Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Ania+Milva i Ulver']Dziewczyny , czym smarować brzuch przeciw rozstępom...czuję , że zaczyna mi powoli rosnąć i skóra się rozciąga. Czy kremy za ponad 100 zł dają takie same rezultaty jak oliwka? Mam raczej skórę narażoną na rozstępy i sama nie wiem,tyle tych produktów....[/QUOTE]
ja smarowałam przez większą część pierwszej ciąży VICHY NA ROZSTĘPY DLA KOBIET W CIĄŻY bo niestety mam tendencję... rezultat był taki, że ani jeden rozstęp mi się nie zrobił na brzuchu ale smarowałam chyba od 3 miesiąca(dla przygotowania skóry) 2 razy dziennie. teraz jeszcze sie nie smaruję, muszę sobie coś kupić.
aha, koszt to chyba było ok 70-90zł.

Posted

[quote name='jukutek']

aha, i polecam wszystkim, które dokarmiają, a nie chcą oduczyć ssania z piersi, taką dość drogą niestety buteleczkę Medeli, która zmusza do ssania - M. na niej nawet nauczyła się szybciej ssać, co wykorzystuje przy piersi :crazyeye:[/QUOTE]

a ja polecam ta butle... Kacper od początku był dokarmiany przeciw alergiczną mieszanka i ssał do końca i pierś i butle.. Butla jest bardzo wygodna a smoczek imituje pierś i sutek kobiety!!!!!

[IMG]http://www.4kids.com.pl/produkt/150%20BB.jpg[/IMG]

[quote name='pepsicola']dziewczyny, czy któraś miała napinanie macicy takie twardnienie i bezbolesne skurcze, byłam u gina, szyjka twarda i długa więc kazał tylko doraźnie brać nospę[/QUOTE]

nie lekceważ tego.. ja przy obu ciążach miałam "stawianie się macicy" bo tak to się nazywa.. i owszem jest to w miarę nie szkodliwe i "naturalne" ale dopiero w późniejszym okresie.. Zależy w którym jestem m-cu... ja jak dostałam w trzecim takich objawów , do końca je miałam i musiałam brać leki na podtrzymanie!!!

Posted

o smarowaniu przeciw rozstępom już tu pisałyśmy.... i napiszę raz jeszcze jak ja to widzę.... myślę że to wszystko to skłonności do rozstępów i ja nie wierzę w cudowne działania przeciw w/w .....
Osobiście nie smarowałam się niczym, nawet balsamem bo nie mam takiego nawyku :roll:
[B]nie mam ani jednego rozstępu [/B]choć przybrałam w ciąży 25 kilo, czyli 50% w stosunku do mojej wagi sprzed.....:roll:
znajoma natomiast kupowała kremy różnych firm (z reguły z wyższej półki) , jak to mówi całą ciążę nie robiła nic ino smarowała, smarowała, smarowała .... i ma dość tych rozstępów. Nie ma masakry ale ma widoczne...... a przybrała tylko 7 kilo..... :niewiem:

za to co mogę polecić to ŻEL GINEKOLOGICZNY dla KOBIET W CIĄŻY i po porodzie , podatnych na infekcje miejsc intymnych....
[URL="http://www.strywald.pl/soraya-soraya-lactissima-forte-zel-do-higieny-intymnej-sensitive-o_l_362179.html"]
[/URL][CENTER][URL]http://www.strywald.pl/soraya-soraya-lactissima-forte-zel-do-higieny-intymnej-sensitive-o_l_362179.html[/URL]

[/CENTER]
[CENTER][IMG]http://www.strywald.pl/image.php?c/1/w/650/h/650/woh/0/data/offer/37/00362179/5709/2df13b504be94df98fe56aadf2fc6eb0.jpg[/IMG][/CENTER]

Posted

[B]Madzia [/B]co do tego smarowania to mam identyczne podejście :-) Trzeci raz jestem w ciąży (poronień nie liczę, bo wtedy nie dorobiłam się takiego brzucha, żeby rozstępy wyszły) i jak na razie rozstępów nie posiadam i nie zamierzam posiadać ;-) A nie smarowałam się niczym :-) Znowu moja przyjaciółka smarowała się wszelkimi możliwymi specyfikami, a rozstępy miała wręcz koloru fioletowego.
[B]Pepsicola [/B]gratuluję Córci :-) A może Ty masz już po prostu te skurcze przepowiadające? Ja w każdej ciąży miałam skurcze, brałam nospę i była gitara.

