Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 77
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='ARKA']Gucio a co przemawia za tym, podaj powody, ze na wsiach nie powinni placic podatku?[/quote]

A czy ty do jasnej ciasnej mozesz choć RAZ WCZYTAĆ SIĘ [b]PORZĄDNIE[/b] w tekst? :evil: pogrubione jest ze sie podatków nie płaci-ja sie z tym nie zgadzam. Trudne to? :evil: płaci sie, moge ustawy z mojej i innych gmin pokazac

Posted

:-? Gucio-ja nie jestem Twoja kolezanka z piaskownic-wiesz o tym dobrze, prawda? Uczono Cie innego sposobu zwracania do osob doroslych, szacunku, nawet jesli cos zle przeczytali i w ogole?
To, ze inne osoby tu zwracaja sie w sposob chamski i prostacki nie jest to usprawiedliwieniem. No chyba ze chcesz "rownac w dol a nie do gory". :-?

Posted

[quote name='ARKA']:-? Gucio-ja nie jestem Twoja kolezanka z piaskownic-wiesz o tym dobrze, prawda? Uczono Cie innego sposobu zwracania do osob doroslych, szacunku, nawet jesli cos zle przeczytali i w ogole?
To, ze inne osoby tu zwracaja sie w sposob chamski i prostacki nie jest to usprawiedliwieniem. No chyba ze chcesz "rownac w dol a nie do gory". :-?[/quote]

Wiesz, staje sie to troche denerwujace jak czasem walniesz tekstem nie od bani :roll: Po czym ARKA napisała na gg 'za dużo sobie pozwalasz moja panno...' i zablokowała mnie ;-)

P.s. Nie będę się po chamsku zachowywac i odstąpię dzieciakom pisakownice :D kilka lat sie tam nie bawie :D

Posted

[quote name='Gucio']Wiesz, staje sie to troche denerwujace jak czasem walniesz tekstem nie od bani :roll: Po czym ARKA napisała na gg 'za dużo sobie pozwalasz moja panno...' i zablokowała mnie ;-)

P.s. Nie będę się po chamsku zachowywac i odstąpię dzieciakom pisakownice :D kilka lat sie tam nie bawie :D[/quote]

Niestety Gucio-dalej udawadniasz ze chetnie korzystasz z tych zlych przykladow. Podawanie na forum prywatnej korespondencji jak najbardziej to zachowanie wysoce niestosowne i nagane. To wszystko co mam do powiedzienia poza tematem.

A te uchwaly przykladowe wrzuc tu ze dwie.

Posted

Spoko :D Jedną mi sama nawet otwierałaś :D zaraz bedą

edit

troche po chińsku ale jest ;-)

[url]http://www.stromiec.bip.tc.pl/pliki/3122_UchwaaNrXXIII.111.04podatekodpsoc[/url]

zaraz druga bo mi na BIPie promny skasowali ustawy;-) poszukam w okolicznych BIPach

jak ktos nie wierzy ze stormiec jest blisko mnie i jest to gmina wiejska- [url]www.pilot.pl[/url] wpisac 'stromiec'. od falecic niedaleko..

Posted

Gucio - co do podatków płaconych za psy - było tak kiedyś (nie będę się tu kłócić czy jest teraz, ale moze to w kwestii każdej gminy), ze od psa PILNUJĄCEGO gospodarstwa NIE płaci się podatku? Może się mylę, ale to nie ważne. Ja i tak bym żadnemu "człowiekowi" ze wsi nie dała trzymać psa - chyba każdy może mieć swoje zdanie, czyż nie? A to jest moje poparte moimi doświadczeniami i już.

Posted

jeśli pies jest jeden-przynajmniej w mojej Gminie podatku sie nie płaci, jesli więcej niz jeden-20zł od sztuki.

