łamAga Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 Mój był kastronwany kiedy osiągnął rok a przez kastracje jego nogi tak poszły w górę że teraz ma jak już pisałam 72 cm w kłębie :eviltong: was też to czeka :evil_lol:
Onomato-Peja Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 [quote name='olekg89']No własnie dlatego ciachne go na wiosne wtedy będzie miał około roku.Też nie chcę wcześniej ,żeby nie zaburzać wzrostu. Według wzorca ON pies ma mieć 60-65cm w kłębie.Suka 55-60cm (+-).Szkoda ,że takiej wielkości ON już nie ma ,a są same olbrzymy.[/QUOTE] Wiesz... Psy wzorcowe a psy wygrywające wystawy to coraz częściej dwie bajki... :roll:
sugarr Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 [quote name='dOgLoV']Mój był kastronwany kiedy osiągnął rok a przez kastracje jego nogi tak poszły w górę że teraz ma jak już pisałam 72 cm w kłębie :eviltong: was też to czeka :evil_lol:[/QUOTE] [B]Przez[/B] kastrację?
olekg89 Posted August 6, 2010 Author Posted August 6, 2010 Onomato-niestety masz rację.Teraz psy 70cm na wystawach to norma....Suki też wielkie ponad 60cm.
NightQueen Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 [quote name='olekg89']Onomato-niestety masz rację.Teraz psy 70cm na wystawach to norma....Suki też wielkie ponad 60cm.[/QUOTE] kwestia upodobań sędziego ma duże znaczenie.
Iza. Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 [quote name='NightQueen']kwestia upodobań sędziego ma duże znaczenie.[/QUOTE] No ale tak być chyba nie powinno przecież.. Zresztą często jest tak, że upodobania sędziego zmieniają się z wystawy na wystawę, w zależności np o tego czy jakiś jego znajomy coś wystawia. :cool3: W grzywaczach też tendencja wzrostowa, biegają po ringach psy po prawie 40 cm, a mój 32 cm ginie w stawce bo najmniejszy :evil_lol: Ja tam nie uważam wzrostu za najważniejsze kryterium, no ale bez przesady ;)
olekg89 Posted August 6, 2010 Author Posted August 6, 2010 Tylko ,że ON był/jest psem pracującym i z założenia były to psy średnie.Obecnie są duże.I to nie chodzi o upodobania sędziego tylko o to ,że te psy przekraczają wzorzec.A po to on jest chyba no nie?
NightQueen Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 tyle że właśnie te upodobania mają wpływ, bo skoro wysokie psy dostają dobre noty to nakręca to hodowców (tych którym zależy wyłącznie na ocenach, a chyba takich jest najwięcej) do krzyżowania psów w ten sposób by dawał kolejne "wysokie" mioty. Mnie tam jeszcze u Onków nie przeraża ich wzrost, znacznie gorzej wg. mnie dzieje się z ich zadem, bo spada coraz niżej :/
łamAga Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 [quote name='sugarr'][B]Przez[/B] kastrację?[/QUOTE] Tak , poprzez kastracje ma dłuższe nogi ;)
Vectra Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 [quote name='olekg89']Onomato-Łukaszek xD ja tak go wołam w pobliżu matek z dziećmi :diabloti: Lubie ten wzrok kiedy słyszą "Kajunia ,Łukasz ,Cezary do mnie":evil_lol:[/QUOTE] a co ma powiedzieć mój tato ? facet w podeszłym wieku - jak woła na dużym osiedlu , pełnym dziwnych ludzi Tomasz , Denis - szybciutko do dziadziusia :evilbat:
zuzolandia Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 [quote name='Vectra']a co ma powiedzieć mój tato ? facet w podeszłym wieku - jak woła na dużym osiedlu , pełnym dziwnych ludzi Tomasz , Denis - szybciutko do dziadziusia :evilbat:[/QUOTE] [I][B]hihih no a mój?? tez juz w wieku dość znaczącym wołający ..Zuzia !! Fruzia!! poćcie pryndko idymy do dom bo babcia kolacja rychtuje :diabloti::diabloti: z okazji dnia babci i dziadka oboje dostali laurki własnorecznie robione z odciskami kudłatych łap :diabloti::diabloti::diabloti::diabloti:[/B][/I] [I][B]\\teściowie tysz :eviltong:[/B][/I]
sugarr Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 [quote name='dOgLoV']Tak , poprzez kastracje ma dłuższe nogi ;)[/QUOTE] Jaki ma wpływ kastracja na wzrost?
