Piromanka Posted October 9, 2009 Posted October 9, 2009 [quote name='Ammounie']Dzięki Meggi dowiedziałam się że Piromanka może przyjąć kogoś na DT więc zwolnił się DT u mamy Beatki dla rocznego psiaka błąkającego się po ulicach Radomia. Dziewczyny mają go jutro ratować[/quote] U mamy Beatki musiał zwolnić się tymczas, bo ratuje kolejnego psa, jak wyżej napisała Ola. Quote
mtf zalesie Posted October 9, 2009 Posted October 9, 2009 jesli chodzi o pismo do gminy to chetnie sie przylacze bo mialam tam dzwonic Quote
lilith27 Posted October 9, 2009 Posted October 9, 2009 jasne, można ich pomęczyć ....przynajmniej zaczną może myśleć o psiakach świta mi, że gmina ma obowiązek zajmowania się bezdomnymi psiakami to chyba ich zadanie własne koniecznie prosimy o fotki z podróży i nowego miejsca ja proponuje eukanube można na necie wielki wór zamówić za parę złotych osobiście kupowałam dla swojego młodego psa 18 kg (+ bonus) za 150 złotych [SIZE=6][COLOR=Magenta] Wielka prośba!!!!!! [SIZE=4]Czy dużą sunię ktoś mógłby podrzucić na forum molosów?[/SIZE][/COLOR][/SIZE] Quote
Zizek Posted October 9, 2009 Posted October 9, 2009 Cześć, Jeśli chodzi o obowiązki gminy względem bezpańskich zwierząt to normuje je ustawa [FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT]USTAWA z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierz[/FONT][FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT]ą[/FONT][FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT]t, a konkretnie art. 11 brzmiący:[/FONT] [FONT=TimesNewRomanPSMT][LEFT][I]1. Zapewnianie opieki bezdomnym zwierz[/I][/FONT][I][FONT=TimesNewRomanPSMT]ę[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]tom oraz ich wy[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ł[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]apywanie nale[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ż[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]y do zada[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ń [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]w[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ł[/FONT][/I][FONT=TimesNewRomanPSMT][I]asnych gmin.[/I] [I]2. Minister w[/I][/FONT][I][FONT=TimesNewRomanPSMT]ł[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]a[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ś[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ciwy do spraw administracji publicznej w porozumieniu z ministrem w[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ł[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]a[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ś[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ciwym do spraw [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ś[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]rodowiska okre[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ś[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]li, w drodze rozporz[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ą[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]dzenia, zasady i warunki wy[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ł[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]apywania bezdomnych zwierz[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ą[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]t.[/FONT][/I] [FONT=TimesNewRomanPSMT][/FONT] [FONT=TimesNewRomanPSMT]Na ten przepis w przedmiotowym pismie do wójta trzeba się powołać. Uzupełnienie do niego jest wpomniane rozporzadzenie wykonawcze:[/FONT] [FONT=TimesNewRomanPSMT]Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie zasad i warunków wyłapywania bezdomnych zwierząt (Dz.U. nr 116 poz. 753) Chyba najbardziej interesującym paragrafem w tym akcie jest: [I]§ 6. Bezdomne zwierzęta po wyłapaniu powinny zostać niezwłocznie przewiezione do schroniska lub miejsca, o którym mowa w § 5 ust. 2 pkt 4[/I][/FONT] [FONT=TimesNewRomanPSMT]Mozna na podstawie tych dwóch aktów uznać obowiazek gminy do wyłapania zwierzęcia i zapewnienia mu miejsca w schronisku. A i jeszcze wyczytałem że najlepiej zwracać się do gminy jako organiizacja/fundacja/stowarzyszenie o celu statutowym ochrona zwierząt itp., poniewaz ma jst obowiazek współpracowania z nimi w dziedzinie opieki nad bezdomnymi zwierzętami.