[quote name='http://www.starablotnica.bip.mcx.pl/index.aspx?idm=46']
U C H W A Ł A Nr XXII/116/2004

Rady Gminy w Starej Błotnicy

z dnia 9 grudnia 2004 roku

w sprawie: określenia stawek podatku od posiadania psów na 2005 rok

Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 8, art. 40 ust. 1, art. 41 ust. 1 i art. 42 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (tekst jednolity Dz. U. z 2001r. Nr 142, poz. 1591; z 2002 r. Nr 23,poz. 220, Nr 62, poz. 558, Nr 113, poz. 984, Nr 153 poz. 1271,Nr 214, poz. 1806; z 2003 r. Nr 80, poz. 717, Nr 162, poz. 1586; z 2004 Nr 102 poz. 1055, Nr 116 poz. 1203, Nr 214 poz. 1806), i art. 14 pkt. 1-3 ustawy z dnia 12 stycznia 1991r. o podatkach i opłatach lokalnych¹. (tekst jednolity Dz. U. z 2002r. Nr 9, poz. 84, Nr 200, poz. 1683; z 2003 r. Nr 96, poz. 874, Nr 110, poz. 1039, Nr 188, poz. 1840, Nr 200, poz. 1953, Nr 2003, poz. 1966; z 2004 r. Nr 92, poz.880, Nr 92 poz.884, .Nr 96 poz.959, Nr 123, poz. 1291) oraz obwieszczenia Ministra Finansów z dnia 26 października 2004 r. w sprawie wysokości górnych granic stawek kwotowych w podatkach i opłatach lokalnych (Monitor Polski Nr 46, poz. 794), Rada Gminy w Starej Błotnicy uchwala co następuje:

§ 1

Stawkę roczną podatku od posiadania psów ustala się w wysokości 27 zł od jednego psa.

.

§ 2

1. Podatek płatny jest bez wezwania w terminie do dnia 30 czerwca roku podatkowego, a w przypadku powstania obowiązku podatkowego w ciągu roku w terminie 14 dni od dnia powstania obowiązku podatkowego.

2. W przypadku powstania lub wygaśnięcia obowiązku podatkowego w trakcie roku podatkowego ustala się proporcjonalnie do liczby miesięcy, w których istniał obowiązek podatkowy.

3. Obowiązek podatkowy powstaje od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym powstały okoliczności uzasadniające powstanie obowiązku i wygasa z upływem miesiąca, w którym ustały okoliczności uzasadniające ten obowiązek.

§ 3

Ilość psów podlegających opodatkowaniu ustalona będzie przez sołtysów wsi, na podstawie deklaracji mieszkańców.

§ 4

1. Wpłaty podatku można dokonywać bezpośrednio na konto Urzędu Gminy Stara Błotnica, lub w kasie tego Urzędu.

2. Pobór podatków może odbywać się również w drodze inkasa za pośrednictwem sołtysów.

§ 5

Ustala się wynagrodzenie za inkaso podatku od posiadania psów w wysokości 20 % od zainkasowanej kwoty wpłaconej w terminie na konto bankowe Urzędu Gminy w Starej Błotnicy

§ 6

Wykonanie uchwały powierza się Wójtowi Gminy.

§ 7

Uchwała wchodzi w życie po 14 dniach od ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Mazowieckiego.

Przewodniczący

Rady Gminy

Leszek Szczepanowski

--------------------------------------------------------------------------------

¹ Niniejsza ustawa dokonuje w zakresie swojej regulacji wdrożenia następujących dyrektyw Wspólnot europejskich:

1) dyrektywy 92/106/EWG z dnia 7 grudnia 1992 r. w sprawie ustanowienia wspólnych zasad dla niektórych typów transportu kombinowanego towarów miedzy państwami członkowskimi (Dz. Urz. WE L 368 z 17.12.1992),

2) dyrektywy 1999/62/WE z dnia 17 czerwca 1999 r. w sprawie pobierania opłat za użytkowanie niektórych typów infrastruktury przez pojazdy ciężarowe (Dz. Urz. WE L. z 20. 07. 1999).

