Chandler Posted September 17, 2009 Posted September 17, 2009 [quote name='sonikowa'] Może zbierzmy kase na ogłoszenie w Moim Psie? Ze zdjęciem? To kosztuje ponad 100 zł.[/quote] Ja sama już nie wiem. Gwiazda miala mnóstwo ogłoszeń na portalach, ja oplacam jej od 3 miesięcy w poznańskiej gazecie ogloszenie ze zdjęciem i nic. W sumie 100 zl na ogłoszenie w Moim Psie to nie jest dużo, tylko, że ja mam info, że ona najpierw powinna iść do dt. Wczoraj przeczytalam, że do dt mają iść psy najbardziej nadające się do adopcji, czego nie rozumiem, ale dalam spokój dyskusjom. Ogloszenia na portalach zostaly wstrzymane, jest tylko ogłoszenie w tej mojej poznańskiej gazecie, bo tego nie wycofałam, myślalam, że jak będzie okazja na dt, to Gwiazda będzie mogla pójść, a teraz się normalnie załamałam i idę płakać do kąta, bo nie mam pomysłów. Quote
sonikowa Posted September 17, 2009 Posted September 17, 2009 Chandler, nie płacz, proszę... Zaraz coś wymyślimy, ja Gwiady jakoś nie kojarzyłam, ale teraz się na niej skupię, sprawdzę kolejkę u Ani, ogłoszenia na pewno trzeba zrobić.. Dziś mam bajzel w pracy i domu (a u mnie to to samo), ale jutro wejdę na jej wątek. Anna 33, czy są jakieś takie wytyczne w sprawie Gwiazdy, czy jakby się znalazło DT akurat dla niej to możnaby ją zabrać? Quote
sleepingbyday Posted September 17, 2009 Posted September 17, 2009 zabrać to zawsze można, ale zmienia sie strategia - najpierw był pomysł, zeby nieadopcyjne w pierwszej kolejności szły, a teraz, ze adopcyjne. być może przemyslimy tu wspólnie sprawę i cos zadecydujemy. nie tylko w stosunku do gwiazdy, ale też jako kryterium działań. bo przecież jak np. kaja wyszła mimo nieadopcyjności. a wszak to był doskonały pomysł, ona sie w końcu, powoli, ale zaczyna nadawac na ds. a że jest piekna, to dom znajdzie. czekając w boguszycach, nie dałaby rady. Quote
Anna_33 Posted September 17, 2009 Posted September 17, 2009 Sonikowa, oczywiscie ze mozna ja zabrac do DT. Tylkoe dt musi byc takie bardziej rozsadne, skoro ma nad nia troche popracowac) A tak w ogole. Z dobrych wiadomosci.. Dzis pracownicy podjezdzajac pod schron znalezli podrzutki. 5 szczeniakow. A wlasnie sie cieszylysmy, ze nie mamy juz ani jednego malucha.. Quote
sonikowa Posted September 17, 2009 Posted September 17, 2009 [quote name='sleepingbyday']zabrać to zawsze można, ale zmienia sie strategia - najpierw był pomysł, zeby nieadopcyjne w pierwszej kolejności szły, a teraz, ze adopcyjne.[/quote] Ja myślę, że to ma sens, bo tak jest niby najszybciej. Z drugiej strony, są przypadki jak Gwiazda, ktorych stan sie pogarsza i nie moga czekac. Z trzeciej strony czasem komus jakis pies zapadnie w serce i chce pomoc wlasnie jemu... 1. Te dwa miejsca u Ani, ktore zorganizowala i koordynuje Soema maja byc dla takich latwo adopcyjnych prawda? I niech tak bedzie.. 2.Psy jak Hipek, ktory jest niewiadomo jaki, ale moze byc trudny, a z kolei w Boguszycach jakos sobie radzi, musza czekac. To druga kategoria. 3.Trzecia grupa to psy pomiędzy - czyli takie, które sobie nie radzą, ale chcą być z człowiekiem i dobry DT by im pomógł. To jest Gwiazda jak rozumiem. A może to ustalić tak, że do płatnego hotelu idą te bardzo adopcyjne, bo musi być tam rotacja ze względu na koszty. A do DT cześciowo płatnych lub bezplatnych ida psy z malymi problemami? Nie umiem tego jakos jasno napisac,... Moze ktos inny sprobuje.. Quote
