Alicja Posted July 10, 2010 Posted July 10, 2010 uważajcie na rumianek , lubi uczulać a poza tym wysusza , działa p/zapalnie ale po rumianku bardziej sie chce pić Quote
Cudak Posted July 11, 2010 Posted July 11, 2010 ..a znów po koperku niektóre dzieci mają wzdęcia/kolki. Kiedy te upały się skończą? :shake: Quote
Alicja Posted July 11, 2010 Posted July 11, 2010 wiem że to stary sposób i krytykowany wielce , ale ja dopajałam syna wodą z odrobiną , ale to naprawdę szczyptą glukozy (woda nieznacznie zmieniała smak , a i glukoza swoje jednak daje) i pił to poimo że np Humana nie była słodzona za to jak chciałam wejść w Bebiko to okazało sie ze to 1szy krok do słodyczy ...Bebika były slodzone ( nie wiem jak teraz jest z mlekiem ) Quote
ageralion Posted July 11, 2010 Posted July 11, 2010 Alicja przypomnialas mi. Lekarz mowila, ze mozg dziecka potrzebuje cukru do prawidlowej pracy i wlasnie polecala glukoze do pojenia. Zreszta w szpitalu moj maly tez czasem dostawal glukoze do picia... Quote
Cudak Posted July 11, 2010 Posted July 11, 2010 [quote name='Alicja']wiem że to stary sposób i krytykowany wielce[/QUOTE] Krytykowany, bo słodkie? Spróbuję w takim razie z glukozą - tylko na te upały.... Można ją kupić w zwykłym sklepie, czy tylko w aptece? Quote
Alicja Posted July 11, 2010 Posted July 11, 2010 [quote name='Cudak']Krytykowany, bo słodkie? Spróbuję w takim razie z glukozą - tylko na te upały.... Można ją kupić w zwykłym sklepie, czy tylko w aptece?[/QUOTE] ja kupowałam ostatnio w delikatesach na stoisku ze zdrową żywnością Quote
gameta Posted July 11, 2010 Posted July 11, 2010 [quote name='Alicja']ja kupowałam ostatnio w delikatesach na stoisku ze zdrową żywnością[/QUOTE] ja kupowałam w Bomi - była obok budyniu ;-/ Quote
Litterka Posted July 11, 2010 Posted July 11, 2010 Podobno na upały (ale to chyba sposób bardziej dla dorosłych, może dzieciom też pomoże) warto owinąć się schłodzonym w lodówce prześcieradłem - dziecku wystarczy pielucha tetrowa. Quote
Asior Posted July 11, 2010 Posted July 11, 2010 [quote name='Cudak']Krytykowany, bo słodkie? Spróbuję w takim razie z glukozą - tylko na te upały.... Można ją kupić w zwykłym sklepie, czy tylko w aptece?[/QUOTE] kupujcie tylko tą z apteki bo taka w zwykłych spożywczakach to glukoza spożywcza, niezbyt czysta w przygotowaniu, ta z apteki chociaż czysta.... Quote
Kropa Posted July 13, 2010 Posted July 13, 2010 Czy możecie coś doradzić w sprawie mleka zastępczego początkowego dla dzieci? Czy żeczywiście enfamil jest najlepszy? Quote
ludwa Posted July 13, 2010 Posted July 13, 2010 Nam enfamil polecano ze wzgledu na ulewanie. Ja różnicy w ulewaniu nie widziałam za to w cenia tak:) Quote
ageralion Posted July 13, 2010 Posted July 13, 2010 Moj je Bebilon Pepti i nie dosc, ze mnu smakuje, to ladnie mi chlpaczyna rosnie :) Quote
Cudak Posted July 13, 2010 Posted July 13, 2010 W szpitalu, w którym rodziłam pielęgniarki/położne(?) polecały właśnie Bebilon. Chętniej doradzały, jakie mleko kupić, niż jak prawidłowo przystawić dziecko do piersi ;) Quote
GameBoy Posted July 13, 2010 Posted July 13, 2010 [quote name='ludwa']Nam enfamil polecano ze wzgledu na ulewanie. Ja różnicy w ulewaniu nie widziałam za to w cenia tak:)[/QUOTE] Ludwa a od jakiego wieku podawalas? nam tez to polecono ale słyszę średnie opinie na temat tego mleka Quote
ludwa Posted July 13, 2010 Posted July 13, 2010 Mój miał coś ze 4 m-ce jak zaczął. On na każdym mleku przybierał, wiec tutaj też nie mieliśmy żadnego problemu. Ale z enfamilem długo nie ciągnęliśmy, bo po co skoro efekt niezauważalny a koszt znacznie wyższy? U nas cały czas bebilon w różnych odmianach:) Mieliśmy najpierw nenatal, potem jedynkę, dwójkę, teraz mamy pepti niestety (bo jakoś alergia nie mija, więc to chyba nie mleko;)) Quote
