Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Iwonka , dobry duchu naszych staruszków , dziękujemy za pomoc i za wszystko dziękujemy !

Edzia- takie fajne imię, ale wiecie co ? , jakoś mi nie szło przez gardło, bo ciągle te złe skojarzenia, jak to Ula Feta napisała z tym miejscem na  "W " :(  , dlatego teraz Mania naszej babci na imię 

Czuję ogromną ulgę, kiedy przyjeżdża taki staruszek jak ona , ulgę że mu sie udało, że zdążyliśmy...., ale jeszcze większy czuje żal i przygnębienie jak widzę , że ta psina biedna nie chce nic poza bezpiecznym, ciepłym kątem, którego przez całe życie nie miała :( . Mania  nie chce spacerować mimo że odzyskała wolność , nie interesują ją zapachy , oglądanie innego świata , jedyne czego na razie chce i potrzebuje to łóżko - miękkie, ciepłe łóżka w psim domu (tylko między pokoikami i łóżkami spaceruje :: ) , na których spędza niemal całą dobe jakby się bała, że jak wyjdzie na zewnątrz, to jej ten dom gdzieś ucieknie :(

Ciężkie musiała mieć życie w "W" , bardzo jest wylękniona, wystraszona, zabiedzona taka. A tyle tam takich staruszków zostało, tyle mam ich w głowie, roczników 2003 , 2004 a nawet babcia z 2002 ....  , ogromna większość bez aktualnych zdjęć, z jedną fotografią z dnia przyjęcia sprzed x lat , bez szans na ratunek :(

Zdjęcie na razie tylko jedno, trochę byle jakie, ale same mam takie, bo Mania tak właśnie wygląda od przyjazdu - śpi jak suseł, odsypia ciężkie  czasy spędzone w zimnej zgniłej budzie, na pustych deskach 

6706fdd0409a3981gen.jpg

• Like 2
Posted
Dnia 24.04.2020 o 22:09, UlaFeta napisał:

Z tego na W?

Teraz dopiero sobie pomyślałam, że może Ula Feta nie To  "W" miała na myśli ,  zapomniałam że wcześniejsze babcie też z "W" , tak czy siak oba siebie warte i tak samo straszne

• Like 1
Posted

Kasiu ja to głównie logistyka i gdyby nie Twoja pomoc oraz wsparcie sympatyków naszych "psich akcji "też niewielu by z tego było.  :) 

Dobrze, że jest nas trochę, tych którzy pomagają. 

Najgorsze jest to, że są pieniądze w gminach na opiekę nad bezdomnymi zwierzętami tylko te pieniądze idą do kieszeni hycla, a prywatni ludzie, jak chcą pomóc muszą wykładać swoje, z trudem zarobione pieniądze, a dla hycla to łatwa kasa :(

Kochana Maniusia, mnie też Edzia nie bardzo pasowała :). 

Po lekturze na fb i udostępnianiu psiaków z Radys, Węgrowa, Wojtyszek i ze wszystkich innych miejsc, które się pojawiają z trudem zasypiam i najgorzej, że ze świadomością, że właściwie  nie można im pomóc. Większość tych biednych psin odejdzie w strasznych, schronikowych warunkach nie zaznawszy normalnego życia ze swoją rodziną. 

Ostatnio, żeby jeszcze utrudnić i tak znikome adopcje, Węgrowo koło Grudziądza wprowadziło odbiory tylko w tygodniu, w soboty już nie ma adopcji. Przed adopcja trzeba wypełnić ankietę przedadopcyjną, co może skutkować nie wydaniem psa, jeśli do czegoś w ankiecie się przyczepią i na koniec będzie trzeba co najmniej 2 razy przyjechać do wybranego psa. 

Ostatniego punktu w ogóle nie rozumiem w sytuacji, gdzie w tym miejscu nie ma wolontariatu i psy nie chodzą na spacery. Co da wyjście psa za bramę i powrót do schroniskowej klatki. To nawet jest niebezpieczne dla tego psa, bo po powrocie może zostać zatakowany przez te psy, które zostaly w boksie. 