Posted

Polecam z całego serca butelkę z postu Asior. Jest super. Gryzaki z TT też są super (są na różne fazy ząbkowania). I również polecam żel z postu Clockwork- u mnie się doskonale sprawdził.

Co do smarowania. Ja się smarowałam chyba wszystkim, co tylko dostępne i mam rozstępy, że ............. no nie ważne, ale straszne są (a przytyłam 5 kg). Za to teraz smaruję te ścierwa różnymi specyfikami i na początku trochę się poprawiło po takim czymś tanim z Zaji chyba, ale generalnie moje rozstępy mają się dobrze. Powoli się do nich przyzwyczajam

Posted

co do butelek - moja "imitująca" wygląda tak :)
[IMG]http://www.medela.com/.imaging/stk/PL/medelaProductStageImage/dms/global/breastfeeding/images/calma_keyvisual/document/calma_keyvisual.jpg[/IMG]
[IMG]http://www.medela.com/.imaging/stk/PL/medelaTextImage_medium/dms/global/breastfeeding/images/calma_with_base/document/calma_with_base.jpg[/IMG]

Posted

Biorę magnez z witaminą B6 dwa razy dziennie i nospę doraźnie i staram się oszczędzać. Ginekolog się nie przejął, bo szyjka długa i twarda, ale ja się martwię, bo to dopiero 19 tydzień. Kontrola w przyszły poniedziałek, zobaczymy jak szyjka.

Posted

Pepsicola gratuluje coreczki! Ja tam wychodze z zalozenia, ze lepiej na zimne dmuchac i jezeli cokolwiek niepokoi, to lepiej isc do lekarza. Zreszta moja lekarka tez mowila, lepiej naprozno przyjsc 1000 razy niz przegapic raz, kiedy moze bycniebezpiecznie. I u mnie sie to sprawdzilo!

Jesli chodzi o butelki, to chyba wszystko zalezy od upodoban malucha....
Medeli chyba jako jedynej nie probowalam (aaaa i Canpolu tez nie), ale prawie wszystkie inne tak. Rozne smoki w ksztalcie i twardosci. TT maja generalnie twardy silikon i moj Filip bardzo sie meczyl, zeby wypic wszystko. A na poczatku nie moglam sobie pozwolic, zeby wkladal tyle wysilku w samo jedzenie. Avent ma troche miekciejszy smok i je polecam. NUK maja zupelnie inne ksztalty i dziurke niestety wypadajacana podniebieniu, a nie na srodku smoka. I w ten sposob Filip zasysal sobie smoka i nic nie lecialo...
W koncu stanelismy na LOVI. Smok tez anatomiczny, a przy tym bardzo miekki. Czasem sie zasysa, ale latwo "puszcza". No i wkurzajace w nich jest to, ze ciezko odkrecic smoka od butelki, a i tak jak chociaz ciut krzywo sie przykreci, to leci mleko spod smoka...
Chyba kazda butla ma swoje zalety i wady - ja proponuje kupic ze 2-3 rozne butelki (z roznymi smokami) i dac szanse dziecku wybrac. Zreszta tak samo zrobilam ze smokami - uspokajaczami. I jak sie okazalo, Filip upodobal sobie smoki najlepsze. Tzn takie, ze same sie w buzi "nie trzymaja". Albo dziecko ssie aktywnie, albo wypadaja z buzi (porady Zawitkowskiego).

Posted

[quote name='nefesza']Pepsicola gratuluje coreczki! Ja tam wychodze z zalozenia, ze lepiej na zimne dmuchac i jezeli cokolwiek niepokoi, to lepiej isc do lekarza. Zreszta moja lekarka tez mowila, lepiej naprozno przyjsc 1000 razy niz przegapic raz, kiedy moze bycniebezpiecznie. I u mnie sie to sprawdzilo!

