Jump to content
Dogomania

Niufki: Zmorka, Szelma[*], kot Tommy[*], collak Aris[*] i puli Luśka .

Recommended Posts

Posted

Na chorego rodzica należy sie wyłącznie 14 dni w roku opieki. A mama miała w tym roku dwa zabiegi. Wybrałam po 7 dni na każdy choc powinnam być w domu 2 tyg. za kazdym razem. Wyczerpałam limit.
W Polsce nie ma absolutnie żadnej pomocy dla osób opiekujących sie niepełnosprawnymi rodzicami albo obłożnie chorymi. Np tylko wola mojego kierownika powoduje, że nie dostaję nakazów pracy w nadgodzinach. Tylko dobra wola daje mi przepustki, wolne dni nagłe bez limitu 4 dniowego tzw " żetonów" itd. Kiedy sie skończy jego cierpliwość - nie wiem.

Jak tata umierał mi w domu to dostałam 14 dni opieki na niego. Umarł w 13-tym dniu. Tak jakby wiedział, że po upływie tych dni nie będę mogła sie nim zająć...

To zresztą wszystko jest paranoja.
Np karty parkingowe dla niepełnosprawnych. Wiadomo że musimy podjeżdżać autem blisko wejscia. Na teren szpitala wjazd jest płatny, chyba ze ma sie kartę parkingową niepełnosprawnego. Nie ma mama tej karty bo...
Bo teraz nie dostaje sie jej automatycznie przy przyznaniu I-wszej grupy inwalidzkiej. Teraz trzeba złożyć papiery do TEFRONu ( czy jak ta cholerna instytucja sie nazywa) tak samo jak do ZUSu. Czyli skserowane wszystkie wyniki, karty od specjalistów, wszystkie RTG i inne licha. Czyli trzeba odwiedzic kolejny raz wszystkie przychodnie specjalistyczne. I staje sie ponownie na identycznej komisji jak w ZUSie. I oni identycznie orzekaja czy ta grupa sie należy czy nie. Jak tak, to czy jest wystarczajaco osoba niepełnosprawna żeby tą karte dostać.
Na to kochane idą nasze ciężko zapracowane pieniążki ajkie nam zabierają z wypłat..... Na kretyńskie podwójne komisje w których mają ciepluteńkie posadki po znajomości lekarze....
Ja nie mam czasu znowu 3-4 m-cy tracić na odkopywanie dokumentacji. Nie mam pieniędzy na opłacanie parkingów w tym celu. Więc karty nie ma. I 3 x w tygodniu opłacam 5 zł za parking .... Pod warunkiem ze się w 1 godz. zmieścimy bo jak nie, to juz 7 zł. I nie jest ważne że w przepisać stoi że osoba z widoczna niepełnosprawnością ( no wóżek inwalidzki raczej widać...) nie musi mieć karty. Interpretacja prawa jest w/g uznania. O dziwo to " uznanie" jest najtwardsze w przypadku parkingów słuzby zdrowia.

Posted

Takie idiotyzmy poznałam przez ostatnie lata. Jest ich masa.

Ale koniec. Dzisiaj zrobiłam sobie " piżamowy dzień". Od jutra koniec narzekania bo dołuje sama siebie. Fakt- wyżalić sie ludzka rzecz gdy wali się cały świat.

Moja Zdziruchna jest moim cieniem, przychlastem, moją rybeńką najcudniejszą. Widzę ze brakuje jej bardzo psiego towarzystwa. Zmorka sie dla niej nie liczy niestety. Nie ten wiek, nie ten temperament na ta chwilę. A ja nie sprowadzę teraz tymczasa. No trudno. Jakoś sobie musimy radzić ;)
Od wczoraj uczymy się slalomu pomiędzy nogami :) Dzisiaj z powodu piżamowego dnia przerwa. Ale jest tunel i różne rzeczy ;)

Wiecie czego mi bardzo brak w domu? Wspominam czas, kiedy dwie niufki w zbliżonym wieku razem szalały. Brakuje mi relacji bardzo podobnych do siebie psów. Wzajemnych relacji. Uśmiałam sie wtedy z nich do łez. Oczywiscie obie przescigały sie w pomysłach i to właśnie było najlepsze.

