Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

P

1 minutę temu, iwna5702 napisał:

Niestety czarne chmury zebrały się nad Łatką , 12 letnią sunieczką Kasi

363a4e302221d432gen.jpg

Kasia zrobiła Łatce kontrolne USG i wynik wyszedł straszny, to praktycznie wyrok.

"Łatka prócz guza na śledzionie ma też na wątrobie , która jest obrazowo ogólnie w strasznym stanie. Jutro będę wiedziała czy nie ma przerzutów do płuc...."

Posted
Dnia 12.10.2020 o 14:37, Tyśka) napisał:

Ależ szczęściarz :) Wspaniale!

A za Szyszkę trzymam kciuki, aby czarne chmury które nad nią zawisły okazały się takie, które przynoszą niewielki deszcz.

Udalo mi sie wkleić zdjęcie Niuńka, mojego tymczasowicza, który znalazł dom :)

844e5f5ffaf1b0camed.jpg

• Like 1
  • 5 weeks later...
Posted

Porobiło się u naszych zwierzaków niedobrze :( , Szyszka, Mania, Łatka , Kama - ciąg złych zdarzeń, chorób, wizyt w klinikach, badań ... Radość z dobrej formy Szyszki nie mogła trwać wiecznie , bo choroby lubią pieski a że mamy ich trochę, to jest się do kogo przyczepiać :( 

Szyszka mimo wyników  trzyma się dobrze (na początku pojawiły się pomylone telefonicznie przekazane informacje, , ostatecznie w odebranych wynikach mamy nowotwór złośliwy wyciętego u Szyszki guza), ale za to marnie trzyma się  Mania - tydzień temu w sobotę mieliśmy trzeci dzień jak Mania nie tknęła jedzenia i ewidentnie coś było nie tak .... I zaczęło się - najpierw badania krwi z których niewiele wynikało, potem USG i znowu niewiele, kolejne badania w innym miejscu i mamy to! - duży guz na śledzionie . Mania słabsza z dnia na dzień , przejście kawałka drogi stanowi dla niej ogromny wysiłek,  więc dzień w dzień aż do dziś , zastrzyki, kroplówki , skierowanie na RTG klatki piersiowej żeby sprawdzić czy nie ma przerzutów .

Przerzutów nie ma, płuca czyste, Mania na lekach w trochę  lepszej formie , umówiona na jutro   o 13 ej  na operacje.  Im szybciej tym lepiej jeśli decydujemy się na wycinanie dziada , póki morfologia nie jest zła , bo na wagę Mańki (29 kg)  gdyby potrzebne okazało się wspomaganie krwią, to jedna jednostka kosztowałaby dodatkowo  900 zł , więc chyba jednak musimy się spieszyć zanim wyniki nie poszybują w dół a co z tego wyjdzie to się okaże...

Moja babcia Kamusia owczarka, też ma guza na śledzionie , gdzieś we wcześniejszych postach pisałam o Kamie. Prócz guza ma ponad 16 lat i do niedawna  dobrą formę , w jej przypadku nie zdecydowałam się na operację. Sama już nie wiem co jest lepiej , co gorzej . W ostatnich dniach Kama się "posypała" ,  zaliczała od czasu do czasu spadki formy, ale to były zawsze krótkotrwałe przejsciowe historie , nie wiem jak będzie tym razem  - odmawia od dwóch dni jedzenia , bardzo słabnie , wczoraj włączyliśmy kroplówki. 

W tym samym czasie diagnozujemy naszą trójłapkę Łatkę -  długi czas szukam przyczyny jej sikania w legowisko, powtarzane systematycznie wyniki krwi i moczu  w całkowitym porządku , absolutnie nic nie sugeruje, że coś się dzieje w bebeszkach, w końcu robimy USG i dowiadujemy się rzeczy , których nie spodziewaliśmy się kompletnie usłyszeć - Łatka ma guza na śledzionie + guzy rozsiane na wątrobie . Zaliczamy wizytę u onkologa w Groblicach koło Wrocławia (to dopiero początek naszej przygody z tą kliniką, ale wierze, że są tak dobrzy jak się o nich mówi) - w Groblicach powtarzane badania usg , rtg . Płuca czyste , ale okazuje się , że woreczek żółciowy w bardzo złym stanie (nikt o tym wcześniej nic nie mówił :(  ) . Łatka dostaje leki na 3 tygodnie, żeby ogarnąć drogi żółciowe, potem wizyta kontrolna i dalsze decyzje co do leczenia nowotworowego...

Trzymajcie kciuki za jutrzejszą operacje Mańki i za Kamusie , oby po obecnym upadku zdołała się podnieść do życia

8687e6c2d0e66ba0gen.jpg

af70d441a9e53cc0gen.jpg

58d4e1cf1ba24fe5gen.jpg

Jeszcze Matylda - dziś ma RTG klatki piersiowej - dostaliśmy skierowanie od weter. + czekamy w kolejce do kardiologa , kaszel się Matyldzie nasilił, bierze leki na serce, ale szczegółowa diagnostyka potrzebna

ff803a80ab8001c9gen.jpg

Posted

O rajusiu... nieszczęścia chodzą stadami :( Mam nadzieję, że to chwilowy spadek formy i sunie nie poddadzą się jeszcze. Dużo sił dla Was i futerek, ciepłe myśli wysyłam...