Jesli chodzi o butelki, to chyba wszystko zalezy od upodoban malucha....
Medeli chyba jako jedynej nie probowalam (aaaa i Canpolu tez nie), ale prawie wszystkie inne tak. Rozne smoki w ksztalcie i twardosci. TT maja generalnie twardy silikon i moj Filip bardzo sie meczyl, zeby wypic wszystko. A na poczatku nie moglam sobie pozwolic, zeby wkladal tyle wysilku w samo jedzenie. Avent ma troche miekciejszy smok i je polecam. NUK maja zupelnie inne ksztalty i dziurke niestety wypadajacana podniebieniu, a nie na srodku smoka. I w ten sposob Filip zasysal sobie smoka i nic nie lecialo...
W koncu stanelismy na LOVI. Smok tez anatomiczny, a przy tym bardzo miekki. Czasem sie zasysa, ale latwo "puszcza". No i wkurzajace w nich jest to, ze ciezko odkrecic smoka od butelki, a i tak jak chociaz ciut krzywo sie przykreci, to leci mleko spod smoka...
Chyba kazda butla ma swoje zalety i wady - ja proponuje kupic ze 2-3 rozne butelki (z roznymi smokami) i dac szanse dziecku wybrac. Zreszta tak samo zrobilam ze smokami - uspokajaczami. I jak sie okazalo, Filip upodobal sobie smoki najlepsze. Tzn takie, ze same sie w buzi "nie trzymaja". Albo dziecko ssie aktywnie, albo wypadaja z buzi (porady Zawitkowskiego).[/QUOTE]
medela ma sztywny smoczek i cały system "blokadek" właśnie po to, by dziecko pracowało - u M. się sprawdziło, bo po zabawie z butelką ssie pierś też bardziej efektywnie. Butlę opróżnia szybko, więc nie ma problemu - ale to kwestia indywidualnego przypadku :)

jak ma tę butlę i je tyle, ile potrzebuje (czyli ssie z butelki + pierś) prawie nie potrzebuje smoczka-gryzaczka. U nas najlepiej leży Avent. też go gubi, jak nie ssie - i na szczęście nie musi z nim spać, jak zgubi, to nie ryczy :) tylko śpi dalej.

Posted

dlaczego jak moje dzieci były małe nie było takich wątków??
może jakas młoda mama zajrzy po ciuszki dla niemowlaka [url]http://www.dogomania.pl/threads/209978[/url] ?

Posted

odnosnie "smarowac-nie smarowac" czytalam dzis fajny artykul:
[url]http://www.we-dwoje.pl/uroda;ciezarnej;-;czego;ci;naprawde;potrzeba,artykul,1053.html[/url]

Posted

[quote name='Alicja']i to najważniejsze :cool2:

poproszę nowe fotki Szymonka ;)[/QUOTE]
[URL]https://picasaweb.google.com/marcin.klysinski/Szymonek?authkey=Gv1sRgCI3UhtOcvZXhCQ[/URL]# prosze bardzo tu jest link do naszych fotosków nowych i starych :)

co do butelek, kupiłam Lovi, Młodemu nie spasowało, zbyt szybko sie "zasysał" mamy Aventa i jest super. co do rozstepów to ja przytyłam 8,5 kg a mam brzuch jak by qady po nim jeździły, nic nie pomaga.
Dzięki Magda za link do specyfiku z soraya - przydatny :)

Posted

[quote name='ice_t'][URL]https://picasaweb.google.com/marcin.klysinski/Szymonek?authkey=Gv1sRgCI3UhtOcvZXhCQ[/URL]# prosze bardzo tu jest link do naszych fotosków nowych i starych :)

co do butelek, kupiłam Lovi, Młodemu nie spasowało, zbyt szybko sie "zasysał" mamy Aventa i jest super. co do rozstepów to ja przytyłam 8,5 kg a mam brzuch jak by qady po nim jeździły, nic nie pomaga.
Dzięki Magda za link do specyfiku z soraya - przydatny :)[/QUOTE]

Iza , cudowny jest :loveu:

Posted

[quote name='ice_t']Dziękuję, sama czasem mam ochotę go schrupac na sniadanko :)[/QUOTE]

fajny jest ten filmik jak przybiera różne pozy i robi minki jak gra karuzelka :)
Jeden mały człowieczek a tyle radości :)

