Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Ammounie']Dzięki Meggi dowiedziałam się że Piromanka może przyjąć kogoś na DT więc zwolnił się DT u mamy Beatki dla rocznego psiaka błąkającego się po ulicach Radomia. Dziewczyny mają go jutro ratować[/quote]

U mamy Beatki musiał zwolnić się tymczas, bo ratuje kolejnego psa, jak wyżej napisała Ola.

• Replies 345
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jasne, można ich pomęczyć ....przynajmniej zaczną może myśleć o psiakach

świta mi, że gmina ma obowiązek zajmowania się bezdomnymi psiakami
to chyba ich zadanie własne

koniecznie prosimy o fotki z podróży i nowego miejsca

ja proponuje eukanube
można na necie wielki wór zamówić za parę złotych
osobiście kupowałam dla swojego młodego psa 18 kg (+ bonus) za 150 złotych
[SIZE=6][COLOR=Magenta]
Wielka prośba!!!!!!
[SIZE=4]Czy dużą sunię ktoś mógłby podrzucić na forum molosów?[/SIZE][/COLOR][/SIZE]

Posted

Cześć,

Jeśli chodzi o obowiązki gminy względem bezpańskich zwierząt to normuje je ustawa [FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT]USTAWA z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierz[/FONT][FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT]ą[/FONT][FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT]t, a konkretnie art. 11 brzmiący:[/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][LEFT][I]1. Zapewnianie opieki bezdomnym zwierz[/I][/FONT][I][FONT=TimesNewRomanPSMT]ę[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]tom oraz ich wy[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ł[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]apywanie nale[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ż[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]y do zada[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ń [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]w[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ł[/FONT][/I][FONT=TimesNewRomanPSMT][I]asnych gmin.[/I]
[I]2. Minister w[/I][/FONT][I][FONT=TimesNewRomanPSMT]ł[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]a[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ś[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ciwy do spraw administracji publicznej w porozumieniu z ministrem w[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ł[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]a[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ś[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ciwym do spraw [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ś[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]rodowiska okre[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ś[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]li, w drodze rozporz[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ą[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]dzenia, zasady i warunki wy[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ł[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]apywania bezdomnych zwierz[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ą[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]t.[/FONT][/I]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT]Na ten przepis w przedmiotowym pismie do wójta trzeba się powołać. Uzupełnienie do niego jest wpomniane rozporzadzenie wykonawcze:[/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT]Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie zasad i warunków wyłapywania bezdomnych zwierząt (Dz.U. nr 116 poz. 753) Chyba najbardziej interesującym paragrafem w tym akcie jest:
[I]§ 6. Bezdomne zwierzęta po wyłapaniu powinny zostać niezwłocznie przewiezione do schroniska lub miejsca, o którym mowa w § 5 ust. 2 pkt 4[/I][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT]Mozna na podstawie tych dwóch aktów uznać obowiazek gminy do wyłapania zwierzęcia i zapewnienia mu miejsca w schronisku. A i jeszcze wyczytałem że najlepiej zwracać się do gminy jako organiizacja/fundacja/stowarzyszenie o celu statutowym ochrona zwierząt itp., poniewaz ma jst obowiazek współpracowania z nimi w dziedzinie opieki nad bezdomnymi zwierzętami.[/FONT][/LEFT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT]To tyle może się komuś ta garść informacji przyda.[/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT]Pozdrawiam,[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]
[LEFT]

[/LEFT]
[/FONT][FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT][SIZE=1][FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT][SIZE=1][/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT]

Posted

Dane dotyczą ubiegłego roku 2008
Nie wiem czy w tym roku 2009 ta sama osoba wyłapuje psy w jedlińsku

[URL="http://www.boz.org.pl/sch/mz.htm"]Dane ze schronisk woj. mazowieckiego[/URL]

i ciekawostka znaleziona w necie

[URL="http://www.wegetarianie.pl/Article1279.html"]Słomczyn: Hycel szefem targu zwierząt :: Wegetarianie.pl :: Wegetarianizm weganizm - Portal Społeczności Wegetarian[/URL]

