Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='bico']:crazyeye: takie tempo, bo mamy konta w tym samym banku:cool3:
Zuzliku, daj je po połowie, albo tam gdzie aktualnie będą bardziej potrzebne - Ty wiesz najlepiej:lol:

Dzięki...na razie dałam po połowie...dziś jeszcze dojdą pieniążki z bazarków...

Jednak będzie trochę brakować,więc bardzo proszę o wszelką pomoc,która pomoże i utrzymać Stiviego i zabezpieczyć finanse na kastrację!

Poprosiłam Astharot,by zapytała wetkę,kiedy Stivi może być bezpiecznie kastrowany i jakie bedą koszty zabiegu...jak bedzie wiedziała i znajdzie czas...napisze!

• Replies 357
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

zuzlikowa napisał(a):

Poprosiłam Astharot,by zapytała wetkę,kiedy Stivi może być bezpiecznie kastrowany i jakie bedą koszty zabiegu...jak bedzie wiedziała i znajdzie czas...napisze!

Ech i widzisz zapomniałam spytać jak byłam z jamnikiem, jutro zadzwonie i się dowiem.

Posted

Astaroth napisał(a):
Ech i widzisz zapomniałam spytać jak byłam z jamnikiem, jutro zadzwonie i się dowiem.

To czekam na wieści.
Astaroth, napisz,czy dotarł juz preparat na stawy dla Stivika.
A co u chłopaka?...mam nadzieję,że nie próbuje zamienić się w inne zwierzątko?:lol:

Posted

Astaroth napisał(a):
Pytałam o kastrację i Pani doktor odradza do 16miesiąca przynajmniej bo jeszcze się chłopak rozwija.

a ile on ma teraz miesięcy?
mamy czekać do 16 miesiąca życia?:crazyeye: o matko!:crazyeye::-(
inni weci szczeniorki kastrują, jak tylko im jądra zstąpią:cool1:
co będzie z jego adopcją?:roll:

Posted

[quote name='bico']a ile on ma teraz miesięcy?
mamy czekać do 16 miesiąca życia?:crazyeye: o matko!:crazyeye::-(
inni weci szczeniorki kastrują, jak tylko im jądra zstąpią:cool1:
co będzie z jego adopcją?:roll:

Teraz ma 7-8 miesięcy, może inni kastrują ale większość czeka aż piesek czy suczka osiągną dojrzałość płciową, jeśli zbyt wczesna kastracja ma Stiviemu zaszkodzić to trzeba się nad tym zastanowić. Może znajdzie się na tyle odpowiedzialny dom że sprawa kastracji nie będzie w ogóle problemem i spokojnie będzie można ich do tego poprostu zobowiązać.

Posted

Asior napisał(a):
a ja słyszałam, ze dojrzałość płciową psy osiągają nawet w wieku ok 8-9 m-cy :roll:

mnie też tak weci mówili:roll:
dojrzałość płciowa rozpoczyna się z chwilą zstąpienia jader do moszny i późniejszej możliwości spłodzenia potomka przez psa:roll:
Stivi pewnie już by coś "spłodzić" próbował, gdyby okazja się nadarzyła:evil_lol:
bo mentalnie, psychicznie, to bernardyny w pełni dojrzewają w wieku 3-4 lat.

wiadomo, że jeśli pies/suka nie są wykastrowane/sterylizowane, to w umowie musi być zapis, że przyszli właściciele zobowiązują się dopilnować, by zabieg taki został wykonany. Tylko zawsze potem jest "problem" pilnowania nowych właścicieli, bo oni pilnowali wykonania zabiegu:evil_lol:

Posted

bico napisał(a):
Tylko zawsze potem jest "problem" pilnowania nowych właścicieli, bo oni pilnowali wykonania zabiegu:evil_lol:

no właśnie, bo gdybyśmy chcieli takiego psa odebrać bo umowa nie została dopełniona, to wtedy czeka nas niezła przeprawa....

