwo pochodzenia) i przynależność do ZK upoważniają do uczestniczenia w wystawach.