Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
28 minut temu, jolantina napisał:

Dziękuję za wyjaśnienia. Teraz wszystko jasne :)

Zapewne zauważyłaś, że od dawna ignoruję Twoje posty, nawet jeżeli Ty cytujesz moje i odnosisz się do nich.

Ostatnio jednak spędziłam w Twoim towarzystwie wiele miłych chwil na moim bazarku, gdzie dałaś się poznać od bardzo sympatycznej strony.

Pozwól, że w imię tej sympatii zapytam Cię wprost - czy masz dobre doświadczenia ze współpracy z wszystkimi Fundacjami?

Więc to nie są żadne podchody.

Tola wyjaśniła sprawę wystarczająco i należy mieć nadzieję, że Fundacja wywiąże się z tych uzgodnień.

Jolantino, dla mnie na Dogo, nie ma sympatii, czy antypatii, gdyż ja TU jestem dla psiaków, nie dla ludzi. I choć może to niektórych dziwić to mało mnie obchodzą ludzkie animozje, o ile ludzie nie łamią prawa, gdyż mam alergię na takie postępowanie. I nic na to nie poradzę. 

Bardzo proszę, abyś zwróciła uwagę - który Twój post poprzednio zacytowałam i do którego się odniosłam, bo być może nie będziesz wówczas miała wątpliwości, że chodziło mi o Twoje rozważania w kwestii rozliczenia elik, a nie współpracę z fundacjami, jako takimi. Jeśli pozwolisz, ponownie tego Twojego posta zacytuję:

3 godziny temu, jolantina napisał:

No właśnie bardzo niejasno.

Nikt nic - a 200 zł od p. Agnieszki to też nikt i nic?

Jeśli chodzi o moją współpracę dla dobra psów, to współpracuję z ludźmi, ktorzy działają w różnej formie organizacyjnej, a najczęściej pomagam ludziom w rzeczywistości, a nie w internecie. Mogłabym dużo o tym pisać, ale nie potrzebuję poklasku, a i nie jest to przedmiotem tego wątku.

Dlatego też, poza tym, że życzę Ci miłego wieczoru to chciałam zapytać Jolantino, czy wspomożesz sunię z tego wątku?

Posted
Dnia ‎2016‎-‎11‎-‎15 o 20:07, berni napisał:

myślalam o prowadzeniu rozliczenia w pierwszym poście wątku.

Może wpisz w pierwszy post, że konta do wpłat użyczyła Fundacja ZEA i numer konta podaj, to ludzie nie będą musieli całego wątku czesać, żeby znaleźć namiary. Gdyby ktoś zajrzał i chciał pomóc bez afiszowania się.

Posted
5 godzin temu, Anula napisał:

Odczytałam pw i zaraz przelałam 50,00zł na konto elik.Teraz dopiero dotarłam na wątek.Elik  to przelej te pieniążki na konto Fundacji ZEA jeżeli mają być na Fundacje robione przelewy.

Cieszę się,że sunia ma zrobione badania i nic nie stoi na przeszkodzie aby była operowana.

Bardzo dziękuję Anulko :) Jak wpłata pojawi się na moim koncie natychmiast prześlę na konto Fundacji ZEA z adnotacją w tytule przelewu: Anula - suni z guzem. Nie będzie problemów z identyfikacją wpłacającego :)

5 godzin temu, teresaa118 napisał:

Ja ze swojej strony poprosilam fundacje o pelne konto. Po otrzymaniu natychmiast przeleje moja darowizne

Konto, które podałam jest pełne :) nic nie brakuje :)

4 godziny temu, Usiata napisał:

Khm... nie wiem czemu, ale nie podobają mi się dziwne podchody, które tutaj obserwuję. Czyżby wpisy elik nie były czytelne?

Dla mnie one są jednoznaczne:

- 19 stycznia br. elik napisała, że zamierza przelać na konto Fundacji 200 zł z pieniędzy otrzymanych od swojej znajomej spoza Dogo,

- 20 stycznia br. elik napisała, że wpłaciła 100 zł z pieniędzy otrzymanych od swojej znajomej spoza Dogo, czyli zmieniła zamiar przelania całej kwoty. 

