Jump to content
Dogomania

Nasz Michu ma DOM :) MICHU już poza schroniskiem. Bardzo potrzebuje kasy na hotel i weta.

Recommended Posts

Posted

Natomiast jest maly klopot z jego pozeraniem roznych ciekawostek  glownie papierowe reczniki, chusteczki, ale ostatnio bardzo sie zmartwilam bo nawet nie wiem kiedy polknal kawalek oddartej poszewki, wyszla z drugiej strony na szczescie, nie wiem czy to jakies stare nawyki kiedy glodowal i zjadal wszystko co znslazl, czy po prostu tak ma.. Nawet nie wiem jak tego przypilnowac, bo on sobie tak żuł ta poszewke dla zabawy i zuł i nawet nie eiem kiedy zjadl ten kawalek..

Posted
Dnia 13.02.2022 o 13:58, elik napisał:

Super  pies, a tak się słabo zapowiadał  🙂 

No bardzo super fajny, to juz Karat moj teraz jest chyba najgorszy:D

Posted
Dnia 13.02.2022 o 13:58, AniaB napisał:

Natomiast jest maly klopot z jego pozeraniem roznych ciekawostek  glownie papierowe reczniki, chusteczki, ale ostatnio bardzo sie zmartwilam bo nawet nie wiem kiedy polknal kawalek oddartej poszewki, wyszla z drugiej strony na szczescie, nie wiem czy to jakies stare nawyki kiedy glodowal i zjadal wszystko co znslazl, czy po prostu tak ma.. Nawet nie wiem jak tego przypilnowac, bo on sobie tak żuł ta poszewke dla zabawy i zuł i nawet nie eiem kiedy zjadl ten kawalek..

Pod wieloma względami jest taki, jak Perełka moja. Pod większością względów. Węszenie - próbowałam korygować i iść do przodu, ale przestałam, bo ona tak chce, wywąchać wszystko, w dwie godziny robimy kilometr. Miska - bez problemu odda. Połykanie kawałków no u niej nie z głodowania, dlatego nie pozwalam żuć niczego, ona nie chce połykać, czasem tak wyjdzie. Z zabawą z psami podobnie (jak patrzę na filmiki), wyjąwszy dominowanie, ale to gówniara.

W każdym razie, moim zdaniem, Michu jest normalnym psem.

• Like 1
Posted

Tak, mam wrazenie u Micha w ostatnich dniach jakos tak sie te zmiany uwypuklily, i siersc lepsza i jakby taki w sobie zadbany, no powoli powinny juz byc efekty bo Michol bedzie konczyl powoli drugi worek karmy ,wiec czas by juz byl na pierwsze efekty. Nie chce zeby tez za bardzo przybral bo na te stawy nie jest to wskazane, ale zeby tak sie odbudowal i sil nabral.

• Like 1
Posted
Dnia 13.02.2022 o 18:27, AniaB napisał:

Nie chce zeby tez za bardzo przybral bo na te stawy nie jest to wskazane, ale zeby tak sie odbudowal i sil nabral.

Tak Aniu, z uwagi na stan jego stawów lepiej, żeby był nieco chudszy, nż za gruby. Karmę treściwą, ale w ilościach stricte odpowiednich dla jego wagi.

Posted

Spieszę z wieściami na temat Librelli. W sobotę koleżanka zabrała na badania kontrolne swojego dużego 14-letniego labradora, ponieważ wyszły dobrze - Odiś dostał Librellę, bo niedomagał przy wchodzeniu na 3 piętro bez windy. Poranny spacer jeszcze średnio, natomiast dzisiaj po południu - po naprawdę dłuuuugim spacerze wszedł bez odpoczynku aż na drugie piętro, po chwili na trzecie. Tak więc Librella dla dużego psa z problemami stawowymi dała wspaniały i błyskawiczny efekt. Od razu pomyślałam o Michu - oby i jemu tak szybko i skutecznie pomogła.

Co do zjadania papierów, szmatek, ręczniczków - mam takiego "szmatojada" Kajtka, którego kupki na podwórku poznaję po barwnych "dodatkach",  dość długo jest u mnie i od początku tak robił.

Micho wygląda pięknie, napatrzeć się nie mogę ❤️ 

• Like 1
Posted
Dnia 13.02.2022 o 21:37, mari23 napisał:

Spieszę z wieściami na temat Librelli. W sobotę koleżanka zabrała na badania kontrolne swojego dużego 14-letniego labradora, ponieważ wyszły dobrze - Odiś dostał Librellę, bo niedomagał przy wchodzeniu na 3 piętro bez windy.

mari kochana dziękuję serdecznie za wiadomość, tylko bardzo Cię proszę  o malutkie wyjaśnienie, no bo wiesz, ja to taki ciołek matołek weterynaryjny jestem 🙂  
Dlatego, że wyszło dobrze badania, to dostał ten lek, to znaczy, że gdyby wyszły niedobrze, to nie mógłby dostać? Czyli przed podaniem tego leku trzeba Micha zbadać?  Dobrze to interpretuję, czy coś pokręciłam?