Alicja Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 Ozzy jak sie w osła zamienia to tylko do domu pójdzie jak powiem ze Babcia Joasia czeka ...a wolam go często Ziutek cho do mamy ...albo gonimy tatusia :roflt:
Unbelievable Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 [quote name='sugarr']Jaki ma wpływ kastracja na wzrost?[/QUOTE] może mieć wpływ JAK pies rośnie ;)
łamAga Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 [quote name='sugarr']Jaki ma wpływ kastracja na wzrost?[/QUOTE] Jeżeli kastrujesz psa w czasie jak jeszcze nie skończył rosnąć to na tułów kastracja nie ma wpływu ale na nogi owszem , pies wtedy będzie miał dużo dłuższe kończyny niż by miał gdyby nie był kastrowany [quote name='Unbelievable']może mieć wpływ JAK pies rośnie ;)[/QUOTE] dokładnie tak
gops Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 [quote name='dOgLoV']Jeżeli kastrujesz psa w czasie jak jeszcze nie skończył rosnąć to na tułów kastracja nie ma wpływu ale na nogi owszem , pies wtedy będzie miał dużo dłuższe kończyny niż by miał gdyby nie był kastrowany [/QUOTE] to samo tyczy sie sterylizacji ? czy tylko kastracja ?
olekg89 Posted August 6, 2010 Author Posted August 6, 2010 Zuzolandia-jak ja lubie taki czysty śląski to miód na moje uszy.
Alicja Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 [quote name='olekg89']Zuzolandia-jak ja lubie taki czysty śląski to miód na moje uszy.[/QUOTE] co do miodu w uszach :roll: przypomniała mi sie zaraz scena ze Shreka :roflt:
łamAga Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 [quote name='gops']to samo tyczy sie sterylizacji ? czy tylko kastracja ?[/QUOTE] Kurcze tego to już nie wiem :roll:
sugarr Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 [quote name='dOgLoV']Jeżeli kastrujesz psa w czasie jak jeszcze nie skończył rosnąć to na tułów kastracja nie ma wpływu ale na nogi owszem , pies wtedy będzie miał dużo dłuższe kończyny niż by miał gdyby nie był kastrowany dokładnie tak[/QUOTE] Skąd te informacje? Sorry, że tak wypytuję, ale pierwsze słyszę i mnie zaciekawiło takie dziwne powiązanie
Lucky. Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 ALe przecież w afryce kastracja droższa i lepiej afrykańskie rogzy pokupować !
olekg89 Posted August 6, 2010 Author Posted August 6, 2010 Wykastruje go tak jak się kastruje króliki xD Pętelki na jąderka i czekamy ,aż odpadną.Taniocha ,a ile radochy xD
Alicja Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 [quote name='olekg89']Wykastruje go tak jak się kastruje króliki xD Pętelki na jąderka i czekamy ,aż odpadną.Taniocha ,a ile radochy xD[/QUOTE] [B] i jeszcze będziesz miał bombki na choinke i pisanki na wielkanoc :diabloti:[/B]
Unbelievable Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 [quote name='olekg89']Wykastruje go tak jak się kastruje króliki xD Pętelki na jąderka i czekamy ,aż odpadną.Taniocha ,a ile radochy xD[/QUOTE] byłam na wsi ostatnio i opowiadali jak kota kastrowali :evil_lol: przy okazji, bo wet był we wsi, i na żywca :evil_lol: wsadzili go w worek żeby nie podrapał, wet dwa razy ciachnął i tyle :diabloti: ps. Mysia lubi kastrować:diabloti:
Vectra Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 [quote name='olekg89']Wykastruje go tak jak się kastruje króliki xD Pętelki na jąderka i czekamy ,aż odpadną.Taniocha ,a ile radochy xD[/QUOTE] ej no bądź bardziej humanitarny :diabloti: tu mają fajny sprzęt :) [url]http://www.hodowlany.pl/77_Sprzet_weterynaryjny.html[/url]
Recommended Posts