Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 294
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='filonek_bezogonek']
Mraulina
Niestety ZKwP to taka Poczta Polska w kynologicznym wydaniu. Rozkokosil sie na rynku i sie niczym nie przejmuje[/quote]
Witam, przebrnęłam przez cały wątek, głównie zachęcona (o ile to dobre określenie w tym kontekście) dyskusjami na temat ZKwP.

Po pierwsze więc, odniosę się do starej dosyć wypowiedzi, która mnie zdziwiła, bo kynologia, hodowla psów i psia pasja to jednak nie to samo co rynek handlowo-produkcyjny. I nie jestem przekonana, że tu konkurencja jest równie pożądana, jak w przypadku - na przykład - producentów kiełbasek. Wręcz przeciwnie, konkurencja wprowadza bałagan, zamieszanie i wprowadzanie w błąd potencjalnych właścicieli (a może i hodowców) psów.

Po drugie, obecnie czuję się obiektywna - byłam członkiem ZKwP, przez rożnych dziwnych ludzi odeszłam, ale nie skreślam z tego powodu całej organizacji. Różne jednak jej grzeszki i grzechy znam, podobnie jak grzeszki i grzechy konkurencji i opozycji.
A z kolei początki PKPR obserwowałam, jako (wtedy jeszcze) mocno zaangażowany kynolog. I pamiętam, jak to wyglądało.

Po trzecie - jestem podobnego zdania, co p. Mrzewińska, której opinie przewijają sie co jakiś czas na forum. Wolałabym widzieć reformę (głęboką) istniejącej organizacji, które pochwalić się może nie tylko tradycją, ale wypracowanymi metodami, zamiast powstających nowych organizacji, często siłą rzeczy zrzeszających (przepraszam za okreslenie) odrzuty z tej pierwszej. Bo to wywarzanie już otwartych drzwi, które zamiast tego można naoliwić. A poza tym - te łagodne przepisy i mało restrykcyjne zasady na lata zrobią taką samą krzywde kynologii, jak dawne błędy i wypaczenia w ZKwP. Przykładem może być tzw. szósty z miotu, czyli to, co przez lata praktykowano w ZKwP - wydawanie metryk tylko czesci miotu. I co? I do dziś walczymy z pozostałosciami tamtych czasów.
Podobnie - obawiam się - może być z psami rozmnażanymi pod flagą PKPR. Nawet, jeśli zasady zostaną zaostrzone, to efekty negatywne pozostaną. I będą sobie szły dalej, swoją wypaczona drogą.

ZKwP można zreformować. Ja co prawda należałam do tych, którym się nie udało (oddz. Sopot, dawny gdański w Sopocie), jednak wierzę nadal, że można. Tyle, że mnie się wtedy, również z powodów rodzinnych, odechciało. Bo miałam co innego na głowie. Ale szło ku lepszemu i być może nawet to lepsze już doszło, tylko ja nie jestem na czasie. I byli ludzie, którym zależało. I tacy, którzy się angażowali. Problemem jest raczej ogólna (może i nasza narodowa) chęć do bitki i walki z każda konkurencją, podsycana patrzeniem tylko na swoje podwórko. Bo niestety ci, którzy reformowali dziś czasem też są grzesznikami związkowymi. I dopiero jak to uda nam się zmienić, zmienimy zasady rządzące takimi organizacjami.

:)

Posted

W reformę ZK to ja już nie wierzę.

Na świecie jest wiele organizacji, nie zrzeszonych w FCI, które hodują psy nie gorsze od naszych, FCIowskich - a prowadzą mądrzejsza politykę (np w Niemczech - ratowanie ras historycznych, zagrożonych wyginięciem, na które VDH się wypięło). Istotne jest to, żeby między nimi kwitło współdziałanie.

Liberalne przepisy PKPR nie odbiegają od przepisów wielu organizacji FCIowskich. Wiele z nich (np. AKC) ma tak liberalne przepisy dot. rozrodu, że się scyzoryk w kieszeni otwiera - ale tam z kolei wiadomo, że jak się chce mieć psa na wystawę, a nie do kochania, to kupuje się go w renomowanej hodowli.

