Jump to content
Dogomania

KONIEC Figielek i Malinka zapraszają na hobbystyczną wymianę sadzonek roślin doniczkowych do 19.07. do 20.00

Recommended Posts

Posted
Dnia 16.07.2023 o 18:59, jola&tina napisał:

A czy ten kaktus z czerwonymi kwiatami (na pierwszym zdjęciu) też podlega wymianie, czy tylko tak dla reklamy został zamieszczony?

Twitnący kaktus jest ogromny, zajmuje dużą donice, ale mam już osobne mlode, które teraz kwitną. Kwiaty są już na dwuletnich pędach. Tu np młode do wymiany w trzykrotce.

IMG_20230716_201812.jpg

Posted
Dnia 16.07.2023 o 20:19, Jaaga napisał:

Twitnący kaktus jest ogromny, zajmuje dużą donice, ale mam już osobne mlode, które teraz kwitną. Kwiaty są już na dwuletnich pędach. Tu np młode do wymiany w trzykrotce.

IMG_20230716_201812.jpg

Zainteresowana jestem młodym 🙂 albo nawet zaszczepką.

Można je sadzić z innymi kwiatkami? Nie przeszkadzają sobie wzajemnie?

Posted
Dnia 16.07.2023 o 21:06, jola&tina napisał:

Zainteresowana jestem młodym 🙂 albo nawet zaszczepką.

Można je sadzić z innymi kwiatkami? Nie przeszkadzają sobie wzajemnie?

Ja mam te kaktusy wszędzie z innymi roślinami oprócz dwóch głównych donic, bo czesto kot czy któryś pies połamią, to ukorzeniam te odłamane pędy. Niedawno po Balbince skaczącej po parapetach  dorobiłam się sporo młodych 😉 Częściowo mam pomieszane dwie odmiany, tą o ogromnych kwiatach i zwykłych pędach i drugą  o falowanych, ozdobnych pędach i drobnych żółtych kwiatkach.

Te ze zdjęć mam od wiosny na tarasie. Poprzednio kwitły w grudniu, wiosną znowu pojawiły się pączki. Mama też wystawia go co roku na ganek i zimuje w chlodnym pokoju. Główna roslina matka była jeszcze od mojej prababci. Są w rodzinie więc od ok. 150 lat następne roslinne pokolenia. 

• Like 3
Posted
Dnia 16.07.2023 o 23:28, Jaaga napisał:

Ja mam te kaktusy wszędzie z innymi roślinami oprócz dwóch głównych donic, bo czesto kot czy któryś pies połamią, to ukorzeniam te odłamane pędy. Niedawno po Balbince skaczącej po parapetach  dorobiłam się sporo młodych 😉 Częściowo mam pomieszane dwie odmiany, tą o ogromnych kwiatach i zwykłych pędach i drugą  o falowanych, ozdobnych pędach i drobnych żółtych kwiatkach.

Te ze zdjęć mam od wiosny na tarasie. Poprzednio kwitły w grudniu, wiosną znowu pojawiły się pączki. Mama też wystawia go co roku na ganek i zimuje w chlodnym pokoju. Główna roslina matka była jeszcze od mojej prababci. Są w rodzinie więc od ok. 150 lat następne roslinne pokolenia. 

Niesamowita historia - kolejne pokolenia kaktusów przez 150 lat w jednej rodzinie 🙂
To temat do rozważań filozoficznych albo pomysł na sagę rodzinną z kaktusami w tle 🙂

Posted
Dnia 16.07.2023 o 23:28, Jaaga napisał:

Są w rodzinie więc od ok. 150 lat następne roslinne pokolenia. 

To tak, jak nasze sansewierie 🙂

• Isiak changed the title to KONIEC Figielek i Malinka zapraszają na hobbystyczną wymianę sadzonek roślin doniczkowych do 19.07. do 20.00