Aska7 Posted October 27, 2023 Author Posted October 27, 2023 Najważniejsze, że jest zaopiekowany 😟 Quote
Jaaga Posted November 1, 2023 Posted November 1, 2023 Rozliczenie Drugiego za październik: 15 zlx31=565+65 zł karma, co daje 530 zł. Drugi na leku przeciwzapalnym znacznie się polepszył. Dostaje też preparat na stawy po Barytonie. W domu nauczył się dawać znać, jak coś chce czy zrobi kupę. W ogrodzie potrafi się samodzielnie poruszać. Trochę wolniej, ale nie załamują się łapy pod nim, jak na początku kryzysu. Kiedy chce wrócić do domu to sam podchodzi pod schody lub nawet daje rade samodzielnie na nie wejść i czeka pod drzwiami. Niestety zapach moczu dalej powala, więc już może antybiotyk, ktory dostal nie dziala na te bakterie. Na usg nie byliśmy, bo Andrzeja nie było w ostatnich dniach większość czasu albo akurat nie było szefa przychodni, który robi badanie. Muszę go wykąpać przed wizytą lub przynajmniej umyć brzuch, bo mocz się sączy i czuć go bardzo. Nawet kiedy po zdjęciu pieluchy poleci kilka kropel, to czuć w całym pomieszczeniu. Bardzo buntuje się na pielęgnację. Próbuję uciekać i klapać zębami. Z trudem ogarniamy go we dwoje. Nawet pieluchy nie da sobie założyć jednej osobie. Przymierzyłam pieluchy opaski z innej firmy po Barytonie i niestety są za małe, a szkoda, bo to są takie lepsze, dodatkowo o zapachu cytryny. Mam więc na zbyciu prawie 3 paczki gdyby ktoś potrzebowal na niedużego pieska. Quote
Alaskan malamutte Posted November 5, 2023 Posted November 5, 2023 Dnia 1.11.2023 o 10:48, Jaaga napisał: Rozliczenie Drugiego za październik: 15 zlx31=565+65 zł karma, co daje 530 zł. Drugi na leku przeciwzapalnym znacznie się polepszył. Dostaje też preparat na stawy po Barytonie. W domu nauczył się dawać znać, jak coś chce czy zrobi kupę. W ogrodzie potrafi się samodzielnie poruszać. Trochę wolniej, ale nie załamują się łapy pod nim, jak na początku kryzysu. Kiedy chce wrócić do domu to sam podchodzi pod schody lub nawet daje rade samodzielnie na nie wejść i czeka pod drzwiami. Niestety zapach moczu dalej powala, więc już może antybiotyk, ktory dostal nie dziala na te bakterie. Na usg nie byliśmy, bo Andrzeja nie było w ostatnich dniach większość czasu albo akurat nie było szefa przychodni, który robi badanie. Muszę go wykąpać przed wizytą lub przynajmniej umyć brzuch, bo mocz się sączy i czuć go bardzo. Nawet kiedy po zdjęciu pieluchy poleci kilka kropel, to czuć w całym pomieszczeniu. Bardzo buntuje się na pielęgnację. Próbuję uciekać i klapać zębami. Z trudem ogarniamy go we dwoje. Nawet pieluchy nie da sobie założyć jednej osobie. Przymierzyłam pieluchy opaski z innej firmy po Barytonie i niestety są za małe, a szkoda, bo to są takie lepsze, dodatkowo o zapachu cytryny. Mam więc na zbyciu prawie 3 paczki gdyby ktoś potrzebowal na niedużego pieska. Zapłacone Quote
Alaskan malamutte Posted November 5, 2023 Posted November 5, 2023 Dziękujemy za wpłaty Rodzice Aska7, Ewa Marta i Limonka80 Quote
Alaskan malamutte Posted November 5, 2023 Posted November 5, 2023 Dnia 5.11.2023 o 09:48, agat21 napisał: A moja wpłata nie dotarła? Kiedy wpłaciłaś? Sprawdzę jeszcze raz konto. Quote