Różne stowarzyszenia, zorganizowane w FCI, nie tylko mają bardzo różne przepisy, ale również bardzo różnie interpretują przepisy centrali. [B]Powołując się na te same normatywy "centrali"[/B] krajowy związek w Polsce czy Niemczech wydaje całkowicie inne przepisy wewnętrzne! Np. w Polsce możemy hodować i wystawiać rasy spoza FCI (tazy, tajgan, boerboel) - a w Niemczech nie. Z kolei wym. rasy mogą np. na Węgrzech robić championaty krajowe - a u nas nie. Czyli - totalny bajzel w zakresie normatywów i ich wdrażania.

Jak juz pisałam, FCI to strasznie strupieszały twór, działający niekiedy dosyć dziwnie. Odwołam się tu choćby do sprawy uznawania ras - rejestruje się bez zmrużenia powiek rasy wyhodowane sztucznie na bazie kilku już istniejących ras , niewyrównane, a robi się straszne problemy z rejestracją ras starych, autentycznych, jak nasz chart polski i gończy (uznanie tego ostatniego napotkało na ogromne trudności - o czym się na ogól nie mówi). Wskutek takiej polityki skazuje się często na wymieranie pewne rasy warte zachowania - gdyby nie grupa zapaleńców - spoza FCI-, to taki Schafpudel, hodowany i wykorzystywany od stuleci, już by nie istniał.

I jeszcze jedno: z każdego kraju do FCI należeć może tylko jedna organizacja. A jeżeli jest ich kilka - to którą wybrać??? Skąd wiadomo, która jest najlepsza? Pomyłki się zdarzają (zob. komunikaty na [url]www.fci.be[/url]). Weźmy sobie sytuację w Rosji. RKF i IKU - czy na pewno RKF był lepszy? Mam co do tego powazne watpliwości. Ale... Jeruzalimski załatwił... - tak się przynajmniej mówiło.

ZK jedno może uratować - zmiana pokoleń...
I może uratuje?

Posted

Muszę uzupełnić swoją wypowiedź:
Pisząc - ZK - miałam na myśli władze centralne, realizujące pewien kierunek działania.
Na pozimie oddziałow nie jest źle, a czasem nawet jest bardzo dobrze.
Oddział oddziałowi nie równy.
Dlaczego PKPR nie działa w Krakowie? Bo nasz oddział jest O.K.

Posted

Może masz rację, może problem zaczyna się wyżej, w FCI właśnie, co jednak nie zmienia fatów: PKPR powstał dlatego, że u nas, na szczeblu lokalnym, miały (i mają) miejsce bardzo brzydkie rzeczy. Pomiędzy poszczególnymi, konkretnymi ludźmi. Tu nie o przepisy chodzi, a o skostniałe władze i ich poczucie bezkarności. Władze, czyli ludzi, którzy je tworzą.
Ja wierzę w zmiany na lepsze - po pierwsze właśnie w owo wymieranie pokoleń, po drugie, w to, że jeśli coraz silniejsze grupy będą szły po rozum do głowy, to w końcu górą będą zdrowe zasady, a wypaczenia będa piętnowane. A władze centralne wybierają władze oddziałów (o ile się nie mylę), więc i tu ma szansę dojść w końcu normalność.

Bronię zasadności istnienia ZKwP nie dlatego, że mam jakiś sentyment czy boję się nowego. Nie, dla mnie po prostu powoływanie na nowo czego, co od lat z powodzeniem pełni kynologiczną misję, mija się z celem. Oraz dlatego, że o ile teraz w PKPR dzieje się może dobrze, to na początku wyglądało to na metodę na szybsze i łatwiejsze rozmnażanie psów - bez kontroli ZKwP. A tam, gdzie już u podstaw leży wypaczenie, trudno mówić o walce z wypaczeniami (nawet, jesli tu i tam mamy do czynienia z innymi problemami).