Nie da się tego pojąć, dlaczego taki okrutny system i zle prawo dla zwierząt ciągle funkcjonuje w Polsce, w kraju, który aspiruje do Europy :(

• Like 1
Posted
Dnia 3.05.2020 o 09:47, iwna5702 napisał:

Kasiu ja to głównie logistyka i gdyby nie Twoja pomoc oraz wsparcie sympatyków naszych "psich akcji "też niewielu by z tego było.  :) 

Dobrze, że jest nas trochę, tych którzy pomagają. 

Najgorsze jest to, że są pieniądze w gminach na opiekę nad bezdomnymi zwierzętami tylko te pieniądze idą do kieszeni hycla, a prywatni ludzie, jak chcą pomóc muszą wykładać swoje, z trudem zarobione pieniądze, a dla hycla to łatwa kasa :(

Kochana Maniusia, mnie też Edzia nie bardzo pasowała :). 

Po lekturze na fb i udostępnianiu psiaków z Radys, Węgrowa, Wojtyszek i ze wszystkich innych miejsc, które się pojawiają z trudem zasypiam i najgorzej, że ze świadomością, że właściwie  nie można im pomóc. Większość tych biednych psin odejdzie w strasznych, schronikowych warunkach nie zaznawszy normalnego życia ze swoją rodziną. 

Ostatnio, żeby jeszcze utrudnić i tak znikome adopcje, Węgrowo koło Grudziądza wprowadziło odbiory tylko w tygodniu, w soboty już nie ma adopcji. Przed adopcja trzeba wypełnić ankietę przedadopcyjną, co może skutkować nie wydaniem psa, jeśli do czegoś w ankiecie się przyczepią i na koniec będzie trzeba co najmniej 2 razy przyjechać do wybranego psa. 

Ostatniego punktu w ogóle nie rozumiem w sytuacji, gdzie w tym miejscu nie ma wolontariatu i psy nie chodzą na spacery. Co da wyjście psa za bramę i powrót do schroniskowej klatki. To nawet jest niebezpieczne dla tego psa, bo po powrocie może zostać zatakowany przez te psy, które zostaly w boksie

Nie da się tego pojąć, dlaczego taki okrutny system i zle prawo dla zwierząt ciągle funkcjonuje w Polsce, w kraju, który aspiruje do Europy :(

:(:(:(:(:(:( ja już nawet nie wiem co napisać :(:(:( W Węgrowie tyle staruszków bez szans, Mania bezpieczna- jedna Mania ...  :(

- Mania w dalszym ciągu większość czasu spędza w domku ,jest pewniejsza siebie, poszczekuje na psy, ale na zewnątrz wychodzi dosłownie na minutę, wieczorami w ogóle nie chce, trzeba ją wyprowadzać na siłę . Dziś złapałam ją przez króciutką chwilę :

https://youtu.be/82hW_pjiJVc  - i tyle ja widać na dworzu...

2ead129cdece007fgen.jpg

A teraz Kuleczka nasza , cudna babcia :)

d988475676fa1f15gen.jpg

8868f27e277405dagen.jpg

f72213ffec4abe38gen.jpg

• Like 1
Posted
5 minut temu, Poker napisał:

Czy przydadzą się dla Waszych psów manele typu anilanowe poduszki , kołdry , pościel , ręczniki , chodniki ?

przydadzą się bardzo, dużo nam takich rzeczy idzie , nie zawsze wszystko  nadaje się do prania, czasem nie wiadomo już nawet skąd brać szmatki do sprzątania 

Posted
9 godzin temu, katakka napisał:

A tak Kulka pomaga pisać mi te posty  :) , do towarzystwa ma Matyldę i Misię

dd1a2748e08c4f5fgen.jpg

1d207af85e45cccbgen.jpg

Trochę je znużyło, to Twoje pisanie :) Kulka wygląda tu okazałe, ale to w sumie nieduża sunia . W schronisku napisali, że ma 17 lat, wprawdzie ma siwy pyszczek ale zachowuje się jak młody psiak :) 

Posted
Dnia 10.05.2020 o 01:24, Poker napisał:

To dawajcie adres na PW. Pozbieram i wyślę. Kołnierze pooperacyjne też ? Jakie leki potrzebujecie?