[URL="http://www.wegetarianie.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&thold=-1&mode=flat&order=0&sid=1279"]Słomczyn: Hycel szefem targu zwierząt :: Wegetarianie.pl :: Wegetarianizm weganizm - Portal Społeczności Wegetarian[/URL]

[url]http://www.dogomania.pl/forum/f105/transport-szczeniat-na-export-56206/index2.html[/url]

Posted

[quote name='Zizek']

Chciałem się odnieść do tego co gmina robi z bezdomnymi zwierzętami, gdzie je odstawia oraz wyjaśnienia tej kwestii. Najlepszym wyjściem w takiej sytułacji jest wysłanie pisma w tej sprawie do gminy z zapytaniem (lub fax) zawierającym date podania odpowiedzi. Urząd wtedy musi udzielić wiążącej odpowiedzi niby niezwlocznie ale róznie z tym bywa. [/quote]

Każda gmina ma obowiązek zajmowania sie bezdomnymi zwierzętami -to jej zadania własne. Maja podpisane umowy ze schroniskami na wyłapywanie i trzymanie takich właśnie zwierząt.
Jeśli w danej gminie nie ma schronu to taka umowa jest zawarta z inna gminą, która go posiada (wszystko jedno czy publ. czy pryw.).
A gmina oczywiście że ma obowiązek udzielenie inf. i to nawet na piśmie -i o ile się nie mylę -zajmuje sie tym wydziały ochrony środowiska.
Jeżeli chce się nadać temu "zapytaniu" charakter urzędowy to musi zawierać wymogi pisma, czyli raczej nie faks a złożenie pisma w odpowiednim urzędzie albo list polecony (z potwierdzeniem odbioru).

Ale w tym przypadku o ile pamiętam to UM udzielił odp. że psami zajmie sie ten i ten schron i to Radom był, tak?

Posted

Kochani,

Wszystkie sunie są już w domkach tymczasowych.

Zajęło nam to 10 godzin ( Marki-Wawa-Radom-Kozienice-Wawa-Serock-Wawa-Marki ), ale sunie dzielnie zniosły podróż, całą drogę leżały przytulone do siebie a mała sunia lizała rankę pooperacyjną średniej suni.

Smutno mi było rozdzielać 3 tak zaprzyjaźnione sunie.

Duża sunia dostała na imię Lusia, boi się jeszcze wchodzić do domku, ale Kora i Kaktus ( sunia i pies Ani ) ją zaakceptowały. Ma tam piękny teren, kochających ludzi i czas na dojście do siebie. ( 3 miesiące na znalezienie domku )

Mała sunia była bardzo przerażona, Ania Piromanka zaniosła ją do domku na rączkach, a pierwsze co sunia zrobiła gdy weszła do domku Ani to władowała się do łóżka i zwinęła w kłębuszek. ;)

Średnią sunię mąż Meggi też zaniósł do kojca na rączkach bo bardzo się bała. Jest w kojcu z małą kochaną Zojką nieustannie merdającą ogonkiem, zjadła już pierwszy posiłek i wiem od męża Meggi że czuje się już lepiej.

Kochani więcej napiszę w poniedziałek. Jestem już bardzo zmęczona a w weekend mnie nie będzie.

Moc miłości i jeszcze raz Wam wszystkim dziękuję.