Posted

Wymieranie pokoleń... wiesz, dosadnie ujęłaś to, czego ja nie chciałam powiedzieć... i masz racją....

Jedno w PKPR mi się strasznie spodobało: że były przypadki wywalania hodowców, produkujących szczeniaki bez rodowodu. U nas na ten temat się milczy. A problem jest poważny!

Posted

[quote name='Mraulina']Jedno w PKPR mi się strasznie spodobało: że były przypadki wywalania hodowców, produkujących szczeniaki bez rodowodu. U nas na ten temat się milczy. A problem jest poważny![/quote]
lecą także bez sentymentów hodowcy trzymający swoje zwierzęta w złych warunkach.

Posted

[quote name='bouvcia']
Ja wierzę w zmiany na lepsze - po pierwsze właśnie w owo [B]wymieranie pokoleń...[/B],[/quote]

[COLOR=black]Na tę okoliczność mam taki pomysł. W każdym numerze redagowanego przez ZKwP czasopisma „PIES”, na ostatniej stronie okładki, należy zamieszczać tekst hymnu „Przybądźcie z nieba...”. W ten prosty sposób członkowie związku kynologicznego będą mogli aktywnie – śpiewem uczestniczyć w obrządkach pożegnalnych „wymiany pokoleń”. Kierownicy sekcji ras w trybie pilnym przeprowadzą sprawdzian ze znajomości tekstu wśród członków i złożą syntetyczne sprawozdania do ZG ZKwP. Moim zdaniem należałoby również znajomość tego hymnu włączyć do egzaminu na ASYSTENTA I SĘDZIEGO KYNOLOGICZNEGO. Co wy na to? :razz:[/COLOR]

[COLOR=black][URL]http://chikenn.com/rozne/anielski_orszak.mp3[/URL] melodia do prób...[/COLOR]

[COLOR=black]PRZYBĄDŹCIE Z NIEBA...[/COLOR]

[COLOR=black]Przybądźcie z nieba na głos naszych modlitw,[/COLOR]
[COLOR=black]mieszkańcy chwały wszyscy święci Boży;[/COLOR]
[COLOR=black]Z obłoków jasnych zejdźcie aniołowie,[/COLOR]
[COLOR=black]Z rzeszą zbawionych spieszcie na spotkanie.[/COLOR]

[COLOR=black]Ref.[/COLOR]
[COLOR=black]Anielski orszak niech twą duszę przyjmie,[/COLOR]
[COLOR=black]Uniesie z ziemi ku wyżynom nieba,[/COLOR]
[COLOR=black]A pieśń zbawionych niech ją zaprowadzi,[/COLOR]
[COLOR=black]Aż przed oblicze Boga Najwyższego.[/COLOR]

[COLOR=black]Niech cię przygarnie Chrystus uwielbiony,[/COLOR]
[COLOR=black]On wezwał ciebie do królestwa światła.[/COLOR]
[COLOR=black]Niech na spotkanie w progach Ojca domu[/COLOR]
[COLOR=black]Po ciebie wyjdzie litościwa Matka.[/COLOR]

[COLOR=black]Promienny Chryste, Boski Zbawicielu,[/COLOR]
[COLOR=black]jedyne światło, które nie zna zmierzchu,[/COLOR]
[COLOR=black]bądź dla tej duszy wiecznym odpocznieniem,[/COLOR]
[COLOR=black]pozwól oglądać chwały Twej majestat.[/COLOR]

[COLOR=black]Anielski orszak niech twą duszę przyjmie,[/COLOR]
[COLOR=black]Uniesie z ziemi ku wyżynom nieba,[/COLOR]
[COLOR=black]A pieśń zbawionych niech ją zaprowadzi,[/COLOR]
[COLOR=black]Aż przed oblicze Boga Najwyższego.[/COLOR]

Posted

[quote name='bajadera']Śliczna Ravik, idź do swoich ogonków !!!!![/quote]

Ogonki są wszechobecne.