Dlaczego? A nie można np. zmienić planów? A może chciała zachęcić Dogociocie do realnej pomocy tej suni, a nie tylko do pisania i pisania na wątku, od 14 listopada 2016? Kto to wie?

Natomiast dziwi mnie fakt, iż są osoby, które nie znając umowy pomiędzy elik a jej znajomą Agnieszką spoza Dogo (darczyńcą 200 zł) uzurpują sobie prawo do rozliczania elik z pieniędzy otrzymanych od tejże znajomej poza Dogo. Może jednak bez przesady w tym względzie?

Ze swojej strony deklaruję dla suni, na początek wpłatę 50 zł, i prawdę mówiąc, po przeczytaniu treści tego wątku, oczekuję konkretnych propozycji pomocy od pozostałych cioć, zwłaszcza tych najbardziej zainteresowanych... zachęcam do realnej pomocy, Drogie Ciocie :)

Miłego wieczoru życzę :) 

Usiata ogromne dzięki za wsparcie suni, a także za wyjaśnienie niewiedzącym, że każdy ma prawo dysponować swoimi pieniędzmi. Po przekazaniu ich mnie, są mojej dyspozycji i mogę je wpłacać według własnego uznania. Po raz pierwszy spotykam się z czymś takim. To po prostu nie mieści się w normalnemu człowiekowi w głowie. Jak można rozliczać kogoś z jego pieniędzy ? Zamierzam przekazać na pomoc psiakom nie tylko te 200 zł, to co  mam prosić o pozwolenie takiego, a nie innego nimi rozporządzenia ? Absurdalne oczekiwania. Przez takie i temu podobne  bezsensowne działania z dogo odeszło wiele wartościowych osób, które realnie pomagały zwierzakom, a nie tylko skrzeczały na klawiaturce. Wejść na wątek, jak wszystko jest już dograne, zapięte na ostatni guzik i mącić, kręcić, jatrzyć byłoby mnie normalnie wstyd.

2 godziny temu, Usiata napisał:

Jolantino, dla mnie na Dogo, nie ma sympatii, czy antypatii, gdyż ja TU jestem dla psiaków, nie dla ludzi. I choć może to niektórych dziwić to mało mnie obchodzą ludzkie animozje, o ile ludzie nie łamią prawa, gdyż mam alergię na takie postępowanie. I nic na to nie poradzę.

. . .

Podpisuję się pod tym obiema rękami. Mało mnie obchodzi, że ten, czy ów lubi mnie inaczej i to może co poniektórych wnerwia. Jestem tu dla zwierząt i póki co, z  korzyścią dla nich.

44 minuty temu, arim napisał:

Dopiero teraz zajrzałam na Dogo.Jutro rano przeleję pieniążki.

Ma się rozumieć na konto Fundacji ZEA. Dzięki arim.

Posted

Tolu jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za udostępnienie konta Fundacji. Wiem z jakimi dodatkowymi pracami się to wiąże i przepraszam, że za przyjście z pomocą  zostałaś postawiona na baczność, wezwana do tablicy.

Posted
4 godziny temu, Usiata napisał:

Khm... nie wiem czemu, ale nie podobają mi się dziwne podchody, które tutaj obserwuję. Czyżby wpisy elik nie były czytelne?

Dla mnie one są jednoznaczne:

- 19 stycznia br. elik napisała, że zamierza przelać na konto Fundacji 200 zł z pieniędzy otrzymanych od swojej znajomej spoza Dogo,

- 20 stycznia br. elik napisała, że wpłaciła 100 zł z pieniędzy otrzymanych od swojej znajomej spoza Dogo, czyli zmieniła zamiar przelania całej kwoty. 

Dlaczego? A nie można np. zmienić planów? A może chciała zachęcić Dogociocie do realnej pomocy tej suni, a nie tylko do pisania i pisania na wątku, od 14 listopada 2016? Kto to wie?

Natomiast dziwi mnie fakt, iż są osoby, które nie znając umowy pomiędzy elik a jej znajomą Agnieszką spoza Dogo (darczyńcą 200 zł) uzurpują sobie prawo do rozliczania elik z pieniędzy otrzymanych od tejże znajomej poza Dogo. Może jednak bez przesady w tym względzie?

