sunnynight Posted July 16, 2023 Posted July 16, 2023 Fajne roślinki 🙂 Mam nadzieję, że wrócicie z pomysłem wymiany jesienią, poszukam wtedy czegoś odpowiedniego u siebie 🙂 Quote
jola&tina Posted July 16, 2023 Posted July 16, 2023 A czy ten kaktus z czerwonymi kwiatami (na pierwszym zdjęciu) też podlega wymianie, czy tylko tak dla reklamy został zamieszczony? Quote
Jaaga Posted July 16, 2023 Posted July 16, 2023 Dnia 16.07.2023 o 18:59, jola&tina napisał: A czy ten kaktus z czerwonymi kwiatami (na pierwszym zdjęciu) też podlega wymianie, czy tylko tak dla reklamy został zamieszczony? Twitnący kaktus jest ogromny, zajmuje dużą donice, ale mam już osobne mlode, które teraz kwitną. Kwiaty są już na dwuletnich pędach. Tu np młode do wymiany w trzykrotce. Quote
jola&tina Posted July 16, 2023 Posted July 16, 2023 Dnia 16.07.2023 o 20:19, Jaaga napisał: Twitnący kaktus jest ogromny, zajmuje dużą donice, ale mam już osobne mlode, które teraz kwitną. Kwiaty są już na dwuletnich pędach. Tu np młode do wymiany w trzykrotce. Zainteresowana jestem młodym 🙂 albo nawet zaszczepką. Można je sadzić z innymi kwiatkami? Nie przeszkadzają sobie wzajemnie? Quote
Jaaga Posted July 16, 2023 Posted July 16, 2023 Dnia 16.07.2023 o 21:06, jola&tina napisał: Zainteresowana jestem młodym 🙂 albo nawet zaszczepką. Można je sadzić z innymi kwiatkami? Nie przeszkadzają sobie wzajemnie? Ja mam te kaktusy wszędzie z innymi roślinami oprócz dwóch głównych donic, bo czesto kot czy któryś pies połamią, to ukorzeniam te odłamane pędy. Niedawno po Balbince skaczącej po parapetach dorobiłam się sporo młodych 😉 Częściowo mam pomieszane dwie odmiany, tą o ogromnych kwiatach i zwykłych pędach i drugą o falowanych, ozdobnych pędach i drobnych żółtych kwiatkach. Te ze zdjęć mam od wiosny na tarasie. Poprzednio kwitły w grudniu, wiosną znowu pojawiły się pączki. Mama też wystawia go co roku na ganek i zimuje w chlodnym pokoju. Główna roslina matka była jeszcze od mojej prababci. Są w rodzinie więc od ok. 150 lat następne roslinne pokolenia. 3 Quote
jola&tina Posted July 17, 2023 Posted July 17, 2023 Dnia 16.07.2023 o 23:28, Jaaga napisał: Ja mam te kaktusy wszędzie z innymi roślinami oprócz dwóch głównych donic, bo czesto kot czy któryś pies połamią, to ukorzeniam te odłamane pędy. Niedawno po Balbince skaczącej po parapetach dorobiłam się sporo młodych 😉 Częściowo mam pomieszane dwie odmiany, tą o ogromnych kwiatach i zwykłych pędach i drugą o falowanych, ozdobnych pędach i drobnych żółtych kwiatkach. Te ze zdjęć mam od wiosny na tarasie. Poprzednio kwitły w grudniu, wiosną znowu pojawiły się pączki. Mama też wystawia go co roku na ganek i zimuje w chlodnym pokoju. Główna roslina matka była jeszcze od mojej prababci. Są w rodzinie więc od ok. 150 lat następne roslinne pokolenia. Niesamowita historia - kolejne pokolenia kaktusów przez 150 lat w jednej rodzinie 🙂 To temat do rozważań filozoficznych albo pomysł na sagę rodzinną z kaktusami w tle 🙂 Quote
Isiak Posted July 17, 2023 Author Posted July 17, 2023 Dnia 16.07.2023 o 23:28, Jaaga napisał: Są w rodzinie więc od ok. 150 lat następne roslinne pokolenia. To tak, jak nasze sansewierie 🙂 Quote
Recommended Posts