Jaaga Posted November 7, 2023 Posted November 7, 2023 Drugi pojechał na badanie. Miałam termin na usuwanie guzków u yorki, ale Drugi praktycznie nie chodzi. Dla jego komfortu i higieny wygolilam mu całą misiowatą sierść na brzuchu. Już jest na stałe w opaskach na mocz, tylko przy zmianie dajemy mu z godzinkę na przewietrzenie. Wczoraj ustal na łapach przy piciu, ale to wyjątek. Ma spory apetyt, pije, tylko łapy całkiem odmówiły posłuszeństwa. Nie był już dwa dni na dworze, bo jak przedwczoraj wyszedł, to po paru krokach utknął pod drzewkiem i mnie nawoływał sfrustrowany. Twór w pęcherzu zajmuje jedna ściankę i powoduje atonię pęcherza. Ma pobrany mocz na posiew. Nie chodzi prawdopodobnie z bólu. W przychodni stał samodzielnie, myślę że i stres go zmobilizował. Dawałam mu Cimalgex od Lindy, Andrzej ma poprosić o jakiś lek przecibólowy i najlepiej antybiotyk na razie w "ślepo". Wystarczy parę kropel moczu i wszystko wkolo śmierdzi. Quote
Nadziejka Posted November 7, 2023 Posted November 7, 2023 Zaglądam z wszelką modlitwą piesniczku Quote
Aska7 Posted November 7, 2023 Author Posted November 7, 2023 Bardzo proszę o pomoc w napisaniu tekstu do zbiórki na Drugiego. Macie dziewczyny "lekkie pióro", a ja mam ostatnio zaćmienie. Może chociaż jakieś okrągłe zdania. Najważniejsze, żeby w tekście była mowa o zbiórce na leczenie, pampersy i karmę Urinary. No i że piesek stary, ślepy i chory i życie miał podłe. Quote
Jaaga Posted November 7, 2023 Posted November 7, 2023 Sam wiek Drugaska, czyli prawie 17 lat robi na ludziach wrażenie. Do tego jest niewidomy i ma zajętą 1/3 pęcherza przez guz. Warto zrobic zbiórke na Ratujemy..., bo na pewno uda uzbierac się choc cześć potrzebych środków, a koszty niestety są spore. Dziś będzie wizyta z USG, posiew moczu, dostął jakiś nowy lek przeciwzapalny i już została na Zea zamówiona karma Urinary 13 kg za 337,65 zł. Na koncie ZEA Drugi nie ma takiej kwoty, ale zakup jest na fundację, żeby szło go rozliczyć z ewentualnej zbiórki. Wszystko dzieje się ekspresowo 🙂 Tola zgodziła się zrobić zbiórkę, jesli ktos napisze tekst. Są zdjecia Drugiego na wątku, wiec myślę, że warto ją jak najszybciej zrobić, bo dziś trudno na dogo wysupłać potrzebne pieniądze, a zewnętrzne zbiórki na takie biedy zawsze sie udają. Zbiórkę poudostepniam na grupach FB. Quote
agat21 Posted November 7, 2023 Posted November 7, 2023 Mówi się, że starość się panu Bogu nie udała. To prawda. A jeszcze dodatkowo starość po trudnym podłym życiu w schronisku? To już w ogóle brak słów. Drugi - schrorowany i niewidomy psiak, który po spędzeniu swoich "najlepszych" lat w schronisku znalazł przystań na ostatnie lata w domowym hotelu mógłby jednak Wam wiele opowiedzieć. O tym, jak trudno się żyje będąc niewidomym, niechodzącym psiakiem z dużym guzem w pęcherzu. Ale jednocześnie ile jeszcze woli życia i chęci do walki o to życie można z siebie wykrzesać gdy się trafi do dobrych ludzi, którzy otoczą opieką. Pomóżcie tym ludziom, proszę, bo koszty leczenia, diagnostyki, specjalnej karmy rosną jak szalone.. 3 Quote
agat21 Posted November 7, 2023 Posted November 7, 2023 Zmodyfikujcie odpowiednio, dopiszcie co trzeba. Z bolącym czerepem nic więcej dziś nie wymyślę. Albo wyrzućcie do kosza, bo może ktoś napisze lepszy i sensowniejszy tekst. Quote
Alaskan malamutte Posted November 7, 2023 Posted November 7, 2023 Na konto Drugiego przelałam 250zł - pozostałość po adopcji Rikkiego. 1 Quote
Alaskan malamutte Posted November 7, 2023 Posted November 7, 2023 Dnia 5.11.2023 o 09:48, agat21 napisał: A moja wpłata nie dotarła? Dotarła, jest na koncie Quote
Tola Posted November 7, 2023 Posted November 7, 2023 Na koncie ZEa 07.11. jest 106 zł + 200 zł z adopcji wirtualnej 1 Quote