Ze swojej strony deklaruję dla suni, na początek wpłatę 50 zł, i prawdę mówiąc, po przeczytaniu treści tego wątku, oczekuję konkretnych propozycji pomocy od pozostałych cioć, zwłaszcza tych najbardziej zainteresowanych... zachęcam do realnej pomocy, Drogie Ciocie :)

Miłego wieczoru życzę :)   

Usiata,wpisy elik nie są czytelne. Podajesz/sugerujesz przeróżne przyczyny zaistniałej sytuacji. Ja podejrzewałam najbardziej prozaiczną przyczynę - pomyłkę w zapisie, naprawdę. Elik, jako gospodyni wątku, powinna poinformować, że to nie pomyłka. Zadecydowała inaczej. Powody decyzji mnie nie interesują.

Posted
46 minut temu, elik napisał:

.......

Usiata ogromne dzięki za wsparcie suni, a także za wyjaśnienie niewiedzącym, że każdy ma prawo dysponować swoimi pieniędzmi. Po przekazaniu ich mnie, są mojej dyspozycji i mogę je wpłacać według własnego uznania. Po raz pierwszy spotykam się z czymś takim. To po prostu nie mieści się w normalnemu człowiekowi w głowie. Jak można rozliczać kogoś z jego pieniędzy ? Zamierzam przekazać na pomoc psiakom nie tylko te 200 zł, to co  mam prosić o pozwolenie takiego, a nie innego nimi rozporządzenia ? Absurdalne oczekiwania. Przez takie i temu podobne  bezsensowne działania z dogo odeszło wiele wartościowych osób, które realnie pomagały zwierzakom, a nie tylko skrzeczały na klawiaturce. Wejść na wątek, jak wszystko jest już dograne, zapięte na ostatni guzik i mącić, kręcić, jatrzyć byłoby mnie normalnie wstyd.

.....

Elik, nie korzystaj z usług adwokata, który celowo lub nieświadomie zmienia sens postów wyrywając je z kontekstu całej rozmowy.

Nie wiem, ile wpłaciłaś na konto Fundacji - 100 zł czy 200zł - to Twoja decyzja i nic nikomu do tego.

Ale jakąś kwotę wpłaciłaś i to już nie są Twoje pieniądze, tylko pieniądze Fundacji. I o przeznaczenie i rozliczenie tej kwoty pytałam. To Fundacja ma się z niej rozliczyć m.in. przed Tobą.

Tola wytłumaczyła, jak będzie wyglądało rozliczenie.. To po co dalsza dyskusja ?

Żeby zamieszać.

Posted

Nie będę nikogo cytować, zapytam tylko - po co dalsza dyskusja i kto ją zaczął, kto tu miesza ?

Bez pomocy tych, które teraz mają najwięcej pytań, wątpliwości zastrzeżeń, ustalone zostały wszystkie kierunki działania. Pozwólcie spokojnie działać dla dobra suni. No chyba, że to nie dobro psa jest motorem tego działania.

Posted
1 godzinę temu, elik napisał:

Nie będę nikogo cytować, zapytam tylko - po co dalsza dyskusja i kto ją zaczął, kto tu miesza ?

Bez pomocy tych, które teraz mają najwięcej pytań, wątpliwości zastrzeżeń, ustalone zostały wszystkie kierunki działania. Pozwólcie spokojnie działać dla dobra suni. No chyba, że to nie dobro psa jest motorem tego działania.

A ja Cię zacytuję ;) bo zgadzam się z Tobą.

Odpowiedź na Twoje pytanie znam, ale znają ją wszyscy.

Wątpliwości i pytania  na wątku zawsze będą, przynajmniej powinny być, bo zły to znak, jeżeli ich nie ma.

A jeżeli atmosfera będzie życzliwa nie tylko psom ale i ludziom, to pomagających na pewno będzie więcej.

Posted

No dobrze, to jak już, zgodnie z prawem przysługującym KAŻDEMU do publicznego wyrażania swoich opinii i poglądów, Ciocie zainteresowane losem suni wypowiedziały swoje zdania, to może teraz skupmy się na pomocy dla suni?