Ja tam mam sentyment do niektórych starszych sędziów, mam dla nich takoż wiele szacunku - ale jest faktem, że komuś poniżej 60-ki strasznie trudno znaleźć się we władzach centralnych. Wiadomo - starsi ludzie nie lubią zmian, nie są zbyt chętni do działania. I nie ufają ludziom młodym.

Jest jeszcze parę rzeczy, które mi się nie podobają w ZK, ale zamilczę, bo to nie jest miejsce do prania brudów.

Posted

[quote name='g@l@xy']i współpraca coraz szersza ------->[URL="http://www.pkpr.pl/wspolpraca.htm"]współpraca[/URL][/quote]

No własnie.
Rośnie nam pod bokiem nowe FCI.

A gdyby tak spróbować działać razem?
Gdyby nasze FCI zrezygnowało z zasady: jeden kraj - jedna organizacja? Skąd wiadomo, że organizacja, którą z danego kraju przyjmuje FCI, jest tą najlepszą, najbardziej wiarygodną? Już się na tym FCI wyłożyło.
Gdyby nie Jeruzalimski, do FCI weszłoby najprawdopodobniej IKU - nie RKF.
Nie będę drążyć sprawy. Kto wie, kim jest Jeruzalimski, przyzna mi rację.

Posted

[quote name='Mraulina']Ogonki są wszechobecne.

Ja tam mam sentyment do niektórych starszych sędziów, mam dla nich takoż wiele szacunku - ale jest faktem, że komuś poniżej 60-ki strasznie trudno znaleźć się we władzach centralnych. Wiadomo - starsi ludzie nie lubią zmian, nie są zbyt chętni do działania. I nie ufają ludziom młodym.
[/quote]
[COLOR=black]To jest fakt. Jednak [B]zastanawiające jest bezwolne trwanie w tym systemie ludzi młodych[/B]. Płacą konkretne i to całkiem duże pieniądze za kultywowanie durnoty kreowanej przez stetryczałych funkcjonariuszy związkowych, i nic nie robią aby cokolwiek zmienić. [/COLOR]
[COLOR=black]I doświadczeni hodowcy i małolaty, jak barany dają się "prowadzić na rzeź." :shake:[/COLOR]
[COLOR=black]W zamian za co? Za błyskotki? Za pochwałę? Za dyplomik? Za pucharek? Za rozetkę? Za ładny opis psa? [/COLOR]
[COLOR=black]W tym przypadku bezwolne trwanie ludzi, którzy nazywają siebie dobrymi, stwarza warunki do niezakłóconego bytu stetryczałej, pogiętej rzeczywistości. [/COLOR]
[COLOR=black]Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień...:oops:[/COLOR]

Posted

Międzynarodowa wystawa psów rasowych pod szyldem PKPR i F.C.I. Łodź 9/10 maj 2009

[IMG]http://i65.photobucket.com/albums/h229/bumgol/OS/maj75.jpg[/IMG]

[IMG]http://i65.photobucket.com/albums/h229/bumgol/OS/maj76.jpg[/IMG]

To wszystko, co udało mi się zobaczyć dziś około pierwszej po południu .....

Posted

bouvcia a o jakiej misji piszesz bo ja będąc w ZKwP widzę tylko jedną "misję" zwalczać każdą inną organizacją kynologiczną, ubliżać jej i dyskryminować a do tego robiąc to wszystko w białych rękawiczkach.
Niceravik Twój ostatni post jest najlepszym ze wszystkich Twoich posów w tym temacie. Świetnie to ujęłaą i masz wiele racji w tym co piszesz. Brawo!!!