Ola

Posted

Jestem pełna uznania dla Ammounie - wzięła na siebie tak trudne zadanie i świetnie się z niego wywiązała. Największa jasna sunieczka jest na tymczasie u mnie, dostała na imię Lusia. Jest bardzo, bardzo spokojna i cierpliwa. Moje psiaki narazie jej nie zauważają, chyba mają nadzieję, że ta nowa wpadła tylko z wizytą. Lusia trzyma się od nich z daleka. Myślę, że z czasem się do siebie przyzwyczają. Socjalnie ma niestety duże braki ale będziemy pracowac. Kochane dogomaniaczki i dogomaniacy - potrzebne DS. Więcej wiadomości w następnych biuletynach:roll:

Posted

To przecudownie !!!! Tyle WAs połączyło siły i sunie , które niedawno błąkały się po ulicy teraz grzeją dupki w bezpiecznych miejscach :)
Gratuluje tak udanej akcji .

Co do karmy to ja bym proponowała Brit jest tańsza od Ekuanuby a również dobra choć Ekunauba na pewno lepsza .. Kasę warto oszczędzać na weta myślę , że priorytetem teraz to szczepienia na wscieklizne no chyba , że takie juz mają . Czy w schronie prócz sterylek były szczepione ? Niestety na dogomaniackie kieszenie świecą pustkami więc żeby nie było kłopotu z kasą na ewentualne l;eczenie . Chyba , że sunia będzie miała kłopoty z żywieniem w sensie jakieś alergi czy inne licho wtedy trzeba będzie kołowac kasę na najleoszą karmę .

Posted

Suczka, która jest u mnie, ta srednia nie miała szczepień ale po drodze do mnie została zaszczepiona, ma książeczkę, została odrobaczona. Trochę paprze jej się rana po sterylce ale jeszcze w schronie dostała antybiotyk;) także powinno być dobrze. W weekend postaram się porobić ftki. tylko, że ona nie ma imienia:shake: Wymyslcie cos:loveu: tylko nie na Z - bo byłaby już trzecia:evil_lol:

Posted

[quote name='Ewelina.w38']

Ale w tym przypadku o ile pamiętam to UM udzielił odp. że psami zajmie sie ten i ten schron i to Radom był, tak?[/quote]

na wątku było podniesione, że właśnie nie radom jest właściwy i to było największym problemem

post wcześniej wkleiłam linki, z których wynika, iż przynajmniej do tamtego roku wyłapywał psy w jedlińsku pewien pan (hycel mający swoje przedsiębiorstwo hadlowo - usługowe) i on się nimi potem zajmował (a jak, o tym na przykład napisała Rzeczpospolita w 2006)

informacji na ten rok w necie nie znalazłam - niestety

podejrzewam jednak, że dalej ta sama osoba zajmuje się tym, ponieważ robiła to już przez kilka uprzednich lat

fajnie, że niunki są bezpieczne

gratuluje dziewczyny

fotki...fotki...koniecznie foteczki dajcie:loveu:

ponawiam prośbę o podrzucenie na fora o molosach sunieczki dużej
może tam znajdą się chętni ją wspomóc, jeśli nie domkiem, to może pieniążkami

Posted

[quote name='lilith27']na wątku było podniesione, że właśnie nie radom jest właściwy i to było największym problemem

post wcześniej wkleiłam linki, z których wynika, iż przynajmniej do tamtego roku wyłapywał psy w jedlińsku pewien pan (hycel mający swoje przedsiębiorstwo hadlowo - usługowe) i on się nimi potem zajmował (a jak, o tym na przykład napisała Rzeczpospolita w 2006)

informacji na ten rok w necie nie znalazłam - niestety

podejrzewam jednak, że dalej ta sama osoba zajmuje się tym, ponieważ robiła to już przez kilka uprzednich lat

[/quote]

Ale teraz czegoś nie rozumiem: skoro ta gmina ma umowę z hyclem na wyłapywanie to co robi dalej z psami? Tzn. nie co ten koles z nimi robi tylko co UM robi z tymi juz wyłapanymi. Bo przecież musi zapewnic nie tylko odłowienie ale i "opiekę".