Dziękujemy ! :)  Nie wiem czy czas odpowiedni, ale w piątek Eliza(córka) jedzie do domu , będzie możliwość zabrać coś z Wrocławia autem . Kołnierza na tą chwilę żaden zwierz nie potrzebuje. Leki - przyda się wszystko co wspomaga stawy staruszków . 

Kulka jest po badaniach krwi, na jutro na 13.30 miała umówione czyszczenie zębów -  to była wielka potrzeba, taka konieczna konieczność, która  mogła się spełniłć  dzięki pomocy dobrej duszy która wsparła finansowo moje babcie - ogromnie dziękuje :):):)

Niestety zabiegu jutro nie będzie , bo Kulka ma o połowę obniżony poziom hormonu tarczycy i mógłby być problem z wybudzeniem - tak mówi wet, więc najpierw będą leki - podniesienie wyników a jak się poprawią, to zabieg 
Nie podejrzewałam ją o problemy z tarczycą, babcia jest żywa i energiczna za dwie i  nie wygląda/nie zachowuje się  na swoje 17cie a właściwie 18cie lat , jeśli rok urodzenia przypisany przez schronisko jest właściwy

47ca91c2e6426ed4gen.jpg

270815839843fefegen.jpg

e3c2e0f1cdc2badagen.jpg

Matylda i Misia pilnują rozsad :) Całe mieszkanie mam w rozsadach - pasja Elizy :)

d50a7c8380d65449gen.jpg

Posted

Babcia Lunka , wiecznie zamyślona, "smutna"

a5e6a400e10dfb42gen.jpg

071d5287c97a7d85gen.jpg

Farunia, duży miś. Doświadczona przez Kotliska , na każdy stuk, głośniejszy dżwięk "łamie łapy" uciekając w panice :(

4d02f931c76c47e8gen.jpg

Łatka , najmniejsza w stadzie, nerwuska i zazdrośnica

c14c63b325c56496gen.jpg

Posted

Paki mam przygotowane .Jak możemy się umówić z córą? Da radę zabrać autem , bo to są 2 spore kartony. Mogę przepakować w worki jak będzie wygodniej.

• Like 1
Posted
8 godzin temu, Poker napisał:

Paki mam przygotowane .Jak możemy się umówić z córą? Da radę zabrać autem , bo to są 2 spore kartony. Mogę przepakować w worki jak będzie wygodniej.

Jak super, że pomyślałaś o takim wsparciu  :), Kasia nigdy o nic nie prosi , a tyle psiaków zaopiekować to i potrzeb wiele. :)

Dobrze też się złożyło, ze Wrocław jest punktem kontaktowym i po drodze do Slupska :)

Posted

Ja się zbieram robić kolejny bazarek , jakiś pieniądz się psiakom przyda :)

Tym bardziej, ze na gorący stołek u Ewy przyjechala kolejna i znów ruda sunia ze schroniska na W tego pierwszego :)

Ma 5 lat i od urodzenia tam była, urocza, przyjaźnie nastawiona do świata. Roboczo dostała na imię Kicia, ale w trakcie poznawania pewnie Ewa nazwie ja inaczej :) 

bcf760bb4098098bmed.jpg

Posted
1 godzinę temu, Poker napisał:

Czy ktoś może poprosić katakka ,żeby podała mi nr telefonu do córki? chcę podać manele jak najszybciej.

Wysyłam Ci PW z numerem do Elizy.

• Like 1