Czy można liczyć, że ciocia  Perełka1 podtrzyma swoją deklarację z 14-11-2015 i porozsyła zaproszenia  na wątek suni? (no chyba, że już to poczyniła, to wówczas poprosimy o jedynie o informację?)

A czy może ciocia Rozi pomyśli o bazarku ciegiełkowym na sunię, jak to w listopadzie proponowała? można prosić o odpowiedź?

A czy może ciocia Jolantina zrobi dla suni bazarek? (wiemy, że ciocia robi bardzo fajne bazarki) lub może uwzględni sunię w jakimś bazarku?

A może jeszcze ktoś? coś? zaoferuje suni pomoc?

Miłego dnia wszystkim życzę :)

Posted
7 godzin temu, jolantina napisał:

. . .

A jeżeli atmosfera będzie życzliwa nie tylko psom ale i ludziom, to pomagających na pewno będzie więcej.

Oto przykłady życzliwej atmosfery. 

Dnia 31.01.2017 o 21:44, Perełka1 napisał:

berni, od stycznia na dogo miau są osoby, które deklarują pomoc i prosiły o numer konta. Przeleciałam wątek na szybko i wstępnych deklaracji było na początku ok. 300 zł, czyli akurat na diagnostykę. Reszta dogocioć czeka na rozwój sytuacji, bo na razie nic nie wiemy.

Fundacja nie zapłaci za badania berni, tylko tak jak to napisała elik "pienądze będą szły przez fundację", czyli najpierw ktoś wpłaci na badania Lusi. Całe zamieszanie powstało z powodu pomysłu elik o fakturze przelewowej.

Dnia 31.01.2017 o 21:59, Perełka1 napisał:

elik, 200 zł było od Twojej znajomej:)

i 100 z miau, czyli 370 już mamy na poczatek

Dnia 31.01.2017 o 00:21, Perełka1 napisał:

może lepiej byłoby płacić gotówką. Wiele lecznic "przejechało" się na fundacjach.

Dnia 31.01.2017 o 00:24, rozi napisał:

Ale przecież były/są deklaracje gotówkowe. Berni tam poszła bez pieniędzy? Ja piórkuję, to jakaś paranoja jest.

Posted
47 minut temu, Usiata napisał:

A czy może ciocia Rozi pomyśli o bazarku ciegiełkowym na sunię, jak to w listopadzie proponowała? można prosić o odpowiedź?

Można.

Regulamin bazarku nie dopuszcza aukcji na rzecz zwierząt, które mają dom.

Mimo to ciocia rozi chciała zaryzykować taką aukcję w chwili, kiedy pies nie miał nic i tylko berni prosiła o pomoc dla niego.

Teraz udostępnione jest konto Fundacji, można wyjść z apelem szeroko na inne portale i - jak przewiduje elik - zbierze się prawdopodobnie więcej, niż potrzeba, to jest bardzo medialny przypadek, zdjęcia guza zwalają z nóg. Nie ma też zagrożenia, że operacja się nie odbędzie z powodu braku środków. W tej sytuacji ciocia rozi nie widzi potrzeby tworzenia bazarku cegiełkowego na Dogomanii.

Nie bez znaczenia jest też awanturowanie się elik, która przejęła kontrolę nad wątkiem i obraża ludzi, nie rozumiejąc ich intencji, jak zwykle zresztą, oraz wyprasza tychże ludzi z tegoż (nie swojego) wątku. Ciocia rozi nie podejmuje się współpracy z elik. 

Posted

Czarnulenko laluniu cudna Podobny obraz

sciskam za wszystko calunki czas mysle

zapraszam sercem

zapraszam na malutenki kramik

jesli beda pieniazki z kramiku

to zbieram nw swoje konto a potem przeleje do Fundacji

czy do Ciebie Droga Ciociu eliczkowa?

• Upvote 1
Posted

Dziękuję za jasne stanowisko cioci Rozi. Czekamy cierpliwie na odpowiedzi innych cioć.

Powstaje pytanie – która z cioć, cyt. za ciocią rozi, „wyjdzie z apelem szeroko na inne portale”?