Dane dotyczące ogłoszenia aktów prawa Unii Europejskiej, zamieszczone w niniejszej ustawie – z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej – dotyczą ogłoszenia tych aktów w dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej – wydanie specjalne.

[/quote]

Źródło [url]http://www.starablotnica.bip.mcx.pl/index.aspx?idm=46[/url]

I co-nie ma podatku w gimnach wiejskich? ;-)

Ja wynegocjowałam aby psy koleżanka rozdzieliła. Do tej pory miały jedną 'bude' ww rozsypce niemalze, jedna miske i zero wody. Teraz dwa boklsy, dwie budy, woda i garnki. Ale budy nienajładniejsze... Negocjuje aby psa teraz nie usypiali, powód? 'a po co nam taki, mały nie szczeka no to po co" . Nie będe pisac w jaki sposob pies byłby uspiony... ;-)

Posted

A więc chyba każda gmina ma "swoje" podatki. Ale jestem niemal pewna, że płaci je może z 10 % społeczeństwa wiejskiego. Kto im udowodni, ile ma psów (jak by co to przecież to nie jego, tylko się przyplątał). A jak się robi "niebezpiecznie" to i psa mozna się szybko pozbyć. Ja swojego zdania w sprawie psów na wsiach i tak nie zmienię. Ale za krótka jestem na jakiekolwiek zmiany w tym naszym z..... państwie, gdzie liczy się tylko kasa, kasa, kasa.
A czy wiesz ile pseudochartów ginie na wsiach? Ile z nich jest "zaginionych" gdy odpowiednie służby za bardzo wsadzają im nosa do gospodarstwa? A jak juz odbiorą taką biedną psinę, to wiesz w jakim jest stanie taka psina? A ile czeka na zakonczenie sprawy sądowej jako dowód w sprawie? - u nas w schronisku było z 7 chartów i w końcu po 3 latach trwania sprawy można by było znaleźć im dom, no ale one są już o te 3 lata starsze i co - mają do końca życia(?) siedzieć na ok. 2 m2 boksu?

Posted

Kochana -wiem coś o wsiach ;-) Wiem, bo mieszkam :D Moge Ci poopowiadac na gg (8690319) jakimi to metodami niektórzy postanawiają sie pozbyć psa, jak psy są trzymane, co jedzą itd ;-) nie zasmiecam topiku, spełniłam prośbę ARKI, wkleiła 'ze dwie' ustawy, reszte(ludzi zapraszam, ustaw nie pokazuje-www nie działają :D) zpraszam na gg bo mam czas dziś :D

Posted

Gucio - ja nie mam gg i jakoś nie miałam nigdy czasu tego założyć. Ale dzięki za zaproszenie. :lol: :lol: :lol: Idę z moimi psirami na spacer, a potem czytam...dogomanię Pozdrowionka.

A co do RSPCA w majowym nr Mojego Psa jest troszkę o tej organizacji - zorganizowała nawet 130000 na modernizację schroniska w Nalke nad Notecią. Moze jakby do nich dotrzeć pomogliby założyc podobną organizację w Polsce? Pomoc RSPCA nie ogranicza się tylko do Wysp Brytyjskich - pomaga również finansowo w 18 krajach - dlaczego nie w Polsce?