[/FONT][/LEFT] [FONT=TimesNewRomanPSMT][/FONT] [FONT=TimesNewRomanPSMT]To tyle może się komuś ta garść informacji przyda.[/FONT] [FONT=TimesNewRomanPSMT][/FONT] [FONT=TimesNewRomanPSMT]Pozdrawiam,[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT] [LEFT] [/LEFT] [/FONT][FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT][SIZE=1][FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT][SIZE=1][/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT] Quote
lilith27 Posted October 9, 2009 Posted October 9, 2009 Dane dotyczą ubiegłego roku 2008 Nie wiem czy w tym roku 2009 ta sama osoba wyłapuje psy w jedlińsku [URL="http://www.boz.org.pl/sch/mz.htm"]Dane ze schronisk woj. mazowieckiego[/URL] i ciekawostka znaleziona w necie [URL="http://www.wegetarianie.pl/Article1279.html"]Słomczyn: Hycel szefem targu zwierząt :: Wegetarianie.pl :: Wegetarianizm weganizm - Portal Społeczności Wegetarian[/URL] [URL="http://www.wegetarianie.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&thold=-1&mode=flat&order=0&sid=1279"]Słomczyn: Hycel szefem targu zwierząt :: Wegetarianie.pl :: Wegetarianizm weganizm - Portal Społeczności Wegetarian[/URL] [url]http://www.dogomania.pl/forum/f105/transport-szczeniat-na-export-56206/index2.html[/url] Quote
Ewelina.w38 Posted October 9, 2009 Posted October 9, 2009 [quote name='Zizek'] Chciałem się odnieść do tego co gmina robi z bezdomnymi zwierzętami, gdzie je odstawia oraz wyjaśnienia tej kwestii. Najlepszym wyjściem w takiej sytułacji jest wysłanie pisma w tej sprawie do gminy z zapytaniem (lub fax) zawierającym date podania odpowiedzi. Urząd wtedy musi udzielić wiążącej odpowiedzi niby niezwlocznie ale róznie z tym bywa. [/quote] Każda gmina ma obowiązek zajmowania sie bezdomnymi zwierzętami -to jej zadania własne. Maja podpisane umowy ze schroniskami na wyłapywanie i trzymanie takich właśnie zwierząt. Jeśli w danej gminie nie ma schronu to taka umowa jest zawarta z inna gminą, która go posiada (wszystko jedno czy publ. czy pryw.). A gmina oczywiście że ma obowiązek udzielenie inf. i to nawet na piśmie -i o ile się nie mylę -zajmuje sie tym wydziały ochrony środowiska. Jeżeli chce się nadać temu "zapytaniu" charakter urzędowy to musi zawierać wymogi pisma, czyli raczej nie faks a złożenie pisma w odpowiednim urzędzie albo list polecony (z potwierdzeniem odbioru). Ale w tym przypadku o ile pamiętam to UM udzielił odp. że psami zajmie sie ten i ten schron i to Radom był, tak? Quote
Ammounie Posted October 9, 2009 Posted October 9, 2009 Kochani, Wszystkie sunie są już w domkach tymczasowych. Zajęło nam to 10 godzin ( Marki-Wawa-Radom-Kozienice-Wawa-Serock-Wawa-Marki ), ale sunie dzielnie zniosły podróż, całą drogę leżały przytulone do siebie a mała sunia lizała rankę pooperacyjną średniej suni. Smutno mi było rozdzielać 3 tak zaprzyjaźnione sunie. Duża sunia dostała na imię Lusia, boi się jeszcze wchodzić do domku, ale Kora i Kaktus ( sunia i pies Ani ) ją zaakceptowały. Ma tam piękny teren, kochających ludzi i czas na dojście do siebie. ( 3 miesiące na znalezienie domku ) Mała sunia była bardzo przerażona, Ania Piromanka zaniosła ją do domku na rączkach, a pierwsze co sunia zrobiła gdy weszła do domku Ani to władowała się do łóżka i zwinęła w kłębuszek. ;) Średnią sunię mąż Meggi też zaniósł do kojca na rączkach bo bardzo się bała. Jest w kojcu z małą kochaną Zojką nieustannie merdającą ogonkiem, zjadła już pierwszy posiłek i wiem od męża Meggi że czuje się już lepiej. Kochani więcej napiszę w poniedziałek. Jestem już bardzo zmęczona a w weekend mnie nie będzie. Moc miłości i jeszcze raz Wam wszystkim dziękuję. Ola Quote