sleepingbyday Posted September 17, 2009 Posted September 17, 2009 jasno piszesz, wydawa mi się. Quote
Anna_33 Posted September 17, 2009 Posted September 17, 2009 Bardzo jasno to napisalas. Platny hotel, dt, czy cokolwiek platne. Logiczne,ze z kasa krucho, psow ponad 600. Czyli z zalozenia ida w miare adopcyjne. Doswiadczone dt - tu powinny isc psiaki, ktore wymagaja oswojenia. Oczywiscie nie radykalne dzikusy, chyba ze dt bedzie umial je wyprowadzic na prosta. Jest jeszcze kategoria psow chorych. Ale to juz bezdyskusyjne,trzeba je zabierac i leczyc. Ale od wszystkich zasad sa wyjatki. Np Gwiazda. Jest grono osob, ktore chce akurat ja finansowac, chce jej pomoc, zapadla im w serce itd. Jak najbardziej powinna byc wtedy zabrana. Nie ma co ustalac zelaznych zasad, bo tak sie nie da. Inny przyklad, to nasze kaukazy. Adopcyjne to one raczej nie sa...a sa w platnym miejscu.Bo byla grupa,ktora wyznaczyla sobie za zadanie ich uratowanie.I chwala im za to. Teraz wpadlo nam 5 szczeniakow. I mamy nowy priorytet: jak najszybciej je wydac, zanim zdziczeja, zanim zlapia jakas cholere lub cos innego. Niestety, ale kazdy przypadek wymaga indywidualnego podejscia. Do Brodnicy wspolnie ustalilysmy, ze jezdza adopcyjne, mlode, chcemy tu pojsc troche na ilosc. Jak podle, by to nie brzmialo. Szukajcie dla Gwiazdy dt, hotelu, co tylko chcecie. Szanse tych, ktore zostaja rosna z kazdym wychodzacym psem. Luzniej w boksach, latwiej mozna zauwazyc jakies nieprawidlowosci, latwiej je porozdzielac. Quote
Soema Posted September 17, 2009 Posted September 17, 2009 Ja czasem mało rozumiem... Założyłam wątek i prosiłam wszędzie o wsparcie. Naszym priorytetem jest wyciągnięcie jak największej liczby psiaków z tego piekła. Wyciągamy te adopcyjne. Nie widzę problemu, by ktoś zrobił to (wątek) samo, tylko dla psów 'mniej adopcyjnych'.... O czym tu dyskutować? :oops: Quote
Chandler Posted September 17, 2009 Posted September 17, 2009 Soemo. Nie ma problemu, by ktoś zrobił wątek. Suczka o imieniu Gwiazda jest ogłaszana od stycznia, jak teraz pojawiła się propozycja dt darmowego, osoby zaangażowane w jej wątek zaproponowały właśnie ją, bo to nie jest suczka "nieadopcyjna". Jest w Boguszycach od października, a więc prawie rok, zawsze byla płochliwa, teraz wycofuje się coraz bardziej. Niech Cię więc nie dziwi, że pytamy też o szansę dla niej i, że dziwimy się, że do dt (nie do hoteliku) mają iść psy łatwo adopcyjne. Nie wiem o co chodzi z tym hotelikiem, o którym piszesz, ja nigdy nie proponowałam tam Gwiazdy. Nie rozumiem natomiast dlaczego nie może iść do bezpłatnego dt. Chcę znaleźć Gwieździe dt i do licha, pozwól nam zadawać pytania w tym temacie w wątku i rozmawiać, a jak pojawia się propozycja takiego domu, to proponować ją. Nie chcę umieszczać Gwiazdy w hoteliku, bo tam idą psy adopcyjne, już wiem. Chcę, żeby ta suczka też miała szansę iść do bezplatnego dt, po to żeby człowiek mógł się nią przez chwilę zająć, bo za chwilę nie będzie nadawała się do adopcji. Bardzo proszę też, żeby nie pisać, że ktoś nie proponuje dt, czy hotelu, bo nie chce się wcinać. Osobiście bardzo proszę o wcinanie się w wątki, które założyłam psom z Boguszyc, to nie są moje psy, to boguszyckie psy, którym nieudolnie staram się pomagać. Uff..., sorry Soemo, ale tym razem się lekko wkurzyłam. Nie bylo żadnego problemu, złości, chcemy rozmawiać, pytać, wyrażać swoje zdanie i mamy do tego prawo. Teraz powoli Cię nie rozumiem... Quote
sonikowa Posted September 17, 2009 Posted September 17, 2009 Zeby było jasno i spokojnie ;-) Soema zorganizowało dwa miejsca u Ani i wspaniale. Nie o tych 2 miejscach jest dyskusja :-) Ja mam kolejkę tez u Ani dla Hipka ale to zupełnie inne miejsce, niezalezne od tych dwóch Soemy! Nie ma zadneych deklaracji ani watku, bo dlugo nad Hipkiem myslalam i doszlam do wniosku, ze moze jeszcze bedzie musial czekac. Nieadopcyjnym kaukazom załozyłam wątek i prosiłam wszędzie o wsparcie i udało się. Pojechały zamiast 1 psa, 3 psy - jeden już znalazł dom. Z dwoma pozostałymi trudniejsza sprawa, ale nie beznadziejna ;-) Wszystkim psom można załozyć watki, tylko ktoś musi to prowadzic a i kieszen dogo nie jest bez dna i wszystkich sie opłacić nie da.. Żebranie coraz trudniejsze, wiem coś o tym :cool3: Dyskusja jest nad pomocą tym psom, ktore sa w adopcyjnej, ze tak powiem "szarej strefie" pomiedzy pelna socjalizacja a wycofaniem. Im tez trzeba pomoc i zastanwiamy sie jak to zrobic juz teraz. Bez płatnego hoteliku. Tym bardziej, ze akurat Gwiezdzie przydałby się domowy DT.. Quote
Soema Posted September 17, 2009 Posted September 17, 2009 Chandler, chyba się trochę nie zrozumiałyśmy :) nie znam tych psów.. a co osoba, to inna opinia o konkretnym psie.. Mnie zdziwiły pytania SBD, czego te, a nie inne idą. I czego nie robić psom od razu ogłoszeń i wyadoptowywac bezpośrednio z OS.. Wydaje mi się, że duuuża większość 'takich' psów to miejsce opuściła.. A po sytuacji z Valentino, po prostu bym się bała tak robić. Ale to moje zdanie. Wiem, że to okropne - musieć wybierać, który pies ma szansę na normalne życie.. I ja bardziej tłumaczyłam nasze decyzję, co do wyboru psów.. Nie mam prawa decydować, które psy gdzie mają iść.:oops: i nie odbieram szans Gwieździe.. Bo mnie ona od razu 'wpadła w oko', jak i Piękna. Bo są niepospolite itd... I nie chciałam Cię wkurzyć :Rose: Quote
Chandler Posted September 17, 2009 Posted September 17, 2009 Wszystko jest ok Soemo, to tylko taki mały "nerw" był. Przepraszam. Co do Gwiazdy, to mam wielki sentyment do niej. Ruda Gwiazda, przerażona Cywilka I, "smoothcolaczka" Fuga, "trzyłapka" Alma, piękna czarna Dżina, jamniczka Bunia, to pierwsze psy z Ostatniej Szansy, które pojawiły się na dogo. Na początku 2009 roku. Od nich wszystko się zaczęło tu na dogo. Nie mieliśmy fotek, były kiepskie opisy, to były moje pierwsze kontakty z Ewą, ale udalo się, wszystkie "boguszyckie weteranki" na dogo, znalazły stałe domy, oprócz Gwiazdy :shake:. Ona musi znaleźć dom tymczasowy. Wiem, że to irracjonalne, ale Gwiazdce się to należy, bo ona reprezentowała boguszyckie psiaki wraz z tymi wymienionymi z imienia powyżej. Musi być też miejsce dla niej i jak pojawia się domowy dom tymczasowy, to proszę Gwiazdę brać pod uwagę. Bardzo proszę. Quote
