Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, przez dłuższy czas zastanawiałem się nad zakupem owczarka Szetlandzkiego ponieważ jest to mały pies, którego dobrze się szkoli. A na tym mi zależy. Jednak nie mogę sobie pozwolić na tak drogie zwierzę. Czy jest jakas rasa o podobnych cechach, ale trochę tańsza niż 3/4 tyś? Co do psów ze schroniska to boję się że trafi mi się szczeniak, który w przyszłości nie będzie miał takiej charyzmy i gabarytów. Co mam zrobić w takiej sytuacji ? Bardzo proszę o rady.

Posted
35 minut temu, Szulik123 napisał:

Co mam zrobić w takiej sytuacji ? Bardzo proszę o rady.

Każdy szczeniak to niewiadoma,najwięcej jednak zależy od opiekuna.

Poza tym - za ten tytuł - dałabym Ci bana.Ty potrzebujesz rady,a rozpaczliwie,z capslockiem - wołasz "pomocy".To jest łamanie netykiety.

Posted
3 godziny temu, Szulik123 napisał:

Mój błąd, zmieniłem tytuł. Wiem, że każdy szczeniak to w mniejszym lub większym stopniu niewiadoma, ale każda rasa ma jakieś konkretne preferencje.

Poszukaj w kilku hodowlach,a może poczekaj jeszcze i zaoszczędź więcej pieniędzy?Nie kup tylko u pseuduchów!

Posted

Przede wszystkim jeżeli nie stać cię na psa rasowego za 3-4 tysiące (można uzbierać za rok, dwa) to czy stać cię na psa w ogóle? Pies generuje spore koszty, chyba że zakładasz, że będziesz go karmić badziewiem i nie będziesz kontrolować zdrowia (wizyty u weterynarza są kosztowne). Każdy pies może zachorować - czy stać cię będzie na leczenie? Kundelek będzie za darmo ale wymaga też nakładów finansowych....

• Like 1
  • Upvote 1
Posted

Rzetelny hodowca może taniej sprzedać psa,  jeśli przekonasz, że to nie jest kaprys i że zależy Ci na szkoleniu, a nie np na wygrywaniu konkursów urody. W każdym miocie jest szczeniak mniej obiecujący wystawowo, bez wad dyskwalifikujących, ale po prostu mniej piękny.

• Upvote 1
Posted
Dnia 26.02.2020 o 14:08, Joanienka napisał:

Przede wszystkim jeżeli nie stać cię na psa rasowego za 3-4 tysiące (można uzbierać za rok, dwa) to czy stać cię na psa w ogóle? Pies generuje spore koszty, chyba że zakładasz, że będziesz go karmić badziewiem i nie będziesz kontrolować zdrowia (wizyty u weterynarza są kosztowne). Każdy pies może zachorować - czy stać cię będzie na leczenie? Kundelek będzie za darmo ale wymaga też nakładów finansowych....

Tak, na tym nie zamierzam oszczędzać i dobrze o tym wiem, nie pisałbym takiego posta.. Dziękuję za pouczenie ale nie o to prosiłem.

Posted
Dnia 26.02.2020 o 15:12, Sowa napisał:

Rzetelny hodowca może taniej sprzedać psa,  jeśli przekonasz, że to nie jest kaprys i że zależy Ci na szkoleniu, a nie np na wygrywaniu konkursów urody. W każdym miocie jest szczeniak mniej obiecujący wystawowo, bez wad dyskwalifikujących, ale po prostu mniej piękny.

Tego nie wiedziałem, dzięki !