Tola Posted November 7, 2023 Posted November 7, 2023 Dnia 7.11.2023 o 10:48, Aska7 napisał: Bardzo proszę o pomoc w napisaniu tekstu do zbiórki na Drugiego. Macie dziewczyny "lekkie pióro", a ja mam ostatnio zaćmienie. Może chociaż jakieś okrągłe zdania. Najważniejsze, żeby w tekście była mowa o zbiórce na leczenie, pampersy i karmę Urinary. No i że piesek stary, ślepy i chory i życie miał podłe. Dnia 7.11.2023 o 11:38, Jaaga napisał: Sam wiek Drugaska, czyli prawie 17 lat robi na ludziach wrażenie. Do tego jest niewidomy i ma zajętą 1/3 pęcherza przez guz. Warto zrobic zbiórke na Ratujemy..., bo na pewno uda uzbierac się choc cześć potrzebych środków, a koszty niestety są spore. Dziś będzie wizyta z USG, posiew moczu, dostął jakiś nowy lek przeciwzapalny i już została na Zea zamówiona karma Urinary 13 kg za 337,65 zł. Na koncie ZEA Drugi nie ma takiej kwoty, ale zakup jest na fundację, żeby szło go rozliczyć z ewentualnej zbiórki. Wszystko dzieje się ekspresowo 🙂 Tola zgodziła się zrobić zbiórkę, jesli ktos napisze tekst. Są zdjecia Drugiego na wątku, wiec myślę, że warto ją jak najszybciej zrobić, bo dziś trudno na dogo wysupłać potrzebne pieniądze, a zewnętrzne zbiórki na takie biedy zawsze sie udają. Zbiórkę poudostepniam na grupach FB. Dnia 7.11.2023 o 12:32, agat21 napisał: Mówi się, że starość się panu Bogu nie udała. To prawda. A jeszcze dodatkowo starość po trudnym podłym życiu w schronisku? To już w ogóle brak słów. Drugi - schrorowany i niewidomy psiak, który po spędzeniu swoich "najlepszych" lat w schronisku znalazł przystań na ostatnie lata w domowym hotelu mógłby jednak Wam wiele opowiedzieć. O tym, jak trudno się żyje będąc niewidomym, niechodzącym psiakiem z dużym guzem w pęcherzu. Ale jednocześnie ile jeszcze woli życia i chęci do walki o to życie można z siebie wykrzesać gdy się trafi do dobrych ludzi, którzy otoczą opieką. Pomóżcie tym ludziom, proszę, bo koszty leczenia, diagnostyki, specjalnej karmy rosną jak szalone.. Postaram się jutro lub pojutrze przejrzeć wątek, przygotować zdjęcia i wrzucić zbiórkę w piątek przed południem; z doświadczenia wiem, że to najlepszy czas, bo zbiórka jest wtedy na 1 stronie cały weekend. Czy uda mi się utrafić i zmieścić na 1 stronie, zobaczymy. 2 Quote
Jaaga Posted November 8, 2023 Posted November 8, 2023 Drugasek dziś na spacerze o własnych siłach. 5 Quote
Tola Posted November 8, 2023 Posted November 8, 2023 Na koncie ZEA Drugi ma 200 zł z Wirtualnej Adopcji, ma 2 opiekunów, 1 wpłaca. Wysyłam Aska7 listę wirtualnych opiekunów i ich wpłaty. Quote
Jaaga Posted November 10, 2023 Posted November 10, 2023 Wczoraj dostałam jeszcze Toli zdjęcia Drugiego, żeby dziś mogła ruszyć że zbiórką. 1 Quote
Tola Posted November 10, 2023 Posted November 10, 2023 Zbiórka Drugiego na Ratujemy Zwierzaki https://www.ratujemyzwierzaki.pl/en/niewidomydrugi Quote
Jaaga Posted November 10, 2023 Posted November 10, 2023 Dnia 10.11.2023 o 11:42, Tola napisał: Zbiórka Drugiego na Ratujemy Zwierzaki https://www.ratujemyzwierzaki.pl/en/niewidomydrugi Co zmienić bo jeszcze jeszcze czas - tytuł, zdjęcie profilowe a może coś jeszcze? Popraw 10 miesięcy na rok i 10 mies. 😉 Quote
Tola Posted November 10, 2023 Posted November 10, 2023 Dnia 10.11.2023 o 12:00, Jaaga napisał: Popraw 10 miesięcy na rok i 10 mies. 😉 Obcięło mi, dziękuję 🙂 Quote
Jaaga Posted November 10, 2023 Posted November 10, 2023 Udostepniłam na FB. Dopiero jutro popołudniu bedę mogła poudostepniać zbiórkę na grupach. Jesli ktos da radę wczesniej, to super. Quote
Recommended Posts