Posted

[quote name='Alicja']fajny jest ten filmik jak przybiera różne pozy i robi minki jak gra karuzelka :)
Jeden mały człowieczek a tyle radości :)[/QUOTE]dokładnie jeden mały czlowiek a zycie zmienia na zawsze :) czasem daje mi popalić jak np. nie chce mu się spać a później placze ze zmeczenia bo usnąc nie może ale daje mi tyle radości że takie ciężkie dni idą szybko w zapomnienie

Posted

Po długim oczekiwaniu zapraszam na bazarek z ciuszkami dla Maluszków, mam, kosmetykami dla dzieci, akcesoriami. Oczywiście, rzeczy bedzie przybywać :)
Zapraszam!
[url]http://www.dogomania.pl/threads/210185-Bazarek-dla-Mary-Szopena-i-Fadusia-zapraszamy-mamy-przyszłe-i-obecne-do-18.07?p=17142212#post17142212[/url]

Posted

[quote name='kacha_wawa']Ice_t słodkiego masz Synka :loveu: Też niejednokrotnie miałam ochotę moje dzieciaki schrupać, a teraz czasami żałuję, że tego nie zrobiłam ;) :eviltong:[/QUOTE]

haha... noooo u mnie też wraz z porodem nie pojawił się instynkt macierzyński, ale jakieś zapędy kanibalistyczne :diabloti::diabloti: mniam mniam... szczególnie stopki :loveu::loveu:

Posted

[quote name='clockwork']szczególnie stopki :loveu::loveu:[/QUOTE]
Oj tak! Ja Filipowi obiecuje, ze mu je odetne i wsadze do sloika z formalina, zeby miec je takie slodkie na zawsze :)
A propo, nie slyszal ktos, zeby byly robione odlewy ze stopek dziecka na przyklad? (nie mowie o ramce z glinka, tylko do odcisku), tylko chodzi mi o odlew 3 wymiarowy. Cos mi sie kolacze po glowie, ze sie robi forme z silikonu chyba.... ale nie znam szczegolow.

Jukutku, jesli chodzi o smoka - uspokajacza to tez mialam na mysli Avent.

Az sie sobie dziwie, na poczatku do Aventu podchodzilam sceptycznie, myslalam, ze to wiecej reklamy niz dobrych produktow.... az sie przekonalam do nich sama. A nie powiem, szczegolnie pomogl mi w tym podwojny eketryczny laktator (isis duo)

Posted

Ja juz kiedys pytalam, ale jakos bez echa przeszlo: czy ktoras z Was uzywala The Wean Machine?
[URL]http://www.just4kids.pl/web/wean-machine-przeciskarka-wyciskarka-owocow-warzyw-deserkow-obiadkow-innych-produktow-p-7.html[/URL]
Troche to drogie na naszym rynku.... a moze ktos ma mozliwosc sprowadzic (mysle, ze byloby taniej) i wystawic np na bazarku?
W naszych sklepach to juz stanialo (z 99 zl na 75), ale na angielskim ebayu jest nawet za 2 funciaki (uzywane co prawda)....

auuuuuu ja chyba nie powinnam ogladac angielskiego ebaysa, bo zazdrosc mnie zezre, jakie fajne rzeczy tam maja.....
ale napisz na tym bodziaku jest super:
[IMG]http://i.ebayimg.com/10/!Bvm0FG!EGk~$(KGrHqEOKikEwOFKh2ZzBMFR-cpfDg~~_35.JPG[/IMG]

Posted

[quote name='kacha_wawa']Ice_t słodkiego masz Synka :loveu: Też niejednokrotnie miałam ochotę moje dzieciaki schrupać, a teraz czasami żałuję, że tego nie zrobiłam ;) :eviltong:[/QUOTE]
no podobno zapędy kanibalistyczne się wyostrzają :P

Posted

[quote name='clockwork']haha... noooo u mnie też wraz z porodem nie pojawił się instynkt macierzyński, ale jakieś zapędy kanibalistyczne :diabloti::diabloti: mniam mniam... szczególnie stopki :loveu::loveu:[/QUOTE]
dokładnie co te maleństwa mają w tych stópkach :loveu::loveu::loveu::loveu: