Frihu Posted August 19, 2019 Posted August 19, 2019 Witam serdecznie, Posiadamy 3 miesięcznego szczeniaka rasy Samoyed. Do momentu końca kwarantanny szczeniak został nauczony wypróżniania się na matach higienicznych - również hodowca starał się to szczeniakowi wpajać. Od około 4 dni, gdy wychodzimy z nią na spacer, to za nic w świecie nie chce się wypróżnić. Zazwyczaj robi to po przyjściu do domu ze spaceru. W trakcie kwarantanny podczas gdy wychodziła na parę minut, aby nie przegapić części socjalizacji, zdarzyło jej się wypróżnić w neutralnym miejscu, za co oczywiście została nagrodzona. Do tej pory, staraliśmy się brać matę higieniczną ze sobą aby skojarzyła sobie nią z wypróżnianiem - bez rezultatu. Myśleliśmy, że ma ona problemy z tym, że jest blisko nas i na smyczy - jednakże w domu przy nas oraz na smyczy potrafi się bez problemu wypróżnić. Jak możemy szczeniakowi pomóc zrozumieć, że wypróżniać powinien się na zewnątrz? Z góry dziękuję za wsparcie i informację. Pozdrawiam. Quote
Patmol Posted August 20, 2019 Posted August 20, 2019 to jest blog o wychowaniu szczeniaka -poczytaj -jest mnóstwo porad jak postepować ze szczeniakiem https://www.owczarek.pl/szczeniak_w_domu/ Quote
iza121 Posted September 2, 2019 Posted September 2, 2019 4 godziny temu, damsto napisał: Czworonogi małych ras mogą się załatwiać do kuwety lub w ustalonym, wyłożonym gazetami miejscu (nie zwalnia to jednak właściciela z chodzenia z psem na spacery!). Nie zgodze sie, pies, to pies nie wazne jakiej wielkosci, wbrew natury wilkow jest zalatwiac sie tam, gdzie mieszka Dnia 19.08.2019 o 22:24, Frihu napisał: Jak możemy szczeniakowi pomóc zrozumieć, że wypróżniać powinien się na zewnątrz? Psie dziecko powinno wychodzic na zewnatrz co 2h, w tym w nocy + po kazdej aktywnosci, po za tym gdy widzicie, ze sie zaczyna krecic, weszyc, od razu trzeba wyjsc z psem Quote
Pershingg Posted September 6, 2019 Posted September 6, 2019 Maty to najbardziej popieprzony pomysł o jakim słyszałem.Pies się wtedy uczy że kupka w domu jest spoko.Też biadoliłem że pies robi w domu i postanowiłem wziąć 3 dni wolnego z pracy,wziąć psa pod opiekę i czekać.Pies jak chce to wącha i szuka miejsca a ty wtedy go szybko zanosisz i czekasz aż zrobi,zrobi w domu to krzyczysz,zrobi na zewnątrz nagradzasz.3 dni i załapie.Mój w wieku 3 miesięcy załapał.Za to pies mojej dziewczyny robi na matach a ma już 9 miesięcy a on robi tylko na macie ,robimy wszystko żeby robił na zewnątrz a on tylko mata.Żadnych mat następnym razem bo to poraniony pomysł!I kwarantanna...Jak psa wyprowadzisz na chwilę to nic mu się nie stanie.Niedługo to zaczniecie wychodzić z licznikami geigera i sprawdzać czy aby na pewno tu promieniowanie nie przekracza normy o 0,00001%.Pies to ma być pies.Kiedyś psy żyły bez żadnych szczepień i jakimś cudem nie chorowały.Trochę pomyślunku Quote
Sowa Posted September 7, 2019 Posted September 7, 2019 12 godzin temu, Pershingg napisał: ,zrobi w domu to krzyczysz,zrobi na zewnątrz nagradzasz.3 dni i załapie.Mój w wieku 3 miesięcy załapał. Załapie - ale krzyk po fakcie jest niepotrzebny. Starczy pilnować szczeniaka tak, aby uprzedzić załatwianie się w domu. Bez krzyku. Quote
al'akir Posted September 7, 2019 Posted September 7, 2019 15 godzin temu, Pershingg napisał: kwarantanna...Jak psa wyprowadzisz na chwilę to nic mu się nie stanie. Mój owczarek zachorował na parwowirozę a wychodził tylko do ogrodu w czasie kwarantanny. Quote
Frihu Posted September 7, 2019 Author Posted September 7, 2019 Dziękuję wszystkim za rady, ogólnie rzecz biorąc aktualnie z pieskiem nigdzie nie wychodzimy z tego względu że dostała... parwowirozy. Na szczęście była po 3 szczepieniach i według Pani weterynarz to znosi ją nad wyraz super. Jedynie co to biegunka + małe ślady krwi. W tym momencie jest na diecie i kwarantannie w domu więc wróciliśmy z przymusu do mat o zapachu trawy.. Ogólnie rzecz biorąc przed chorobą zaczęła nam robić sporadycznie kupę/siku na dworze więc był progres. Niedługo znów zaczniemy wychodzić z nią na zewnątrz. Quote
Recommended Posts