Posted

RSPCA International ma swoją stronę w internecie. Jest parę organizacji stowarzyszonych z RSPCA zamieszczonych w sieci z siedzibą w Polsce. Podaję je poniżej na podstawie strony:
Jedrzejewo TOZ
Ul. M Konopnickiej 62
Trzcianka 64980
Poland
Tel: 00 67 216 5750
Fax: 00 67 216 5750
E-mail: n/a

Kolo TOZ
Ul. Nowa 11
Naklo n Not 89-100
Poland
Tel: 00 48 52 385 5176
Fax: n/a
E-mail: n/a

Klub Gaja
SEK Klub Gaja
PO Box 261
43-301 Bielsko Biala 1
Poland
Tel: 00 48 33 812 3694
Fax: 00 48 33 812 3694
E-mail: [email][email protected][/email]

TOZ National Board
Noakowskiego 4
00-666
Warszawa
Poland
Tel: 00 48 22 825 7535 / 58 629 8669
Fax: 00 48 22 825 6049

Stowarzyszenie Przyjaciol Bezpanskich Zwierzat, "Cichy Kat"
Ul. Korczaka 9/6
42-600 Tarnowskie Gory
Poland
Tel: 00 48 604 107 149 / 00 48 600 634 303

A link do strony RSPCA INTERNATIONAL to :
[url]http://www.rspca.org.uk/servlet/Satellite?pagename=RSPCA/International/InternationalHomepage[/url]

W 2004 RSPCA Overseas Fund rozdzielił ponad £110,000 na projekty w 19 różnych krajach. W tym roku też są przewidziane pieniądze na projekty.

Posted

Przykład faceta z Tomaszowa Mazowieckiego (tego, który był w programie Telekurier poświęconym Starachowicom) pokazał, że [b][color=darkblue]koniecznie trzeba zmienić ustawę o ochronie zwierząt.[/color][/b]

[b]Po pierwsze[/b] - jest nieprecyzyjna, co pozwala takim osobom wykorzystywać ja przeciw zwierzętom:
facet się powoływał na przepis pozwalający zabijać zwierzęta w celach gospodarczych - a przepis ten przecież zezwala na ubój zwierząt hodowanych a ubój, absolutnie nie dotyczy psów czy kotów,
drugi punkt tego samego przepisu pozwala na zabijanie w celach sanitarnych - moim zdaniem chodzi tu np. o deratyzację, albo uśpienie chorego zwierzęcia, które stanowi zagrożenie zdrowotne dla ludzi lub zwierząt.
Ustawa nie precyzuje co to są te powody gospodarcze, sanitarne czy inne, co pozwala na dowolną jej interpretację. Nie jest też sprecyzowane, kto ma prawo podjąć decyzję o zabiciu zwierzecia, nie nakłada też obowiązku dokumentowania tego.

[b]Po drugie[/b] - w jednym punkcie pozwala się na odstrzał psów i kotów na terenach łowieckich i to już w odległości 200 metrów od zabudowań. To jest niebezpieczne nawet dla ludzi!!! 200 metrów to strasznie mało! A jak ten przepis jest nadużywany, to przecież wiemy - były nawet wypadki zabijania psów w obecności dzieci broniących tych zwierząt.

[b]Po trzecie[/b] - ustawa powinna nakładać na każdy powiat [u]obowiązek zorganizowania schroniska dla psów, a na gminy obowiązek zawarcia z tym schroniskiem umowy[/u] o przyjmowaniu bezdomnych zwierząt z ich terenu.

Ta ustawa jest do :lmaa:

[u]Sterylizacje i kastracje psów w tych schroniskach powinny odbywać się za pieniądze z budżetu państwa[/u] - inaczej jako państwo nigdy nie uporamy się z problemem.

Wprowadzić w całej Polsce [u]obowiązek czipowania psów,[/u] także wiejskich i zorganizować ogólnopolską bazę danych. Zacząć od schronisk - pies nie miałby prawa opuścić schroniska bez sterylizacji czy kastracji oraz czipowania (dla psów chorych, kalekich można zrobic wyjątek).