Tutaj chcę tylko napisać, że podczas zbiórki na portalu „Pomagam.pl” darczyńca przekazuje część swojej wpłaty na utrzymanie i obsługę tego portalu, więc część pieniędzy, można to tak określić - „idzie w próżnię”, zamiast na psiaka. Co prawda, nie wiem, jak jest na innych tego typu portalach, lecz nie spodziewam się by było zdecydowanie inaczej. Ale mogę się mylić. Czy może ktoś wpłacał na "Sie pomaga"?

Posted

Dziekuje Ciociu za odp

zbiore wiec na swoje

jesli beda pieniazeczki

a potem wysle do Fundacji

wkleilam konto fundacyjne

na 1 szej str bazareczku

wyslalam pw do berni

moze sie choc troszenke przydam

na inne portale je nie ...

boc ja tramba trombalskaja ...

• Upvote 1
Posted

Wpłaty na konto fundacji dla suni z guzem:

elik - 100 zł

arim - 20zł

Usiata - 50 zł

Dzwonił dr Gierek - przybliżony koszt  operacji  - ok 500 zł

• Upvote 1
Posted
10 godzin temu, Usiata napisał:

Dziękuję za jasne stanowisko cioci Rozi. Czekamy cierpliwie na odpowiedzi innych cioć.

Powstaje pytanie – która z cioć, cyt. za ciocią rozi, „wyjdzie z apelem szeroko na inne portale”?

Tutaj chcę tylko napisać, że podczas zbiórki na portalu „Pomagam.pl” darczyńca przekazuje część swojej wpłaty na utrzymanie i obsługę tego portalu, więc część pieniędzy, można to tak określić - „idzie w próżnię”, zamiast na psiaka. Co prawda, nie wiem, jak jest na innych tego typu portalach, lecz nie spodziewam się by było zdecydowanie inaczej. Ale mogę się mylić. Czy może ktoś wpłacał na "Sie pomaga"?

Ja ni wpłacałam więc nie wiem, ale Tola już kilka psiaków tam "instalowała" więc może Ona coś wie na ten temat. Zapytam

5 godzin temu, Nadziejka napisał:

Dziekuje Ciociu za odp

zbiore wiec na swoje

jesli beda pieniazeczki

a potem wysle do Fundacji

wkleilam konto fundacyjne

na 1 szej str bazareczku

wyslalam pw do berni

moze sie choc troszenke przydam

na inne portale je nie ...

boc ja tramba trombalskaja ...

Przydasz się oczywiście Nadziejko :) Każdy kto z konkretna pomocą przychodzi jest mile  widziany :)

5 godzin temu, arim napisał:

Miłego,spokojnego wieczoru!

Dzieki, wzajemnie :)

4 godziny temu, Tola napisał:

Wpłaty na konto fundacji dla suni z guzem:

elik - 100 zł

arim - 20zł

Usiata - 50 zł

Dzwonił dr Gierek - przybliżony koszt  operacji  - ok 500 zł

Arim, Usiata wielkie dzięki   kwiatki 8.jpg

No to już wiemy ile musimy uzbierać. 

Anulko, przed chwilą byłam w banku i przelałam Twoją wpłatę  na konto Fundacji. Jutro będzie tam, gdzie miała być :)

Posted
11 godzin temu, elik napisał:

Anulko, przed chwilą byłam w banku i przelałam Twoją wpłatę  na konto Fundacji. Jutro będzie tam, gdzie miała być :)

Dziękuję i przepraszam za zamieszanie i kłopot.

Posted
25 minut temu, Anula napisał:

Dziękuję i przepraszam za zamieszanie i kłopot.

Żaden kłopot i nie Twoja wina :) To ja, po konsultacji z Tolą i Jej zgodzie na indywidualne wpłaty na konto Fundacji, podałam inny nr konta niż początkowo. Dla Fundacji zapewne wygodniej byłoby dostać jedna zsumowaną wpłatę,niż kilkanaście  indywidualnych, ale Tola przełknęła tę żabę :)

Posted
10 godzin temu, Usiata napisał:

Pozdrawiamy Tolę serdecznie *) albowiem pójdą kolejne wpłaty na sunieczkę :)

Super :)

Usiłowałam skontaktować się dzisiaj telefonicznie z berni i poprosić, żeby aktywowała wątek suni z miau. Niestety nie udało mi się. Tam też podobno były deklaracje finansowe.