CoolCaty Posted September 17, 2009 Posted September 17, 2009 Chandler, nie wiem dlaczego się zdenerwowałaś. Pozwolę sobie wyrazić swoje zdanie. Uważam, że Boguszyce powinny opuszczać najpierw psiaki najbardziej adopcyjne. Goni nas czas. Trzeba myśleć o najgorszej możliwości, czyli takiej, że w momencie zakończenia dzierżawy pani Wahl zamknie sie w Boguszycach i nikogo nie wpuści i będzie koniec adopcji. Moim zdaniem do tego czasu lepiej wyadoptować 50 psów łatwo adopcyjnych niż 10 trudno adopcyjnych. Po tym jak się okazało, ze psy uciekały, czy poza schroniskiem okazały się płochliwe, wręcz histerycznie przerażone - normalnie boję się wydawać psy bezpośrednio z Boguszyc. Każdy kto dzwoni w sprawie ogłoszeń chce wiedzieć czy pies umie zachować czystość, jak reaguje na dzieci czy coś innego. Jak opowiadałam, że nie wiem, że to pieski ze schroniska, że wszystko jest możliwe, to ludzie rezygnują. Być może ja nie potrafię rozmawiać w sprawie takiej adopcji. Każdy kto chce pomóc, oferując DT moze zdecydowac jakiemu psiakowi chce pomóc. Gwiazda to śliczna suczka, ale pamiętajcie, że raz, ze jest w domu pani Wahl, co może utrudniać adopcję, a dwa ona jest dośc płochliwa i w strachu reaguje lekką agresją, np próbuje złapać zebami. Jednak nie jest mocno niezsocjalizowana. I to co jeszcze wazne - takich psów jak Gwiazda sa tam dzisiątki. Quote
Chandler Posted September 17, 2009 Posted September 17, 2009 Dla mnie temat domu tymczasowego dla Gwiazdy jest zakończony. Proszę o informację na temat tego, czy Gwiazda w obecnym stanie nadaje się do adopcji. Quote
Anna_33 Posted September 17, 2009 Posted September 17, 2009 Chandler, oczywiscie, ze Gwiazda powinna isc do adopcji, przeciez nikt tego nie neguje. Tylko dla Gwiazdy potrzebny jest bardzo dobry, doswiadczony DT. Ma problemy z zachowaniem. To na pewno jest do naprostowania.Ale do tego trzeba dobrego dt, ktory poza "przechowaniem" psa tym sie zajmie. Quote
Poker Posted September 17, 2009 Posted September 17, 2009 Pisałam o DT i muszę w tej chwili odwołać tę ofertę:-(, ponieważ od wczoraj jest w nim sunia z tego wątku [url]http://www.dogomania.pl/forum/f1155/znaleziona-wyglodzona-grzeczna-milutka-sunia-szuka-domku-146696/#post12989445[/url] sprawa była pilna, więc musiałam podjąć szybką decyzję. Jak Cola znajdzie domek, to kolejnym psiakiem w tym DT będzie jakaś sunia z OS.. Przepraszam ,że tak się stało,ale mam nadzieję,że zrozumiecie. Quote
sleepingbyday Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 ej, dziewczyny, źle mnie chyba zrozumiałyście. nie chodziło mi o wyadoptowywanie ze schronu adopcyjnych, ale niepewnie, tylko tych, co do których adopcyjności dziewczyny sa pewne (fakt, ze w ogromnej mniejszości, ale są, jak nugacik czy ta sunia, którą proponowała cc). tym psom można już robić ogłoszenia i już wyadoptowyywać z boguszyc. one nie mają ogłoszeń, a co stoi na przeszkodzie? teraz czysta matematyka, skoro jest mało czasu przez koniec dzierżawy. można pracowac nad adopcjami: (a) psów adopcyjnych - bezposrednio ze schronu i (b) tych, które potrzebują trochę pracy, ale są b. dobrze rokujące - z dt. albo psów adopcyjnych z (a) dt, a rokujących (b) - wcale, bo w boguszycach nikt z nimi nie popracuje i nadawac sie nie będą. pierwsza opcja - szanse na domy dla psów z grupy a i b, druga opcja - tylko psy z grupy a. liczebnie - co daje więcej adopcji? (oczywiście w teorii, ale to zawsze tak jest) tak mi się wydawa...:oops: aha, czy ciągniemy sparwę wątku - ale głownie ogłoszeń (zbiorowych) suk gwałconych? bo mi nie chodziło o ogłoszneia i wątek nieadopcyjnych, ale dokładnie tej grupy gwałconych samic. i rozpaczliwe ogłoszenia, moze nawet allegro cegiełkowe - dla tych dziewczyn. mogę zrobić to wszystko, tylko potrzebowałabym zdjęć i opisów tych suk, co cc musi blokowac hormonalnie Quote