Kropa Posted July 13, 2010 Posted July 13, 2010 Podobno cały bajer z enfamilem, polega na dodatku lipilu. Czy inne mleka też coś takiego mają, ale pod inną nazwą? Wiecie coś na ten temat? Quote
Asior Posted July 13, 2010 Posted July 13, 2010 ja słyszałam od innych dziewczyn, na forum mamowym, że w większości przypadków ich dzieci źle reagowały na enfamil Quote
Kropa Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 No to nieźle, a ma takie dobre opinie u lekarzy.... Dzięki za podpowiedzi Quote
Asior Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 wiesz, dziecko, dziecku nie równe, ale np w stanach jest to mleko proponowane w pierwszej kolejności.... i akurat mieliśmy kilka amerykanek i też mówiły, że albo dzieci bardziej ulewały albo wymiotowały nawet.... Myśle, ze najlepiej samemu sprawdzić... nie ma co się napalać na mleko które jest "popularne" czy polecane przez lekarzy, bo oni za to mają prowizję (za przepisywane recepty) Quote
madcat1981 Posted July 15, 2010 Posted July 15, 2010 Z życia wspólnego madcatowej i jej TZ wzięte: (ja) - Kochanie, zgadnij co kupiłam naszemu dziecku? :cool3: (TZ) - eeee....Obrożę? ("dziecku", "piesku", co za różnica, prawda? :roll:) :) Quote
Litterka Posted July 15, 2010 Posted July 15, 2010 [quote name='madcat1981']Z życia wspólnego madcatowej i jej TZ wzięte: (ja) - Kochanie, zgadnij co kupiłam naszemu dziecku? :cool3: (TZ) - eeee....Obrożę? ("dziecku", "piesku", co za różnica, prawda? :roll:) :)[/QUOTE] :cool3::cool3::cool3: Dobre, dobre :diabloti: Quote
Elitesse Posted July 15, 2010 Posted July 15, 2010 moja cora sie na enfamilu AR wychowala jadla od 1 miesiaca ( nie karmilam piersia) gdzies do 1,5 roku, teraz jest na bebilonie - ma 2,5 roku enfamil to bylo jedyne mleko ktore zaakceptowala a przerobilismy wszystkie dostepne na rynku, jedynie po tym nie bylo kolek i ulewania cena w aptekach masakryczna wiec zamawialismy przez apteki internetowe - roznica nawet 10 zl na puszcze - nie wiem jak jest teraz Quote
Maga100 Posted July 16, 2010 Posted July 16, 2010 [quote name='Asior'] nie ma co się napalać na mleko które jest "popularne" czy polecane przez lekarzy, bo oni za to mają prowizję (za przepisywane recepty)[/QUOTE] ale na receptę są tylko specjalistyczne mleka jak Bebilon Pepti czy Nutramigen. Mój Tadzik jest na Pepti (uczulenie na białko mleka krowiego miał), ale powoli przechodzimy na zwykły, sklepowy Bebilon i wygląda, że jest OK. Po Nan-ie np. dostał biegunki. Quote
Asior Posted July 16, 2010 Posted July 16, 2010 [quote name='Maga100']ale na receptę są tylko specjalistyczne mleka jak Bebilon Pepti czy Nutramigen. Mój Tadzik jest na Pepti (uczulenie na białko mleka krowiego miał), ale powoli przechodzimy na zwykły, sklepowy Bebilon i wygląda, że jest OK. Po Nan-ie np. dostał biegunki.[/QUOTE] noo wiem, przejęzyczyłam się, bo mój jest na pepti właśnie i stad ta recepta.. Ale lekarze mają od firm rożne gadżety za polecanie mlek, wiem bo mi lekarka moja mówiła ;) Quote
ageralion Posted July 16, 2010 Posted July 16, 2010 [quote name='Asior']noo wiem, przejęzyczyłam się, bo mój jest na pepti właśnie i stad ta recepta.. Ale lekarze mają od firm rożne gadżety za polecanie mlek, wiem bo mi lekarka moja mówiła ;)[/QUOTE] Maja, maja. Dlatego nagle sie Pepti tak popularne zrobilo... Na szczescie mleko dobre dla mojego louza, wiec nie krece nosem tylko biore kolejne recepty ;) Quote
Recommended Posts