Posted

[quote name='Azawakh']Niceravik Twój ostatni post jest najlepszym ze wszystkich Twoich posów w tym temacie. Świetnie to ujęłaą i masz wiele racji w tym co piszesz. Brawo!!![/quote]
Wg mnie jest paskudny, dekadencki. Nie daje nadziei. Nie inspiruje. Nie pokazuje żadnych wniosków. Co robić zatem? Wiesz? :shake:

Posted

[quote name='bajadera']Międzynarodowa wystawa psów rasowych pod szyldem PKPR i F.C.I. Łodź 9/10 maj 2009

[IMG]http://i65.photobucket.com/albums/h229/bumgol/OS/maj76.jpg[/IMG]

To wszystko, co udało mi się zobaczyć dziś około pierwszej po południu .....[/quote]
BOŻE:-( jakie biedne zaniedbane nadgarstki/łapy mają te psy ....:shake::shake::shake:

Posted

Gadać o tym, jakie ZK jest złe umiecie. A może ktoś poda ładnie w punktach najlepiej, co[B][U] konkretnie[/U][/B] należałoby zmienić ? I nie mówię - ludzi na stołkach - bo to oczywiście będzie wasze naczelne hasło, tylko co w statucie, regulaminach wystaw, hodowli. Konkrety !!!!!

Posted

bajadera poczytaj dokładnie i na spokojnie moje posty a się dowiesz co należy zmienić w ZKwP i jego regulaminach oraz statucie bo już nei chce mi się tego powtarzać w kółko na okrągło.
moon light ale takie same nadgarstki mają tez psy i ze Związku Kynologicznego w Polsce więc to co napisałaś nie jest najbardziej adekwatne jeśli idzie o jakość pogłowia psów z innych krajowych organizacji kynologicznych.
Niceravik nadal podtrzymuję to co napisałem w poprzednim poście - Twój post doskonale oddaje atmosferę panującą w ZKwP i niestety jest dekadencko i beznadzieje i szkoda, ze nikt chyba poz anami tylko nie jest zainteresowany zmianami na lepsze.

Posted

Według Azawakh, zapewne współpracować z PKPR, pomagać tej słabszej organizacji i użyczać im swoich repów :evil_lol:

edit: moim zdaniem najważniejszą zmianą w ZK powinno być stawianie bardziej na użytkowość i dobry charakter niż na eksterier. No i powinni na kopach wywalać pseudohodowców i nie przymykać oczu na naruszanie regulaminu hodowli :p

Posted

bonusowa z jednej strony masz słuszną rację pisząc, ze i w ZKwP tak samo jak w PKPR powinno się wykluczać osoby naruszające regulamin hodowlany i nie patrzeć przez palce na pseudo hodowle bo to zaniża poziom hodowlany w danym stowarzyszeniu a z drugiej strony co masz przeciw pomaganiu słabszej i mniejszej organizacji? czy to coś złego, że się pomaga komuś słabszemu? Bo dla mnie nie i tylko brak ludziom z ZKwP klasy i dobrej woli bo kynologia przecież to nie tylko użyczanie "repów" ale też i innego rodzaju pomoc jak np pomoc prawna czy logistyczna. Jednak zacząć powinno się od podstaw jakimi są poszanowanie i szacunek do innych stowarzyszeń a nie zapatrywanie się tylko w swoje widzi mi się. Stanowisko ZKwP i z tego co ja widzę i Twoje zamiast budować rujnuje polską kynologię ale nie tylko kynologię bo podstawowe stosunki międzyludzkie siejąc nienawiść i ksenofobię.

Posted

Bonusowa - masz sporo racji, ale eksterier to eksterier.
Co nie zwalnia od obowiązku troski o kondycję i psychikę psów.

A jeżeli idzie o nadgarstki, to niestety temu czemuś sprzyja nie tylko zły odchów, ale także sztuczne przesunięcie do przodu środka ciezkości ONa. To także ujemnie odbija się na łokciach (dysplazja stawów łokciowych - paskudna sprawa).

A pieski na fotce przybrały taką a nie inną pozycję. Gdyby je postawić, nadgarstki wyglądałyby jednak trochę inaczej.

Selekcja materiału informacyjnego to podstawowa sprawa w propagandzie.

Podkreślam - jestem w ZK i gdzie indziej nie będę...