asia26 Posted April 27, 2005 Posted April 27, 2005 Karmie mojego bokserka rano suchym a popoludniu dostaje miche gotowanego(kurczaczek,ryz.marchewka).Przedtem karmilam tylko jakis czas acana i byloby ok ale pies dostal lupiezu mimo ze to bylo L&R.Jednak zauwazylam ze po samym suchym nie mial zadnych problemow zoladkowych a po gotowanym mu sie to zdarza.Ma takie bulgotania w zoladku ze spac nie mozna :D Ale tylko czasami.Chrupki po prostu uwielbia.Czy to mozliwe zeby pies zle reagowal na gotowane jedzenie? Quote
coztego Posted April 27, 2005 Posted April 27, 2005 asia26 napisał(a):Czy to mozliwe zeby pies zle reagowal na gotowane jedzenie? Wszystko jest możliwe. 8) Może nie lubi mieszania gotowanego z suchym? Jeśli gotowane mu nie służy to niech je suche. ;) Ale może być też tak, że nie służy mu jedynie jakiś składnik gotowanego żarcia... Próbowałaś eksperymentować? Zamiast kurczaka dać wołowinę, zamiast ryżu dać makaron, nie dodawać marchewki (albo dadać ją w innej postaci...). Trzeba kombinować ;) A skoro bulgotania są tylko czasami to zastanów się dobrze czy nie da się ich z czymś konkretnym powiązać... Quote
asia26 Posted April 27, 2005 Author Posted April 27, 2005 Bulgotania wystepuja tylko po gotowanym jedzeniu.Po suchym nic sie nigdy nie zdarzylo.Chcialbym mu gotowac bo wydaje mi sie ze po samym suchym pies chodzi glodny ciagle.Najbardziej podejrzewam ryz-tzn wydaje mi sie ze moze pies nie trawi duzej ilosci karmy roslinnej.A makaronu nie probowalam bo nie wiem jaki to ma byc makaron.Taki zwykly???I jak to sie robi taki jedzonko na makaronie?Miesko osobno i makaron tez? Quote
mazika Posted April 27, 2005 Posted April 27, 2005 Może prawdopodobnie twój psiak jest uczulony na jakiś składnik który podajesz mu w pożywieniu, tak jak pisała coztego musisz popatrzeć, pokombinować jaki to składnik, i wtedy możesz go usunąć z jego dania i zastąpić czymś innym. Psom nie powinno sie podawać płatków owsianych jako podstawowego pokarmu, również kasza jęczmienna nie jest dobrym pokarmem dla psów, jedynie w przypadkach koniecznych.(a jeżeli jest konieczna to najlepiej ją podawać z dodatkiem siemienia lnianego). Ja mojemu pieskowi rano i wieczorem dawałam suchą karme, a na obiady zawsze miał gotowany ryż(podobno najlepszy dla psów) z gotowanym kurczakiem i kawałkami warzyw: seler, marchewka(może być gotowana lub surowa). Do jedzenia można także dodawać(ale nie koniecznie), łyżeczkę dobrego oleju roślinnego. A dorosłym psom jak najbardziej wskazane jest podawanie mączek mięsno-kostnych. Ale jak pisałaś podobno twojemu psiakowi tak burczy bo dostaje ryż(z twoich obserwacji), to może makaron, może być zwykły. Normalnie gotujesz osobno makaron osobno kurczaka i warzywa, potem do miski z makaronem dodajesz podrobionego kurczaka i warzywa i koniec. Quote
adda Posted April 27, 2005 Posted April 27, 2005 asia26 napisał(a):Chcialbym mu gotowac bo wydaje mi sie ze po samym suchym pies chodzi glodny ciagle. Ale wydaje Ci się, czy chodzi głodny? Czy na suchym pies był za chudy, osłabiony, itp.? Bo jeśli tylko Ci się wydawało, jeśli na suchej wszystko było ok, to po co zmieniać? 8) Quote
Szamanka Posted April 27, 2005 Posted April 27, 2005 Mojemu haszczakowi często tak bulgotało po suchej karmie, mimo że przestawiałam go powoli. Teraz dostaje gotowane, które niestety, ale ma w najwyższym poważaniu :(:(:( ostatnio totalnie odmawia jedzenia. Najchetniej jadłby same mięcho, bez dodatków. Skubany wybiera sobie smakowitsze kąski z ryzu lub makaronu. Niestety z racji tego że dobrze sa razem wymieszane - to zjada tylko to co z wierzchu, jakby brzydził się tego ryżu czy makaronu. W zyciu nie widziałam, żeby pies tak wybrzydzał :( Jest chudy, jak nigdy. A jeszcze wyliniał, więc wygląda jak kojot a nie husky. Ponoć ta rasa tak ma, że lubi sobie czasem zrobić głodówkę.... Albo kupię mu jakąś suchą, bo on nic nie chce jeść...:( jeszcze trochę a zaciągnę go do weta. pytanie głównie do właścicieli haszczaków: czy wasze psy też właśnie teraz przechodzą linienie i tak chudną? prosze o info Quote
wolfi Posted April 28, 2005 Posted April 28, 2005 Woli mięso niż ryż - może nie czytał opracowań,że ryż jest świetny dla psów ? Bystry chłopak ! Quote
Justa Posted April 28, 2005 Posted April 28, 2005 asia26 napisał(a):.Czy to mozliwe zeby pies zle reagowal na gotowane jedzenie? Mój pies jest tego zywym przykładem, dlatego jesteśmy na chrupkach i wszystko jest dobzie :D Quote
Recommended Posts