Posted

rozmawialam wczesniej z wydzialem ochrony srodowiska tej gminy i jak bylo pisane wczesniej dostalam odpowiedz ze sprawami bezdomnych zwierzat na terenie zajmuje sie zaklad uslug komunalnych gdzie dzwonilam i rozmawialam z kierownikiem owego ktory jednoznacznie powiedzial ze zajmuja sie psami potraconymi tzn takimi ktorym juz zadne schronisko nie jest potrzebne tylko utylizacja.te sprawne i biegajace pewnie sa czyjes i te ich nie obchodza.gmina nie ma umowy poza tym z nikim babsztyl z gminy jest arogancki i odsyla do kolegi bo to jego dzialka.kolega bedzie za 2 tygodnie.umowy z nikim nie maja i jak wiele innych gmin w polsce i nic im nie zrobicie bo do ustawy z 97r nie ma przepisow wykonawczych.najwyzej mozna im zatruc zycie troche.ale lepiej pisac do nich czy dzwonic niz tu klikac.

Posted

Misha już jest u megii to jest kaukaz z Celestynowa ;)

Co do tej rany to Madziu kontroluj jak ona wygląda bo rana po sterylce to moment i się rozejdzie i wtedy będzie kłopot okropny .

Posted

super, że wszystko tak się udało i suńki już bezpieczne :multi:
Dziewczyny - jesteście WIELKIE! :loveu:
Moja kasa własnie została wysłana - przepraszam, że dopiero dziś, ale miałam kłopot z logowaniem się na dogo i nie miałam dostępu do nr konta zapisanego w privach :oops:

Posted

[B][SIZE=3]Podsumowanie[/SIZE][/B]

[B][SIZE=2]Wszystkie sunie już w DT potrzebne DS[/SIZE][/B]

[B]Potrzebne stałe deklaracje na hotelik dla Tiny ( 11zł za dobę ), DT dla Pyzy u Piromanki ( 12zł za dobę ) i karmę dla Lusi [/B]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Wszystkie sunie od piątku 9.10.2009 są już w DT. [/FONT][/COLOR]

[FONT=Verdana][COLOR=black]Zajęło nam to 10 godzin, ale sunie dzielnie zniosły podróż ze schroniska w Radomiu do swoich DT, całą drogę leżały przytulone do siebie a Pyza lizała rankę pooperacyjną Tiny.[/COLOR][/FONT]

[FONT=Verdana][COLOR=black]Smutno mi było rozdzielać 3 tak zaprzyjaźnione sunie.[/COLOR][/FONT]

[FONT=Verdana][COLOR=black]Lusia ( duża sunia ) mniej już boi się wchodzić do domku, Kora i Kaktus ( sunia i pies Ani ) ją zaakceptowały. Ma tam piękny teren, kochających ludzi i czas na dojście do siebie. ( 3 miesiące na znalezienie domku ) Ania ma możliwość zamówienia karmy z dostawą do domu, koszt 75zł za 15kg. [/COLOR][/FONT]

[FONT=Verdana][COLOR=black]Pyza ( ta najmniejsza ) była bardzo przerażona, Ania Piromanka zaniosła ją do domku na rączkach, a pierwsze co sunia zrobiła gdy weszła do domku Ani to władowała się do łóżka i zwinęła w kłębuszek. Nadal bardzo się boi i na razie nie rusza się z fotela. Pewnie cierpi też bardzo z powodu zapalenia ucha. Pani weterynarz w schronisku przekazała mi dla niej lekarstwa i Ania dwa razy dziennie przemywa i zakrapla jej to uszko, które ją bardzo boli.[/COLOR][/FONT]

[FONT=Verdana][COLOR=black]Tinę ( średniaczkę ) mąż Meggi też zaniósł do kojca na rączkach bo bardzo się bała. Jest w kojcu z małą kochaną Zojką nieustannie merdającą ogonkiem i Lenką która nie wychodzi z budy. Czuje się dobrze, a dziś lub jutro pojedzie do weta na kontrolę sączącej się ranki pooperacyjnej. [/COLOR][/FONT]