leni356 Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 Czy mogę prosić o info o szczeniaku Stefanku? jeśli jeszcze jest Quote
ostatniaszansa Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 Jest, jest, bardzo fajny młody psiak. Jak uda się wejść do "pałacu" bo tam jest , zrobimy mu nowe zdjęcia. Szanowni Państwo co do Gwiazdy; szalała po odebraniu szczeniaków w listopadzie ub.r., skakała nawet po stole, meblach, wszędzie.Teraz pracownicy określają ja jako łagodną bardzo mądrą sunię, ale ja my byliśmy na szczepieniach była wystraszona, chowała się po kątach. Niestety w Boguszycach jest już 11 miesięcy. Psy bardzo łagodne lgnące do ludzi, spragnione kontaktu, głaskania, uwagi ; jak pisała CC; suńcia Kędziorka, Bilusia, Majka, Nugacik- Chomiś , onkowata bardzo ciekawska, wszędobylska sunia od P. Marzeny, czarna mała sunia którą niedawno sterylizowała CC od p. Marzeny, szorściak od P.Jurka, Dupcio i... o rany resztę to na miejscu bym rozpoznała. Ostatnio mamy bardzo organiczony kontakt z psami z domu BW a tam były fajne adopcyjne psiaki. Jest też kilka dużych fajnych tzw. Haśki. Musimy im porobić jak tylko się da nowe zdjęcia. A co do sprawdzania poziomu adopcyjności, jedyna nadzieja w wolontariuszach, ktorzy np. w weekendy zabierali by wybrane psy w szelkach i z obroża na spacer , poczesali itp. Przy czipowaniu niby takie co to z dala od ludzi nie chciały potem od nas wyjść i same podchodziły do miziania. Ewka Quote
Anna_33 Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 Nie kojarze Stefanka, Stasio -tak. Cos mi chyba umknelo :roll: Quote
CoolCaty Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 Postaram się jutro sfocić "gwałcone suczki". Dwie są na pewno poza domem pani Wahl i ze zrobieniem im zdjęć nie będzie problemu. Zdjęcia Gwiazdy są. U pani Wahl sa podobno jezcze dwie takie sunie. Chandler, zrobię opisy i to co wiem, a Ty założysz wątek, ok? Quote
leni356 Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 Mnie chodzi o tego: [quote name='CoolCaty'] [B][U] Stefanek[/U][/B] Szczeniak, około 4 miesiące. Zupełnie zagubiony wsród "starych wyjadaczy". Mały, waży około 3 kilo. Ogonek zakręcony, lekko szorstkowłosy. Przyjaźnie nastawiony do ludzi i psów. [IMG]http://images39.fotosik.pl/166/2520bcd33662ec7cmed.jpg[/IMG] [IMG]http://images43.fotosik.pl/169/5949852e194d5e04med.jpg[/IMG] [/quote] Quote
leni356 Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 [quote name='CoolCaty'] Czarna Funia będzie odebrana 15 września, brązowa Melcia szuka domu. [IMG]http://images39.fotosik.pl/191/229387ce4aa305c5.jpg[/IMG][/quote] Czy Mela znalazła już domek? Quote
Anna_33 Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 Na liscie mam Stasia.. 226. [url=http://img22.imageshack.us/i/stasio6miesiecypiesniek.jpg/][img]http://img22.imageshack.us/img22/8367/stasio6miesiecypiesniek.th.jpg[/img][/url] Stasio. Pies 6 miesiecy. Chip,szczepiony,niekastrowany. Bardzo przyjazny, szuka kontaktu z czlowiekiem, chce sie bawic. Uroczy psiak, niewiele wyzszy od jamnika. Musi pilnie opuscic schronisko. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Quote
Recommended Posts