Posted

Asior napisał(a):
no właśnie, bo gdybyśmy chcieli takiego psa odebrać bo umowa nie została dopełniona, to wtedy czeka nas niezła przeprawa....

niby umowa to umowa, strony się godzą i wiedzą co podpisują, ale ja wiem, że z punktu widzenia prawa, później jest niezwykle trudno takie umowy egzekwować i pociągać do odpowiedzialności za niewywiązanie się z nich:roll:
na policję i tak nie było by w takiej sytuacji co liczyć, zresztą jet to umowa cywilna i sąd cywilny do tego odpowiedni. Trochę się zagalopowałam w swych rozważaniach, ale kiedyś siadłam i sobie przemyślałam krok po kroku taką sytuację i doszłam do wniosku, że odebrać psa nowym właścicielom z powodu np. niewykonania kastracji czy sterylki, mimo umowy, było by pieeekielnie trudno:shake:

Posted

[quote name='Astaroth']Pytałam o kastrację i Pani doktor odradza do 16miesiąca przynajmniej bo jeszcze się chłopak rozwija.

A co do kastracji Stivika,
:shake:nie takie to proste jak się zdaje!Wszystko ma swoje plusy i minusy!:-(
Wczoraj siedziałam dość długo i wczytywałam się na temat kastracji.Szukałam info szczególnie o zalecanym okresie kastracji dla piesków.
Nie mam do końca jeszcze sprecyzowanej opini co do konkretnego czasu(tj w którym miesiącu),ale wiem jedno...przed zakończeniem dojrzewania płciowego jest to raczej zaburzające prawidłowy rozwój psychosomatyczny!Zaburzający,bo likwidujemy jeden z istotnych hormonów potrzebnych nie tylko do rozwoju płciowego,ale także ogólnego...
W tej sytuacji mamy do wyboru,albo indywidualnie rozpatrzyć sytuację Stiviego,albo postąpić z pewnym zasadnym,lecz jednak automatyzmem.
Jeśli mam wybierać między prawidłowym rozwojem Stiviego,a wymogiem zabezpieczenia zmniejszania populacji psów,to zdecydowanie wolę poszukać mądrych i odpowiedzialnych ludzi i zobowiązać ich do wykastrowania Stiviego w określonym okresie(mając świadomość ryzyka!) niż zagrozić jego rozwojowi i zdrowiu,tym bardziej,że dotychczas i tak one były zagrożone przez zagłodzenie i brak odpowiednich składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju.
...mam pełną świadomość trudności i zagrożeń związanych z tym,że Stivi pójdzie do domku nie wykastrowany,ale też nie mogę zapomnieć o zagrożeniach wynikających z wykastrowania niedojrzałego...potrzebującego wszystkich hormonów psa.
Bernardyny,tak jak wszystkie molosowate osiągają dojrzałość płciową znacznie później niż mniejsze psy.O w pełni dorosłym beniu mówimy wtedy gdy osiąga wiek ok.3 lat.Tyle oczywiście nie musimy czekać,jednak na dzień dzisiejszy nie można mówić o zakończonym procesie dojrzewania...nie tylko płciowego.

[quote name='ANETTTA']mozna go wyadptowac ze spisana umowa o nakazie kastracji w danym wieku ...i tego pilnowac

ile psiak potrzebuje kasy

Tak więc na dzień dzisiejszy ... zróbimy badania krwi Stivika, dokończymy konieczne szczepienia, podajemy preparaty wspomagające prawidłowe formowanie ukł. stawowo/kostnego(jak dojdą!!!będę interweniować:angryy:)...
oraz ogłaszamy chłopaka z zaznaczeniem(wyraźnym),że w umowie bedzie zapis o konieczności wykastrowania go do 16m-ca.
Pociągnie to za sobą konieczność odpowiedzialnego wejrzenia w ew.domek oraz nadzór nad realizacją tego punktu!

Mam nadzieję,że ten punkt widzenia sytuacji Stivika-jesli nie poprze ,to choć zrozumie część ciotek.:oops:...tak często powtarzamy,że chodzi nam o dobro psa i tylko psa...

Posted

[quote name='ANETTTA']

ile psiak potrzebuje kasy

Na dzień dzisiejszy Stivi ma zapłacone wszystkie zobowiązania sierpniowe!

Deklaracje stałe to jedynie 110zł...:oops:,a hotelik kosztuje 450zł miesięcznie.
STAN KONTA na 31.08.2009...103,10pln...dochodzi jeszcze 254zł za bazarki...czyli na dzisiaj Stivi ma 357,10zł!
Potrzebne jest jeszcze zrobienie badania krwi i zakończenie cyklu szczepień...oczywiście także pieniądze na hotelik za wrzesień.

Astaroth...możesz zorientować się jakie będą całkowite koszty badania krwi i szczepień?