Posted

[quote]Po pierwsze - jest nieprecyzyjna, co pozwala takim osobom wykorzystywać ja przeciw zwierzętom:
facet się powoływał na przepis pozwalający zabijać zwierzęta w celach gospodarczych - a przepis ten przecież zezwala na ubój zwierząt hodowanych a ubój, absolutnie nie dotyczy psów czy kotów,
drugi punkt tego samego przepisu pozwala na zabijanie w celach sanitarnych - moim zdaniem chodzi tu np. o deratyzację, albo uśpienie chorego zwierzęcia, które stanowi zagrożenie zdrowotne dla ludzi lub zwierząt.
Ustawa nie precyzuje co to są te powody gospodarcze, sanitarne czy inne, co pozwala na dowolną jej interpretację. Nie jest też sprecyzowane, kto ma prawo podjąć decyzję o zabiciu zwierzecia, nie nakłada też obowiązku dokumentowania tego.
[/quote]

AlmaMater-uwierz mi, ze JEST TO uregulowane. :wink: Reguluja ta inne akty prawne-weterynaryjne.

Skoro, ktos za zabicie BEZPODSTAWNE swojego psa moze byc ukarany to dlaczego nie jakis facet- firma 'mordownia zwierzat udomowionych' czy wet?

Posted

[quote name='AlmaMater'][b]Po trzecie[/b] - ustawa powinna nakładać na każdy powiat [u]obowiązek zorganizowania schroniska dla psów, a na gminy obowiązek zawarcia z tym schroniskiem umowy[/u] o przyjmowaniu bezdomnych zwierząt z ich terenu.

[u]Sterylizacje i kastracje psów w tych schroniskach powinny odbywać się za pieniądze z budżetu państwa[/u] - inaczej jako państwo nigdy nie uporamy się z problemem.

Wprowadzić w całej Polsce [u]obowiązek czipowania psów,[/u] także wiejskich i zorganizować ogólnopolską bazę danych. Zacząć od schronisk - pies nie miałby prawa opuścić schroniska bez sterylizacji czy kastracji oraz czipowania (dla psów chorych, kalekich można zrobic wyjątek).[/quote]

Dokladnie tak!!! :) Ale.... samo sterylizowanie zwierzat w schroniskach to kropla w morzu, rozwiazania problemu-sztuka dla sztuki!

Posted

HODOWLE zwierzat udomowionych tylko moga byc rejestrowane jesli wlasciciel nalezy do odpowiedniego zwiazku i obwiazek rejestracji-reszta klikwidacja-lewe hodowle-scigane jako nielegalna dzialalnosc gospodarcza.

Posted

Co oznacza termin "odpowiedniego zwiazku"????Konkretnie jakiego? Lub raczej wolałabym przeczytać "jakich"
w liczbie mnogiej...Bo jezeli chodzi tylko o ZKwP....to jak dla mnie próbuje sie stworzyc monopol....

Posted

No więc własnie, Katcherine ma rację.

Z drugiej strony nie można tu pozostawić zbytniej dowolności, bo pseudohodowcy szybciutko stworzą swoje własne stowarzyszenia - krzaki :-?

Trzeba by w ustawie zawrzeć warunki, jakie musiałaby spełnić organizacja, w której zrzeszani są hodowcy zwierząt - rasowych i nierasowych :evilbat:

Posted

[quote name='ARKA']
AlmaMater-uwierz mi, ze JEST TO uregulowane. :wink: Reguluja ta inne akty prawne-weterynaryjne.

Skoro, ktos za zabicie BEZPODSTAWNE swojego psa moze byc ukarany to dlaczego nie jakis facet- firma 'mordownia zwierzat udomowionych' czy wet?[/quote]

ARKA, wierzę, ale to powinno być w ustawie, to nie byłoby takich sytuacji, że facet wyciąga ustawę i mówi, że na podstawie przepisu o pozwalającego zabijać zwierzęta z powodów gospodarczych on może usypiać psy, bo jego schronisko to firma. A obrończynie zwierząt nawet nie wiedzą co powiedzieć, bo tak są zaskoczone absurdalnością argumentu, i on im zarzuca nieznajomość ustawy.