Posted

Dzisiaj miałysmy rano jechać na naukę sztuczek z Zirką. Ale rano miałam atrakcje więc kicha.
Mimo to miałysmy chwilkę dla siebie z Zirką :) Pojechalismy do Moniki na chwilkę. Zdira miała wybieganie z psami jak należy ;)
Ruda rwała się jak szalona do biegania. Gdy już ją Monika spuściła ze smyczy to zaczęły się szaleństwa
[attachment=7124:_MG_8668.JPG]
Ruda jak zwykle zwiewała, a Drops próbował usadzić Zirke na miejscu ganiając za nią
[attachment=7125:_MG_8651.JPG]
Ruda była przebiegła. Naprowadzała Zirke na Dropsa a ten dawał wciry Zdzirce. I kto tu Zdzirą jest- hę?
[attachment=7131:_MG_8678.JPG]
Czasami Zirka przebiegała pod pysiem Tinki i ta tez ją próbowała złapać. Ale szybkość nie ta
[attachment=7134:_MG_8708.JPG]
Zresztą Zira wyczuła, że Tina jest dobra i nic sobie z jej straszenia nie robiła

Oczywiscie Drops i Ruda okazali się baaaaaaaaaaaardzo gościnni ;)
[attachment=7136:_MG_8716.JPG]
[attachment=7137:_MG_8717.JPG]
[attachment=7135:_MG_8715.JPG]
Tinka za to bardzo chętnie sępiła
[attachment=7138:_MG_8695.JPG]
Zreszta nie tylko ona
[attachment=7139:_MG_8697.JPG]
[attachment=7140:_MG_8698.JPG]
[attachment=7141:_MG_8699.JPG]
I tak sobie biegali
[attachment=7125:_MG_8651.JPG]
[attachment=7126:_MG_8653.JPG]
[attachment=7127:_MG_8668.JPG]
[attachment=7129:_MG_8675.JPG]
[attachment=7130:_MG_8676.JPG]
[attachment=7131:_MG_8678.JPG]
[attachment=7132:_MG_8679.JPG]
[attachment=7127:_MG_8668.JPG]

Szkoda ze nie mieszkamy obok siebie :( Krótko, ale bardzo fajnie :)

Posted

Zastanawiałam się, myślałam i... Polazłam. Stwierdziłam, że jakbym w bloku mieszkała to bez względu a pogodę musiałabym na spacer iść ;)
Bo...szaro, buro i ponuro. A do tego mzawka.
Jako ze mój aparat to juz emeryt prawie nieżywy to wziełam go ze sobą. Mam go gdzieś. Wynikiem jest trochę ciemnych fot na wielkim ISO i z telefonu jeden filmik :)
Proszę.
https://www.youtube.com/watch?v=tBdiyFfX4ck

Posted

owszem w bloku bez względu na pogodę trzeba isć na dwór.. mowię to fidze ale one równie dobrze mogłaby nam nasiurać na dywanik i byłaby zadowolona ;)

Latająca kulka czadowa!

Posted

Perełka kurdupel też miała sporo sił prawie do końca. Molosy jednak... Ech :(

Zdzira młoda wiekiem i duchem to i po prawie 3 godz. fikała dalej ;)

[attachment=7360:_MG_8832.JPG]
[attachment=7361:_MG_8904.JPG]
[attachment=7363:_MG_8818.JPG]

Posted

Nadal nie mogę ci wysłać pw ;( a ja o puliki popytać chciałam...

Ja do Ciebie wysłałam wiadomość :) Udało się :) Jestem z siebie dumna.

Na dodatek ja nie jestem osobą bez imienia i kontaktu ;) Wystarczy kliknąć na mój banerek i pojawia sie moja stara ( ale ukochana) strona a na niej nawet nr. telefonu ;) O psach można ze mną gadać i do mnie dzwonić ;)
  • 4 weeks later...
Posted

Chwilka na ringu. Jestem dumna z mojej smarkatej suczynki. Nawet idiotyczne nagłe podejscie od tyłu i nagłe dotknięcie nie wytraciło jej ze skupienia :)
https://www.youtube.com/watch?v=7UjZKWwlOBU&feature=youtu.be

Posted

Bo sędzia nie bardzo wiedział że puli to nie PON i nie ma mieć z tyłu łap ;) Ale dumna jestem bo nie zwróciła nawet uwagi tylko nadal skupiona była na mnie :)