Ammounie Posted October 9, 2009 Posted October 9, 2009 [IMG]file:///D:/DOCUME%7E1/Dariusz/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-5.jpg[/IMG] Quote
Ammounie Posted October 9, 2009 Posted October 9, 2009 Chciałam jeszcze wkleić zdjęcia które zrobiłam zanim mi padła bateria, ale się nie udało Quote
AnnaA Posted October 9, 2009 Posted October 9, 2009 Jestem pełna uznania dla Ammounie - wzięła na siebie tak trudne zadanie i świetnie się z niego wywiązała. Największa jasna sunieczka jest na tymczasie u mnie, dostała na imię Lusia. Jest bardzo, bardzo spokojna i cierpliwa. Moje psiaki narazie jej nie zauważają, chyba mają nadzieję, że ta nowa wpadła tylko z wizytą. Lusia trzyma się od nich z daleka. Myślę, że z czasem się do siebie przyzwyczają. Socjalnie ma niestety duże braki ale będziemy pracowac. Kochane dogomaniaczki i dogomaniacy - potrzebne DS. Więcej wiadomości w następnych biuletynach:roll: Quote
Laura1108 Posted October 10, 2009 Author Posted October 10, 2009 To przecudownie !!!! Tyle WAs połączyło siły i sunie , które niedawno błąkały się po ulicy teraz grzeją dupki w bezpiecznych miejscach :) Gratuluje tak udanej akcji . Co do karmy to ja bym proponowała Brit jest tańsza od Ekuanuby a również dobra choć Ekunauba na pewno lepsza .. Kasę warto oszczędzać na weta myślę , że priorytetem teraz to szczepienia na wscieklizne no chyba , że takie juz mają . Czy w schronie prócz sterylek były szczepione ? Niestety na dogomaniackie kieszenie świecą pustkami więc żeby nie było kłopotu z kasą na ewentualne l;eczenie . Chyba , że sunia będzie miała kłopoty z żywieniem w sensie jakieś alergi czy inne licho wtedy trzeba będzie kołowac kasę na najleoszą karmę . Quote
megii1 Posted October 10, 2009 Posted October 10, 2009 Suczka, która jest u mnie, ta srednia nie miała szczepień ale po drodze do mnie została zaszczepiona, ma książeczkę, została odrobaczona. Trochę paprze jej się rana po sterylce ale jeszcze w schronie dostała antybiotyk;) także powinno być dobrze. W weekend postaram się porobić ftki. tylko, że ona nie ma imienia:shake: Wymyslcie cos:loveu: tylko nie na Z - bo byłaby już trzecia:evil_lol: Quote
lilith27 Posted October 10, 2009 Posted October 10, 2009 [quote name='Ewelina.w38'] Ale w tym przypadku o ile pamiętam to UM udzielił odp. że psami zajmie sie ten i ten schron i to Radom był, tak?[/quote] na wątku było podniesione, że właśnie nie radom jest właściwy i to było największym problemem post wcześniej wkleiłam linki, z których wynika, iż przynajmniej do tamtego roku wyłapywał psy w jedlińsku pewien pan (hycel mający swoje przedsiębiorstwo hadlowo - usługowe) i on się nimi potem zajmował (a jak, o tym na przykład napisała Rzeczpospolita w 2006) informacji na ten rok w necie nie znalazłam - niestety podejrzewam jednak, że dalej ta sama osoba zajmuje się tym, ponieważ robiła to już przez kilka uprzednich lat fajnie, że niunki są bezpieczne gratuluje dziewczyny fotki...fotki...koniecznie foteczki dajcie:loveu: ponawiam prośbę o podrzucenie na fora o molosach sunieczki dużej może tam znajdą się chętni ją wspomóc, jeśli nie domkiem, to może pieniążkami Quote
Ewelina.w38 Posted October 10, 2009 Posted October 10, 2009 [quote name='lilith27']na wątku było podniesione, że właśnie nie radom jest właściwy i to było największym problemem post wcześniej wkleiłam linki, z których wynika, iż przynajmniej do tamtego roku wyłapywał psy w jedlińsku pewien pan (hycel mający swoje przedsiębiorstwo hadlowo - usługowe) i on się nimi potem zajmował (a jak, o tym na przykład napisała Rzeczpospolita w 2006) informacji na ten rok w necie nie znalazłam - niestety podejrzewam jednak, że dalej ta sama osoba zajmuje się tym, ponieważ robiła to już przez kilka uprzednich lat [/quote] Ale teraz czegoś nie rozumiem: skoro ta gmina ma umowę z hyclem na wyłapywanie to co robi dalej z psami? Tzn. nie co ten koles z nimi robi tylko co UM robi z tymi juz wyłapanymi. Bo przecież musi zapewnic nie tylko odłowienie ale i "opiekę". Quote
mtf zalesie Posted October 10, 2009 Posted October 10, 2009 rozmawialam wczesniej z wydzialem ochrony srodowiska tej gminy i jak bylo pisane wczesniej dostalam odpowiedz ze sprawami bezdomnych zwierzat na terenie zajmuje sie zaklad uslug komunalnych gdzie dzwonilam i rozmawialam z kierownikiem owego ktory jednoznacznie powiedzial ze zajmuja sie psami potraconymi tzn takimi ktorym juz zadne schronisko nie jest potrzebne tylko utylizacja.te sprawne i biegajace pewnie sa czyjes i te ich nie obchodza.gmina nie ma umowy poza tym z nikim babsztyl z gminy jest arogancki i odsyla do kolegi bo to jego dzialka.kolega bedzie za 2 tygodnie.umowy z nikim nie maja i jak wiele innych gmin w polsce i nic im nie zrobicie bo do ustawy z 97r nie ma przepisow wykonawczych.najwyzej mozna im zatruc zycie troche.ale lepiej pisac do nich czy dzwonic niz tu klikac. Quote
megii1 Posted October 10, 2009 Posted October 10, 2009 Dziewczyny - to jest watek suczek - a ja proszę o ładne imię dla średniaczki:loveu: Quote
emilia2280 Posted October 10, 2009 Posted October 10, 2009 [quote name='megii1']Dziewczyny - to jest watek suczek - a ja proszę o ładne imię dla średniaczki:loveu:[/quote] Moze Misha? Quote
Laura1108 Posted October 10, 2009 Author Posted October 10, 2009 Misha już jest u megii to jest kaukaz z Celestynowa ;) Co do tej rany to Madziu kontroluj jak ona wygląda bo rana po sterylce to moment i się rozejdzie i wtedy będzie kłopot okropny . Quote
Ewelina.w38 Posted October 11, 2009 Posted October 11, 2009 co do imion: może Maja, Majka? albo Beti (Betka) ? co do umów UM: porażka, może na tym spotkaniu za 2 tyg. coś wiecej koleś powie i coś się uda wskórać!. Quote
emilia2280 Posted October 11, 2009 Posted October 11, 2009 [quote name='Laura1108']Misha już jest u megii to jest kaukaz z Celestynowa ;) [/quote] Ale numer. Nie wiedzialam. To nie strzelam, bo sié okaze, ze juz sá takie imiona :cool1: Quote
Piromanka Posted October 12, 2009 Posted October 12, 2009 Najmniejsza sunia już u mnie: [url]http://www.dogomania.pl/forum/f1161/pyza-trzesacy-sie-jak-osika-klebek-strachu-w-dt-szukamy-ds-148621/#post13135911[/url] Zapraszam na wątek. Quote
agat21 Posted October 12, 2009 Posted October 12, 2009 super, że wszystko tak się udało i suńki już bezpieczne :multi: Dziewczyny - jesteście WIELKIE! :loveu: Moja kasa własnie została wysłana - przepraszam, że dopiero dziś, ale miałam kłopot z logowaniem się na dogo i nie miałam dostępu do nr konta zapisanego w privach :oops: Quote
Ammounie Posted October 12, 2009 Posted October 12, 2009 [B][SIZE=3]Podsumowanie[/SIZE][/B] [B][SIZE=2]Wszystkie sunie już w DT potrzebne DS[/SIZE][/B] [B]Potrzebne stałe deklaracje na hotelik dla Tiny ( 11zł za dobę ), DT dla Pyzy u Piromanki ( 12zł za dobę ) i karmę dla Lusi [/B] [COLOR=black][FONT=Verdana]Wszystkie sunie od piątku 9.10.2009 są już w DT. [/FONT][/COLOR] [FONT=Verdana][COLOR=black]Zajęło nam to 10 godzin, ale sunie dzielnie zniosły podróż ze schroniska w Radomiu do swoich DT, całą drogę leżały przytulone do siebie a Pyza lizała rankę pooperacyjną Tiny.[/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=black]Smutno mi było rozdzielać 3 tak zaprzyjaźnione sunie.[/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=black]Lusia ( duża sunia ) mniej już boi się wchodzić do domku, Kora i Kaktus ( sunia i pies Ani ) ją zaakceptowały. Ma tam piękny teren, kochających ludzi i czas na dojście do siebie. ( 3 miesiące na znalezienie domku ) Ania ma możliwość zamówienia karmy z dostawą do domu, koszt 75zł za 15kg. [/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=black]Pyza ( ta najmniejsza ) była bardzo przerażona, Ania Piromanka zaniosła ją do domku na rączkach, a pierwsze co sunia zrobiła gdy weszła do domku Ani to władowała się do łóżka i zwinęła w kłębuszek. Nadal bardzo się boi i na razie nie rusza się z fotela. Pewnie cierpi też bardzo z powodu zapalenia ucha. Pani weterynarz w schronisku przekazała mi dla niej lekarstwa i Ania dwa razy dziennie przemywa i zakrapla jej to uszko, które ją bardzo boli.