Posted
Dnia 13.02.2022 o 21:46, elik napisał:

mari kochana dziękuję serdecznie za wiadomość, tylko bardzo Cię proszę  o malutkie wyjaśnienie, no bo wiesz, ja to taki ciołek matołek weterynaryjny jestem 🙂  
Dlatego, że wyszło dobrze badania, to dostał ten lek, to znaczy, że gdyby wyszły niedobrze, to nie mógłby dostać? Czyli przed podaniem tego leku trzeba Micha zbadać?  Dobrze to interpretuję, czy coś pokręciłam?

Badania sama postanowiła mu zrobić przed podaniem Librelli, bo chciała mieć pewność, że nie ma chorej trzustki lub wątroby, gdyby wyszły źle, nie podałaby mu Librelli. Chyba nie ma takiego zalecenia, ale ona wolała mieć 100% pewności, że pies ma zdrowe organy wewnętrzne. Kiedy zapytałam moją wetkę o Librellę dla Kubusia, powiedziała, że on stareńki, a lek działa miesiąc i w razie problemów zdrowotnych nie da się go z organizmu "wycofać", dała mu inny lek. Micho nie jest aż takim dziadeczkiem, jak był Kubuś, badania miał niedawno robione, popatrzę jeszcze, ale chyba nie było źle.

Posted
Dnia 13.02.2022 o 21:58, mari23 napisał:

Micho nie jest aż takim dziadeczkiem, jak był Kubuś, badania miał niedawno robione, popatrzę jeszcze, ale chyba nie było źle.

Tak mi się zdaje, że miał nawet dość dobre wyniki, ale jeśli możesz to bardzo Cie proszę sprawdź czy są ok.

Żebyś nie traciła czasu na szukanie to wkleję tu.

Posted
Dnia 13.02.2022 o 22:01, elik napisał:

Tak mi się zdaje, że miał nawet dość dobre wyniki, ale jeśli możesz to bardzo Cie proszę sprawdź czy są ok.

Żebyś nie traciła czasu na szukanie to wkleję tu.

znalazłam na str. 37 są dobre, morfologia, cholesterol, tarczycowe. Nie widziałam watrobowych, trzustkowych  i nerek ale patrząc na te, które są, pozostałe  powinny być też dobre.

edit: pisałyśmy razem :)

Posted
Dnia 13.02.2022 o 22:06, mari23 napisał:

znalazłam na str. 37 są dobre, morfologia, cholesterol, tarczycowe. Nie widziałam watrobowych, trzustkowych  i nerek ale patrząc na te, które są, pozostałe  powinny być też dobre.

edit: pisałyśmy razem 🙂

Te które wkleiłam poprzednio były słabo czytelna, popatrz teraz czy wszystko jest ok

Posted
Dnia 13.02.2022 o 09:54, AniaB napisał:

Czyli wynikaloby z tego ze Michowa kuracja to tylko 250 zl miesiecznie, to nie taki dramat wydaje mi sie. Potwierdze to jutro u wetki. Dziekuje limonko80! 

A z tym szccescuem Michowym to bym tak pewna znow nie byla: sliska podloga i nawet na kurtce polezec nie mozna..:/// a i bura sie trafi rykoszetem.. Ja tam szczcesliwa bym nie byla:D

250 zł to super cena, ja za 1 dawkę dla 12 kg psa zapłaciłam dwa tygodnie temu 320 zł, a poprzednio 300zł 😞

A co do tego Michowego szczęścia, to ja jednak będę się upierać przy swoim 🙂

Posted
Dnia 14.02.2022 o 08:39, limonka80 napisał:

250 zł to super cena, ja za 1 dawkę dla 12 kg psa zapłaciłam dwa tygodnie temu 320 zł, a poprzednio 300zł 😞

No właśnie to chyba nie tak, że na Micha 1 dawka, to 250 zł. Owszem jedna dawka, ale czy za 20 mg to będzie 250,00 zł?
Za 10 mg Bożenko zapłaciłaś 320,00 zł???   To za 20 dla Micha wypadałoby ponad 600,00 zł? Chyba nie. To byłoby strasznie dużo.

Posted

Że?  🙂  

Posted
Dnia 14.02.2022 o 09:14, elik napisał:

Za 10 mg Bożenko zapłaciłaś 320,00 zł???   To za 20 dla Micha wypadałoby ponad 600,00 zł? Chyba nie. To byłoby strasznie dużo.

Tak za 10-kę tyle płacę, ale ceny są bardzo różne, to chyba zależy od marży weta, akurat moja przychodnia jest taka droga :-((

Posted
Dnia 14.02.2022 o 09:25, limonka80 napisał:

Tak za 10-kę tyle płacę, ale ceny są bardzo różne, to chyba zależy od marży weta, akurat moja przychodnia jest taka droga :-((

O rany  😞  To może poszukaj tego leku w innej przychodni. Szkoda płacić więcej i to chyba dużo więcej, jeśli da się znaleźć taniej.

Posted
Dnia 14.02.2022 o 09:15, elik napisał:

Że?  🙂  

Że on u Ani bardzo szczęśliwy 🙂

• Like 1
Posted
Dnia 14.02.2022 o 09:31, limonka80 napisał:

Że on u Ani bardzo szczęśliwy 🙂

Noooo myślę, że w to chyba nikt nie wątpi 🙂