[COLOR=black][FONT=Verdana]W schronisku suńki nie były szczepione. Tina została już zaszczepiona na choroby zakaźne i w tym tygodniu zostanie zaszczepiona na wściekliznę. Lusia i Pyza zostaną zaszczepione w najbliższym czasie. [/FONT][/COLOR]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Weterynarz w schronisku przekazała mi tabletki do odrobaczenia suniek i zostały one przekazane opiekunom w DT. [/FONT][/COLOR]

[B][FONT=Verdana][SIZE=3]Deklaracje :[/SIZE][/FONT][/B]

[FONT=Verdana][COLOR=black]stałe:[/COLOR][/FONT]

[FONT=Verdana][COLOR=black]mtf zalesie 50zł ( otrzymałam 100zł na 2 miesiące )[/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=black]Ammounie 50zł ( otrzymałam )[/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=black]agat21 20zł[/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=black]( otrzymałam )[/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=black]MAMA Ammounie 50zł (otrzymałam )[/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=black]Tata Ammounie 50zł (otrzymałam )[/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=black]Ella ( od Ammounie ) 50zł ( otrzymałam )[/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=black]Dominika ( od Ammounie ) 30zł[/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=black]Dariusz ( od Ammounie ) 50zł ( otrzymałam )[/COLOR][/FONT]

[FONT=Verdana][COLOR=black]jednorazowe:[/COLOR][/FONT]

[FONT=Verdana][COLOR=black]Jurek ( od Ammounie ) 200zł ( otrzymałam )[/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=black]Krzyś ( od Ammounie ) 150zł ( otrzymałam )[/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=black]agat21 30zł-na zakup budy jeśli sunie pojadą do Megii[/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=black]Anhanta 100zł[/COLOR][/FONT]

[B][COLOR=black][FONT=Verdana][SIZE=3]Wydatki:[/SIZE][/FONT][/COLOR][/B]

[COLOR=black][FONT=Verdana]9.10.2009[/FONT][/COLOR]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Karma dla Lusi i Pyzy ( mój tata nie wiedział jaką kupić, nie było czasu na konsultacje, kupił więc Chappi 15kg i Aro Karma 10kg w Makro Cash and Carry ) razem: [B]73,13zł[/B] [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Datek na schron za lekarstwa dla Pyzy i kurację odrobaczającą dla wszystkich [B]50zł [/B][/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Wizyta u veta po drodze i szczepienia dla Tiny [B]50zł[/B] [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Pieniądze przekazane Meggi a konto szczepienia na wściekliznę dla Tiny [B]30zł[/B] [/FONT][/COLOR]

[B][SIZE=3]Nowy wątek Pyzy:[/SIZE][/B]

[COLOR=black][FONT=Verdana]http://www.dogomania.pl/forum/f1161/pyza-trzesacy-sie-jak-osika-klebek-strachu-w-dt-szukamy-ds-148621/#post13135911

[/FONT][/COLOR][B][SIZE=3]Nowy wątek Lusi: [/SIZE][/B][COLOR=black][FONT=Verdana]

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/f28/lusia-wychudzona-piekna-pirenejka-pod-chmurka-na-wsi-148671/#post13139388[/URL]
[/FONT][/COLOR]

Posted

bazarek suńkowy jeszcze potrwa do konca miesiąca i z niego też jakaś kaska będzie:razz:
Ciotki, kasy nie żałować i kupować książki, dvd i okulary!:mad:
[IMG]http://images38.fotosik.pl/205/23bce8062b6e70f1med.jpg[/IMG]
[IMG]http://images42.fotosik.pl/124/7e54fbd59eaae78bmed.jpg[/IMG]

[COLOR=Blue][B][url]http://www.dogomania.pl/forum/f99/wyprzedaz-lata-torebka-okulary-solar-takze-ksiazki-dvd-do-konca-pazdziernika-147819/index2.html[/url][/B][/COLOR]