[/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=black]Tinę ( średniaczkę ) mąż Meggi też zaniósł do kojca na rączkach bo bardzo się bała. Jest w kojcu z małą kochaną Zojką nieustannie merdającą ogonkiem i Lenką która nie wychodzi z budy. Czuje się dobrze, a dziś lub jutro pojedzie do weta na kontrolę sączącej się ranki pooperacyjnej. [/COLOR][/FONT] [COLOR=black][FONT=Verdana]W schronisku suńki nie były szczepione. Tina została już zaszczepiona na choroby zakaźne i w tym tygodniu zostanie zaszczepiona na wściekliznę. Lusia i Pyza zostaną zaszczepione w najbliższym czasie. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Weterynarz w schronisku przekazała mi tabletki do odrobaczenia suniek i zostały one przekazane opiekunom w DT. [/FONT][/COLOR] [B][FONT=Verdana][SIZE=3]Deklaracje :[/SIZE][/FONT][/B] [FONT=Verdana][COLOR=black]stałe:[/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=black]mtf zalesie 50zł ( otrzymałam 100zł na 2 miesiące )[/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=black]Ammounie 50zł ( otrzymałam )[/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=black]agat21 20zł[/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=black]( otrzymałam )[/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=black]MAMA Ammounie 50zł (otrzymałam )[/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=black]Tata Ammounie 50zł (otrzymałam )[/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=black]Ella ( od Ammounie ) 50zł ( otrzymałam )[/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=black]Dominika ( od Ammounie ) 30zł[/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=black]Dariusz ( od Ammounie ) 50zł ( otrzymałam )[/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=black]jednorazowe:[/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=black]Jurek ( od Ammounie ) 200zł ( otrzymałam )[/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=black]Krzyś ( od Ammounie ) 150zł ( otrzymałam )[/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=black]agat21 30zł-na zakup budy jeśli sunie pojadą do Megii[/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=black]Anhanta 100zł[/COLOR][/FONT] [B][COLOR=black][FONT=Verdana][SIZE=3]Wydatki:[/SIZE][/FONT][/COLOR][/B] [COLOR=black][FONT=Verdana]9.10.2009[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Karma dla Lusi i Pyzy ( mój tata nie wiedział jaką kupić, nie było czasu na konsultacje, kupił więc Chappi 15kg i Aro Karma 10kg w Makro Cash and Carry ) razem: [B]73,13zł[/B] [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Datek na schron za lekarstwa dla Pyzy i kurację odrobaczającą dla wszystkich [B]50zł [/B][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Wizyta u veta po drodze i szczepienia dla Tiny [B]50zł[/B] [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Pieniądze przekazane Meggi a konto szczepienia na wściekliznę dla Tiny [B]30zł[/B] [/FONT][/COLOR] [B][SIZE=3]Nowy wątek Pyzy:[/SIZE][/B] [COLOR=black][FONT=Verdana]http://www.dogomania.pl/forum/f1161/pyza-trzesacy-sie-jak-osika-klebek-strachu-w-dt-szukamy-ds-148621/#post13135911 [/FONT][/COLOR][B][SIZE=3]Nowy wątek Lusi: [/SIZE][/B][COLOR=black][FONT=Verdana] [URL]http://www.dogomania.pl/forum/f28/lusia-wychudzona-piekna-pirenejka-pod-chmurka-na-wsi-148671/#post13139388[/URL] [/FONT][/COLOR] Quote
lilith27 Posted October 12, 2009 Posted October 12, 2009 niech ania da nr konta zapłacę za karmę dla lusi Quote
Ewelina.w38 Posted October 12, 2009 Posted October 12, 2009 bazarek suńkowy jeszcze potrwa do konca miesiąca i z niego też jakaś kaska będzie:razz: Ciotki, kasy nie żałować i kupować książki, dvd i okulary!:mad: [IMG]http://images38.fotosik.pl/205/23bce8062b6e70f1med.jpg[/IMG] [IMG]http://images42.fotosik.pl/124/7e54fbd59eaae78bmed.jpg[/IMG] [COLOR=Blue][B][url]http://www.dogomania.pl/forum/f99/wyprzedaz-lata-torebka-okulary-solar-takze-ksiazki-dvd-do-konca-pazdziernika-147819/index2.html[/url][/B][/COLOR] Quote
Recommended Posts