Posted

823cf2776ec5bfcdgen.jpg

515e5395c4d59de2gen.jpg

a753c5467bfc3102gen.jpg

b16da563ce781e59gen.jpg

b89bd4cced373662gen.jpg

Wczorajsza operacja przebiegła pomyślnie, dostarczyłam Manie na 13 tą, dostała przy mnie jaśka i poszłam  dopiero jak zasnęła. Odebrałam ją o 19ej . Guz poszedł do badań.
Dziś czuje się  dobrze  i miejmy nadzieje , ze tak zostanie jak najdłużej.
Natomiast bardzo źle jest z Kamą, własciwie stan krytyczny , tracimy Kamyczka :(:(:(:(
A że los lubi być wredny, to wczoraj "coś" trafiło Misie - od jakiegoś czasu dopadają ją historie bólowe, w dwóch czy trzech klinikach stawiali na korzonki, zwykle pomagała seria leków, wczoraj  wieczorem Misia trafiła na ostry dyżur  , ale niestety  zastrzyki nie pomogły - męczyła się do rana a od rana kolejne przeciwbólowe i diagnostyka... Mam nadzieję, że nic strasznego się nie okaże...

Posted

To jest pełna tragedia - weszłam dopiero teraz na wątek, bo musiałam trochę w pracy podgonić.

Trzeba będzie jakoś wspomóc Kasię - miałyśmy się zwrócić do skarpety z prośba o dofinansowanie Szyszki, a tu mamy kolejne dwa psiaki w pilnej potrzebie.

Posted

Chciałam napisać teraz do asiuniab prośbę o pomoc i napisanie do skarpety -ale jej poczta nie przyjmuje wiadomości :(

Czy jest na wątku ktoś , kto może wystąpić o pomoc finansową do skarpety im Talcott ?

Posted

tez pisalam do asiuniab ..nie udalo sie,a  ja nie naleze do Skarpety,..

trzymam kciuki za sunki, wplace 100 zl bo kasa potrzebna i to duza/iwna prosze przeslij konto jak najszybciej

naprawde tragiczna sytuacja tak sie zdrowie posypalo psiuniom,dobrze ze na ta chwile Mania ok po operacji,czekamy na wynik... a Kamusia :( :(  i co z Misia :(

jeszcze Łatka i Szyszka.... staruszeczki :(

Posted
2 godziny temu, beataczl napisał:

tez pisalam do asiuniab ..nie udalo sie,a  ja nie naleze do Skarpety,..

trzymam kciuki za sunki, wplace 100 zl bo kasa potrzebna i to duza/iwna prosze przeslij konto jak najszybciej

naprawde tragiczna sytuacja tak sie zdrowie posypalo psiuniom,dobrze ze na ta chwile Mania ok po operacji,czekamy na wynik... a Kamusia :( :(  i co z Misia :(

jeszcze Łatka i Szyszka.... staruszeczki :(

Dziękujemy Ci bardzo , u Kasi od zawsze zwykle staruszki na stanie i teraz akurat u wiekszości z nich coś złego sie zadziało.

• Like 1
Posted

O mój Boże, wielki ból i wielkie niezrozumienie dlaczego :( Trzymaj się, kochana opiekunko Kamy! Dobrze, że masz inne staruszki, które chociaż trochę mogą ukoić Twój ból...

Posted
21 godzin temu, iwna5702 napisał:

Chciałam napisać teraz do asiuniab prośbę o pomoc i napisanie do skarpety -ale jej poczta nie przyjmuje wiadomości :(

Czy jest na wątku ktoś , kto może wystąpić o pomoc finansową do skarpety im Talcott ?

Ja jestem.
Jeżeli nikt jeszcze nie wystąpił, to proszę o info, o którego psa chodzi i o jaką kwotę.

• Like 2
Posted
2 godziny temu, jola&tina napisał:

Ja jestem.
Jeżeli nikt jeszcze nie wystąpił, to proszę o info, o którego psa chodzi i o jaką kwotę.

Oj jak dobrze, byśmy prosiły o wsparcie Szyszki.

Zaraz sprawdzę historię - Szyszunia już raz dostała pomoc, ale u niej była operacja guza na śledzionie i sterylki, co  pochłonęło sporą kwotę i dostałyśmy informację, że możemy wystąpić ponownie po 3 miesiącach.

Posted
3 minuty temu, iwna5702 napisał:

Szyszunia już raz dostała pomoc - 29.07.2020, ale u niej była operacja guza na śledzionie i sterylki, co  pochłonęło sporą kwotę i dostałyśmy informację, że możemy wystąpić ponownie po 3 miesiącach.

Prosiłybyśmy o 200 zl ponownego wsparcia od Skarpety dla Szyszki.

Posted
2 godziny temu, iwna5702 napisał:

Zaraz sprawdzę historię - Szyszunia już raz dostała pomoc, ale u niej była operacja guza na śledzionie i sterylki, co  pochłonęło sporą kwotę i dostałyśmy informację, że możemy wystąpić ponownie po 3 miesiącach.

Napisałam.

• Like 1