[quote name='ARKA']HODOWLE zwierzat udomowionych tylko moga byc rejestrowane jesli wlasciciel nalezy do odpowiedniego zwiazku i obwiazek rejestracji-reszta klikwidacja-lewe hodowle-scigane jako nielegalna dzialalnosc gospodarcza.[/quote]

Nie muszą być związki, wystarczy wymóg rejestrowania działalności gospodarczej. Konieczność prowadzenia księgowości, płacenia ZUS-u, użerania się z fiskusem, perspektywa kontroli sanepidu, odstraszy wielu mających pseudohodowle w domach.
Można przyjąć, że jak masz jedną czy dwie suki rodowodowe z papierami i rozmnażasz zgodnie z jakimiś tam zasadami (nie znam się dobrze na tym) to jesteś hodowcą hobbystą, a jak inaczej, to jest to już działaność gospodarcza i musisz mieć firmę.

Posted

Jak dla mnie skutecznosc prawa jest w jego prostocie- kazdy kto ma mozliwosc mnozenia psów powienien miec działalnosc gospodarcza- pod takim kryterium- i byc do dyspozycji inspekcji weterynaryjnej itd...nie ma ze ten moze a drugi nie...Druga sprawa- skoro schroiniska są rozliczane z psów przyjetych a nie wyadoptowanych i wysterylizowanych- to zawsze beda pseudo schroniska- obozy koncentracyjne dla zwierząt.

Jezeli przyjmiemy ze kazdy pies zdolny do rozrodu jest potencjalnym rodzicem- czy rodowodowy czy tez nie...Niech bedzie nacisk na włascicieli np. wysokimi podatkami od posiadania psa zdolnego do rozrozu- a wet niech bedzie zobowiazany do tego ze suka w ciazy- zgłaszam to do inspekcji- zeby sprawdzili to...czy ktos sie z fiskusem rozliczył z przychodu...
Psy wykjastrowane i wyetrylizowane= powinno byc z chipowaniem powinny byc zwolnione z podatku...
Natomiast coi co cha miec psa niewykatrowanego i niewysterylizowanego- nich bulą podatek- a te pieniadze niech idą na schroniskowe sterylki czy tez dofinansowanie sterylek włascicieli chcacych ale mogacych udowodnic ze ich nie stac....

Przy takim prawie- bazie psów i ich włascicieli- i respektowaniu tego przez straz , policje...itd...za pare lat nie bedzie problemu mnozenia psów, ich bezdomnosci, dzikosci itd....

Posted

Katcherine zgadzam sie z Tobą, tylko trzeba jeszcze wyegzekwować od włascicieli płacenie podatku, w Krakowie wiele osób tego nie robi , choc z tych pieniędzy własnie utrzymywane jest schronisko. Moze przy obowiazkowym szczepieniu przeciw wsciekliznie własciciel powinien okazac dokument o zapłaconym podatku ?

Posted

Wiecie co, jak się chce, to sie może... Jakoś wszystkie inne podatki są egzekwowane, tylko z tym jednym jedynym sa problemy :-?

A to co zrobiono w Warszawie to normalnie komedia - ponieważ ściągalnośc podatku od psa była praktycznie zerowa, to zamiast podjąć działania, by ją zwiększyć... obniżono podatek do kwoty 1 zł rocznie. Gdybym płaciła (a bez picia przyznaję się, że nie płacę, zresztą chyba nie musze, jako, że mam psa przygarniętego...), to podróz autobusem do urzędu dzielnicy kosztowałaby mnie ponad cztery razy więcej, niż ten śmieszny podatek... :roll:

Posted

[quote name='Therion']Katcherine zgadzam sie z Tobą, tylko trzeba jeszcze wyegzekwować od włascicieli płacenie podatku, w Krakowie wiele osób tego nie robi , choc z tych pieniędzy własnie utrzymywane jest schronisko. Moze przy obowiazkowym szczepieniu przeciw wsciekliznie własciciel powinien okazac dokument o zapłaconym podatku ?[/quote]

A dlaczego akurat właściciele psów mają utrzymywać schronisko? Przecież większość utrzymuje swoje psy do śmierci, nie rozmnaża ich, a niektórzy wzięli psa właśnie ze schroniska lub takiego, który do schroniska by trafił, gdyby nie oni.
Ze społecznych pieniędzy są przecież np. budowane ścieżki rowerowe, a posiadanie roweru nie jest opodatkowane. Czy słyszeliście, żeby gdziekolwiek urządzono jakiś ogólnodostępny i ogrodzony teren dla psów, gdzie można by spuścić psa ze smyczy bez obawy, że zginie albo że się zapłaci mandat. [u]Właściciel psa za swój podatek nic nie dostaje[/u].
Ja myślę, że jedną z przyczyn braku rozwiązania problemu bezdomnych psów jest powszechne przekonanie, że to jest problem ludzi posiadających psy. To tak jakby uznać, że człowiek wychowujący dzieci powinien łożyć na sierociniec, a ten, który ich nie wychowuje, jest z tego obowiązku zwolniony.

Posted

Alma mater- dlatego ze pieniadze sciagane w tzw. podatku od posiadania psów tak naprawde wogóle nie trafiają na rzecz zwierząt- to jest dochód GMINY!!!
płaciłam podatki do momentu kiedy jako posiadaczka psa wykastrowanego i zachipowanego zostałam z tego obowiązku zwolniona.
Ale przez te wszystkie lata kiedy płaciłam- nie wiedziałam o naiwnosci- ze te pieniadze nie trafiają do psów w potrzebie, nie idą na np. dofinansowanie na terenie danej gminy sterylek czy kastracji zwierząt wałscicieli niezamoznych...
Przypomnę ze tak naprawde pies lub suka wzieta ze schroniska powinna byc - JAK DLA MNIE_ własnie wysterylizowana lub wykastrowany...a tego sie nie robi. pomimo ze po adopcji przysługuje adoptujacemu 14 dni bezpłatnej opieki weterynaryjnej w schronisku- i jak sie chce- Mozna zrobic zabieg, zoperowac psa...zaszczepic, zrobic rtg...NIE JEST TO ROBIONE.
Tak naprawde mozna sobie psa w typie rasy adoptować i mnozyc go na potęge...
I nie mówie ze tylko własciciele psów mają utzrymywac schroniska- ale branie pieniedzy z podatku od posiadania do kieszeni jako premie dla urzedników...lub na inne cele w obecnej sytuacji jest dla mnie karygodne.

Posted

I jeszcze jedno- czemu jak mnie straz czy policja zaczepia bo ide z psem na smyczy- i pytaja o kaganiec- to nie pytają o inne rzeczy- takie jak szczepienie przeciwko wsciekliznie, chip, zapłacenie/ badz zwolnienie od podatku?????
Czy ten idący przy mojej nodze pies na smyczy, z widocznym identyfikatorem przy obrozy jest bardziej groźny od latającego bez czegokolwiek duzego psa- tylko ze nalezacego do kolesia który z innymi kolesiami stoi i sobie popija piwo i klnie na potege???
Dopóki ja na codzien bede dostrzegac takie nieprawidłowosci- dopóty nic sie nie zmieni.
Bo ja jako kobieta z psem- z oznakami przestrzegania prawa i ciut "ponad" jestem zaczepiana nagminnie- a koles który dosadnie pokazuje gdzie ma wszystko- nie....

Marzy mi sie zeby schronisko było punktem o bdb zaopatrzeniu w opieke weterynaryjna dla ludzi z niskim dochodem- gdzie mogliby sie zwrócic o pomoc w leczeniu, marzy mi sie zeby schronisko było tylko chwilką- w zapewnieniu schronienia psu ze zdarzen losowych- choroba, smierc własciciela...na czas szukania nowego dobrego domu...